Gönderen Konu: Ev almak için arabayi satmak mantıklı mı?  (Okunma sayısı 7356 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '12
  • 18 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
Ev almak için arabayi satmak mantıklı mı?
« : Ağustos 12, 2015, 22:44:15 »
Arkadaslar selamlar ev almak için 0km alinan aracı satmak mantikli midir? Aracim 55000 km de hasarsiz durumda d4d corolla tahminen 57bin civari eder diye düşünüyorum uzun sure kullanirim diye temiz kullanmaya calisiyordum sizce nasil bir fikir? Yorumlarinizi bekliyorum (banka ev kredisi için %25 peşinat istiyor)
:-)))

Toyota Club Türkiye

Ev almak için arabayi satmak mantıklı mı?
« : Ağustos 12, 2015, 22:44:15 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 43 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
Ynt: Ev almak için arabayi satmak mantıklı mı?
« Yanıtla #1 : Ağustos 12, 2015, 22:50:04 »
Ben aynı durumda, bankadan çekeceğim kredi miktarını düşürmek için aracımı satılığa çıkarmıştım. Ben satana kadar evi alınca arabada kaldı. :)
2010 Auris 1.6 VVT-i Otomatik, VSC, Navi, Sunroof, Xenon, Isıtmalı Deri Koltuk...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 12, 2015, 22:50:26 »
Hanım zoruyla ev alacak gibisin hocam  :islik: :islik:

Ev prim yapar ama araba prim yapmaz. Kaçırılmayacak bir fırsat ise mantıklı  :tamam: Hayırlısı olsun şimdiden  :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 12, 2015, 22:53:55 »
ev en acil ihtiyaçken neden mantıksız olsunki?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 12, 2015, 22:54:53 »
Ev daha kazançlı bir yatırım aracı. Arabayı sattıktan sonra yine yüklü miktar kredi çekmeniz gerekiyorsa satmak doğru olmaz, üstüne arabasız kalacaksınız. Arabayı satıp evin parasını çıkarabiliyorsanız satın tabiki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 18 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 12, 2015, 23:05:31 »
Hanım zoruyla ev alacak gibisin hocam  :islik: :islik:

Ev prim yapar ama araba prim yapmaz. Kaçırılmayacak bir fırsat ise mantıklı  :tamam: Hayırlısı olsun şimdiden  :tamam:
pesinat için biriktiririm diye düşünüyordum birikmiyor meret üstelik 8000 civari kira gideri vermek yerine cazip geliyor ama bir taraftanda faize bulaşmak korkutuyor hadi hayirlisi. Güldürdün beni murat bey ömrün uzun olsun

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: AB-
  • Kilometre: 120000
  • Model Yılı: '09
  • 111 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 12, 2015, 23:10:16 »
Bana kalirsa boyle bir durumda arabanin gozunun yasina bakilmaz. Bankaya kredi faizi vermektense en az zararla bankadan kurtulup borc bitince iyi kotu bir araba alinabilir. Kendi eviniz kendi evinizdir karisan gorusen olmaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 12, 2015, 23:19:12 »
2. el bir araca bir süre binilebilir. Ama kira boşa giden para.
Banka o %25'i görmeyi istiyor mu? expertiz değerinin %75'ini yatırmıyor mu hesaba? Expertiz değerini yüksek göstermeye çalışabilirsiniz?
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Ağustos 12, 2015, 23:31:18 »
pesinat için biriktiririm diye düşünüyordum birikmiyor meret üstelik 8000 civari kira gideri vermek yerine cazip geliyor ama bir taraftanda faize bulaşmak korkutuyor hadi hayirlisi. Güldürdün beni murat bey ömrün uzun olsun

