Gönderen Konu: LPg de uzmanlara teknik bi soru  (Okunma sayısı 1319 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 33500
  • Model Yılı: '12
  • 23 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
LPg de uzmanlara teknik bi soru
« : Eylül 16, 2015, 22:05:21 »
Selamlar;aklıma şöyle bi soru takıldı;örneğin LPG li bi araç var ve LPg de biliniyor ki devir çok yükseldikçe motor ısısı da benzine oranla daha  fazla artıyor;ve bu da subaplara zarar veriyor..
genel kabul bu yönde sanıyorum? peki örneğin LPG li bi araçta 2. viteste 3000 devirle yol alırken  motorda oluşan ısı ile yine 3000 devir de fakat 5. Viteste iken motor da oluşacak ısılarda fark var mıdır?? sonuçta 3000 devirde her viteste aynı oran da lpg yollanmıyor mu??
bu durumda bana kalırsa bu aracın hangi viteste olduğundan bağımsızdır doğru mu düşünüyorum???
eski corollacı yeni Hondacı

Toyota Club Türkiye

LPg de uzmanlara teknik bi soru
« : Eylül 16, 2015, 22:05:21 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: LPg de uzmanlara teknik bi soru
« Yanıtla #1 : Eylül 16, 2015, 22:20:50 »
Isıdan kasıt sıcaklık demek istediğinizi varsayıyorum.
Aynı devir fakat farklı viteslerde hızlar da farklı olacaktır. Vites arttıkça hızı sabit tutmak için gerekli tork da artacaktır, bu da gönderilen yakıtın artması demektir. Aynı zamanda yüksek viteste yani yüksek hızda radyatör motordan gelen sıcaklığı daha etkili bir biçimde alacaktır. Daha fazla soğutacaktır.

Yani bundan çıkan sonuç aynı devir, vites arttıkça hızı sabit tutmak için gereken tork artıyor, artan tork için fazla yakıt püskürtmek gerek, bu da daha fazla sıcaklık demek, fakat radyatörün soğutma kapasitesi de artıyor, sıcaklık pek değişmiyor. Hız arttıkça yakıt tüketiminin azalmasının sebebi, 100 km.de yakılan cinsten gözükmesidir, e hız arttığı için de daha hızlı varılacağından yakılan yakıt miktarı düşük vitese göre fazla olsa da 100km.de yakılan yakıt daha azdır.

Subapların yanmasının sebebi de, (gerçekten yanma değil) lpgnin yanma süresi fazla olduğundan ve gaz fazından olduğundan volümetrik veriminin az olmasından dolayı devir yükseldikçe yanma süresinin egzos zamanına kaymasından kaynaklı egzos subaplarını alevin bir nevi yalamasıdır. 

Her viteste her devirde aynı oranda yakıt gönderilmez, sağ ayağınıza bakar ne kadar yakıtın gönderileceği.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.