Gönderen Konu: Rodajda Yağ Değişimine Farklı Bir Bakış Açısı  (Okunma sayısı 8439 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
Rodajda Yağ Değişimine Farklı Bir Bakış Açısı
« : Haziran 03, 2015, 08:21:10 »
Bilindiği üzere artık sıfır km araçlarda rodaj süresince herhangi bir yağ değişimi önerilmiyor. 15000km sonra gelin bakımını yaparız denmekte. VW grubu araçların motorlarının rodajı tamamlanmış olarak geldiğini belirtmekte. Ancak, aracın kullanım kılavuzunda ise rodaj süresi boyunca aracın yüksek devirlerde kullanılmaması gerektiği belirtilmiş. Burada tezat bir durum var.

Normalde sıfır km bir aracın bin km den sonra yağının değişmesinde fayda görmekteyim ancak sizce yeni uygulamanın sebebi ne olabilir? Bu konu hakkındaki bakış açılarınızı merak ediyorum. Acaba firmalar yağ sarfiyatı ve maliyeti mi düşünüyor? Yoksa gerçekten bu araçlardaki motorlar rodajlı mı geliyor? Eğer öyleyse motor alıştıkça neden daha az yakıt sarfiyatı oluyor. Motor parçaları birbirlerine alışıyorsa o halde bu yağın bir kaç bin km içerisinde değişmesi gerekmez mi?

Toyota Club Türkiye

Rodajda Yağ Değişimine Farklı Bir Bakış Açısı
« : Haziran 03, 2015, 08:21:10 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Ynt: Rodajda Yağ Değişimine Farklı Bir Bakış Açısı
« Yanıtla #1 : Haziran 03, 2015, 08:38:23 »
 İlk yağ ile sonradan konan yağlar arasında fark olabiliyor, en önemli fark bu aslında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 03, 2015, 08:47:00 »
İlk yag değişiminin amacı motor içindeki varsa kalan imalat çapakların alınmasıdır.

Ancak yeni teknolojide motor parcaları ve bloklar özel solisyon ile bulaşık makinası benzeri bir makinada yıkanıyorlar.

Bu nedenlede gerek görülmüyor.

Ancak, ille değiştirmek istersenizde zararı yok. Yapabilirsiniz.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Haziran 03, 2015, 08:57:21 »
@Ahmet Güve (8047) Bey parçalar birbirlerine iyice alıştıktan sonra çok azda olsa metal tozu oluşumu olmasının muhtemel olacağını düşünüyorum. Bu tozun yine yağ filtresi tarafından tutulacağını düşünüyorum ancak benim fikrim ilk bir kaç bin km sonra yağ değişiminin motor için daha sıhhatli olabileceğidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #4 : Haziran 03, 2015, 09:21:52 »
 Tam tersini düşünüyorum. İlk yağ özellikle motorda kalmalı, eğer rodaj yağı kullanıldı ise fabrikasyon montaj sonrası.
 Bu konunun daha devamı var aslında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Haziran 03, 2015, 09:29:13 »
Tam tersini düşünüyorum. İlk yağ özellikle motorda kalmalı, eğer rodaj yağı kullanıldı ise fabrikasyon montaj sonrası.
 Bu konunun daha devamı var aslında.

@Hakan Öztürk (3676) Hocam, rodaj yağı kavramını açabilir misiniz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 750
  • Model Yılı: '15
  • 94 kere teşekkür etti
  • 23 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 03, 2015, 09:43:50 »
Rodaj dönemini bilemiyorum ama mühendislik fakültesinde konuyla ilgili çalışan bazı hocalar yağ değişim aralığının ticari sebeplerle kısa tutulduğunu söylüyorlar  :-\

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #7 : Haziran 03, 2015, 09:51:49 »
@Hakan Öztürk (3676) Hocam, rodaj yağı kavramını açabilir misiniz?
@ Mustafa Aksay Break in oil diye aranırsa gerekli bilgiler ve üreticiler çıkıyor bunun ile ilgili Mustafa.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Haziran 03, 2015, 09:52:22 »
Rodaj dönemini bilemiyorum ama mühendislik fakültesinde konuyla ilgili çalışan bazı hocalar yağ değişim aralığının ticari sebeplerle kısa tutulduğunu söylüyorlar  :-\

Bende bir çok kuralın aslında maddi kaygılardan kaynaklanabileceğini düşünüyorum.

