Gönderen Konu: teker bilyesi  (Okunma sayısı 7240 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 75000
  • Model Yılı: '11
  • 550 kere teşekkür etti
  • 137 kere teşekkür edildi
teker bilyesi
« : Ekim 17, 2015, 21:02:02 »
öncelikle iyi akşamlar daha önce bu içeri gelen ses ile ilgili bi konu açmıştım ama bi sonuca vardım fikirlerinizi almak istedim ..

yaptığım araştırmalar ve testler gösteriyor ki bizim araçta ki 80km/h sonra gelen ses bilye sesi ..

sorum şu 75.000 bu değişim için erken değil mi ? bide maliyeti konusunda tahmini bi rakam verebilir misiniz ?
2005 Corolla 1,6 sol ---- 2011 Avensis elegant extra

Toyota Club Türkiye

teker bilyesi
« : Ekim 17, 2015, 21:02:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
Ynt: teker bilyesi
« Yanıtla #1 : Ekim 17, 2015, 22:22:46 »
hangi bilyadan şüpheleniyorsunuz?
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 712 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 17, 2015, 22:48:04 »
75 bin erken değil. bir darbe olabilir. yada kullanılan yere göre değişir.

ama ben size söyleyim. sizin sorununuz bilya değil. öyle olsa düşük hızda ses yapardı ve hızlandıkça tekerin her turunu içeride sayardınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 17, 2015, 23:30:35 »
25 bin km de oldu. Darbe sonucu.
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 550 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ekim 18, 2015, 00:46:49 »
hangi bilyadan şüpheleniyorsunuz?

ön ikisi (özeliikle sol )

75 bin erken değil. bir darbe olabilir. yada kullanılan yere göre değişir.

ama ben size söyleyim. sizin sorununuz bilya değil. öyle olsa düşük hızda ses yapardı ve hızlandıkça tekerin her turunu içeride sayardınız.

aslında aracı ilk aldığımızdan beri var bu ses 47.000 de aldık bi ara kesildi (1-2 hafta) sonra hep devam etti .. sadece yılın 10 günü falan toprak yolda kullanılıyor gerisi şehir içi... doğrudur motordan mı diye kontrol etmek için aracı boşa alıyorum aynı ses gene geliyor benim aklıma bilye geldi direkt

Mesaj Birleştirildi: Ekim 18, 2015, 00:48:29
25 bin km de oldu. Darbe sonucu.

geçmiş olsun ..sakıncası yoksa ne kadar ödediniz ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ekim 18, 2015, 00:51:46 »
tekerleri sökmeden arabanın üstünde balans ayarı yapan rot balansçı bulup tekerleri çevirterek hem balansları hemde bilyaları kontrol ettir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 550 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ekim 18, 2015, 00:55:25 »
tekerleri sökmeden arabanın üstünde balans ayarı yapan rot balansçı bulup tekerleri çevirterek hem balansları hemde bilyaları kontrol ettir

çok sağ olun  öneriniz için ... kışlıktan yazlığa dönerken balans ayarı yapıldığı halde o ses gene geliyor balanstan kastınız buysa sanırım bende pek işe yaramaz gibi rot diyorsanız onu hiç yaptırmadık geçen bakım sırasında ustaya sorum araba yeni gerek yok demişti

not:ses böyle uğulu şeklinde değilde tam tasvir edemicem ama uzun yolu çekilmez hale getiriyor (lastiklerim kumho kalitesiz biraz )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ekim 18, 2015, 09:34:21 »
bilya sesi vurvurvur dur. teker sesi daha incedir.

Atilla abinin dediği rot balans değil. tekeri elle çevirip kontrol ediyorlar. sürtme sesi dışarıdan duyuluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ekim 18, 2015, 11:39:39 »
çok sağ olun  öneriniz için ... kışlıktan yazlığa dönerken balans ayarı yapıldığı halde o ses gene geliyor balanstan kastınız buysa sanırım bende pek işe yaramaz gibi rot diyorsanız onu hiç yaptırmadık geçen bakım sırasında ustaya sorum araba yeni gerek yok demişti

not:ses böyle uğulu şeklinde değilde tam tasvir edemicem ama uzun yolu çekilmez hale getiriyor (lastiklerim kumho kalitesiz biraz )
Anıl kardeşimin dediği gibi maksat rot balans ayarı yaptırmak değil, ustaya derdini anlatacaksın , tekere makineyi dayıyorlar ve 100 km civarı bir hızla çeviriyorlar balans bozuksa ön taraf titriyor, bilya bozuksa uğultu yapıyor. bu kontrolu mutlaka yaptır için rahat olur, bana kalırsa lastiklerin yaptığı sestir ama emin olmak için bu işlemi görmek lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 43 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 18, 2015, 14:11:30 »
Eğer bilye dağıtmışsanız hayati risk yaratabilir. Bir anlık takılmanın, teker dönüşündeki aksamanın sonuçlarını siz düşünün. Benimde 40000 civarında arka sol gitmişti. Öyle bariz bir darbe falan da almamıştı. Dönerken tok tok tok gibi bir ses yapıyordu. Hızlandıkça artardı. O zaman 450 civarı bir ücrete mal oldu.
2010 Auris 1.6 VVT-i Otomatik, VSC, Navi, Sunroof, Xenon, Isıtmalı Deri Koltuk...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ekim 18, 2015, 15:38:54 »
korkutmak gibi olmasın geçen megane scenic geldi. arka bilyası dağılmıştı. okadar ısınmış ki janta bile dokunulmuyordu. kesip çıkartmak gerekti. tekeri kilitlemiş. tehlikeli olduğunu ozaman anladım. biraz hassas olmak iyidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ekim 18, 2015, 16:07:49 »
Aks rulmanı (bilyası) bozulduysa boşluk ve ses yapar.Bunun için tekeri kriko ile kaldırıp boşta çevirmek ve Tekeri üst ve alt noktadan tutup sallamak kafidir aslında.Tabi bu biraz tecrübe gerektirir.Usta kişi Rulmanın durumunu bu şekilde üç aşağı beş yukarı tahmin edebilir.

