Gönderen Konu: Öğretmen arkadaşım kaza yaptı  (Okunma sayısı 5441 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: Öğretmen arkadaşım kaza yaptı
« Yanıtla #40 : Haziran 30, 2015, 09:10:33 »
 Geçmiş olsun.
 Arkadaşların dediği gibi, çok ilginç olmuş. Bazen maalesef bu tarz durumlar olabiliyor, temel kurallara dikkat edilse bunlar da yaşanmaz ve yaşatılmaz gereksiz yere. Sonuçta daha üzücü şeyler de olabilirmiş.

Sadece fotoğraflardan kesin tespit yapılması bazı yanlışlara götürür herkesi. Örneğin; ters yönden gelen araç başka araçtan ya da yayadan mı kaçmış, sollamaya mı çıkmış, araç içinde bir şey ile mi ilgileniyormuş vs? Megane'daki yolcular göründüğü kadarı ile emniyet kemeri takmıyormuş, bu hızdaki bir darbede bile ne etkiler çıktığına dair üzücü örnekler görülebiliyor. Diğer yandan araçlar ne kadar %100 kafadan örtüşmeli kaza gerçekleştirmiş gibi duruyorsa da, aslında bazı farklar mevcut. Örneğin Megane fren yapmış görünüyor, dolayısı ile Astra momentumunu daha fazla karşı tarafa aktarmıştır(olasılık). Araçların hızlarını da bilmiyoruz tabi. Ahmet'in de belirttiği gibi, biraz daha yüksek hızlarda olsa idi(ki bu da şehir içi hız sınırları dahilindedir) daha vahim durumlar oluşabilirdi.

Umarım herkes için en sağlıklı ve doğru sonuç, kısa zamanda oluşur.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Haziran 30, 2015, 09:10:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Yan cehennem yan, geliyorum yan yan..
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 45 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #41 : Haziran 30, 2015, 11:05:37 »
Bu kazadan sonra inip megane'cıyı dövmediniz mi?

Ben olsam şu an mahkemeliktik büyük ihtimal
2012 Auris - Beyaz- 06UZ 400- 1.4 D-4D- Dizel Comfort Plus
2013 Avensis - Füme - 06UZ 789 - 1.6 - Benzinli Elegant Ex.
2016 Auris - Açık Mavi  - 06 MBM 96 - 1.6 Benzinli Premium
2015 VW Passat Variant - Mavi - 06UZ 776 - 1.6 TDİ Comfortline

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 2615
  • Model Yılı: '15
  • 103 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #42 : Haziran 30, 2015, 23:16:43 »
Selam arkadaşlar. Bugün öğretmen arkadaşım Manavgat / Side'de kaza yaptı. Aracı yeni astraydı. Karşı tarafın aracı megane. Suç tamamen karşı tarafta. Resmen diğer şeritten gidiyormuş adam. Kafa kafaya girmişler. Allahtan ikisinde de ciddi bişey yok. Jandarma geldi tutanak tuttu. Ben de aracı Antalya'ya opel servisine çektirttim. Sizlere sorum şu. Şimdi süreç nasıl işleyecek? Araç tahminim % 95 pert olacak. 2 hava yastığı da açılmış. Araç 2013 model 1.6 edition astra. Sizce kasko arkadaşıma ne kadar ödeme yapar? Kaybı çok olur mu? Çok teşekkür ederim şimdiden.

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Önemli olan can kaybının olmaması geri kalanı bir şekilde yerine gelir...
Şimdi sizin sorunuza gelelim.
Nisan ayında bende ciddi bir kaza yaptım ve aracım perte çıktı... Yaradana şükür canımıza gelmedi gerisi hikaye...

İlk şoku atlattıktan sonra insan canını bırakıp mal derdine düşüyor.
Öncelikle kaza anında tututan tutanaklar ve telefon görüşmeleri çok önemli...

Kaza anından son karara yani sizin de isteğinize göre aracın perte çıkıp paranızı alma süreciniz şöyle işleyecek.