Mesaj Birleştirildi: Haziran 03, 2015, 10:06:29
Her motor türünde rodaj yağı konuluyor mu? Bunu bilmek gerekir. Araştırdığım kadarıyla bu yağ daha çok iki zamanlı ya da motorsikletlerde kullanılmakta. Örneğin Toyota rodaj yağı kullanıyor mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Haziran 03, 2015, 11:11:02 »
bende yeni sorular sorayım.
yeni motorlarda hangi metaller kullanılıyor.
toleranslar ne durumda
motor yağları hangi seviyede
kasıtlı aşındırarak alıştırmaya gerek var mı ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #10 : Haziran 03, 2015, 15:03:00 »
 Anıl, bence güzel konuya girmişsin. Çok derinlemesine yorum yapmak, bilgi toplamak gerekir. Bu konuda bilgi toplamak çok da kolay olmaz yalnız.
 Şimdi bildiklerimiz ve düşüncelerimiz ile konuyu geliştirmeye çalışırsak; örneğin motor silindir duvarları ile piston farklı metalurjik yapıda olmalı. Silindir duvarları soğutma sıvısı ile direk olarak soğutulabiliyor, pistonlarda bu durum yok. Ancak motor iç parçaları ısındığında belli oranlarda genişleyecektir. Zaten bu genleşme oranları(silindir, piston, segmanlar vb için) hesaplanıyordur. Yoksa kimse silindirden daha çok genleşen bir pistonlu araca sahip olmak istemez. Genleşmeleri ile aralarındaki mesafe de azalıyordur. Yani bu durum, önceden yapılan hesaplamalar ile kontrol altındadır. Diğer yandan bu sırada yağ da ısınıyor ve inceliyordur. Dolayısı ile azalan silindir-piston mesafelerine yine uyum sağlanıyordur. Bu durumda şu düşünülebilir. Azami devri 6.000d/d olan bir motorda devir, 1 saat boyunca 4.000d/d ve üstünde tutulursa bu genleşme oranları ne kadar değişiyor. İşte bunun için motorlar çeşitli koşullarda, sürelerde test ediliyorlar.

Yağ olayına gelirsek, çok farklı yaklaşım ve görüşlerin ortaya çıkacağını herkes tahmin ediyordur sanırım. Diğer yandan Honda sözcüsünden bir alıntı ilgi çekebilir.
''Honda spokesman says its cars come from the factory with a special oil formulation for the break-in period. Honda advises owners to not change the oil early. Stark said Blackstone Laboratories' test of Honda's break-in oil shows it contains molybdenum-disulfide, an anti-wear additive.''

Kaynak: http://www.edmunds.com/car-care/top-7-urban-legends-about-motor-oil.html

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 4 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Haziran 03, 2015, 15:43:37 »
Sıfır araçların rodaji fabrikasyon dur  araç rodaja değil parçaların birbirine uyum sağlamasina ihtiyaç duyar fren rodaji,motor rodaji kısacası hareket eden parçalar yağ değişimi tamamen ticari olay bence 10000 bakıma girmesi gereken yeni kasa i30 aracımin bakimini 15000 çektikleri zaman servise sordum yağ değişimini hic birşey olmaz abi 15000 bakımında görüşürüz dediler....öncesin de ise abi ilk bakımı ihmal etme gibisinden konuştular... Sıfır aracın ilk yagi 15000 kadar normal bence yağ çubuğundan yağın rengi ve viskozitesi normal ise ilk bakıma kadar değişime gerek yok...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Haziran 04, 2015, 14:55:55 »
Bu konu hep tartışılmıştır, kimi hemen 1500 km'de rodaj yağının değişmesi gerek derken kimi görüşler periyodik bakım aralığında değişmesinden yana. Günümüz araçları eskisi gibi rodaja ihtiyaç duymadığından yağın periyodik süresinde değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Zira günümüz koşullarındaki rodajın çapak ve mikron parçalar çıkması yerine mekanik parçaların birbirine alışması şeklinde anlamak daha doğru olacaktır.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Haziran 04, 2015, 15:00:22 »
Bu konu hep tartışılmıştır, kimi hemen 1500 km'de rodaj yağının değişmesi gerek derken kimi görüşler periyodik bakım aralığında değişmesinden yana. Günümüz araçları eskisi gibi rodaja ihtiyaç duymadığından yağın periyodik süresinde değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Zira günümüz koşullarındaki rodajın çapak ve mikron parçalar çıkması yerine mekanik parçaların birbirine alışması şeklinde anlamak daha doğru olacaktır.

