Gönderen Konu: Biri Arabayı Tutuyor Gibi ? ( KENDİM ÇÖZDÜM )  (Okunma sayısı 52483 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
Biri Arabayı Tutuyor Gibi ? ( KENDİM ÇÖZDÜM )
« : Eylül 14, 2015, 09:52:41 »
Arkadaşlar yaklaşık 2000 km önce tatile çıkmadan bütün filtre ve yağ bakımlarını yaptırmıştım aracımın .Akabinde tatil dönüşü arka fren balatalarının bittiğini anladık geçen haftalarda da arka fren balatası gergi bilyesi kayış falan değiştirdim aklımda hiçbir şey kalmasın diye her şey iyi güzel hatta fren kaliper pimlerine kadar söktürdüm tekrar greslettim taktırdım hani frenler falan daha iyi çalışsın diye ama gel gelelim şöyle bir sıkıntım var tabi benim hissettiğim  arabam önceden yani bakım öncesinde sanki daha akıcı ve seri gidiyordu ve daha deparlıydı. Şimdi ise araba hızlanmak için ayrıca bir güç harcıyor gibi bir hava var hani böyle bir arkadan tutarken siz gitmeye çalışırsınız ya aynen öyle .Kendi tespitleri mi söyleyim .

1- Baskı balata derim ama birkaç yerde sinirlenip yüklendiğimde araç çok rahat patinaja başlıyor devamında 2 vites dahi patinaj oluyor .Bakısı bitik araç bunu yapamaz.
2 - Fren balatası sıkıyor diyeceğim ama ( hala da bunda şüphe ediyorum ) jant ve lastik ön tarafla aynı sıcaklık ta ve de herhangi balata kokusu gelmiyor. Frenler de gayet iyi tutuyor.
3- Yağ değişimin de 5/30 yağ koydum motora daha önceleri 10/40 kullanıl mış acaba diyorum ama kitapçığı dahil her yerde 5/30 yazıyor ki servislerde artık 5/30 kullanmaya başlamışlar tam sentetik
4 - Ateşleme de bilmiyorum sıkıntı olabilir mi bakımda usta bujileri söktü baktık tırnakları olduğu gibi duruyor 83 binde yetkili serviste değişmiş araç şu an 93,500 de falan zaten ustamda gerek yok dedi .

DİKKATİMİ ÇEKEN

1- Akşam fren hidrolik kabına baktım Hidrolik eklemesi yapmama rağmen MAX çizgisinin üzerinde duruyor du seviyesi

2- Orijinal hava filtresi almadım acaba diyorum bu denli fark eder mi ? Ni tekim yeni hava filtresi

3- Fren balatası yeni olduğu için sıkıyor ise zamanla normale döner mi yoksa diskli frenlerde bunun bir ayarı var mı ? Takan usta bunda ayar olmaz abi takarsın devam edersin dedi ama bu durum ortaya çıkınca ben kıllanmaya başladım
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Toyota Club Türkiye

Biri Arabayı Tutuyor Gibi ? ( KENDİM ÇÖZDÜM )
« : Eylül 14, 2015, 09:52:41 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 46 kere teşekkür etti
  • 103 kere teşekkür edildi
Ynt: Biri Arabayı Tutuyor Gibi ? ( Bakım Sonrası )
« Yanıtla #1 : Eylül 14, 2015, 13:02:22 »
vitesi boşa atınca araba normal zamanlardaki gibi gitmiyor ve daha kısa sürede yavaşlıyor hatta durma noktasına daha erken geliyorsa kesinlikle frenler az miktarda sıkma yapıyordur.

boş viteste de anormal bir şey söz konusu değilse tekerlek bilyelerinde bir sorun olabilir gibi görünüyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Eylül 14, 2015, 14:19:10 »
Arabanın akışında çok bir gariplik hissetmedim açıkçası .Şimdi bizim araçların 4 teker de disk ve diskli sistemlerde fren ayarı diye bir kavram yok sanırım .Birde balatalarda sıkma olsa hani balata kokusu olur veya jant lastik ısınır daha önce başıma geldi bu tip sorun ford aracımda oradan biliyorum .Biraz zamana bırakayım diyorum birde aracı müsait bir zaman kriko ile kaldırıp arka tekerleri boşta çevireyim bakalım boşta dönmesi zaten belli eder kendini. Birazda yakıttan şüphe ediyorum 2-3 günlüğüne 4,31 e düşmüştü hemen gidip depoyu fulle mistim yakıt kalitesi düşük olabilir .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyota candır gerisi heyecandır.
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 102000
  • Model Yılı: '12
  • 52 kere teşekkür etti
  • 70 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 14, 2015, 16:56:52 »
Yücel Bey kaliper pimlerinde sorun olabilir.
Avensis Elegant Extra 1.6

