Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
Aktivasyon eposta
nız mı yok?
Şubat 03, 2026, 17:17:53
Lütfen yeni üyeler
Tanışma
bölümünde kendilerini tanıtsınlar.
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Toyota Club Türkiye
»
Sorunlar & Çözümler
»
Genel
»
Konu:
şanzıman sorunu ile ilgili bilgi rica ediyorum
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Gönderen
Konu: şanzıman sorunu ile ilgili bilgi rica ediyorum (Okunma sayısı 1938 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
(Gizli Üye)
Aktif Toyotacı
Araç: ---
Kan Grubu: ---
2 kere teşekkür edildi
«
:
Aralık 24, 2008, 20:23:26 »
arkadaşlar merhaba. 2005 corolla hb sol aracım var. 29000 km'de ve orjinal servis bakımlı.şöyle bir sorun var. sorunsa tabii. araç ile hareket halinde iken yavaşladığımda debriyaja basıp 1. vitese almak istediğimde çok zor 1. vitese giriyor. diğer viteslerde vites küçültürken bu sorun yok, diğer vitesler şıkır şıkır çalışıyor. vites yükseltirken de bir problem yok sadece 1. vitese düşerken sorun yaşıyorum. Bide şu var araç hareket etmiyorsa sorun yaşamıyorum 1. vitese rahat geçiyor ancak hareket halinde vites düşürmeye kalkınca bayyağa bir zor geçiyor. sanki hız yükseldikçe de zorlanma artıyor gibi. ne yapıcaz buna. yadımlarınızı bekliyorum.
Toyota Club Türkiye
«
:
Aralık 24, 2008, 20:23:26 »
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
No pain no gain...
Araç: Başka Marka
Kan Grubu: 0+
Model Yılı: -
4 kere teşekkür edildi
Ynt: şanzıman sorunu ile ilgili bilgi rica ediyorum
«
Yanıtla #1 :
Aralık 24, 2008, 20:31:52 »
Benim bugüne kadar hemen hemen kullandığım tüm araçlar böyle idi...Bence bir arıza değil. 1.vitesin oranı çok yüksek olduğundan hız sıfıra yaklaşmadıkça kolay geçmiyor. Ama tabi ben normal kullanıcıyım, serviste çalışan veya daha teknik arkadaşlar daha iyi yorumlayabilir....
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı
(Gizli Üye)
Fanatik Toyotacı
120 bg 290 Nm D-4D
Araç: Corolla
Kan Grubu: A+
4 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #2 :
Aralık 24, 2008, 20:35:35 »
gayet normal bir durum her araçta vardır 1. vites sadece aracı yerinden kaldırmak için kullanılır ve çok kısa tutulmuştur kendi aracımdan örnek verirsem daha kolay alt devirlerde torq üretmesi için bayırda ve yük altında daha düşük devirlerde aracı harekt ettirbilmesi için dişli oranları daha büyük seçilir. Bazı araçlarda senin ve benim kullandığım araçlarda dahada belirgin bir hal alıyor misal ki ben dizel kullanıyorum bariz bi şekilde bu belli oluyor sebebide torq üretmesi için bir an önce devirlenmesi gerekiyorki gereken momenti turbo boşluğuna düşmeden sağlayabilsin. dün arkadaşımın polosunu kullandım ondaki dişli oranları daha yakın ayarlanmış. 1 eçok rahat girebiliyor Bir diğer sebepte şanzumanın tasarımı gereği 1 vitese yanlışlıkla atarsanız dişlileri kırma durumunuz söz konusu olabir normalde 1 vitesle 40 km yaparsınız ama 2 ye attıktan sonra tekrar 1 e girmez benim bu güne kadar kullandığım araçlar böyleydi Daha teknik açıklama yapacak arkdaşlar varsa buyursun yorumlarınlar bizde öğrenelim
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
If it is not Boeing, I am not going... ;)
Araç: Prius
Kilometre: 135000
Model Yılı: '10
2 kere teşekkür etti
18 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #3 :
Aralık 24, 2008, 20:42:42 »
Merhaba Murat bey. Bahsettiğiniz olay bi sorun değil. Tamamen aracın şanzıman yapısıyla ilgili bi durum. 1. vites kalkış vitesi olduğundan şanzımanın tork üretmesi için küçük dişliden büyük dişliye hareket verir. Vites dişlileri üzerinde motor ve şanzımanda ki vites dişlilerinin vites değişimlerinde aynı devirde dönmesi için senkromenç denilem mekanizma devreye girer. Nitekim araç hareket halinde düşük hızla gider iken yani vites dişlileri düşük devirde dönerken motorla aynı devirde dönmediği ve senkromenç mekanizması da görevini tam yapamadığından(bu bi çok markanın şanzımanlarında da böyledir) araç halinde iken 1. vitese geçemekte zorlanması normaldir.
