Hasan Bey bu eksilmeye normal diyorsunuz anladığım kadarı ile. Benim de duyduğum her dizel motor yağ eksiltir ama makul seviyede, önceki aracım 1.5 clio 4 tü araç sıfır olunca hiçte yağ çubuğunu çekip bakmadım. 40.000km bindim sattım. hiç yağ uyarısı almamıştım. Geçen 2014 model Pejo 208 1.4hdı arkadaşta var onun yağına baktım bakımdan sonra 3000km şehir içi kullanmış genelde min ile max ortasındaydı. dedim ki bütün dizeller böyle o zaman. 2012 model formda arkadaşların paylaştığına göre eksilme bende çok çok az. birde 30binde bir araç 7500km de 1,8litre yağ eksiltirse 100binden sonra binilmez bu araca. toyota yı sorunsuz diye almıştım. sorun çıkınca insanın dünya başına yıkılıyor
. teşekkür ederim tekrardan.
Renault için çok yakın zamanda çalıştığım bir usta bilirkişi olarak çağrılmış. Araç 13 veya 16 binde (tam km aklımda kalmamış ama bakım aralığına daha bayağı zamanı olduğunu biliyorum) hiç yağ kalmadığı için motor yemiş ve hiç uyarı vermemiş (Aracın bakım aralığı 20.000Km/1 Yıl). Fakat aracın kullanım kitapçığında her 1000km sonunda yağı kontrol edin uyarısı olduğundan tüketici davayı kaybetmiş. Anlayacağınız hemen hemen tüm güncel düşük hacimli turbo beslemeli motorlarda durum aynı.
Ben 8 Yıldır Toyota kullanıyorum, son iki aracım dizel, önceki aracımda yağ sorunu vardı ama garantiden blok değişti ve bakım aralığı içinde sorun kalmadı (Hatta işlemden sonra 39000 km daha kullandım ki sattığım kişi arkamdan kötü konuşmasın, expertizde motor gücü normalden yüksek çıktı-2sefer expertize girdi). Onu sattıktan sonra farklı marka ve araçlara baktım ama yine Toyota aldım. Çünkü sorun çıktığında diğer firmaların yaptıklarını görünce yine Toyota iyiymiş deyip onunla devam ettim. Oto tamircileri ve rektifiye firmaları ile 19 yıldır çalışıyorum, bu nedenle hemen hemen her markanın yaklaşımını buralardan görebiliyorum.
İşin özü şu; Kaliteli yağ, yakıt ve düzgün yollarımız olmadıkça bunların iyisine göre üretilen motorlar bizde sorun çıkarmaya her zaman adaydırlar.
Aracınızdan bunun dışında memnun iseniz bunu çok fazla takmayın derim ben. Yağınızı 2-3bin km aralıklarla kontrol edin duruma göre hareket edersiniz.