Almak istediğiniz evin fiyatı ile çekmek istediğiniz Maksimum kredi miktarı ayrıca ödemeniz gereken Faiz miktarını kıyaslamanız gerekiyor.
Şahsi önerim eğer çok çok elzem değilse ev almak için doğru zaman değişl şu anda.
Diyeceksinizki boşu boşuna kira ödüyorum.Doğrudur ama bu zamana kadar ne yaptınız!!!
Hep kira ödediniz varsın olsun ancak Faizlerin şu anda düşmesi pek mümkün değil.Çünkü ekonomik istikrarsızlık ve siyasi belirsizlik var.
Bu durumda Merkez Bankasının faizleri yüksek tutup,iç borçlanmayı azaltmaya çalışması normal beklentilerdir.Cari açık aldı başını gidiyor zaten.Ancak
başımızdakiler bunu Cep telefonunu kredi kartıyla taksitle alınmasına bağlayacak kadar dengesizler ne diyeyim artık

Gelelim sizin konuya tekrar;
almak istediğiniz ev diyelimki 200.000 TL. (rakamlar tamamen örnek için yazıyorum)
Köşedeki Peşinat 60.000 tl.
Aracınız ikinci eldeki satışından 40.000 tl gelecek diyelim.
Bankadan kredi olarak 100.000 tl gerek.
Bankalar zaten expertiz bedelinin %75'ini verir.Ancak tanıdık aracılığıyla bu oranlar %90'a kadar çıkıyor.Ancak sizin böyle bir durumunuz yok farz edelim.
YAni banka size diyecekki 200.000 tl lik bi evin kardeşim ben sana en fazla 150.000 tl lik kısmını kredi ile verebiliyorum der.
sizin bu durumda hesabımıza göre fazla fazla yetiyor.
gelelim Amerikadaki Mortgage Kredilerinin batmasına ve Banka sisteminin ciddi anlamda zarar görmesine gelen sebebe.
Zaten bu hesap bizim Türk İnsanımızında yapmadığı ve nasıl olsa Banka bana kredi veriyor hesabıyla gözü kapalı daireyi aldığı için işte Türkiye'nin gerçek CARİ AÇIK sebebi budur.
evinizin bedeli 200 milyar demiştik.
peki bu evde kendiniz oturmadan direkt kiraya verseniz bu ev size aylık ne kadar kira getirecek?
diyelimki aylık 1000 tl kira getirisi var.
şimdi bu rakamı 12 ay ile çarpıp yıllık kira getirisni hesaplayın.
Toplam 12.000 tl ettimi-->Şimdide bunu minimum 10 yıl, maksimum 12 yıl ile çarpıcaksanız.
12.000 TL * 10 yıl =120.000 TL
12.000 TL * 12 yıl =144.000 TL
SONUÇ: Bu ev bu paraya alınmaz.
Çünkü 12 yıllık kira getirisi ana Parayı karşılayamadı.
İşte Konut kredilerinin ardındaki tehlike budur.
Yani sizler ev kredinizi ödeyemediğinizde bankalar evinize İpotek koyduğu için sizi evden çıkartır sonrada evi satışa çıkartır.
Ancak banka zaten size en başta kredi borcuna sokmak için kendisi o eve belkide expertiz aracılığı ile gereğinden fazla kredi çıkartmış ancak ev sahibi bireyde
o borcu odemeyemediği için bankanın elinde o ev patlamıştır artık.
200.000 tl lik ev belkide en fazla 120.000 tl lik bedelle satışa çıkacaktır.
Bu nedenle benim size önerim almak istediğiniz evin en az %50-60 lık bedeli köşede olması gerekiyor.(Aracınızı satmadan bu miktar olsun)
Aracı sattıktan sonra %75-80 lere çıkacaktır zaten.
Ancak %25-30 peşinatla birde üzerine arabayı sat sonra bir kredi borcu ile ev ödenmez Ertekin Bey.Çünkü ciddi miktardaki faiz yükü tekrar bir araç almanızı
engelleyecektir.Eğer çoluk çocuk durumu varsa iş dahada kaosa gider söyleyim.
Diğer Önemli Bilgi:Konut Kredisi en fazka 60 ay üzerinden çekmeye çalışın ve maksimum faiz oranı %0.80 leri geçmesin.
Bu kadar cümlenin özeti: Şu anda ne arabayı satın ne de ev alın.Çünkü uygun zaman değil.
Sağlıcakla kalın.