aynen ben de daha iki gün evvel klimacıyla muhabbet ettim..
13 kgl ik tüpü 300 tl ye alıyormuş.. arac bası 80 'Den ağzını açıyor. bana 70'e düştü..
ankara bülbülderesi'ndeki dükkana peugeot partner götürdüm.. abi dedim gazı bitmiş heralde yenileyelim...
adamda bir cihaz vardı. katalitik sobaya benzeyen ekranlı bi cihaz kocaman. 10bin TL'ye almış. içinde tüm araç marka ve modelleri tanımlı... ekranda her araç için gaz gramajları farklı. fakat adam kafadan bi rakam söyledi şimdi hatırlamıyorum. 20gr idi galiba.. sen onlara bakma. hepsine aynısı basılır dedi. büyük otobüsler falan hariç dedi.. klasik turk mantalitesi. asla düzelmez bu yüzyıllar geçse de.. lastik hava basıncı için de aynı şey yapıyolar hep adamın asabını bozuyolar.. katalog değeri 29 psi. adam diyor ki bu jip, buna 32 den aşağı basılmaz, toyota kataloğunu mu dinleyim seni mi dinleyim diyince ben 20 senedir lastikçiyim kardeş, bırak da işimizi bilelim diye trip attı bir de geçen adam. dedim taam lan taam 30 bas ikimizin de gönlü olsun nasıl olsa kaçırır 29 a düşer dedim..

)
neyse
klimacı benim aracı o büyük cihaza bağladı. senin klimada gaz var.. boşuna yeni gaz yüklemeye gerek yok dedi. iç temizlik klima yağ bakımı yaparsak düzelir dedi. gazın zaten var. ama bu işlem 70 TL tutar dedi... araçtaki tüm gazı o cihaza aldı. sonra cihaz cayır cuyur vakum falan yaptı benim klimaya. sonra iç yıkama gibi bişi yaptı klima tesisatına. hava bastı devirdaim yöntemiyle bir yerden hava bastı öbür yandan çıkardı falan bir şeyler.. bütün havayı ve gazı boşaltmasını bekledik. yaklaşık 20 dk sürüyor.. sonra benden boşalttığı gazı yine bana geri yükledi.
fakat yine düzelmedi. en son deneme yanılmalar ile fark ettik ki klima düğmesinin rezistansı bozulmuş. oradaki elektronik bobini değiştirince düzeldi.. 20 TL masraf aldı elektrik tamiratı için... klima tesisatını komple temizletmiş olduk bedavaya

)
dedim bu cihaz yokken napıyodunuz. eski usul manuel yapıyorduk dedi. ben de yıllardır hep öyle eski sistem yaptırtıyordum elinde bir tüple gelip yüklüyordu dayılar.. bir de ufak bi motorlu kompresör takıp gaz boşalttıklarını da hatırlyorum..
ben arac basında durup muhabbet heveslisi olmasam. her seyi sorup adama hayatı sorgulatmasam veya adam biraz kaypak birisi olsa, daha doğrusu peugeot partner ile değil de RAV4 ile gitseydim.... hemen , abi gazı bitmiş yeniledim, bi de rezisttans arızalıydı yeniledim diyip 150 tl isterdi gayet rahat... ben nerden bilecektim kendi gazımı bana geri yüklediğini.. hayatta anlayamazsın ve oha amma kazıkmış diyip o parayı paşa paşa vermek zorunda kalırsın

kim bilir neler neler boş yere ödedik bunca yıldır hiç sorgulamak istemiyorum bu gibi durumlarda..