Tabi bunun ötesinde söküp yağdan arındırdıktan sonra gözle boşluk ve kafeste açılma ve karıncalanma kontrolünün yapılması daha uygun olur.Rulman bozulduğu zaman müdahale edilmezse arıza büyüyor çünkü.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 204
  • Model Yılı: '95
  • 22 kere teşekkür etti
  • 24 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ekim 18, 2015, 20:39:17 »
Geçen sene benim broadway varken arabayı özellikle tamirciye göstermeye gitmişdim dedim uzun yola gitcem
çok hafif bi uğultu geliyor arabadan, ben balatadandır sanıyordum balatalada 1 senelik falan tamircide yoğundu bakıtmadım,
yola çıkmadan yeni teker taktırmışdım B330 balansını yaptırmışdım,bi ön takıma bakıtayım diye girdim rotcu ya sadece viraj lastiklerini değiştirdi başka sorun yok dedi,çıkdık yola 600 km gidiş dönüş hiç bir sorun yokdu tam Kastamonu merkeze indim arabanın önünden takur tukur sesler gelmeye başladı direksiyon bi tuhaflaşdı indim aşagı bakınıyorum orasına burasına sağ terker yan bakıyordu, sanayi yakındı yavaş yavaş zar zor gittim sağ ön teker söküldü teke bilyası paramparça olmuş yeniledik, Allahtan diyorum yolda başımıza gelmedi arabayı yoldan atabilirdi teker fırlayabilirdi, bilyayı söken tornacı diyor sen nasıl durdun bu arabanın içinde çok ses yapmışdır, bilya kırılana kadar hiç ses yokdu zor duyulan bir uğultu dışında,bu sorunu ihmal etmeyin bilyanın ne zaman dağılacağı belli olmuyor benim arabada olduğu gibi anlaşılamayabilir de..rotcu ve tamirciye gösterin önemli bişey yoksa fazla masraf tutmaz
95 GLİ .16-16v 204 Bin Benzin+Lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 550 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Ekim 18, 2015, 23:05:04 »
Anıl kardeşimin dediği gibi maksat rot balans ayarı yaptırmak değil, ustaya derdini anlatacaksın , tekere makineyi dayıyorlar ve 100 km civarı bir hızla çeviriyorlar balans bozuksa ön taraf titriyor, bilya bozuksa uğultu yapıyor. bu kontrolu mutlaka yaptır için rahat olur, bana kalırsa lastiklerin yaptığı sestir ama emin olmak için bu işlemi görmek lazım.

sağ olun önerileriniz için en kısa zamanda yaptırmaya çalışcam

Eğer bilye dağıtmışsanız hayati risk yaratabilir. Bir anlık takılmanın, teker dönüşündeki aksamanın sonuçlarını siz düşünün. Benimde 40000 civarında arka sol gitmişti. Öyle bariz bir darbe falan da almamıştı. Dönerken tok tok tok gibi bir ses yapıyordu. Hızlandıkça artardı. O zaman 450 civarı bir ücrete mal oldu.

haklısınız büyük risk.. yok bende tok tok tarzı bi ses yok uğultuya daha yakın bi ses ama dediğim gibi uzun yolculukları zehir eden cinsten

Aks rulmanı (bilyası) bozulduysa boşluk ve ses yapar.Bunun için tekeri kriko ile kaldırıp boşta çevirmek ve Tekeri üst ve alt noktadan tutup sallamak kafidir aslında.Tabi bu biraz tecrübe gerektirir.Usta kişi Rulmanın durumunu bu şekilde üç aşağı beş yukarı tahmin edebilir.

Tabi bunun ötesinde söküp yağdan arındırdıktan sonra gözle boşluk ve kafeste açılma ve karıncalanma kontrolünün yapılması daha uygun olur.Rulman bozulduğu zaman müdahale edilmezse arıza büyüyor çünkü.

boşluğu bilmiyorum da ses mevcut ön tekerler aşırı ısınıyor bunun sebebi balata mı bilmiyorum ama sağolun önerileriniz için

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 7 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ekim 21, 2015, 14:38:03 »
Kilometre ile alakalı bir durum olmuyor genelde Kışık-Yazlık yolunuz nasıl bilmiyorum ama bir darbe sonucu olmuştur muhtemelen. Bizim araçta da (120 binde) sağ ön tekerden 100 km üstünde fena bir ses geliyordu. Biliyorsunuz Toyota'nın ses yalıtımı da biraz güçsüz + lastikler + yol faktörleri de birleşince senkron bir şekilde araç içerisinde aşırı bir uğultu söz konusuydu. 100-150 lira arası bir maliyeti oldu değiştirdik. Şuan çok rahat. Aksatmayın derim.
Zafer için Doğdum, Zafer İçin Ölürüm !