0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ben 2004 kışında (çok iyi bir kıştı ) Bursa'dan Yalova'ya 12 saat civarında gitmiştim (yolda devrilen Tır ve Otobüsler yüzünden) Lastiklerim kar lastiği değildi ama yenilerdi (karı görüncede lastik havalarını arttırmıştım), depom yarıdan fazla olmasına rağmen yolu görünce Bursa'da fullemiştim (bu gibi durumlarda şarttır ve torpidoda da çikulata vb. şeyler bulundurmak lazım ) ve kar yağışının yanında çok kuvvetli Tipi vardı (Bursa çıkışındaki yokuş ve özellikle bilenler iyi bilir, Süpürgelik Rampası) ve yol kenarında yüzlerce kalmış araç görmüştüm. Muhtemelen yakıtları bitmişti ya da tutunma sorunu yaşıyorlardı. Yol zaman zaman devrilen araçalrdan dolayı kapandığı için kar seviyesi yükseliyordu ama yinede yoluma devam edebilmiştim boşluk bulduğumda ve hatta bir noktadan sonra (Süpürgelik çıkış ve inişinde) sadece bizim olduğumuzu anladım. Yolun hiç bir kesimi görünmüyordu (yol ve kenar ayrımı yoktu yoğun kardan), görüş mesafesi abartmıyorum 3m. dolaylarında idi ve sadece sislerim (sarıdır) kısmen işe yarıyordu. Sanırım kimi bölümlerde hızım 10Km/s. idi çünkü, önümü göremiyordum. Yalova'ya varmak üzere iken bir aracın daha yol almakta olduğunu gördüm ve çok da rahat gidiyordu. Oda Land Cruiser idi. O zaman için çok gergin bir gündü ama şimdi hatırlayınca güzel bir anı olarak geliyor (tabi donmadığımız için ) Bu arada ben aracımda su altında da kullanılabilecek kafa feneri, portatif kürek, battaniye vb. şeyleri sürekli taşırım.
Ben kar zinciri, ilkyardım çantasını (full olanını), yangın söndürme tüplerini (biri ön yolcu koltuğu altında sabittir, diğeri bagajda, yedek silecek, su, lokma takımı, alet çantası, branda, güneşlik vs. zaten hep bulunduruyorum. Burada kar cam hizasına kadar geliyor yağdığında. Hazır konu açılmışken bazı noktalarıda belirtmekte yarar var. Silecekleri kaldırmayın, sadece cam ile arasına naylon ya da gazete koyun. Karlı zeminde araç sürecekseniz lastik havalarını bir miktar arttırın. Önceden kar zinciri takma provası yapın. Yakıt deposunu mümkün olduğunca dolu tutun. Araçta battaniye, iyecek ve su bulundurun. Kaygan zeminde kalkışları 2. viteste yapabilirsiniz. Ani fren ve direksiyon hareketlerinden kaçının. Yokuş aşağı inmek zorunda iseniz en düşük viteste ve mümkünse el frenini bir kaç diş çekip inin ve fren kullanmamaya çalışın. (mümkünse inmeyin ) Patinajdan kaçının, bu hem yürüyen aksama zarar verir, hemde lastiğin altındaki kar buzlaşır ve daha kaygan olur. Yüksek devirlerden kaçının. Freni pompalayarak kullanın. Önünüzdeki araç ile takip mesafenizi normalin iki katına çıkarın. Yakuş çıkarken eğer durum müsait ise önceden hızlanın ve hafif sağ, sol direksiyon hareketleri yapın. Eğer aracınız herşeye rağmen kayarak yanlamaya başladı ise kesinlikle fren yapmayın tam tersi gaza basın (önden çekişlilerde)(patinajdan kaçınarak) ve aracın gitmek istediği istikamete direksiyonu çevirin. Ön lastikler tutuşu sağladıktan sonra tekrar küçük hareketler ile manevra yapabilirsiniz. Bu arada sürekli gitmek istediğiniz yöne doğru bakın. Bunlar aklıma gelenler. Tabi aracınızda Abs, 4çeker, çekiş kontrol, anti patinaj gibi sistemler varsa buna göre gerekli bilgiye (karlı ve buzlu zeminde) daha önce ulaşıp bilgi sahibi olun. Mesela 4çeker sistemlerde zincir kullanımı pek tavsiye edilmez orta diferansiyelin sağlığı açısından. Birde yanlış biliyorsam düzeltin, ESP ve benzeri sistemlerde off road tarzı ya da karda kullanımda devre dışı bırakılmalı.
Aslında göze hitaptan ziyade, silecekleri kaldıranlar silecek lastiği donup cama yapışmasın diye kaldırır, yani silecek lastiği zarar görmesin diye. Ama kaldırınca da silecek kol yayları gevşer ve daha sonra zamanla cama iyi basmaz silecek. Yani en iyisi naylon vs. koyarak önlem almak bence. Ama aracın sileceği başka birisi tarafından kaldırılımış ise o araç muhtemelen onun garaj vs. girişini rahatsız ediyor ya da araç çekilecek şeklinde mesajdır.