Gönderen Konu: Fitil ile lastik tamiri...  (Okunma sayısı 12453 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür edildi
Fitil ile lastik tamiri...
« : Ocak 02, 2009, 14:43:50 »
Arkadaşlar bi yerden çıkma lastik alma durumum var ama lastik daha önce 1 kez tamir görmüş. O da fitil yöntemiyle. Biraz araştırdım da pek sağlıklı bulunmuyor. Ama neden sağlıklı olmadığı hakkında net bir açıklama yok. Sizce nedir arkadaşlar tavsiye etmez misiniz fitilli lastiği.
Bir de bu fitil denilen olayı iptal edip içten yama yaptırabiliyor muyuz? Saygılar. -_-
Opel Astra GTC

Toyota Club Türkiye

Fitil ile lastik tamiri...
« : Ocak 02, 2009, 14:43:50 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
Ynt: Fitil ile lastik tamiri...
« Yanıtla #1 : Ocak 02, 2009, 15:41:10 »
Lastik tamircilerinin büyük çoğunluğu, patlamıs lastikleri üreticiler tarafindan önerilmeyen ve sürüs güvenliğini büyük tehlikeye atabilecek sekilde fitil kullanarak onarıyor. Daha doğrusu fitille geçici sekilde tıkayarak onardığını sanıyor. Bu sekilde tamir edilmis lastikler, özellikle araç yüksek hızlara ulastığında patlama riski tasıyor. Bu riski ortadan kaldırmanın tek yolu lastik üreticilerinin önerdiği sekilde onarım yapmak. Fitille onarim yapıldığında lastiğin güvenli hale gelmediğini bilmek, lastik tamircilerinin bu konudaki yanlıs yönlendirmelerine asla kulak asmamak gerekiyor.

Alıntı : www.demiratlilar.com/forum/index.php?act=Print&client=wordr&f=5&t=262

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 02, 2009, 15:55:59 »
  Bencede Hamit çok doğru söylüyor Erhan.
 Fİtil yama lastik iç katmanalrına dışarıdan nem girmesini önleyemiyor ve bu katmanlardaki çelik gibi kimi malzemeler nem ile bozuluyor. Ayrıca fitilin çevresini destekleme özelliği (sadece deliği tıkar ancak simetrik olmadığı için küçük boşluklar kalır) olmadığı için deliğin darbe vb. ile büyümesinide engelleyemez.
 Benimde mantıki olarak tavsiyem Mantar yama olurdu. Ayrıca kimi cins lastikler ya da kimi noktalrdaki hasarlar tamir edilemez, edilmemeli. O an için tamir olmuş gibi gelsede ne zaman ne olacağı belli olmaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 02, 2009, 16:19:13 »
Şu durum için fitil iptal edilip sıcak yama yaparak durum kurtarılabilir...Ama uzun vadede kesinlikle fitil tamiratı tehlikeli...
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 02, 2009, 16:29:57 »
Teşekkürler öncelikle ilgileriniz için.
Umut Bey'in dediği gibi fitil iptal edilerek yama yapmak olabilir diyosunuz yani sonuç olarak öyle mi :)
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #5 : Ocak 03, 2009, 11:54:29 »
  Ama şunu unutmamak lazım, eğer yapılan Fitil Yama uzun süredir orada ise ara katmanlar zaten nemlenmiştir. Fİtil yama o anda Mantar yama bulunamadı ise iyi bir yamacıya gidene kadar idare etmek için olmalı. Yani fitil yamanın orada kalış süresinede bakmak lazım. Ayrıca lastiğin balansıda önemli tabi. Eğer içindeki tellerde yamulma vs. var ise buda sorun olabilir ileride.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 03, 2009, 18:37:19 »
Zaten lastikler yazlık olduğu için almaktan vazgeçtim. Yaza daha çok var, illaki bişeyler daha denk gelir :)
Teşekkür ediyorum.
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 46000
  • Model Yılı: '13
  • 9 kere teşekkür etti
  • 47 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Şubat 02, 2015, 09:22:21 »
bugün lastiğim patladı tamirciye gittim patlağa kırmızı lifli birşey soktu. ilk defa böyle bir tamirat gördüğümden ses etmedim.
durumu araştırırken bu konuyu buldum..
belki bu konuyu önceden görseydim ödeme yapmaz lastiğimi alır başka yere yaptırırdım.
o yüzden konuyu hortlatma ihtiyacı duydum..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #8 : Şubat 03, 2015, 08:10:20 »
 Onu çıkarttırıp, tekrar mantar yama yaptırabilirsin Adem. Bahsettiğin muhtemelen fitil yama ve o geçici çözümler için olabilir kısa süreliğine.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 46000
  • Model Yılı: '13
  • 9 kere teşekkür etti
  • 47 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Şubat 03, 2015, 09:47:52 »
Onu çıkarttırıp, tekrar mantar yama yaptırabilirsin Adem. Bahsettiğin muhtemelen fitil yama ve o geçici çözümler için olabilir kısa süreliğine.
yapan adam geçiciymiş gibi demedi. lastikle bütünleşiyor gibisinden şeyler söyleyince huylandım. çünki sonradan konulan bişeyin lastik hamuruyla bütünleşmesi fiziksel ve kimyasal olarak nasıl mümkün olabilir ki?  |-\
ayrıca ben stepneyi takmıştım zaten. geçici birşey yapmasına gerek yoktu..
fitil takarken önce dışarıdan delerek deliği büyütmeside cabası.  >:(
neyse öğlen arası yakınlardaki bir lastikçiye yama yaptırmaya gittim. iyikide gitmişim içeriden bakıldığında daha derin bir hasar vardı. yama yapan usta fitil takmak için deliği büyütmüşler dedi.
olan daha 3 aylık lastiğime oldu..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 03, 2015, 10:02:14 »
Evet, mantar yama daha dayanıklı benim arka lastiğe de vida girmişti, Hakan'ın tavsiyesine uyup mantar yama yaptırdım 1 yılı geçti hiçbir problem yok.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Şubat 03, 2015, 10:23:12 »
Ramazan bayramında Ankara'ya giderken İzmit'e inişte lastiğim patladı tabi ki farkında olmadım.Sapanca Mc Donalds'da mola verdigimde baktım lastik yerde.Orada bulunan lastikcide fitil yöntemiyle tamir ettik.İstanbula döndüğümde fitili söktürüp 40 TL tutan fitil bölümünü kapatan yamadan yaptırdım.
Fitil deliğe tıkılırken iğne gibi olan alet lastiğe girerken ince lif seklinde ki tellere zarar veriyor ve uzun vadede lastiğin mukavemetini etkiliyor...
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 47000
  • Model Yılı: '19
  • 14 kere teşekkür etti
  • 56 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ekim 27, 2021, 08:34:44 »
selamlar, 23.10 cumartesi günü sabahı aracın sol ön lastiği inik olduğu için 32 hava bastım. 26.10 akşamı tekrar kontrol ettiğimde yine inmişti. benzincide hava basarken 20 bara kadar inmiş olduğunu anladım. kartal, pendik, maltepe civarında tavsiye edebileceğiniz lastik tamiri yapan yer var mıdır? okuduğum kadarı ile fitil iyi değil, mantar yama sağlıklı. bir de tamir fiyatları ne kadardır? daha önce hiç başıma gelmediği için bu konuda acemiyim, bilgilerinizi rica ederim.
2007 AURİS 1.6 MANUEL, 2013 AURİS 1.4 MANUEL, 2019 COROLLA 1.6 MANUEL, 2019 COROLLA 1.6 OTOMATİK, 2012 AURİS 1.6 MANUEL, 2019 COROLLA OTOMATİK.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Viofo, aydınlatma pk, koltuk ısıtma, ses yalıtım
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 3550
  • Model Yılı: '23
  • 28 kere teşekkür etti
  • 60 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ekim 27, 2021, 09:17:36 »
selamlar, 23.10 cumartesi günü sabahı aracın sol ön lastiği inik olduğu için 32 hava bastım. 26.10 akşamı tekrar kontrol ettiğimde yine inmişti. benzincide hava basarken 20 bara kadar inmiş olduğunu anladım. kartal, pendik, maltepe civarında tavsiye edebileceğiniz lastik tamiri yapan yer var mıdır? okuduğum kadarı ile fitil iyi değil, mantar yama sağlıklı. bir de tamir fiyatları ne kadardır? daha önce hiç başıma gelmediği için bu konuda acemiyim, bilgilerinizi rica ederim.

