0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Tam tersini düşünüyorum. İlk yağ özellikle motorda kalmalı, eğer rodaj yağı kullanıldı ise fabrikasyon montaj sonrası. Bu konunun daha devamı var aslında.
@Hakan Öztürk (3676) Hocam, rodaj yağı kavramını açabilir misiniz?
Rodaj dönemini bilemiyorum ama mühendislik fakültesinde konuyla ilgili çalışan bazı hocalar yağ değişim aralığının ticari sebeplerle kısa tutulduğunu söylüyorlar
Bu konu hep tartışılmıştır, kimi hemen 1500 km'de rodaj yağının değişmesi gerek derken kimi görüşler periyodik bakım aralığında değişmesinden yana. Günümüz araçları eskisi gibi rodaja ihtiyaç duymadığından yağın periyodik süresinde değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Zira günümüz koşullarındaki rodajın çapak ve mikron parçalar çıkması yerine mekanik parçaların birbirine alışması şeklinde anlamak daha doğru olacaktır.
İşte tam da bu noktada alışan parçaların bu süreçteki motor içindeki alışmasından kaynaklı mikron metal tozların araca zarar verme olasılığı nedir? Şayet araç 3000km civarında yakıt anlamında daha az tüketim gösteriyorsa burada motor içi parçaların tam olarak kaynaştığına ve alıştığına delalet eder. Bu alışmanın neticesinde de bir metal tozu olmalı. Bu ne ölçüde olmakta? Bu toz muhtemelen yağ filtresi tarafından tutulmakta ancak ne kadarı?
Motor içerisinden ziyade şanzıman gibi diğer mekaniklerdi benim kastım. Günümüz teknoljisinde üretilen motorlardan motorun içerisine zarar verecek kadar metol tozu vs. çıkacağını sanmıyorum.