Ecmain :) Faize bulaşmadan alırsın inşallah, nasip herşey. Ama bak DİŞİ KUŞUN lafını dinle :) Niyet hayır akıbet hayır  :saygi: :saygi: :saygi:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 18 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 13, 2015, 00:06:40 »
Teşekkür ederim fikirleriniz için Mevlam neyler, neylerse güzel eyler inşallah, sağlıcakla kalın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 13, 2015, 06:37:27 »
Eve ödenen kredinin faizi bazen  sıfır araç fiyatını geçiyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 13, 2015, 09:07:11 »
Yerinizde olsam arabayi satardim. Ve kulustur basimi agritmayacak bir arac alirdim
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ağustos 13, 2015, 10:12:24 »

kulustur basimi agritmayacak

Öyle bir araba yok bu dünyada. [emoji4]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ağustos 13, 2015, 10:39:29 »
Kesinlikle satılır.
Yakın zamanda iş görecek başka bir araç alırsınız.
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 93000
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ağustos 13, 2015, 11:36:44 »
araba sürekli gider hanesine yazılır
değeri düşer,vergisi,benzini,ticaret yapmıyorsanız üzerinden sürekli eksi yazar.bazıları fiyatlar artınca ikinci elde bak şu fiyata aldım şimdide aynı fiyata diye düşünebilir ama demezki satıp da alabileceğim aynı aracın fiyatı arttı diye :)
özet olarak satılır
türkiye gibi yerde olabildiği kadar daire sahibi olmak gelecek adına iyidir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '14
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ağustos 13, 2015, 12:10:42 »
Almak istediğiniz evin fiyatı ile çekmek istediğiniz Maksimum kredi miktarı ayrıca ödemeniz gereken Faiz miktarını kıyaslamanız gerekiyor.

Şahsi önerim eğer çok çok elzem değilse ev almak için doğru zaman değişl şu anda.

Diyeceksinizki boşu boşuna kira ödüyorum.Doğrudur ama bu zamana kadar ne yaptınız!!!

Hep kira ödediniz varsın olsun ancak Faizlerin şu anda düşmesi pek mümkün değil.Çünkü ekonomik istikrarsızlık ve siyasi belirsizlik var.

Bu durumda Merkez Bankasının faizleri yüksek tutup,iç borçlanmayı azaltmaya çalışması normal beklentilerdir.Cari açık aldı başını gidiyor zaten.Ancak

başımızdakiler bunu Cep telefonunu kredi kartıyla taksitle alınmasına bağlayacak kadar dengesizler ne diyeyim artık  :kötü:

Gelelim sizin konuya tekrar;

almak istediğiniz ev diyelimki 200.000 TL. (rakamlar tamamen örnek için yazıyorum)
Köşedeki Peşinat 60.000 tl.
Aracınız ikinci eldeki satışından 40.000 tl gelecek diyelim.

Bankadan kredi olarak 100.000 tl gerek.
Bankalar zaten expertiz bedelinin %75'ini verir.Ancak tanıdık aracılığıyla bu oranlar %90'a kadar çıkıyor.Ancak sizin böyle bir durumunuz yok farz edelim.

YAni banka size diyecekki 200.000 tl lik bi evin kardeşim ben sana en fazla 150.000 tl lik kısmını kredi ile verebiliyorum der.
sizin bu durumda hesabımıza göre fazla fazla yetiyor.

gelelim Amerikadaki Mortgage Kredilerinin batmasına ve Banka sisteminin ciddi anlamda zarar görmesine gelen sebebe.

Zaten bu hesap bizim Türk İnsanımızında yapmadığı ve nasıl olsa Banka bana kredi veriyor hesabıyla gözü kapalı daireyi aldığı için işte Türkiye'nin gerçek CARİ AÇIK sebebi budur.

evinizin bedeli 200 milyar demiştik.
peki bu evde kendiniz oturmadan direkt kiraya verseniz bu ev size aylık ne kadar kira getirecek?
diyelimki aylık 1000 tl kira getirisi var.
şimdi bu rakamı 12 ay ile çarpıp yıllık kira getirisni hesaplayın.
Toplam 12.000 tl ettimi-->Şimdide bunu minimum 10 yıl, maksimum 12 yıl ile çarpıcaksanız.