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Eylül 14, 2015, 18:27:09 »
Musa abi kliper pimleri rahat çalışıyordu ben gene de söktürdüm greslettim güzelce yerine taktılar alıştırdılar ne gibi bir sıkıntı olabilir abi frenlerin tutmasında d bir sıkıntı yok şu an için

Mesaj Birleştirildi: Eylül 15, 2015, 09:55:54
Bakalım bir müddet daha kullanayım eğer düzelme olmaz ise ustaya götürüp göstereceğiz artık

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
Ynt: Biri Arabayı Tutuyor Gibi ? ( KENDİM ÇÖZDÜM )
« Yanıtla #5 : Eylül 17, 2015, 10:20:56 »
Arkadaşlar akşam bahsi geçen sorunun çözümü için bütün olasılıkları düşündükten sonra uygulamaya geçtim .Hani yaptığım şey bilgi dahilinde de değil .Fren hidrolik sıvısının max seviyesinin üzerinde olduğunu gördüm yeni balatalar takılınca hidrolik seviyesi haliyle yükseliyor .İlk önce fren hidrolik kabını kapağını çıkardım aracı çalıştırdım araç çalışır vaziyette iken çok defa fren pedalını pompaladım .Daha sonrasın aracı sop ettim şırınga yardımı ile fazla hidroliği çektim max çizgisinin tam üzerine  gelene kadar çektim fren hidrolik kabının kapağını kapattım sıkıca daha sonra aracımı tekrar çalıştırıp frenlere pompaladım sıvı max çizgisinin hizasında duruyordu herhangi bir eksilme yükselme olmadı .kaputu kapatıp teste çıktım 30-40 lı hızlarda ani frenleme yaptım abs gayet başarılı çalıştı bu işlemi geri geride yaptım 5-6 defa ileri geri ani fren  yaptıktan sonra 2-3 defada el freni çektim 20 li hızlarda oda gayet başarılı tuttu .Akabinde ailemle biraz gezmeye çıktık aracımın normale döndüğünü gayet akıcı şekilde ilerlediğini gördüm birkaç eğim ve rampada aracı boşa attım eskisi gibi çok akıcı şekilde ilerledi.Eşim bile araba rahat gidiyor normale dönmüş dedi umarım başına bu tarz bir şey gelen birilerine yardımım olur

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kilometre: 42000
  • Model Yılı: '20
  • 284 kere teşekkür etti
  • 309 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Eylül 18, 2015, 11:22:51 »
Arkadaşlar akşam bahsi geçen sorunun çözümü için bütün olasılıkları düşündükten sonra uygulamaya geçtim .Hani yaptığım şey bilgi dahilinde de değil .Fren hidrolik sıvısının max seviyesinin üzerinde olduğunu gördüm yeni balatalar takılınca hidrolik seviyesi haliyle yükseliyor .İlk önce fren hidrolik kabını kapağını çıkardım aracı çalıştırdım araç çalışır vaziyette iken çok defa fren pedalını pompaladım .Daha sonrasın aracı sop ettim şırınga yardımı ile fazla hidroliği çektim max çizgisinin tam üzerine  gelene kadar çektim fren hidrolik kabının kapağını kapattım sıkıca daha sonra aracımı tekrar çalıştırıp frenlere pompaladım sıvı max çizgisinin hizasında duruyordu herhangi bir eksilme yükselme olmadı .kaputu kapatıp teste çıktım 30-40 lı hızlarda ani frenleme yaptım abs gayet başarılı çalıştı bu işlemi geri geride yaptım 5-6 defa ileri geri ani fren  yaptıktan sonra 2-3 defada el freni çektim 20 li hızlarda oda gayet başarılı tuttu .Akabinde ailemle biraz gezmeye çıktık aracımın normale döndüğünü gayet akıcı şekilde ilerlediğini gördüm birkaç eğim ve rampada aracı boşa attım eskisi gibi çok akıcı şekilde ilerledi.Eşim bile araba rahat gidiyor normale dönmüş dedi umarım başına bu tarz bir şey gelen birilerine yardımım olur

Yücel Bey merhaba,
Sorunu çözmenize sevindim. Bende aynı şekilde aracımın frenlerinin biraz sıkı olduğunu düşünüyorum, frencinin normal demesine rağmen. Cam açıkken sürtünme sesi var mıydı sizde? Yakıt tüketimi artmış mıydı bu durumla karşılaşınca? Ben de aracı düz bir yere çekip seviyeyi kontrol edeceğim.
iyi forumlar.

