0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sevgili toyota severler sorunuma fikirlerinizle çözüm bulmak istiyorum.Kıymetli düşünceleriniz için şimdiden hepinize teşekkür ederim.2-3 aydır 2010 Auris 1.6 otomatik sahibiyim.İLk arabam ve biraz acemiyim şimdiden kusura bakmayın 1.Yokuş çıkarken devir düştüğünde kickdown diye tabir edilen gaz pedalını köklüyorum ve vites düşürerek hızlanıyorum.Buraya kadar sıkıntı yok.Asıl konu yokuşta inerken. Yokuş aşağı giderken araç malumunuz hızlanıyor. Direksiyonda vites değiştirme gibi bir özellik yok bilen bilir. manuel vites araçlarda yokuş inerken 2-3.vitese geçip gaz pedalından ayağımı çekersem araç o viteste belli bir hıza kadar hızlanıp motor kompresyonuyla sabit hızla yokuşta iniyorum.Evimin önünde neredeyse 4-5 km yokuş aşağı gidiyorum ve otomatik viteste sürekli frene yükleniyorum hızlanmamak için? ama bana bu mantıksız geliyor frenler sıyırabilir şişebilir vs.vs. Siz böyle durumda otomatik viteste nasıl bir yol izliyorsunuz ?2.Malumunuz otomatik vites aurisim belirli bir açıya kadar olan eğimlerde geri kaçırmamakla beraber ileri hareket etmektedir. Fakat yokuş çok aşırı dik olursa bir müddet sonra ister istemez geri kaçırma hareketi sergiliyor.Tabi o ana kadar ben zaten gaza bastığım için geri kaçmıyor ama basmazsam geri kaçar. Bu konudaki sorum da şudur: Rampada arabayı park ederken arabayı park alanına gelince frenle durduruyorum.Tamamen durduğunda P'ye alıp el frenini çekiyorum. Ayağımı frenden çektiğimde hafif bir geriye salınım yapıyor ve duruyor. Doğru park bu mudur ve bunun zararı var mıdır? Yoksa önce el frenini çekip , araç hiç hareket etmeyince mi P'ye almam gerek?3.Bu auriste direksiyondan vites değişimi olmadığıını biliyorum ama vites koluyla düşürme arttırma var mıdır?
D modu normal sürüş modudur.Eğer dik rampa çıkacaksanız yada bol virajlı dağ yolundaysanız uygun vitesi seçip üst vitese geçmesini engellersiniz.Aksi halde D konumunda aynı yolda sürüş yaparsanız araç devrine göre sürekli vites düşürüp yükseltecektir..Aynı şekilde D modunda rampa inişi yapıyorsanız yine uygun vitesi seçip araç motorundan kompresör yardımı almalısınız aksi taktirde araç en yüksek vitese geçecek araç sürekli hızlanacak siz ise sürekli fren yaparak aracı yavaşlatmak isteceksiniz ve balatalarınız el değmeyecek kadar ısınacak ve erken bitecektir zaten otomatik vitesli araçlar erken balata bitirir söylentisi de bundan ötürüdür..
Süratinizin uygunluğuna göre önceden vitesi alt numaralara sabitleyin, gerektiğinde 6.000d/d dahi çevirebilirsiniz.
İşte ben de onu soruyorum nasıl? alt numaraya nasıl sabitleyebilirim bi bilsem
Vites kolu D konumundaykenÖnce hızınızı düşürünSonra vites kolunu sola çekin, vitesiniz 3'ün üstüne çıkmaz, motor kompresör başlar ve devir artar,Daha da yavaş sürat ile kompresör yapmak istediğinizde vites kolunu aşağı doğru 2'ye çekin.Çok dik yavaş yokuş iniş yada tırmanışlarda vites kolunu L yani 1'e kadar çekin.Daha sonra, normal sürüşe geçmek için vites kolunu yine D moduna itin.