Fitil ile yama yaptırmayın, mantar yama en sağlıklısı. 25-50₺ arası değişir fiyatlar izmir için, lastiği taktıktan sonra balans yapacak kapasite de bir lastikçiye gidin.
Sen harika bir uçurtmasın, bende senin ipinim unutmayasın...
Corolla Flame X-Pack Mds 1.5 Benzin 2023-.....
Corolla Advance Manuel 1.6 Benzin&Lpg (Zavoli) 2018-2023 (105.000 km)
Corolla Hb Sol Manuel 1.6 Benizn&Lpg (Zavoli) 2016-2018 (45.000 km)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 47000
  • Model Yılı: '19
  • 14 kere teşekkür etti
  • 56 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ekim 27, 2021, 10:59:20 »
Fitil ile yama yaptırmayın, mantar yama en sağlıklısı. 25-50₺ arası değişir fiyatlar izmir için, lastiği taktıktan sonra balans yapacak kapasite de bir lastikçiye gidin.

mantar yama için 140 lira normal yama için 40 lira fiyat verdiler. 140 lira çok fazla geldi.
2007 AURİS 1.6 MANUEL, 2013 AURİS 1.4 MANUEL, 2019 COROLLA 1.6 MANUEL, 2019 COROLLA 1.6 OTOMATİK, 2012 AURİS 1.6 MANUEL, 2019 COROLLA OTOMATİK.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ekim 27, 2021, 11:07:46 »
Kesinlikle mantar yama yaptırın,lastik delme fitil yöntemi hem lastiğe zarar verir hem balansı bozar,140 tl soyguncu fiyatı çok yüksek.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '17
  • 156 kere teşekkür etti
  • 402 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ekim 27, 2021, 11:22:23 »
mantar yama için 140 lira normal yama için 40 lira fiyat verdiler. 140 lira çok fazla geldi.

140 mı :/ Geçen sene bi arkadaşın aracına yaptırdık 20 TL'ye... Bu sene ederi 40 bilemedin 50 TL'dir..
2017 C-HR Hybrid Diamond