Gönderen Konu: LPG'deyken zırıltı, cıyırtı sesi ve Tank deposu az yakıt alması  (Okunma sayısı 15475 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
Aracıma daha LPG takılalı 6bin oldu olmadı, öteki konuda detaylı anlattım.
Bugün uzun yolda farkettim. 2500 devir civarında gaza çok haffi dokunarak gittiğimde bir cıyırtı, zırıltı, karın gurultusumsu bir ses geliyor. Video çeksem ses çıkmayacak biliyorum.
Bunu sadece LPG'deyken yapıyor, benzine alınca ses mes kalmıyor. LPG'de iken gaza birazcık fazla bastığımda da ses gidiyor, gazdan ayağımı çektiğimde ya da daha az bastığımda yine bu ses geliyor. Sanki regülatörden geçen gaz ses yapıyor gibi. Yeni bir araçta bu neden olur ki?

Öteki sorunum da lpg istasyonlarında en fazla 30 lt lik lpg alabiliyorum. Halbuki tank 42 lt.
Benim eski yariste tank 41 lt idi, ve de ben 37 lt lpg aldığımı bilirim. Bugün sabah yola çıkmadan depoyu fulledim. Şu ana kadar en fazla 280 km. yol gittim. Düzceye vardığımda 200 km olmuştu tam, dönerken yine fulleyim dedim yolun yarısında depo bitmesin diye, 10 lt civarı aldı, 30 tl tuttu. şaştım kaldım.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
Hangi araba Mazda da mı? Hangi marka LPG kiti?
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
Aman unutmuşum abi, o kadar uykusuzluk ve yorgunluktan sonra.
Mazda 3'üme evet, Prins marka VSI kit, valvecare yok.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
2. sorunuzu cevaplayayım.

LPG deposu 42'lik ise hiç değilse önceki aracınız kadar LPG almalı.

Bu olayda şöyle bir şey de var, istasyondaki pompa basıncı.

Ben iki ay kadar önce BANDIRMA'da depoyu fulleyip, ÇANAKKALE'ye doğru yola çıktım. 150. KM'lerde TÜRK PETROL'ün bir tesisi var ve oradan LPG alıp "Ne yakmış ?" hesabı yapmak istedim.
Pompayı taktık ve araç 150 KM yapmasına rağmen sadece 1 TL aldı, o da zorlaya zorlaya.
Yine iki ay önce AKÇAY'da aynı şey başıma geldi, geçen yıl AYVALIK'ta.
Kısacası, her istasyonun pompa basıncı aynı değil. Bunun için yakıt hesabı yapılacaksa aynı istasyondan, hatta aynı pompadan yakıt alınmalı deniyor.

Ayriyetten bazen şamandıra kilitleyebilir, depo boş olmasına rağmen LPG almaz. Bu durumda LPG tankına çekiç vb. aletlerle vurmak çözümdür.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
2. sorunuzu cevaplayayım.

LPG deposu 42'lik ise hiç değilse önceki aracınız kadar LPG almalı.

Bu olayda şöyle bir şey de var, istasyondaki pompa basıncı.

Ben iki ay kadar önce BANDIRMA'da depoyu fulleyip, ÇANAKKALE'ye doğru yola çıktım. 150. KM'lerde TÜRK PETROL'ün bir tesisi var ve oradan LPG alıp "Ne yakmış ?" hesabı yapmak istedim.
Pompayı taktık ve araç 150 KM yapmasına rağmen sadece 1 TL aldı, o da zorlaya zorlaya.
Yine iki ay önce AKÇAY'da aynı şey başıma geldi, geçen yıl AYVALIK'ta.
Kısacası, her istasyonun pompa basıncı aynı değil. Bunun için yakıt hesabı yapılacaksa aynı istasyondan, hatta aynı pompadan yakıt alınmalı deniyor.

Ayriyetten bazen şamandıra kilitleyebilir, depo boş olmasına rağmen LPG almaz. Bu durumda LPG tankına çekiç vb. aletlerle vurmak çözümdür.

Denedim Yüksel, Düzce, Ankara, Karabük' te 5 den fazla istasyondan aldım hiç birinde değişmedi aldığı yakıt.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
ESkiden duyduğum birşey vardı, arada bu LPG tanklarını boşaltmak lazım havasını almak lazım falan deniyordu böyle birşey olabilir mi?
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
Denedim Yüksel, Düzce, Ankara, Karabük' te 5 den fazla istasyondan aldım hiç birinde değişmedi aldığı yakıt.
Depoyu tamamen boşalttınız mı hiç şu ana kadar ? Araç LPG bitince otomatik olarak kendine benzine atması kadar bir boşalmadan bahsediyorum.

