Gönderen Konu: Kar başladı....  (Okunma sayısı 3094 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
Kar başladı....
« : Aralık 23, 2008, 21:31:50 »
Şu an itibarı ile Ankara'da kar başladı...Ehe ehe ehe....
Hilux'ın havaları geldi, şöyle deli gibi yağsa da boş caddelere çıkıp eğlensem Hilux ile....
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı

Toyota Club Türkiye

Kar başladı....
« : Aralık 23, 2008, 21:31:50 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • aile için efsane
  • Araç: Corolla
Ynt: Kar başladı....
« Yanıtla #1 : Aralık 23, 2008, 21:37:32 »
Umut bey Off road  keyfi kapıdan çıkınca başlıyor. Kar ve buz üzerinde 4*4 tadı başkadır.. Allah bizim gibi aracı olanların yardımcısı olsun!
EFSANELER HİÇBİR ZAMAN ÖLMEZ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #2 : Aralık 23, 2008, 21:51:58 »
Sabaha karşı istanbul dada beklenıyormuş.Siz gene de dikkatli olun ankara caddelerinde :)
Toyota Corolla 2007 1.6 comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 24, 2008, 08:10:08 »
  Ben 2004 kışında (çok iyi bir kıştı :) ) Bursa'dan Yalova'ya 12 saat civarında gitmiştim (yolda devrilen Tır ve Otobüsler yüzünden) Lastiklerim kar lastiği değildi ama yenilerdi (karı görüncede lastik havalarını arttırmıştım), depom yarıdan fazla olmasına rağmen yolu görünce Bursa'da fullemiştim (bu gibi durumlarda şarttır ve torpidoda da çikulata vb. şeyler bulundurmak lazım :) ) ve kar yağışının yanında çok kuvvetli Tipi vardı (Bursa çıkışındaki yokuş ve özellikle bilenler iyi bilir, Süpürgelik Rampası) ve yol kenarında yüzlerce kalmış araç görmüştüm. Muhtemelen yakıtları bitmişti ya da tutunma sorunu yaşıyorlardı. Yol zaman zaman devrilen araçalrdan dolayı kapandığı için kar seviyesi yükseliyordu ama yinede yoluma devam edebilmiştim boşluk bulduğumda ve hatta bir noktadan sonra (Süpürgelik çıkış ve inişinde) sadece bizim olduğumuzu anladım. :) Yolun hiç bir kesimi görünmüyordu (yol ve kenar ayrımı yoktu yoğun kardan), görüş mesafesi abartmıyorum 3m. dolaylarında idi ve sadece sislerim (sarıdır) kısmen işe yarıyordu. Sanırım kimi bölümlerde hızım 10Km/s. idi çünkü, önümü göremiyordum. Yalova'ya varmak üzere iken bir aracın daha yol almakta olduğunu gördüm ve çok da rahat gidiyordu. Oda Land Cruiser idi. :)
 O zaman için çok gergin bir gündü ama şimdi hatırlayınca güzel bir anı olarak geliyor (tabi donmadığımız için :) )
 Bu arada ben aracımda su altında da kullanılabilecek kafa feneri, portatif kürek, battaniye vb. şeyleri sürekli taşırım. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 24, 2008, 09:30:25 »
evet ben şahidim, bagaj ful dolu :D
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 24, 2008, 10:13:16 »
Maşallah Hakan, sen de Mc Gavyer gibisin :) :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • cibili cibili şak şak şak...
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 102110
  • Model Yılı: '00
  • 41 kere teşekkür etti
  • 78 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 24, 2008, 11:08:02 »
Odunu kömürü stokladım, kar lastiklerimi taktım, zincirim de bagajda artık kışa hazırım :D .
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE_____ ATAM
İŞİNE BAK__________________BABAM
OĞLUM BAĞA BAK BAĞA______ DEDEM

