Gönderen Konu: Arka Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır ? ( ÇÖZÜLDÜ )  (Okunma sayısı 30104 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
Arkadaşlar son 1 aydır aracımda frene bastığımda durma noktasına yakın böyle gork gibi veya böyle kazınma sesi gibi bir ses geliyor. Âmâ bu ses her zaman gelmiyor arada sırada geliyor. Yağ bakıma gittiğimde ustama söyledim durumu balatalara baktı bir daha ki bakıma değişir dedi ben iyi tamam dedim ama ben bu durumdan rahatsızım .Dün merak edip köyde kapının önünde arka lastiği söktüm bilmiyorum ben mi anlamadım ama balata göremedim veya hani arka fren balataları daha incedir onu da bilmiyorum açıkçası ama şöyle bir durum var el frenim gayet hisli 2-3 tırnaktan sonra hemen tutuyor ram aşağı dahi çekili iken en ufak kaydırma kaçırma yapmıyor .Frenlerimde öyle ani frenlemede veya yavaşlamada gayet başarılı beni sıkıntıya sokmuyor ama öyle bir ses var sonuç olarak .Başına bu tip bir olay gelen veya bahsi geçen durum hakkında bilgisi olan bir arkadaşımız varsa sevinirim .
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
Ynt: Arka Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır ?
« Yanıtla #1 : Ağustos 24, 2015, 11:43:12 »
Ben 100000 km bakımında kontrol ettirmiştim, ustam daha sonraki bakımda yaparız dedi fakat 105000km de ben de senin gibi rahatsız olup açtırdım balata kalmamış :)
Ön ve arkaları değiştirdim, diskleri tornalattım şu an sorun giderildi iyi ki değiştirmişim :)
Arkalarda hiç kalmamış gibiydi ve ötme başlamıştı.. Bana kalsa kontrol ettir ve değiştir,disklere de zarar vermemiş olursun kardeşim..
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyota candır gerisi heyecandır.
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 102000
  • Model Yılı: '12
  • 52 kere teşekkür etti
  • 70 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 24, 2015, 11:48:27 »
Yücel bey belirtiler arka fren balatasının bittiğini işaret ediyor diskte çizilme varsa disk ile beraber balataları değiştirmenizi tavsiye ederim ayrıca el freni balatası ayrı onlar diskin içinde.
Avensis Elegant Extra 1.6

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 24, 2015, 11:53:18 »
Merhaba,

Kullanım kitapçıklarında balatadan ses geliyorsa bitmek üzere olduğunu gösteriri gibi bir durum var,ama bu her zaman geçerli olmayabilir.Bazı balata markaları dönem dönem ses yapabiliryor,emin olmak için söktürmekte fayda var.Ben arabayı yeni aldığımda frenlerden ses gelmeye başladı herhalde balatalar bitti dedim sanayide balatalara baktık daha yeni sayılır.Bende bu şekilde devam ediyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ağustos 24, 2015, 12:16:20 »
Ön fren balatalarına kışlık lastikler takılırken bakmıştım baya baya iyi durumda idi sanırım benden önceki sahibi değiştirmiş ama arka fren balatalarına bakmamıştım hani el freni falan da iyi tutunca hiç aklıma gelmedi ses gelmeye başlayınca biraz kıllandım açıkçası dün kendim de baktım hani tabi söküp bakmak farklı bir durum ama sanırım baya bitmiş gibi duruyor .Diskin yüzeyine baktım balatanın yatağı oluşmuş onun dışında çizik kazık bir şey görmedim frene basınca herhangi bir titretme olmuyor sadece durma noktasına yakın kazıma sesi şeklinde bir ses geliyor .Amam bu ses 10 ışıkta durduysam 1-2 sinde geliyor .En iyisi dört lastiği de söktürüp hepsini kontrol ettireyim
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • 277 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ağustos 24, 2015, 12:24:36 »
Hepsini kontrol ettir yücel ve diskler kurtarırsa tornalattır, yeni balata ile değiştir, ben öyle yaptım, harika oldu :)
Balatayı biraz iyi marka alırsan sorun yaşamazsın..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 24, 2015, 13:09:22 »
el frenini tutan balata farkli  arkada onunla mukayese etmeyin  belkide balata sertleşmiştir yan sanayi falan varsa üzerinde bizim balatalar yan sanayi balata var hala ama geçen söktük taş gibi olmuş ve kamyon gibi ses çıkarıyor bir dahaki bakim değiştiririz dediler 2 bin km falan kaldi direk nibk takicam  törbü mü ne yaptilar yinede ses var
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ağustos 24, 2015, 13:46:14 »
Okan aracı doktordan aldım kendisi ilk sahibi idi ve araç full servis bakımlı yan sanayi parça diye bir şey söz konusu değil .Ön balataların üzerinde bizzat Toyota yazıyordu kendim gördüm arka balatayı göremedim. En güzeli söktürmek