tam aradığım bilgi buydu teşekkürler vites kolunu sola çekerken gaza basılmalı mıdır yoksa ayak gaz pedalından tamamen çekilmeli midir? hareket halindeyken bu sola çekme işleminin bir zararı olmaz galiba.Bu vites kolunu sağa çekmenin amacı hızı sabitlemek midir? bu işlem için hızı ne kadar düşürmek gerekir?varsa bu konudaki tüm bilgilerine açım şu an yani
Vites değiştirmeyi yoldayken yapabilirsiniz. Ben 100-110 ile yokuş aşağı inerken 4'ten 3'e atıyorum. 2'ye ne zaman atabileceğini de 2. vitesdeyken vitesi 2'ye alıp hızı artırırsın, 4000-5000 devre gelince o hızın üstündeyken 2'ye atmaman gerektiğini öğrenirsin.
vites kolunu sola çekerken gaza basılmalı mıdır yoksa ayak gaz pedalından tamamen çekilmeli midir?Gaza basarsanız bir küçük vitesle daha seri hızlanmış olursunuz ama siz yokuş indiğinizde motor kompresörü yapmak istediğinize göre gaza basmanız gerekmiyor galiba.. hareket halindeyken bu sola çekme işleminin bir zararı olmaz galiba. Olmaz, şanzımanınız otomatik.Bu vites kolunu sağa çekmenin amacı hızı sabitlemek midir? Vites kolunu sola çekmenin amacı hızı sabitlemek değildir, vitesin sadece 1 - 2 - 3 arasında çalışmasını sağlamaktır. Eğer 2'ye çekerseniz sadece 1 - 2 çalışır 3 ve 4 devre dışıdır anlamındadır.bu işlem için hızı ne kadar düşürmek gerekir?Düz vites araç gibi düşünün, 3. vitese hangi süratle geçmeniz gerekiyorsa aynıdır. Zaten hızınız çok fazlaysa 3'e çekseniz dahi vites kutusunda 3'e değişim yapılmaz, merak etmeyin.
Daha önce ifade edildi el frenini çekmeden vitesin P (park) konumuna alınmaması gerekir. Bir de vites düşürüleceği zaman önce hızınızı düşürmelisiniz. Örneğin 120 ile giderken ikiye almayın! İkinci vitesin hızı normalde 40-60 km civarındadır. Ben yaklaşık 15 senedir tecrübelerimle genelde yokuş aşağı hızlanma durumuna göre hafif frene dokunup aracın hızını kontrol altına aldıktan sonra gerekiyorsa bir düşük vitese alıyorum. Genelde D konumunda yokuş aşağı sürmem. Overdrive Off düğmesine basarım. D konumunda en az motor freni/kompresör olduğundan araba boşta gibi hızlanır. Yeni şanzımanları bilemiyorum, en azından benim kullandıklarımda bu şekilde.Bendeki şanzımana göre;D: 1,2,3,4. vitese kadar gereken vitesi hıza göre kendisi seçiyor.D + Overdrive Off düğmesi ile 3.vitese kadar. Yani son vitese geçmeyi engeller. Hafif meyilli yollarda arabanın hızının arttığı, frene basma ihtiyacı duyacağınız anlarda daha kontrollü sürüş için. Ayrıca hafif yokuşta sollamalarda gazı kökleyip altındaki mandalın yapacağı işi Overdrive Off düğmesine basarak hızlanabilirsiniz. Düz viteste 5 ten 4 e hıza göre 3 düşürmek gibi.2: Hıza göre 1 veya en fazla 2. vitesi seçer. Normal dik inişlerde gerekir.L: Low en düşük sürekli 1.viteste kalır. Çok dik inişlerde gerekebilir.Dikkat, bilgi, diğer sürücü ve yayalara saygıyla, kazasız belasız güzel sürüşler dilerim.
Cevaplar çok güzel şekilde verilmiş zaten. Aracın vites değiştireceğini tahmin ettiğiniz devirlerdede(Vites D konumunda) ayağın gazdan hafif çekilmesi iyi olur. Yokuşta parkta direksiyon da; rampa aşağı ön lastik önü kaldırıma doğru, rampa yukarı ön lastik arkası kaldırıma doğru olmalıdır. Lastik kaldırıma sıkışmamalıdır.