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 24, 2008, 12:23:57 »
  Ben 2004 kışında (çok iyi bir kıştı :) ) Bursa'dan Yalova'ya 12 saat civarında gitmiştim (yolda devrilen Tır ve Otobüsler yüzünden) Lastiklerim kar lastiği değildi ama yenilerdi (karı görüncede lastik havalarını arttırmıştım), depom yarıdan fazla olmasına rağmen yolu görünce Bursa'da fullemiştim (bu gibi durumlarda şarttır ve torpidoda da çikulata vb. şeyler bulundurmak lazım :) ) ve kar yağışının yanında çok kuvvetli Tipi vardı (Bursa çıkışındaki yokuş ve özellikle bilenler iyi bilir, Süpürgelik Rampası) ve yol kenarında yüzlerce kalmış araç görmüştüm. Muhtemelen yakıtları bitmişti ya da tutunma sorunu yaşıyorlardı. Yol zaman zaman devrilen araçalrdan dolayı kapandığı için kar seviyesi yükseliyordu ama yinede yoluma devam edebilmiştim boşluk bulduğumda ve hatta bir noktadan sonra (Süpürgelik çıkış ve inişinde) sadece bizim olduğumuzu anladım. :) Yolun hiç bir kesimi görünmüyordu (yol ve kenar ayrımı yoktu yoğun kardan), görüş mesafesi abartmıyorum 3m. dolaylarında idi ve sadece sislerim (sarıdır) kısmen işe yarıyordu. Sanırım kimi bölümlerde hızım 10Km/s. idi çünkü, önümü göremiyordum. Yalova'ya varmak üzere iken bir aracın daha yol almakta olduğunu gördüm ve çok da rahat gidiyordu. Oda Land Cruiser idi. :)
 O zaman için çok gergin bir gündü ama şimdi hatırlayınca güzel bir anı olarak geliyor (tabi donmadığımız için :) )
 Bu arada ben aracımda su altında da kullanılabilecek kafa feneri, portatif kürek, battaniye vb. şeyleri sürekli taşırım. :)

hakan bey tecrübeleriniz bana bilmediğim hususlar üzerine fikir sahibi olmamı sağladı özellikle depoyu fullemek. Çok basti ama sizi yolda kalmaktan kurtarabilir böyle durumlarda :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #8 : Aralık 24, 2008, 14:26:48 »
  :) En azından artık birbirini tanıyan bizler sanırım Bey'i kaldırabilir aradan, sakıncası yoksa tabi. Ama hiç tanımadığım birine ister istemez bende Bey diye hitap ediyorum. :)
 Evet o depoyu fulleme olayı söylediğin gibi çok basit ama kimi durumlarda akla gelmiyor özellikle şehirlerarası yollarda, yoğun kış şartlarında önde bir büyük araç yolu tıkayınca 4-5 saat orada kalınabiliyor ve kalorifer sürekli açık kalma durumunda oluyor. Ayrıca bu şartlarda normalde 45 dakika süren yol saatler alabiliyor. Ayrıca depo ne kadar dolu ise soğukta o kadar uzun sürede donma yapar (ağır şartlar için tabi).

Evet Alper görmüştün benim bagajı. Kürek benim koltuğun altında, hem kazma oluyor, hem kürek, hem tırpan. Daha fazla özellikleride var tabi. :) Ama kürek kimi durumlarda lazım olabiliyor, mesela kuma falan saplanınca (hiç olmadı ama :) )
 Umut'un vinci varsa, bizimde küreğimiz var. :) Ayrıca bagajda hep yedek ampul, sigorta, alet çantası falan taşırım. :)

Özellikle kışın araçta çikulata, bisküvi tarzı enerji verecek şeyleri uzun yola giderken bulundurmak lazım. Bazen yoğun yağış bir anda bastırabiliyor ve 50Km. lik mesafe hiç bitmeyecekmiş gibi gelebiliyor. :)