12.000 TL * 10 yıl =120.000 TL
12.000 TL * 12 yıl =144.000 TL

SONUÇ: Bu ev bu paraya alınmaz.
Çünkü 12 yıllık kira getirisi ana Parayı karşılayamadı.

İşte Konut kredilerinin ardındaki tehlike budur.
Yani sizler ev kredinizi ödeyemediğinizde bankalar evinize İpotek koyduğu için sizi evden çıkartır sonrada evi satışa çıkartır.
Ancak banka zaten size en başta kredi borcuna sokmak için kendisi o eve belkide expertiz aracılığı ile gereğinden fazla kredi çıkartmış ancak ev sahibi bireyde
o borcu odemeyemediği için bankanın elinde o ev patlamıştır artık.
200.000 tl lik ev belkide en fazla 120.000 tl lik bedelle satışa çıkacaktır.

Bu nedenle benim size önerim almak istediğiniz evin en az %50-60 lık bedeli köşede olması gerekiyor.(Aracınızı satmadan bu miktar olsun)
Aracı sattıktan sonra %75-80 lere çıkacaktır zaten.
Ancak %25-30 peşinatla birde üzerine arabayı sat sonra bir kredi borcu ile ev ödenmez Ertekin Bey.Çünkü ciddi miktardaki faiz yükü tekrar bir araç almanızı
engelleyecektir.Eğer çoluk çocuk durumu varsa iş dahada kaosa gider söyleyim.

Diğer Önemli Bilgi:Konut Kredisi en fazka 60 ay üzerinden çekmeye çalışın ve maksimum faiz oranı %0.80 leri geçmesin.
Bu kadar cümlenin özeti: Şu anda ne arabayı satın ne de ev alın.Çünkü uygun zaman değil.

Sağlıcakla kalın.
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #16 : Ağustos 13, 2015, 12:17:38 »
Bekir Bey,
 :alkis: :alkis: :alkis:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 563 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Ağustos 13, 2015, 12:40:48 »
şöyle bir eksiklik var
kiradaki yıllık enflasyon artışını hesaplamamışsınız vede şu anda ana para karşılama yılı artık 12 değil 15-18 yıl arasına çıktı Türkiyede.
ev araba arasında tabiki ev alabilmek daha mantıklı ama almamakta bir seçenek ise kesinlikle katılıyorum şu anda alınmaması gerektiğine.
amerikadaki mortgage krizinin en büyük sebeplerinden biri sizin bahsettiğiniz gibi plansızlık vede değişken faizli mortgage in alıcıları yanlış bilgilendirilmesi sebebi ile pazarın çok büyük bir oranının değişken faizli mortgage kullanmasının sonucudur.bunun yanında balon fiyat artışlarından bahsetmiyorum bile.
şuna dolaylı yoldan katılıyorum:Türkiyede şu anda hiç bir daire ederinden satılmıyor yani pahalı satılıyor.Buna en büyük sebepte ki bence tarihin en büyük hatasıdır,yabancılara bölgesel olan konut edinme hakkı %5 den %35 e çıkarılmasıdır.
bundan sonra daire fiyatlarında inanılmaz artışlar oldu insanlar benim dairem şu fiyat diyor ama satıp alacağı daire aynı oranda yine daha pahalı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '14
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ağustos 13, 2015, 12:54:41 »
Kira getiris artışını bilerek yazmadım.Çünkü çok fazla birşeyi etkilemiyor.

Ana parayı karşılama yılı sizce niye 15-18 yıl arasına çıktı? (veya bilerek çıkartıldı bunu düşündünüzmü hiç?)

Bunların hepsi birer oyun!

Çünkü tüketicinin yani biz vatandaşların cebindeki paranın piyasaya çıkması gerekiyor.

Bakın ben 2005'te mezun olup mesleğime başladım.2012 yılına kadar aynı evde kirada oturdum.2012 de kendi evimize taşındık Allaha çok şükür.

