Gönderen Konu: Jantların kurum bağlaması/kurum birikmesi  (Okunma sayısı 2492 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 6700
  • Model Yılı: '14
  • 9 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
Jantların kurum bağlaması/kurum birikmesi
« : Temmuz 21, 2015, 13:05:28 »
Arkadaşlar aracımda resimde göründüğü gibi jantlarda kurum birikiyor bağlanıyor. Bu 3-4 aydır gözüme çarpan birşey ama ben pek önemsememiştim. Geçenlerde babam senin aracın balatalar kurum mu atıyor deyince nasıl yani yahu? moduna girdim. İnanın hiçbir fikrim yok 25.07.2015 tarihinde servis randevum var 10 bin km bakımı için. Aracım 10.200 km de .

Sizlere sorum bunun sebepleri neler olabilir servise bu konuda ne demeliyim?

Jantın ufak bir kısmını sildim aradaki farkı görmeniz için.

Herkesi bir zaman için aldatabilirsiniz, bazı kişileri her zaman aldatabilirsiniz, ama herkesi her zaman aldatamazsınız! “Süleyman Seba”

Toyota Club Türkiye

Jantların kurum bağlaması/kurum birikmesi
« : Temmuz 21, 2015, 13:05:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: Jantların kurum bağlaması/kurum birikmesi
« Yanıtla #1 : Temmuz 21, 2015, 14:04:47 »
Özel kaplama gibi durmuş.
Balataların aşınma sırasında parikül çıkarması normal, bunların ebat, yoğunluk vs si önemli, balatadan balataya fark vardır ve üretimde dikkat edilmesi gereken spesifikasyonlardan birisi de budur. Tüm spesifikasyonlar(soğuk sürtünme, sıcak sürtünme, ıslak sürtünme, basınç, genleşme, ses, aşınma, karşı madde etkisi vs) bir dengede değerlendirilmeli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 180
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 21, 2015, 14:11:09 »
Ben aracıma nano uygularken jantlara da uyguladım. Hem o balata tozu tutunmuyor fazlaca hem de temizlemesi daha kolay. Tavsiye ederim.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Temmuz 21, 2015, 14:16:34 »
Hakan hocam, Uğur hocam yorumlarınız için teşekkür ederim. Ama tam sorumun cevabını alamadım bu bir sıkıntı mıdır sizce? diğer arabaların jantlarına bakıyorum bu kadar yoğun olan görmedim :D
Herkesi bir zaman için aldatabilirsiniz, bazı kişileri her zaman aldatabilirsiniz, ama herkesi her zaman aldatamazsınız! “Süleyman Seba”

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 21, 2015, 14:29:40 »
Aslında cevaplamıştım bu soruyu. Balatadan balataya farklı üretim karakterleri olabilir ve bunların etkileri de farklıdır. Kullanılan hamurun sürtünme katsayısı ile toz, dayanım ya da ses birbirinden tamamen farklı şeyler değillerdir, hamurun karışımında kullanılan maddelerin ve miktarlarının ve bunların hamur hale getirilmesinin sonucu farklı etkiler oluşur. Kimi etkiler de yan etki olarak tanımlanır bu toz gibi. Her balatada bu olacaktır ama miktarı, yukarıda saydığım kimi etmenlere de bağlıdır. Burada açıklama uygun kalite olarak nitelendirilebilir. Balatanın diğer özellikleri ortalamanın üzerinde ise toz da belli oranda kabul edilebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Temmuz 21, 2015, 14:47:57 »
Aslında cevaplamıştım bu soruyu. Balatadan balataya farklı üretim karakterleri olabilir ve bunların etkileri de farklıdır. Kullanılan hamurun sürtünme katsayısı ile toz, dayanım ya da ses birbirinden tamamen farklı şeyler değillerdir, hamurun karışımında kullanılan maddelerin ve miktarlarının ve bunların hamur hale getirilmesinin sonucu farklı etkiler oluşur. Kimi etkiler de yan etki olarak tanımlanır bu toz gibi. Her balatada bu olacaktır ama miktarı, yukarıda saydığım kimi etmenlere de bağlıdır. Burada açıklama uygun kalite olarak nitelendirilebilir. Balatanın diğer özellikleri ortalamanın üzerinde ise toz da belli oranda kabul edilebilir.

Şimdi daha net anladım :) Peki hakan hocam bir arkadaş şöyle izah etti çok fren yaparsan ve balatalar bitmeye yakınsa olabilir dedi. Kendi açımdan söyleyeyim sakin araç kullanan bir insanım genelde yola göre araba kullanırım. İllaki belli zamanlarda ani frenler olabiliyor.  bu durumun bundan kaynaklanamayacağını söyleyebilir miyiz peki? demek istediğim bu sürücünün kullanımıyla alakalı mı ssürekli fren yapma ani frenlerin sık olması balataların bitmesi gibi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 117000
  • Model Yılı: '15
  • 371 kere teşekkür etti
  • 132 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 21, 2015, 15:36:21 »
Şimdi daha net anladım :) Peki hakan hocam bir arkadaş şöyle izah etti çok fren yaparsan ve balatalar bitmeye yakınsa olabilir dedi. Kendi açımdan söyleyeyim sakin araç kullanan bir insanım genelde yola göre araba kullanırım. İllaki belli zamanlarda ani frenler olabiliyor.  bu durumun bundan kaynaklanamayacağını söyleyebilir miyiz peki? demek istediğim bu sürücünün kullanımıyla alakalı mı ssürekli fren yapma ani frenlerin sık olması balataların bitmesi gibi?

Şenol Bey bu durum bence normal daha önce kullandığım araçlarda da karşılaştığım bir durum. Bana sorarsanız korkulacak bir şey yok. Haftada 1 kere yıkarım veya yıkatırım aracımı. 15 gün falan yıkatmadığım zamanlarda baya kararıyor. Özellikle uzun yol sonrasında ve yollar mıcırlı v.s. olunca daha çabuk kararma olduğunu gözlemlemiştim. (Dizel olan aracımızda da benzinli olan aracımızda da karşılaştığım bir durum.) Balatanın da bitmesiyle alakası olduğunu düşünmüyorum; öyle olsaydı "0" km audi de olmazdı şu an (42.000 km) şimdi foto olmadığı için koyamıyorum. Keza 7 sene kullandığımız honda civic elegans modelinde de (54.000 km iken sattık) oluyordu. Olsa olsa çok sık fren kullanma ile ilgili olabilir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Temmuz 21, 2015, 17:36:06 »
Çözüm yarım seramik olan NIBK balata.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '13
  • 259 kere teşekkür etti
  • 825 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 21, 2015, 17:58:52 »
Toyotanin balatalarinda asbest maddesi kullanilmadigindan balata cok toz atiyor. Normal bi durum hepimizin aracinda ayni durum var.
aracinizi yikadiginiz zaman jantlari fircayla iyi ovalarsaniz hic bi sorun kalmaz.
Gulumsemesini Bilmeyen Tukkan Acmasin
Kars Atasozu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Eylül 16, 2015, 15:35:51 »
Servise gittiğimde bakıma girmeyi bekleyen diğer araçları gösterip bunlarda da oluyor normal diyerek çocuk işi bir cevap verdiler.

Tamam normal olabilir ama sebebi nedir dedim? Ustayı çağırdılar bilmem çevre dostu bilmem ne balatası kullandıklarından bu balata tozu atma durumu çok oluyormuş diyip gitti. :)