Not: Bir ara o gün yol yine kapanmıştı ve önümdeki araç 2-3 saat sabit durdu. (15-20 araç kalmıştık ilerideki devrilen otobüsten dolayı) ben 15-20 dakikada bir aracı kıpırdatıyordum ve ara ara silecekleri çalıştırıyordum. Çünkü cama yağan kar şiddetli rüzgarla kısa sürede donup buz oluyordu ve yol açılınca bir baktım ben gidiyorum, ama önümdeki yere yapıştı lastiklerinden. :) Sonra zorla hareket etti. (yapıştığını nereden anladım derseniz, lastikleri hareket etmedi birkaç saniye ama gaz verip gitmeye çalışıyordu :) )

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Aralık 24, 2008, 15:11:18 »
     Benimde bagaj dolu olur genelde. Piknik malzemeleri, açılır tabureler, güneşlikler, ilk yardım çantası, çivili takoz, reflektör, çekme halatı, tripot, alet çantası, fener, lebtop, yangın söndürücü vs. Artık yer kalmıyo diye boşalttım çoğunu ama temel olması gereknler duruyor. Bi zincirim eksik oda karlı havada sürmüyorum ondan almadım. Alsamda kullanabileceğimi sanmıyorum. Kar lastiği filan o kadar külfetede giremem söküp takdırmak bile 35 ytl. :) en iyi toplu taşıma karlı havalarda.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 24, 2008, 15:37:33 »
Maşallah, sizin bu saydıklarınızın yarısını koysam benim bagaj iptal olur  :D Adamlar bagaj kapağı koymuşlar ama bagaj koymayı unutmuşlar  :) Hatta benzin 3,5 YTL'yi geçtiğinde bir ara tüp mü taktırsam diye düşünmüştüm ama bagajı açınca tüpü nasıl sığdıracağımı kestirememiştim :) Ancak piknik tüp olur benimkine  :D
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #11 : Aralık 24, 2008, 15:55:13 »
  Ben kar zinciri, ilkyardım çantasını (full olanını), yangın söndürme tüplerini (biri ön yolcu koltuğu altında sabittir, diğeri bagajda, yedek silecek, su, lokma takımı, alet çantası, branda, güneşlik vs. zaten hep bulunduruyorum.

Burada kar cam hizasına kadar geliyor yağdığında. :)

Hazır konu açılmışken bazı noktalarıda belirtmekte yarar var.

Silecekleri kaldırmayın, sadece cam ile arasına naylon ya da gazete koyun.
 Karlı zeminde araç sürecekseniz lastik havalarını bir miktar arttırın.
 Önceden kar zinciri takma provası yapın.
 Yakıt deposunu mümkün olduğunca dolu tutun.
 Araçta battaniye, iyecek ve su bulundurun.
 Kaygan zeminde kalkışları 2. viteste yapabilirsiniz.
 Ani fren ve direksiyon hareketlerinden kaçının.
 Yokuş aşağı inmek zorunda iseniz en düşük viteste ve mümkünse el frenini bir kaç diş çekip inin ve fren kullanmamaya çalışın. (mümkünse inmeyin :) )
 Patinajdan kaçının, bu hem yürüyen aksama zarar verir, hemde lastiğin altındaki kar buzlaşır ve daha kaygan olur.
 Yüksek devirlerden kaçının.
 Freni pompalayarak kullanın.
 Önünüzdeki araç ile takip mesafenizi normalin iki katına çıkarın.
 Yakuş çıkarken eğer durum müsait ise önceden hızlanın ve hafif sağ, sol direksiyon hareketleri yapın.
 Eğer aracınız herşeye rağmen kayarak yanlamaya başladı ise kesinlikle fren yapmayın tam tersi gaza basın (önden çekişlilerde)(patinajdan kaçınarak) ve aracın gitmek istediği istikamete direksiyonu çevirin. Ön lastikler tutuşu sağladıktan sonra tekrar küçük hareketler ile manevra yapabilirsiniz. Bu arada sürekli gitmek istediğiniz yöne doğru bakın.
 Bunlar aklıma gelenler. Tabi aracınızda Abs, 4çeker, çekiş kontrol, anti patinaj gibi sistemler varsa buna göre gerekli bilgiye (karlı ve buzlu zeminde) daha önce ulaşıp bilgi sahibi olun. Mesela 4çeker sistemlerde zincir kullanımı pek tavsiye edilmez orta diferansiyelin sağlığı açısından.
 Birde yanlış biliyorsam düzeltin, ESP ve benzeri sistemlerde off road tarzı ya da karda kullanımda devre dışı bırakılmalı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ©®UzMaN®©
    • yok
« Yanıtla #12 : Aralık 24, 2008, 16:42:12 »
wallahi kocaeline daha kar düşmedi :S
eSeR KaŞıK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • DEPREMDE ŞEHİT OLAN MESLEKTAŞLARIMA AÐLIYORUM...
  • 13 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 24, 2008, 17:20:30 »
Buraya 4 senedir düşmüyor.  :( :( :( Üniversiteyi Erzurum'da okumuş biri olarak özledim valla...
2013 TOYOTA COROLLA D4D ADVANCE MANUEL
İNCİ BEYAZI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 24, 2008, 17:41:09 »
 Ben kar zinciri, ilkyardım çantasını (full olanını), yangın söndürme tüplerini (biri ön yolcu koltuğu altında sabittir, diğeri bagajda, yedek silecek, su, lokma takımı, alet çantası, branda, güneşlik vs. zaten hep bulunduruyorum.