1. Araç opel servisine çekilecek...
2. Opel servisi sizden kasko poliçenizi isteyecek...
3. İlgili kasko şirketine bağlı bir exper aracı inceleceyecek ve opel firması ile mutabakat yaparak aracın zarar durumunu belirleceyecek...
4. Aracın sahibinin isteği de göz önünde bulunduruluyor. Yani burda aracım nasıl olursa olsun yapılsın yaklaşımında eğer perte ayrılıp ayrılmaması isteğe bağlı bir zarar durumu söz konusu ise araç perte ayrılmayıp yapılma yoluna gidilecek... Yok şayet araç perte ayrılsın deniyorsa burda zarar ziyanının yaklaşık poliçe tutarının yarısına (firmadan firmaya değişmekle berebar genel uygulama bu yönde) erişmesi gerekiyor. Hava yastıkları açılmış araçların genellikle perte çıktığını ancak bazı durumlarda hava yastığı açılsa bile aracın perte çıkmadığını bende bu süreçte öğrendim... Yani burda iş büyük oranda opel yetkili servisinin belirleyeceği fiyat ve experde bitiyor...
5. Araç perte ayrılma süreci şöyle işliyor... Kasko şirketi aracı kazalı haliyle satışa çıkarıyor... Piyasada kazalı araçları değerlendiren şirketlterden ortalama bir rakam elde ediyor... Bu belirlenen değer aracı perte ayrılması durumunda ve ayrılmaması durumunda şirkete ne kadar maliyeti olduğunu belirleyip ona göre yön belirliyor... Örnek; aracın kazasız piyasa değeri 27-29 lira olsun... Aracın hasar tutarı 15 lira olsun... Şimdi olay şu... Kasko şirketinin cebinden çıkacak para: 15+14=29 lira... Eğer kasko şirketi aracı kazalı halini 16 liraya satarsa 1 lira kar elde etmiş olacak... Bu durumda araç büyük olasılıkla perte ayrılıyor... Yok eğer 15 liranın altında bir fiyat çıkarsa yani kasko şirketi zarar ederse bu durumda perte çıkarmama aracı onarma hakkını kullanıyor... Böyle durumda da araç sahibine aracın değeri ile ilgili ortalama bir teklif verilip perte çıkarılması hususunda kararlı olup olmadığına bakılarak yoklama çekiliyor. İlk verilen teklif genelde düşük oluyor... Yani kasko şirketinin verdiği teklife itiraz edip aracın piyasa değerine yakın bir değer hatta piyasa değerini alma imkanınız var... Ben iki defa itiraz ettim ve aracın piyasa değerini hatta biraz fazlasını aldım...
6. Araç perte çıktığında, iki yol var... Ya parça olarak kendiniz satarsınız yada kasko şirketine en yüksek teklifi veren firmaya kasko şirketi satar. Ben kendim sattım. Böylelikle paramızı alma sürecimiz azaldı. Evrakları kargolama, vekalet falan filan olaylarına girmedim. Burda önemli noktalardan biri de yaptırdığınız kasko şirketi... Ben şirketimden çok memnun kaldım. İlk defa kaza yaptım ve araç perte çıktı ve maddi olarak bir kayba uğramadım... Kasko yaptırdığımız aracı acentadaki arkadaşta çok ilgilendi sağolsun durumla...
 Aracı trafikten çekme işlemini de kendim yaptım, aracı kendim sattığım için.

Araç perte çıktığındaki ikinci yol ise şu, kasko şirketine en yüksek teklfi veren firmaya vekalet verip hiçbir işleme karışmadan (vekalet ücreti, ve vekaleti kargoyla gönderme ücreti de size ait olmak şartıyla) çok fazla uğraşmadan paranızı alma yoluna gidebilirsiniz. Bu durumda ortalama 100 - 150 lira gibi bir kaybınız olur.
Kaza yapmam ve paramı almam arasında 20-25 gün gibi çok az bir süre geçti... Tüm bu işlemler bu süre içinde tamamlandı.

7. Paranızı aldıktan sonra yeni araç alma derdine düşüyorsunuz. Bu süreç daha da önemli, Yeni kaza yapmış olmanın verdiği psikolojiyle piyasadaki en güvvvenli aracı almaya, en temizini seçmeye çalışıyorsunuz. Ben ilk olarak ikinci el temiz bir araç alayım dedim baktım piyasa uçmuş gitmiş... Hiç aklımda yokken araba değiştirme derdiyle uğraşmak bir yana araba bulamamak bir yana... Sonra piyasa da ki alınabilecek sıfır araçlara yoğunlaştım... Astra, Jetta ve Corolla arasında kaldım... Kaza yaptığım ve perte çıkan aracım astra idi, sizin belirttiğinizin aksine defalarca önden vurmama rağmen hava yastığı açılmadı ve beni bu anlamda üzdü... Bu nedenle gerek parça ve servis fiyatları gerekse güvenlik donanımı nedeniyle astrayı eledim... Jetta'yı da turbo sıkıntısı vermesinden dolayı eledim... Elimde Corolla 1.33 seçeneği kaldı ve çok memnun ve rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir araç... Hele hele dizel diye Hyundai Accent blue ya kesinlikle yanaşmayın... Ne dediğimi bir kaç gün corollaya binip ondan sonra Accent dizel e binince anlarsınız... Ha canınız traktör sürmek istiyorsa -iyice de öldürdük arabayı ama neyse- o başka...

Kardeş uzun lafın kısası her şey olması gerektiği gibi yürüyor,, canınıza gelmemiş, gerisi boş... Tekrar geçmiş olsun... Bu süreç içinde güvenebileceğiniz işi bilen bir arkadaşınızın size yön göstermesi işinizi çok kolaylaştıracaktır... (Kasko şirketi seçimi bu nedenle önemli... Ben yüzde yüz kusurlu olmama rağmen yine hasarsızlık indiriminden yararlanarak yeni poliçemi imzaladım... Burda seçtiğiniz acentada çok önemli... Güvenilecek insan bulmak gerekiyor, zamanımızda az da olsa varlar...)
coralla 1,33 life