Bu durumlarda aklıma pompa basıncı veya şamandıra geliyor.

Ayriyetten yakıt doldurmayı ne zaman kestiriyorsunuz ? Şamandıra sesi gelince mi ?
Bir gün depoyu şamandıra sesi gelene kadar değil de, hiç almayacak kadar komple fulleyin.
Ben fulleyeceğim zaman hep öyle yapıyorum, zararı vardır veya yoktur tartışılır ama bir seferden bir şey olmaz.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
Bilmiyorum ki abi, asıl dert ettiğim uzun yolda lpg sisteminden gelen ses. Şehiriçi duyulmuyor ama şehirlerarasında tam bir işkence. Hatta yolda karar verdim bilyeden yapıyor kesin v kayış gergi bilyesi sanırım 700 tl ye malolacak ama napalım diyordum ki, benzine alınca ses mes kalmadı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
Lpg montajı yapan yerle görüştünmü? Emniyet açısından tank tamamen dolmaz markaya göre değişiyor. Benim araçta Atiker tank var 40lt yazıyor 2 kez tam boşalttım havasınıda aldım 32'den fazla almıyor. O bahsettiğin ses bazen benim araçta dolum yaparken duyuluyor. Lpg tankının üzerinde 2 adet vana var kısık olma ihtimali varmı acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
Mutlu Bey,lpg tankı %80 dolar.42 litre ise full boş olsa 33 litre alır.

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 18, 2015, 21:13:42
Mutlu Bey;bunu buldum faydası olur mu?
Dün yolda giderken, motordan zırıltı şeklinde bir ses gelmeye başladı. Böyle araçta gaza bastığımda 1500-2000 rpm arasında bu ses geliyor, sonrasında kesiliyordu.

Sanki bişeyler birbirine çarpıyor gibi. Kabin içinde ses yapabilecek herşeyi çıkarıp (bozuk para, torpidodadik cd ler....vs) debediğimde hala ses geliyordu.

İstanbul dışındayım. Yolumun üstünde Honda servisi gördüm, saat 18:00 i geçyirdu ama şansımı deneyim dedim, girdim. Tesadüf, ustalardan biri oradaymış. Tecrübe sürüşüne çıktık, sesi o da duydu. Önce fren disklerinin üzerinde metal bir parça mı ne varmış o yapabilir, sökmemiz gerek dedi. Aracı bırakabilir misiniz dedi. Dedim ki yok, aracı bırakamam, eğer basit bişeyse hemen yapalım, yok değilse, araç zaten 1000 kontrolüne gidecek o zaman yaptırırım....

Ancak araç hareket halinde de, dururken de boşta gaza bastım mı tam da dediğim devirlerde bu sesi yapıyor, yani dediğiniz gibi yürüyen bir paraçda ise araç boşta iken yapmaması gerekmez miydi. Konu burya kayınca biraz daha aracı dinledik, usta ile, ve o da araç hareket halinde değileken de bu sesi duydu. Benim düşüncem basit bişey olduğu, hani sanki bir vida geveşemiş gibi, onu sıkın gideyim de, tabi konuya hakim olmadığımda çok fazla iddia edemiyorum.

Açtı, kaputu. Bana gaz verdirip o sesin çıktığı devir bandında motora baktı, baktı. Sonra sesin kaynağını buldu.

LPG için takılan enjektörler, vibrasyon ile motor bloğunda bir yerlere çarpıyor, o da kabine zırıltı olarak geliyor. Enjektörün oynadığı yeri tutnca ses gitti. Enjektörün sökülüp araya bir parça koyup tekrar takılması gerektiğin söyledi. Araç kalacak dedi. Dedim bırakamam. Önemli bişey olmadığı bilgisine alınca, İStanbula döndüğümde bakarız dedim. Ancak servisten çıktıktan sonra ses de kesildi iyi mi?...

Usta, ilk defa böyle bir ses şikayeti aldığını, LPG uygulaması servislerde  yeni olduğu için ilk olarak bu ekipmana baktığını söyledi. Ustanın böyle demesi üzerine, aklıma geldi. Forumda yaarsam belki birilerinin işine yarar. Paylaşayım dedim.

İyi günler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No Stock+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
Ses için birde dururken veya kalkış yaparken de denediginizde geliyor muydu?