Burada kar cam hizasına kadar geliyor yağdığında. :)

Hazır konu açılmışken bazı noktalarıda belirtmekte yarar var.

Silecekleri kaldırmayın, sadece cam ile arasına naylon ya da gazete koyun.
 Karlı zeminde araç sürecekseniz lastik havalarını bir miktar arttırın.
 Önceden kar zinciri takma provası yapın.
 Yakıt deposunu mümkün olduğunca dolu tutun.
 Araçta battaniye, iyecek ve su bulundurun.
 Kaygan zeminde kalkışları 2. viteste yapabilirsiniz.
 Ani fren ve direksiyon hareketlerinden kaçının.
 Yokuş aşağı inmek zorunda iseniz en düşük viteste ve mümkünse el frenini bir kaç diş çekip inin ve fren kullanmamaya çalışın. (mümkünse inmeyin :) )
 Patinajdan kaçının, bu hem yürüyen aksama zarar verir, hemde lastiğin altındaki kar buzlaşır ve daha kaygan olur.
 Yüksek devirlerden kaçının.
 Freni pompalayarak kullanın.
 Önünüzdeki araç ile takip mesafenizi normalin iki katına çıkarın.
 Yakuş çıkarken eğer durum müsait ise önceden hızlanın ve hafif sağ, sol direksiyon hareketleri yapın.
 Eğer aracınız herşeye rağmen kayarak yanlamaya başladı ise kesinlikle fren yapmayın tam tersi gaza basın (önden çekişlilerde)(patinajdan kaçınarak) ve aracın gitmek istediği istikamete direksiyonu çevirin. Ön lastikler tutuşu sağladıktan sonra tekrar küçük hareketler ile manevra yapabilirsiniz. Bu arada sürekli gitmek istediğiniz yöne doğru bakın.
 Bunlar aklıma gelenler. Tabi aracınızda Abs, 4çeker, çekiş kontrol, anti patinaj gibi sistemler varsa buna göre gerekli bilgiye (karlı ve buzlu zeminde) daha önce ulaşıp bilgi sahibi olun. Mesela 4çeker sistemlerde zincir kullanımı pek tavsiye edilmez orta diferansiyelin sağlığı açısından.
 Birde yanlış biliyorsam düzeltin, ESP ve benzeri sistemlerde off road tarzı ya da karda kullanımda devre dışı bırakılmalı.