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
«
Yanıtla #4 :
Aralık 24, 2008, 20:46:22 »
yüksek bi vitesten 1. vitese direk düşmek hem çok zordur hemde şanzumanın ömrü bakımından hiç iyi değildir o yüzden vites düşürürkende sırayla düşürürseniz 4,3,2,1 gibi daha rahat geçer vitese
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
If it is not Boeing, I am not going... ;)
Araç: Prius
Kilometre: 135000
Model Yılı: '10
2 kere teşekkür etti
18 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #5 :
Aralık 24, 2008, 21:14:53 »
yok Gökmen kardeşim burda Murat bey zaten senin söylediğin gibi yapıyo fakat 2'den 1'e zor geçiyo diye dert yakınıyo. Ama sanırım sorusuna cevap bulmuştur.
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid
(Gizli Üye)
Efsane Toyotacı
Kan Grubu: 0+
3 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #6 :
Aralık 24, 2008, 22:13:55 »
Allah başka sorun vermesin hocam
Opel Astra GTC
(Gizli Üye)
Site Yöneticisi
Deus ex machina
2908 kere teşekkür etti
3274 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #7 :
Aralık 25, 2008, 08:31:06 »
Konu zaten tüm detaylarınca anlatılmış. Bencede bu durum bir sorun değil, tam tersine böyle olmasa idi bir sorun olabilirdi, çünkü yüksek viteste ve yüksek hızda birden 1. vitese geçince yüksek devir şanzımana zarar verebilir. Zaten 1. vites kalkış vitesidir ve araç hareket ettiği durumda vites düşürmek gerekir ise 2. vitese düşürmek yeterli olur genelde, ancak araç durmak zorunda kaldığında 1. vitese düşmek gerekebilir bence. Zaten diğer durumlarda 1. vitese çok rahat geçiyormuş.
Bazı Faydalı Başlıklar;
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=20088.0
ve
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=67161.msg911844#msg911844
https://hakanrailways.blogspot.com
(Gizli Üye)
Aktif Toyotacı
Araç: ---
Kan Grubu: ---
2 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #8 :
Aralık 25, 2008, 13:09:29 »
çok teşekkür ederim arkadaşlar hepinize. ilk kullanmaya başladığım zamanlarda fark edemedim belkide, ama ilk zamanlar bu kadar zor değildi gibi sanki. çünkü daha sonra yapmaya başladı gibi algıladım ben. o yüzdende problem mi var diye düşünmüştüm. bundan önceki aracımda polo idi onda böyle bişey yaşamamıştım. zaten bir arkadaşımızda polo kullandığını ve çok az hissedildiğini söylemiş. ben soruma cevap aldım hepinize teşekkür ediyorum
(Gizli Üye)
Fanatik Toyotacı
120 bg 290 Nm D-4D
4 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #9 :
Aralık 25, 2008, 13:34:19 »
şanzumanın soğukken özellikle bu kış günlerinde sadece 1 e değil diğer viteslerede girmekte zorlanabilir
aracı ilk defa kışın kullanıyorsan bunu yeni fark etmen normal
(Gizli Üye)
Fanatik Toyotacı
DEPREMDE ŞEHİT OLAN MESLEKTAŞLARIMA AÐLIYORUM...
13 kere teşekkür etti
15 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #10 :
Aralık 25, 2008, 13:56:27 »
Bundan önceki aracım olan Palio'da da aynı durum vardı, ben de sizin gibi bazen kafaya takardım 1.vites olayını. Sanayide iyi bir tanıdık ustaya göstermiştim hatta adam kullandı, bu sorun değil, gayet normal bu araçlar böyle demişti. Ben de o zamanlar bir tek Palio'da oluyor sanmıştım.
2013 TOYOTA COROLLA D4D ADVANCE MANUEL
İNCİ BEYAZI
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Toyota Club Türkiye
»
Sorunlar & Çözümler
»
Genel
»