Ama ben kendi evimi bile alırken bu maddelere göre aldım.Yani parasını hakeden bir evdi ve yeni gelişen bir sokaktı.3 yıl sonunda, 1.8 liraya aldığım ev şu

anda minimum 3.2, maksimum 3.6 lira oldu.yatırımı birazda akıllı yapmak gerekiyor.acele etmemek gerek.

Yabancıların mülk edinme kanunu dediğiniz gibi bazı dengeleri değiştirdi!

Ancak Bursa ili için konuşursam gelipte buralarda kimse 600-700-800-900 bin tl lik  veya 1 trilyonluk evleri alanlar Arap veya yabancı değil.

Hepsi bizim vatandaşımız.Ee sen verirsen bu kadar parayı yapan firmada derki; Kardeşim sen almazsan alma ben yine satacak insanları bulurum.

Sonrada Bankaların sitesinde İcralık evler,batık krediler dağ yığını gibi büyüyor ve bunların çok büyük bir çoğunluğu konut kredileri.

Bu iş şuna benziyor.Köşede 50 bin tl nakitimiz var.ama gidip 200 bin tl ye araba almak gibi birşey...
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 563 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Ağustos 13, 2015, 13:28:02 »
Kira getiris artışını bilerek yazmadım.Çünkü çok fazla birşeyi etkilemiyor.

Ana parayı karşılama yılı sizce niye 15-18 yıl arasına çıktı? (veya bilerek çıkartıldı bunu düşündünüzmü hiç?)

Bunların hepsi birer oyun!

Çünkü tüketicinin yani biz vatandaşların cebindeki paranın piyasaya çıkması gerekiyor.

Bakın ben 2005'te mezun olup mesleğime başladım.2012 yılına kadar aynı evde kirada oturdum.2012 de kendi evimize taşındık Allaha çok şükür.

Ama ben kendi evimi bile alırken bu maddelere göre aldım.Yani parasını hakeden bir evdi ve yeni gelişen bir sokaktı.3 yıl sonunda, 1.8 liraya aldığım ev şu

anda minimum 3.2, maksimum 3.6 lira oldu.yatırımı birazda akıllı yapmak gerekiyor.acele etmemek gerek.

Yabancıların mülk edinme kanunu dediğiniz gibi bazı dengeleri değiştirdi!

Ancak Bursa ili için konuşursam gelipte buralarda kimse 600-700-800-900 bin tl lik  veya 1 trilyonluk evleri alanlar Arap veya yabancı değil.

Hepsi bizim vatandaşımız.Ee sen verirsen bu kadar parayı yapan firmada derki; Kardeşim sen almazsan alma ben yine satacak insanları bulurum.

Sonrada Bankaların sitesinde İcralık evler,batık krediler dağ yığını gibi büyüyor ve bunların çok büyük bir çoğunluğu konut kredileri.

Bu iş şuna benziyor.Köşede 50 bin tl nakitimiz var.ama gidip 200 bin tl ye araba almak gibi birşey...
katılıyorum bunların hepsinin oyun olduğuna
amaç insanları uzun vadede krediye bağlayıp sisteme uymasını koyun gibi yaşamasını ve çalıştığı işte mutsuz veya verimsiz olması önemli değil sadece o işe o kredi boyunca muhtaç olduğunu sindirtmek.
araplar kısmına gelince araplar pahalı daire almıyorlar zaten,pahalı alanlar orta fiyatlı alanlardan daha düşük.
şöyle düşünün 200 eden daire 300 lira oldu sebepsiz ve tabi 500 olanda misal 700-800 oldu.her halükarda eder rakamlar değil.
bu ülkede çok yakın zamanda 500 lira peşinatla arabalar satıldı kampanyalar yapıldı :)
malesef bizde oyunun kuralları sonradan eklenmeye çalışılıyor.
yanımda çalışan eleman 2000 lira maaş alıyor ama kredi kartı limiti 75.000 lira :) kural koymak yetmek kuralları denetlemek ve sıkmak gerekiyor biraz