İşte tam da bu noktada alışan parçaların bu süreçteki motor içindeki alışmasından kaynaklı mikron metal tozların araca zarar verme olasılığı nedir? Şayet araç 3000km civarında yakıt anlamında daha az tüketim gösteriyorsa burada motor içi parçaların tam olarak kaynaştığına ve alıştığına delalet eder. Bu alışmanın neticesinde de bir metal tozu olmalı. Bu ne ölçüde olmakta? Bu toz muhtemelen yağ filtresi tarafından tutulmakta ancak ne kadarı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Haziran 04, 2015, 15:06:14 »
Ben değiştirilmesine inanıyorum.

Geçmişte motor rektefiyesi yaptırdığımız kamyonlar oldu, onlarda prosedür belli bir KM sonrası yağ değişimiydi.

Geçen yıl COROLLA'ya komple motor yaptırdık, 3.000 KM sonra yağını değiştirdim. Ustam "Benzinli arabalarda rektefiye sonrası veya rodaj döneminde erken yağ değiştirmeye gerek yok, genelde dizel arabalar için geçerli bir kavram" dese de, 3000 KM'de yağ kapkaraydı.
Belli başlı parçalar tinerle veya benzinle yıkandı, parçalara sanayi ortamında toz yapıştı. Biraz da bunun için değiştirme taraftarıydım.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Haziran 04, 2015, 15:16:32 »
İşte tam da bu noktada alışan parçaların bu süreçteki motor içindeki alışmasından kaynaklı mikron metal tozların araca zarar verme olasılığı nedir? Şayet araç 3000km civarında yakıt anlamında daha az tüketim gösteriyorsa burada motor içi parçaların tam olarak kaynaştığına ve alıştığına delalet eder. Bu alışmanın neticesinde de bir metal tozu olmalı. Bu ne ölçüde olmakta? Bu toz muhtemelen yağ filtresi tarafından tutulmakta ancak ne kadarı?

Motor içerisinden ziyade şanzıman gibi diğer mekaniklerdi benim kastım. Günümüz teknoljisinde üretilen motorlardan motorun içerisine zarar verecek kadar metol tozu vs. çıkacağını sanmıyorum.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Haziran 04, 2015, 15:35:28 »
Motor içerisinden ziyade şanzıman gibi diğer mekaniklerdi benim kastım. Günümüz teknoljisinde üretilen motorlardan motorun içerisine zarar verecek kadar metol tozu vs. çıkacağını sanmıyorum.

@Aytaç Hut (27127) Muhasebede bir gerçek vardır. Her hesabın bir de karşı hesabı olması gerekir. Bunu diğer bilim dallarında da örneklendirebiliriz. Etki varsa tepkide olacaktır. Şayet belli bir kullanım süreci sonunda araç ilk kmlere oranlara çok daha az yakıt tüketiyorsa burada pistonların mikron ölçülerde de olsa yataklara alışmasından bahsedebiliriz ve alışma varsa bu sürecin birde somut unsurları ortaya çıkması gerektiğini düşünmekteyim. Bu somut unsurların çok küçük metal tozları olduğunu düşünüyorum. Üreticiler ürünlerine bu kadar güveniyorlar ise sorun yok ama işin bir de başka boyutu olabilir mi? Erken arıza veren motor ve parçalar, satılacak da bir çok yedek parça. Maalesef günümüzde araçlara verilen ömür ortalama on yıl. Çok hızlı bir sirküle söz konusu. Çok uzun ömürlü motorlar acaba üreticilerin karlılıklarına ve stratejilerine uygun olur mu? Düşünmeden edemiyorum. Nereden nerelere varıyoruz.  :)