Gönderen Konu: şanzıman için vefat ilanıdır.  (Okunma sayısı 5623 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
şanzıman için vefat ilanıdır.
« : Eylül 04, 2015, 18:11:58 »
Merhaba arkadaşlar.

Bir süredir kabin içinde hemen kapı önünden gelen sesden şikayetçi idim.
bu ses araç 30 40 km hızlarda vites devir fark etmeksizin geliyor. ısınınca artıyordu.

ben aracın ön tekerlerini lifte aldım. sol tekeri kaldırıp vites ile çevirtince o sürtme gibi sesleri duydum.
sağ tekerini kaldırıp çevirdiğimizde ise sağdan ses geliyor ama sol taraftan yine sürtme sesleri geliyor.

sesi kayıt ederim fakat tam olarak asfaltta bir şey sürtünüyormuş gibi. bilya sesi yani.

usta ilk önce şanzıman bilyası dedi. sonra aks da ve teker bilyasında var dedi. bugün ise ses şanzumandan geliyor belkide dişliler bozuk diyor. çünkü akslar dönerken şanzıman titriyor. iç dış aks ve bilya sağlam mış.

canım sıkıldı. bu sesin çözümü yeni şanzıman diyor. bende yağına bor attım. bir şey değişmedi..

ne yapsam ki arkadaşlar ?

Toyota Club Türkiye

şanzıman için vefat ilanıdır.
« : Eylül 04, 2015, 18:11:58 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
Ynt: şanzıman için vefat ilanıdır.
« Yanıtla #1 : Eylül 04, 2015, 18:51:05 »
Usta kesin çözüm şanzıman dediyse açmaktan başka çözüm yok abi.
TOYOTA'ların manuel şanzımanları tam otomatikler kadar sorunsuz gelmiyor bana.

Geçmiş olsun.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 04, 2015, 20:00:47 »
önce araba dururken boşa alıp gaz ver ses var mı? yoksa prizdirek ve debriyaj bilyaları sağlamdır, sonra önün iki tarafını birden salncakların altından kaldırarak arabayı 5 ci viteste 40-50 km ile tekerlekleri çevir bakalım ses nereden gelecek? biraz zahmetli olacak ama burada paylaş veya bana ulaş dertleşip akıl teati edelim hemen paniğe kapılma.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Eylül 04, 2015, 22:28:33 »
iyi dilekler için teşekkür ederim.

aracı aldığımda yağını değiştirmiştim ama son 1 yıldır motor sesi ile artan bir ses vardı. boşta gaz verince bir miktar ses vardı ama önemsemedim.
4 vitesde 2000 devirde ve 5. vites de tam 105 kmh hızda biraz ses geliyordu. onun dışında 1. vitesde hep ses var. bugünlerde 2. vitesde yapmaya başladı.
her türlü denemeye açığım. dişli sistemi bozulmamışsa ben 4 bilyasını değişmeye razıyım. tanesi 100 tl. işçilik falan derken 1000 lirayı yine bulur. baskı balata ve aks falan aldım.

belki yarın açabilirim şanzumanı. debriyaj değişince akslara bilyalara bir de ben bakacağım. usta " eski arabadır yapar okadar " diyor. çok mantıksız. ses varsa sorun da var. üstelik az değil gürül gürül maaşallah..

beni bilirsiniz ses olunca akan sular durur bende. elden birşey gelmemesi kötü. çok itinalı kullandığımı vites geçişinde bile aragazı verdiğimi söyleyeyim. yinede başımıza geldi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 04, 2015, 23:46:15 »
iyi dilekler için teşekkür ederim.

aracı aldığımda yağını değiştirmiştim ama son 1 yıldır motor sesi ile artan bir ses vardı. boşta gaz verince bir miktar ses vardı ama önemsemedim.
4 vitesde 2000 devirde ve 5. vites de tam 105 kmh hızda biraz ses geliyordu. onun dışında 1. vitesde hep ses var. bugünlerde 2. vitesde yapmaya başladı.
her türlü denemeye açığım. dişli sistemi bozulmamışsa ben 4 bilyasını değişmeye razıyım. tanesi 100 tl. işçilik falan derken 1000 lirayı yine bulur. baskı balata ve aks falan aldım.

belki yarın açabilirim şanzumanı. debriyaj değişince akslara bilyalara bir de ben bakacağım. usta " eski arabadır yapar okadar " diyor. çok mantıksız. ses varsa sorun da var. üstelik az değil gürül gürül maaşallah..

beni bilirsiniz ses olunca akan sular durur bende. elden birşey gelmemesi kötü. çok itinalı kullandığımı vites geçişinde bile aragazı verdiğimi söyleyeyim. yinede başımıza geldi.