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 24, 2015, 13:52:11 »
Okan aracı doktordan aldım kendisi ilk sahibi idi ve araç full servis bakımlı yan sanayi parça diye bir şey söz konusu değil .Ön balataların üzerinde bizzat Toyota yazıyordu kendim gördüm arka balatayı göremedim. En güzeli söktürmek
söktürmek en iyisi  normal sanayide bi yerde sökebilir kolay illaki servise gitmeye gerek yok balata disk serviste cok pahaliya patliyor
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • 277 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ağustos 24, 2015, 14:28:15 »
Serviste çok para istiyorlar aynen,  Ben dışarıda ustama yaptırdım,daha ekonomik oldu. Ön Balata 65 TL,arka Balata 75 TL TRW marka aldım hepsini..
Senin arabada arkada el fren balataları da var, imkanın varsa söküldüğünde onlarıda kontrol ettirsen iyi olur..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 24, 2015, 15:12:43 »
Yücel abi o gork sesi, benim mazdada hep geliyor. Dururken ve kalkarken balataların çıkardığı normal bir ses. Sonuçta balata kalmayınca metal metale sürter gibi tiz bir ses gelecek.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Ağustos 25, 2015, 11:35:07 »
Mutlu işin garip yani bu sesi sürekli yapmaması .Ama ses bir kazınma sesi ben aklıma şeyde geliyor diskin etrafında bir kanal oluşmuş bu kanala acaba balata veya fren kalepeleri mi sürtüyor da o mu ses yapıyor .Bütün kapılar sökülmeye çıkıyor sökülüp bakılacak ne çıkarsa bahtımıza

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 19 kere teşekkür etti
Ynt: Arka Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır ? ( ÇÖZÜLDÜ )
« Yanıtla #12 : Eylül 07, 2015, 12:16:03 »
Arkadaşlar Cumartesi günü aracımı sanayiye götürdüm firenden gelen ses artık rahatsız etmeye başlamıştı. Aracın 4 lastiğini de söktürdüm disk balata durumlarına baktık Arka tarafın balataları bitmiş ön taraftaki balatalar hayli iyi durumdalar en kötü 2 bakım daha çok rahat gider .Hazır sanayiye gelmişken soğukken ilk çalışmada kayışlar bölgesinden bilye sesi geliyordu onu da kontrol ettireyim dedim devir daim kayışı da baya bir çatlaklıklar vardı usta dedi abi kayış kesin değişmesi lazım hiç değişmemiş dedi sök dedim söktükten sonra bilye kontrolü yaptı gergi bilyem da sizlere ömür sökülüp bakınca ben bile anladım sesin nerden geldiğini .Ön takımı da kontrol ettik şükür bir şey çıkmadı Frenler sökülmüşken balata spreyi ile temizlettim fren kaliper pimlerini söküp greslettim tekrar taktık alıştırdık balataları taktık bu arada teker saplamasını sökülürken kırdılar onu da değiştirdik.Toplam 200 tl param gitti. Tabi sıkı bir pazarlıkla bu rakama hallettim .

TRW Firen Balatası  = 75
Gergi Bilyası           = 30
Kayış                     = 40
Teker Saplaması     =5
İşçilik                    = 50
                toplam  : 200tl