@YÜCEL AYDOGAN (13179)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Eylül 18, 2015, 12:06:37 »
Mehmet Bey ben 1-2 yerde hafif balata kokusu geldi yakıt olarak duruma hemen müdehale ettiğim için çok dikkat etmedim ama şöyle deyim normalde ortalama 7,4-7,6 idi 8,1 di yakıt aldığımda belki etkisi olabilir .2 Gündür aracımı kullanıyorum bariz rahatlamayı hissettim aracımda kesinlikle benim yaptığım işlemi uygulayın ben işlemi  yamaya kara vermeden fren sistemi çalışma mantığının videosunu izledim diskli fren sistemlerinde eski kampanalı sistemler gibi fren ayarı yapılmıyor tamamen hidrolik sıvısının basıncı ile çalışan bir sistem .Mantıken düşündüm bu sıvı fazla ise frenlerde baskı oluşturacak fren hidrolik kapındaki geri dönüş basıncı az olacağından sıkma veya geç bırakma söz konusu olabilir dedim ve yukarıda anlattığım işlemi yaptım sabah işe gelirken bir iki yerde aracın tepkimelerine baktım gayet iyi durumda eskisi gibi şahlanıyor gene .Bu arada bu işlemi yaptıktan sonra balata kokusu da kesildi 2 gündür hiç balata kokusu duymadım bilginize mutlaka uygulayın .Takıldığınız sormak istediğiniz şey olursa yardımcı olurum .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 18, 2015, 12:23:16 »

Geçmiş olsun abi . Sorunun düzeldiğine sevindim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Eylül 18, 2015, 13:41:15 »
Eyvallah kardeşim sağolasın.Şimdi şöyle bir durum var 2 yıl aynı aracı kullanıp farklılık olunca insan hemen hissediyor .Şükür normale döndü

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #10 : Eylül 18, 2015, 15:07:55 »
Eyvallah kardeşim sağolasın.Şimdi şöyle bir durum var 2 yıl aynı aracı kullanıp farklılık olunca insan hemen hissediyor .Şükür normale döndü

Abi aynı durum bende de var .Ufak bir değişiklik olsa araçta anlarım ve sebebini öğrenmeden duramam sebebini öğrenince ve sorunu çözünce de oyuncak almış çocuk gibi oluyorum . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Eylül 18, 2015, 22:37:16 »
Yücel Bey tebrikler.
Kazasız belasız İnşaallah.
Abi aynı durum bende de var .Ufak bir değişiklik olsa araçta anlarım ve sebebini öğrenmeden duramam sebebini öğrenince ve sorunu çözünce de oyuncak almış çocuk gibi oluyorum . :)
Hayatımda eline boya fırçası almamış olan ben bugün evin odasının birisini boyadım. O nedenle sizi çok iyi anlıyorum.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #12 : Eylül 18, 2015, 22:52:38 »
Yücel Bey tebrikler.
Kazasız belasız İnşaallah.Hayatımda eline boya fırçası almamış olan ben bugün evin odasının birisini boyadım. O nedenle sizi çok iyi anlıyorum.

Abi eline koluna sağlık . Ben 2 sene önce evi komple boyamıştım ve çok zevk almıştım . Özellikle bittikten sonra gelen misafirlerin güzel olmuş kime boyattınız sorusuna ben boyadım diye cevap vermek paha biçilemez .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 284 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Eylül 19, 2015, 16:08:37 »
Evet, benim hidrolik de fazlaymış. 4 şırınga yağ çektim anca max çizgisine düştü. Bu arada hidrolik neredeyse renksiz, bu yüzden kabın dışından çok zor görülüyor. Cam açıkken gelen sürtme ses artık duyulmuyor. Yakıtı yola cıkınca göreceğiz. Çektiğim hidroligi ufak bir kavanoza alıp bagaja koydum, balatalar bittikce ister belki ekleriz. Teşekkür ederim.

