0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arkadaşlar, Geçen akşam E12 HB SOL aracımın Söför mahallinin sol tarafında bulunan dikiz ayna otomatik kontrol butonu ve far yükseklik ayarının aydınlatmasının çalışmadığını gördüm. kontrol düğmelerini söküp arkadan baktım ama ampul veya aydınlatma konusnda herhangi bir şey göremeyince. acaba burada aydınlatma yok muydu şüphesine girdim. Çok sık kullanılan buton grubu olmadığından dolayı farkına geç vardım fakat önceden aydınlatmasının olduğunu hatırlıyorum.Eğer aydınlatma arızalanmış ise buradaki ampule nasıl ulaşır değişimini yapabilirim. Bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
Far yükseklik ayarında ampül mü vardı ? Gerçekten şaşırdım.Bende yanmıyor, ampülü patladı herhalde.
Mustafa abi 2 hafta benim arabanın da o ampul patladı daha önceki aracımın da baya lambaları patlaktı ondan dolayı sıkıntı çekmedim hemen değiştirdim. Size şöyle anlatayım .Öncelikle ayna ayar düğmesinde herhangi bir ışıklandırma yok. Far yükseklik ayar düğmesinde farları açtığınız da yanana bir ampul var.Bu ampul oto teyplerinde kullanılan ampul tipidir yanlış bilmiyor isem Toyota dakiler 1.5 wat 12 volt - 6 volt almayın yanlışlıkla. Ampulün yeri biraz gıcık ve zahmetli bir yerde .Öncelikle ruhsat koyduğumuz yeri çıkarıp oradan elimizi sokarak fan anahtar gurubu ve ayna ayar düğmesini olduğu bölümü arkada iterek birazda zorlamak kaydı ile komple çıkarın korkmayın kırılacak bir şey yok yumuşak plastik .Kablo bağlan tı jaklarını sökün parçayı komple elinize alın daha sonrasın far ayar düğmesini bir kastırarak ana gövdede ayırarak tek başına bırakın lamba far ayar potunun tam arkasında anahtar gövdesinin içinde .anahtarın içini çıkarma biraz zahmetli bir iş 4 tane tırnağı var ama bunu sökmek için üst tarafta teker şeklindeki ayar düğmesini ufak tırnağı var onu ilk başta ayırıp daha sonrasında 4 tırnağı boşa çıkarmanız gerekiyor biraz üstten bastırarak anahtar devresine ulaşabilirsiniz .Anah devresine ulaşınca yeşil başlı ampul ü görürsünüz ufak lehim tutuyor ampul başındaki yeşil başlık ı çıkarmak için sündürmeyin zira yırtılır hafifçe parmağınızı ıslatıp bine sürün biraz içi ıslanınca kolayca çıkar yenisine takarken de takacağınız ampulü ıslatıp kolayca takarsınız tecrübe ile sabittir. Ampulde +veya - kutbu yok ben devre üzerindeki bağlantıları lehimlerinden sökmedim patlak ampulün bacaklarını müsait yerden kesip yerini ampulü o bacaklara lehimledim devreye müdahale etmeden hallettim. Hepsini toplamadan anahtarı açık devre eklinde araca takıp farları açınca ampulün yanıp yanmadığını kontrol edin 4-5 kez aç kapa yapın gerekirse 1 dakika yanık tutun sorun yoksa toplayın .Toplarken far ayar düğmesini 3 konuma yani ortaya alın öyle takın bazen sonda kalıyor anahtar sonlandırmaya takılıyor tekrar sökmeye uğraşırsınız. Söktükleriniz erli yerine takın işlem tamam. Normalde 15 dakikalık bir iş ama uzun uzadıya anlattım umarım anlatabilmişimdir. Ben Komple Sol donanım aracım varken dijital klima sistemini cam düğmeleri far ayar düğmeleri ampulleri anahtarları hep tamir ettim oradan baya tecrübe kazandım .