Gönderen Konu: Türkçe yazım kuralları..  (Okunma sayısı 3294 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
Ynt: Türkçe yazım kuralları..
« Yanıtla #20 : Şubat 09, 2016, 13:36:32 »
Bir öğretmen arkadaş hazırlamış. Hepimizin günlük hayatta kullanabileceği kelimelerden oluşmuş, ayrıca  kolay akılda kalan bir üslupla anlatılmış örnek ve kuralların yer aldığı birkaç görsel. Faydalı olur umarım.
İlginize, emeğinize ve her yerdeki öğretmenlik girişiminize çok teşekkürler.

Aşağıdaki kural yeni midir?

Zira ben ta ilkokulda iken "Türk Dil Kurumu" örneğinin özel isim tamlaması olduğunu ve gelecek eklerin yukarıdan virgülle ayrılması gerektiğini öğrenmiştim. Acaba ben mi yanlış öğrendim (ki hiç sanmıyorum) yoksa kuralda değişiklik mi yapılmış? Bilginiz varsa iletebilirseniz sevinirim.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Şubat 09, 2016, 13:36:32 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 32000
  • Model Yılı: '15
  • 59 kere teşekkür etti
  • 50 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Şubat 09, 2016, 14:29:13 »
İlginize, emeğinize ve her yerdeki öğretmenlik girişiminize çok teşekkürler.

Aşağıdaki kural yeni midir?

Zira ben ta ilkokulda iken "Türk Dil Kurumu" örneğinin özel isim tamlaması olduğunu ve gelecek eklerin yukarıdan virgülle ayrılması gerektiğini öğrenmiştim. Acaba ben mi yanlış öğrendim (ki hiç sanmıyorum) yoksa kuralda değişiklik mi yapılmış? Bilginiz varsa iletebilirseniz sevinirim.
Evet Uğur Bey, yaklaşık 7-8 yıllık, dilimizin gelişim sürecine göre yeni bir kural. Özellikle dilekçe yazarken hitap ettiğimiz kurum ya da kuruluşa gelen ekler tırnak işareti olmadan yazılmalı. Örneğin,
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne
Türk, Tanrı'nın yeryüzündeki kılıcıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Şubat 11, 2016, 15:38:48 »
Evet Uğur Bey, yaklaşık 7-8 yıllık, dilimizin gelişim sürecine göre yeni bir kural...
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
...Özellikle dilekçe yazarken hitap ettiğimiz kurum ya da kuruluşa gelen ekler tırnak işareti olmadan yazılmalı. Örneğin,
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne
İtirazım var benim.:D O zaman "Bursa İl Milli Eğitim müdürlüğüne" olarak yazılmalı. Tabii ki bir dilekçe başlığı değilse. Madem yukarıdan virgülle ayrılmıyor o zaman bir metin içerisinde geçiyorsa son kelimenin ilk harfi de büyük yazılmamalı.
Bir an feveran ettim kusura bakmayın.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Şubat 11, 2016, 16:02:40 »
@Emrullah Türker (35202) Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Kamu kurum ve kuruluşlarının ayrıca yazışma şekillerini düzenleyen yazışma kurallarında da bu husus böyledir.

Ayrıca " " tırnak işaretinden sonra ek ayrılacak ise bu da ' kesme işareti ile ayrılmadan " işaretinden sonra yazılır.

Örnek: "Toyota Corolla"nın şasisi harika tasarlanmış.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '12
  • 120 kere teşekkür etti
  • 72 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Şubat 11, 2016, 18:26:02 »
"otomobil dışı" konularında ki yorumlarda "teşekkür et" butonu bulunmuyormuş, yeni öğrendim.

@Emrullah Türker (35202) güzel paylaşım :alkis:
Geçenlerde ben de bir konu başlığını takip ederken "teşekkür et" butonu görememiştim ancak sebebini de öğrenemedim. Şimdi öğrenmiş oldum, teşekkürler. :)

Ayrıca güzel konu, bunun için de teşekkürler. :)
12.2012 - 04.2015 > 2003 Clio Symbol 1.5 dCi Authentique
04.2015 - 10.2016 > 2003 Corolla 1.6 Sol otm.
08.2020 > 2012 Berlingo 1.6 Hdi X