@YÜCEL AYDOGAN (13179)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Eylül 19, 2015, 17:06:43 »
Evet, benim hidrolik de fazlaymış. 4 şırınga yağ çektim anca max çizgisine düştü. Bu arada hidrolik neredeyse renksiz, bu yüzden kabın dışından çok zor görülüyor. Cam açıkken gelen sürtme ses artık duyulmuyor. Yakıtı yola cıkınca göreceğiz. Çektiğim hidroligi ufak bir kavanoza alıp bagaja koydum, balatalar bittikce ister belki ekleriz. Teşekkür ederim.

@YÜCEL AYDOGAN (13179)
o hidrolik bir daha kullanılmaz. yeni açtığın kutunun bile kapağını kapatıp daha sonra kullanmak mahzurludur. hidrolik yağı havanın nemini çeker ve kalitesi bozulur.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 284 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Eylül 19, 2015, 17:52:55 »
o hidrolik bir daha kullanılmaz. yeni açtığın kutunun bile kapağını kapatıp daha sonra kullanmak mahzurludur. hidrolik yağı havanın nemini çeker ve kalitesi bozulur.

Servise gidene kadar ışığı söndürse yeter bana  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Eylül 21, 2015, 10:57:56 »
Geçmiş olsun Mehmet abi  sorunun düzeldiğine sevindim dedim ya işte ustacıklar bizleri böyle kendi sorunlarımızı kendimiz çözmeye itiyor .Bu arada Atilla abinin dediği çok doğru fren hidroliği pahalı bir malzeme değil benzinliklerde rahatlıkla alabileceğiniz bir şey .Ben çektiğim fazla hidroliği toprağa boşalttım .Hafta sonu köye gidip geldim 100  km falan yol yaptım aracım eski düzenine geri gelmiş yağ gibi akıyor artık çekiş müthiş eskisi gibi .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 284 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Eylül 23, 2015, 14:22:25 »
Geçmiş olsun Mehmet abi  sorunun düzeldiğine sevindim dedim ya işte ustacıklar bizleri böyle kendi sorunlarımızı kendimiz çözmeye itiyor .Bu arada Atilla abinin dediği çok doğru fren hidroliği pahalı bir malzeme değil benzinliklerde rahatlıkla alabileceğiniz bir şey .Ben çektiğim fazla hidroliği toprağa boşalttım .Hafta sonu köye gidip geldim 100  km falan yol yaptım aracım eski düzenine geri gelmiş yağ gibi akıyor artık çekiş müthiş eskisi gibi .

Yücel, dediğin gibi elimizde şırıngayla bizi gezdirenler utansın, iyi usta bulunca peşini bırakmamak lazım.
Daha önce uzun yolda (İstanbul-Edirne-İstanbul) yol bilgisayarı %9  gösteriyordu, P.tesi İstanbul'dan Ankara'ya 6.8 ile geldim. Dönüşte bakalım ne yakacak merak ediyorum. Fren hidroliğini çekmeden önce benzin katkısı atmıştım ve 1 hafta o benzini tükettim. Sanırım bu düşüşte ikisinin de etkisi var. Jantlar da ısınmıyor artık, daha önce kısa mesafe de olsa çok ısınıyordu.
Aralık'da 120.000 bakımı var yetkili serviste, değişelim derlerse yok deyip dışarıda değiştireyim diyorum, gözümle göreyim de içim rahat olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 256000
  • Model Yılı: '03
  • 9 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Eylül 24, 2015, 00:43:41 »

Yücel bey tam yerinde ve zamanında konu açmışssınız teşekkür ederim araçta bir farklılık oldugu zaman bende rahat olamıyorum illa ki düzeltmem gerekir. Yaptıgınız işlemleri bende yarın yapmayı düşünüyorum
"Toyota Corolla 2003 1.6 Sol Otomatik Granit gri"

Arka koltukta oturan dış kapı mandalının dışarıya verdiği patron imajı ..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '03
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 26, 2022, 09:18:05 »
arkadaşlar aynı sorun bende de var, şırınga ile yağı alma işlemini oradaki süzeği çıkarmadan mı yaptınız, ben bi denedim süzek zor çıkacak gibi, şırınganın iğnesi süzeğe zarar vermedi mi