Bende de benzer bir ses vardı ama sizin bahsettiğiniz kadar karın gürültülü değildi. Bir iki ustaya gösterdim aracı bırakman lazım dediler. Buda o an için sorunun nereden kaynaklandığını bulamadıkları anlamına geliyordu. Bende bırakmadım. Evde kendim inceledim sesin regülatörden geldiğini buldum. Sonra ustaya gittiğimde sadece bir noktaya bakıp onarım yapılmıyorsa değiştirmesini istedim.

Lpg alma olayına gelince, eğer depoyu tam boşaltmadan fullemeye gidiyorsanız  aldığı litre normal. %80 de normalde doldu diye tabanca atar. Bazı istasyonlarda neredeyse %95 gibi dolum yapabiliyor. Sağlıklı olanı %80 dolmasıdır.
2005 Corolla 1.6 (2005 - 2018)
2013 Avensis 1.6 (2018 -         )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 23000
  • Model Yılı: '11
  • 33 kere teşekkür etti
  • 81 kere teşekkür edildi
sağlıklı olan % 80 dolumdur.   Arkadaşlar önceki aracımda Atiker vardı, dolum yaptıktan sonra dırtttt diye ses gelirya önceki aracımda hiç bir istasyonda bu ses gelmiyordu. Şimdiki aracıma geçen hafta BRC taktırdım bu sesi yapıyor (şimdiye kadar 1 kere LPG aldım).  Birde araç nekadar sıcak olursa olsun çalıştırınca 8-10 sn. sonra LPG ye geçiyor. Bu ayarlarla ilgilimi yoksa BRC çalışma sistemimi böyle.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
Lpg montajı yapan yerle görüştünmü? Emniyet açısından tank tamamen dolmaz markaya göre değişiyor. Benim araçta Atiker tank var 40lt yazıyor 2 kez tam boşalttım havasınıda aldım 32'den fazla almıyor. O bahsettiğin ses bazen benim araçta dolum yaparken duyuluyor. Lpg tankının üzerinde 2 adet vana var kısık olma ihtimali varmı acaba?

O ses dolarken normal, vanadan geçerken türbülanstan kaynaklı bir ses çıkabilir de, aracı kullanırken enteresan.

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 19, 2015, 11:14:40
Mutlu Bey,lpg tankı %80 dolar.42 litre ise full boş olsa 33 litre alır.

Usta, ilk defa böyle bir ses şikayeti aldığını, LPG uygulaması servislerde  yeni olduğu için ilk olarak bu ekipmana baktığını söyledi. Ustanın böyle demesi üzerine, aklıma geldi. Forumda yaarsam belki birilerinin işine yarar. Paylaşayım dedim.

İyi günler

Hakan abi çok teşekkürler. Bu konuları hatırladım, çooook önceleri okumuştum. Bugün kontrol edeyim regülatör ve diğer parçaların bağlantısını.

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 19, 2015, 11:16:24
Ses için birde dururken veya kalkış yaparken de denediginizde geliyor muydu?

Bende de benzer bir ses vardı ama sizin bahsettiğiniz kadar karın gürültülü değildi. Bir iki ustaya gösterdim aracı bırakman lazım dediler. Buda o an için sorunun nereden kaynaklandığını bulamadıkları anlamına geliyordu. Bende bırakmadım. Evde kendim inceledim sesin regülatörden geldiğini buldum. Sonra ustaya gittiğimde sadece bir noktaya bakıp onarım yapılmıyorsa değiştirmesini istedim.

Lpg alma olayına gelince, eğer depoyu tam boşaltmadan fullemeye gidiyorsanız  aldığı litre normal. %80 de normalde doldu diye tabanca atar. Bazı istasyonlarda neredeyse %95 gibi dolum yapabiliyor. Sağlıklı olanı %80 dolmasıdır.

Ses dururken geliyor, gaz pedalına basışımla alakalı. 2500 devir civarında iken ve de gaz pedalına azıcık dokunarak basarsam geliyor. Şehiriçinde hiç duymadım, uzun yolda duyuyorum hep. Hareket ederken de bir miktar fazla bastığım için ses gelmiyor. Hızımı korumak için dokunduğumda gelmeye başlıyor.

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 19, 2015, 11:19:14
sağlıklı olan % 80 dolumdur.   Arkadaşlar önceki aracımda Atiker vardı, dolum yaptıktan sonra dırtttt diye ses gelirya önceki aracımda hiç bir istasyonda bu ses gelmiyordu. Şimdiki aracıma geçen hafta BRC taktırdım bu sesi yapıyor (şimdiye kadar 1 kere LPG aldım).  Birde araç nekadar sıcak olursa olsun çalıştırınca 8-10 sn. sonra LPG ye geçiyor. Bu ayarlarla ilgilimi yoksa BRC çalışma sistemimi böyle.

Galiba genelde atiker tank kullanmalarının sebebi bu, her ne kadar yerden yere vursak da atikerin çok kalitesiz olduğunu kimse iddia edemez. BRC tankın şamandırasını kontrol ettirin ve de pompa attığı zaman zorla tamamlatmaya çalışmayın. Bir de bazı istasyonların pompaları böyle ses çıkartıyor, bu da yanlış anlaşılabilir. 10 sn. ideal bence. birazcık benzinde kendine gelsin :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
Lpg parçalarından biri kelepçe veya başka birşey araca surtuyor.Genellikle hava filtresi kutusunun cevresindeki lpg nin su  hortumu kelepceleri  falan da olabilir.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
Çok enteresan bir problem bu. Bugün ses fazlalaştı. Durduğumda baktım dışarıdan duyulmuyor, ama içeriden duyuluyor. Sanki bir kayış kaçırıyor gibi ses geliyor ama frekanslı. Pervanenin ucunu bir şeye değdirirsiniz de bir ses çıkar ya, onun tiz sesli hali. Devir arttıkça artıyor, azaldıkça azalıyor.
Kaputu açıp dinledim ama hiç bir ses gelmiyor. İçeri oturuyorum o sesi azıcık duyuyorum. Regülatörün etrafına baktım sallanan boşta bir şey göremedim.
Yolda ses arttığında lpg yi kapadım ses gitti, lpg yi açtım ses geri geldi.
Ayrıca bu sesi de hemen yapmıyor, en az 10-15 dakika arabayı sürdükten sonra gelmeye başlıyor.

Tek bir teorim var, o da regülatör direk yolcu kabini tarafına monte edildiğinden çalışma sesi içeriye büyüyerek geliyor. Başka öneriler var mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
Çok enteresan bir problem bu. Bugün ses fazlalaştı. Durduğumda baktım dışarıdan duyulmuyor, ama içeriden duyuluyor. Sanki bir kayış kaçırıyor gibi ses geliyor ama frekanslı. Pervanenin ucunu bir şeye değdirirsiniz de bir ses çıkar ya, onun tiz sesli hali. Devir arttıkça artıyor, azaldıkça azalıyor.
Kaputu açıp dinledim ama hiç bir ses gelmiyor. İçeri oturuyorum o sesi azıcık duyuyorum. Regülatörün etrafına baktım sallanan boşta bir şey göremedim.
Yolda ses arttığında lpg yi kapadım ses gitti, lpg yi açtım ses geri geldi.
Ayrıca bu sesi de hemen yapmıyor, en az 10-15 dakika arabayı sürdükten sonra gelmeye başlıyor.

Tek bir teorim var, o da regülatör direk yolcu kabini tarafına monte edildiğinden çalışma sesi içeriye büyüyerek geliyor. Başka öneriler var mı?

LPG filtresinde bir sıkıntı olmasın Mutlu?
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
LPG filtresinde bir sıkıntı olmasın Mutlu?

Hmmmmm. Eğer bir parça varsa içinde lpg akışıyla birlikte ses çıkarıyordur. Bunu da listeye kattım abi, sağolasın. :) Ama niye 10-15 dakikaya kadar ses gelmiyor?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
Hmmmmm. Eğer bir parça varsa içinde lpg akışıyla birlikte ses çıkarıyordur. Bunu da listeye kattım abi, sağolasın. :) Ama niye 10-15 dakikaya kadar ses gelmiyor?

Bilmiyorum ama genelde bunların içi kağıt gibi bir malzemeden oluyor hani parçalandıysa falan, hızla giden arabanın camından peçeteyi uzatırsında pırrr pırrrr diye sesi gelir belki bu şekilde hıza göre lpg basıncına göre falan içerde titreşiyordur.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
Bilmiyorum ama genelde bunların içi kağıt gibi bir malzemeden oluyor hani parçalandıysa falan, hızla giden arabanın camından peçeteyi uzatırsında pırrr pırrrr diye sesi gelir belki bu şekilde hıza göre lpg basıncına göre falan içerde titreşiyordur.

Valla doğru abi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
Sorun regülatörden kaynaklanıyor. Prins regülatörlerin belli bir serisi sıkıntılıymış. Yeterli miktarda lpg geçerken ses oluşturuyormuş. Bu da regülatör açılıp içine kesici bir aletle 2 kanal açarak halloluyor. Tüm sorun ve çözümü bu. 5 dk.lık iş bile değil.