sileceklerin arasına naylon işide iyi fikir geçen birader söylemiştide silecekleri kaldır diye bu çok daha göze hitap eden bir yöntem hakan abi :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #15 : Aralık 24, 2008, 17:50:02 »
  Aslında göze hitaptan ziyade, silecekleri kaldıranlar silecek lastiği donup cama yapışmasın diye kaldırır, yani silecek lastiği zarar görmesin diye. Ama kaldırınca da silecek kol yayları gevşer ve daha sonra zamanla cama iyi basmaz silecek. Yani en iyisi naylon vs. koyarak önlem almak bence.
 Ama aracın sileceği başka birisi tarafından kaldırılımış ise o araç muhtemelen onun garaj vs. girişini rahatsız ediyor ya da araç çekilecek şeklinde mesajdır. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 24, 2008, 17:54:38 »
gecen aklıma geldi ama radyatördeki antifriz durumu nasıldır acaba araç 2007 model herhangi bi kacak veya sorun yok bi servise uğrasak mı acaba kontrol için aynı şekilde silecek suyunuda antifrizlemek lazım ...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #17 : Aralık 24, 2008, 18:30:21 »
  Antifirizli ve deterjanlı silecek suları satılıyor, ben alıp su ile karıştırıp ekliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Best of Techno Bass
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 24, 2008, 18:31:08 »
  Aslında göze hitaptan ziyade, silecekleri kaldıranlar silecek lastiği donup cama yapışmasın diye kaldırır, yani silecek lastiği zarar görmesin diye. Ama kaldırınca da silecek kol yayları gevşer ve daha sonra zamanla cama iyi basmaz silecek. Yani en iyisi naylon vs. koyarak önlem almak bence.
 Ama aracın sileceği başka birisi tarafından kaldırılımış ise o araç muhtemelen onun garaj vs. girişini rahatsız ediyor ya da araç çekilecek şeklinde mesajdır. :)
++++ cok dogru kalkık durdugu zaman yay gevseme yapıyor ve cama basıncı dusuyor o yuzden guclu bır su cekme olayı gerceklestırılemıyor.
bugun burayada Kayserı ye de kar yagdı halada devam edıyor.Hakan bey bır sorum olcak?;
kısın nıcın lasktık havalarını fazla tutmamız gerekıyor.benım bıldıgım hava basıncı dusuk oldugu zaman yere surten ksım arttıgı ıcın tutunmada artıyor o  yuzden bız kamyon da daga cıkacagımız zaman lastık basınclarını bıraz dusuk tutardık.zaten kısın soguk hava yuzunden lastık de sertlesme gorulebılıyor
short shift,jdm real tails,American Front Bumper,8000K Monza Xenon,,,,, MADE IN JAPAN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #19 : Aralık 24, 2008, 18:48:04 »
  :) Lastik havası sadece kumda düşürülmeli. Aksi takdirde normalden az basınçlı lastikte fren mesafesi uzar, sert cisimle temasta daha kolay parçalanır, yol tutuş azalır ve lastik düzensiz ve daha çabuk yıpranır.
 Lastik basıncını arttrımanın sebebini bir örnekle açıklayayım Mustafa. Ralli araçalrında farketmişsindir karlı zeminlerde gerçekleştirilen rallilerde ince, dar tabanlı lsatik kullanılır. Bunun sebebi aynı olan araç ağırlığının yere daha efektif aktarılabilmesidir. Yani cm.2'ye düşen yük miktarı ince lastikte artar ve kara daha yüksek bir kuvvetle tutunur. Ama geniş lastiğin cm.2'ye uyguladığı güç düşüktür ve bu yüzden karı kazıyamaz, tutunamaz.
 Mesela yine farketmişsindir, kayak ile kaymakmı daha kolay, bot ile mi? :) Yüzey genişlediği için ağırlık yüzeyde yayılır ve cm.2'ye basınç azalır ve kayma gerçekleşir.