Bence de telaş yapma Anıl abi, geçmiş olsun. Motor aksamındaki ve şanzımandaki bilyeleri değiştir çözülür büyük ihtimal. Onca sene dön dön dön bilyeler de iflas ediyor normal. :) Şanzıman açılınca belli olur herşey zaten, dişlilerin durumu, bilyelerin oynaklığı vs.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 165000
  • Model Yılı: '08
  • 57 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 05, 2015, 00:28:38 »
Geçmiş olsun inşallah çok masraf çıkamaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Eylül 05, 2015, 09:32:09 »
boşta iken ses yapıyorsa muhtemelen prizdirek bilyası bozuktur. yolda viteslerde yaparsa yine bilye arızasıdır, dişlilerde arıza olsa çok kötüses yapar , en iyisi şanzımanı devamlı resim çekerek sökmek ve bilyaları güzelce kontrol etmek, bilyaları numaralarına göre bilya ıdan alırsan çok daha ucuza mal olur, kolay gelsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Eylül 05, 2015, 10:20:41 »
boşta iken ses yapıyorsa muhtemelen prizdirek bilyası bozuktur. yolda viteslerde yaparsa yine bilye arızasıdır, dişlilerde arıza olsa çok kötüses yapar , en iyisi şanzımanı devamlı resim çekerek sökmek ve bilyaları güzelce kontrol etmek, bilyaları numaralarına göre bilya ıdan alırsan çok daha ucuza mal olur, kolay gelsin.

bilyacı mı ? :) aslında olabilir. araştırıyorum yurt dışındakiler de bu titremenin aksdan olduğunu söylemişler..

arkadaşlar bir efsane kasa 15 16 tl ediyor. benim aracım 10 lira etmiyor. üstüne 5 liradan fazla verip bir de o aracı adam etmek için uğraşmak istemiyorum. aslında evlendikten sonra 1.33 2010 auris almayı düşünüyorum. diğer türlü her eski aracın bir çok eksiği çıkıyor, uğraşmaya deymiyor..

bu yüzden 3 bin bile harcasam bu araba yapılacak. gözümde değil. araba ilk aracım. seviyorum. emeğim çok. istediğim gibi orjinal ama niteliklerini geliştirerek topladım. bu yüzden değiştirmem.. uğraşmaya devam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Eylül 05, 2015, 16:12:23 »
Anıl evet bilyacı bir harf çıkmamış!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Eylül 05, 2015, 21:50:12 »
bugün sesler azaldı. bor attığım için olabilir.

iyice dinledim.

1 - şanzıman bilyaları ses yapıyor. özellikle belli devirde belli sesler var
2 - katur kutur sesler var. tahminim dişli veya sol iç aksdan geliyor.
3 - sürtünme sesi. bu ses sadece içeride duyuluyor.
4 - yol sesi. her yol bozukluğunda titreşimden doğan saf yol sesi.

malesef ustamda ortadan tekerleri kaldıramadım. izin vermedi. komple altına pütür yaptım falan, o başka konunun işleriydi. tahminim şanzıman bilyeleri ile epeyce rahat edeceğim. birde aks alırım binerim..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Eylül 05, 2015, 23:33:21 »
Tam otomatik şanzıman mı abi? Eğer içindeki süzgeç değiştirilmediyse 300bin km. sonrasındaki metal çapaklar fazlalaşarak sıkıntı yaratmış olabilir. Bir de şanzıman yağı değişimi aksatıldıysa önceden bunun da etkisiyle çapaklar fazlalaşmış olabilir.

Belirli devirlerde geliyorsa V kayış avarelerinden de şüphelenebilirsin.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Eylül 06, 2015, 12:17:08 »
Tam otomatik şanzıman mı abi? Eğer içindeki süzgeç değiştirilmediyse 300bin km. sonrasındaki metal çapaklar fazlalaşarak sıkıntı yaratmış olabilir. Bir de şanzıman yağı değişimi aksatıldıysa önceden bunun da etkisiyle çapaklar fazlalaşmış olabilir.

Belirli devirlerde geliyorsa V kayış avarelerinden de şüphelenebilirsin.

teşekkür ederim , kutu manuel. içindeki yağı ilk defa ben değiştim. içinden çamur çıkmıştı. temizleyip 75 90 yerine 80 90 koymuştum. şuan bile yağın rengi açık ama alacağı hasarı almış sanırım. aslında iyi bile dayandı.

haftalık bakımım var. pazar günleri dinler bakar ölçerim. şimdilik su pompası ve gergilerde ses yok. bugün bakım günü. tekrar dinlerim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Eylül 06, 2015, 14:40:18 »
 Geçmiş olsun, en iyi şekilde halolur umarım.
 Bilya ve rulman da dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. En basitinden bir 6.000 serisinde bile ebat ve tip numaraları aynı olsa da, belli devir dönüşlerindeki dayanımlar önemlidir. Bu yüzden aynı tip rulmandan birisi 30Tl iken, diğeri 300Tl olabilir(Örnek).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti