Gönderen Konu: Debriyaj Çatalı ve bilyesından gelen ses  (Okunma sayısı 4715 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '09
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Debriyaj Çatalı ve bilyesından gelen ses
« : Mayıs 17, 2015, 20:42:46 »
2009 Model D4D Aracımda hareket halindeyken özellikle 2 ve 3. viteslerde 2000 devirlerde başlayan cır cır böceği sesine benzeyen bir ses var. Ses aracın sol ön kısmından ve motor tarafından geliyor. Yeni yeni yüksek viteslerde ve yüksek hızlarda da kendini belli etmeye başladı. Sanayide bir ustaya götürdüm aracımı ve sorunun debriyaj çatalından ve bilyesinden  kaynaklandığını, bunun ciddi bir sorun olmadığını, böyle kullanmaya devam edebileceğimi, ama uygun bir ara geldiğimde aracı askıya kaldırıp debriyaj çatalını ya da bilyesini yağlayacağını söyledi.
         Ardından aracımı Toyota yetkili servisine götürdüm. Onlar da sesin debriyaj çatalından ve bilyesinden kaynaklandığını ve değişiminin gerektiğini söylediler. Yağlama yapılamaz mı diye sordum, bunun mümkün olmadığını zira bu işlemi yapmak için şanzımanın sökülmesi gerektiğini söylediler. Aracın baskı balata da istiyor olabileceğini, bunu çatal için açtıklarında net olarak görebileceklerini söylediler. Debriyaj çatalı ve bilyesi için 750 TL gibi bir ücret, baskı balata ile birlikteyse 1750 TL gibi bir fiyata mal olacağını söylediler.
    Şimdi iki sorum var, gerçekten debriyaj çatalının yağlanma imkanı yok mu? Varsa sorunu sizce gerçek anlamda çözer mi?
    İkincisi bu debriyaj çatalı ve bilyesinden gelen ses ile aracı sürmeye devam etmeli mi/etmemeli mi? Bu ciddi bir problem mi? Açıkçası ses benim sinirlerimi çok bozuyor.
    Araçtan cır cır sesini duyduğum anda çok hafif bir şekilde debriyaja dokunuyorum, ses kesiliyor
2009 Corolla D-4D

Toyota Club Türkiye

Debriyaj Çatalı ve bilyesından gelen ses
« : Mayıs 17, 2015, 20:42:46 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
Ynt: Debriyaj Çatalı ve bilyesından gelen ses
« Yanıtla #1 : Mayıs 17, 2015, 20:53:02 »
Sese katlanabiliyorsanız sıkıntısı yok. Aynı sorun 2008 yılında Hyundai Era da başıma gelmişti ancak garantiden değiştirdiler düzeldi. Bilye özelliğini yitirmiş yağlansa da düzeleceğini sanmıyorum.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
Ynt: Debriyaj Çatalı ve bilyesından gelen ses
« Yanıtla #2 : Mayıs 17, 2015, 22:01:07 »
2009 Model D4D Aracımda hareket halindeyken özellikle 2 ve 3. viteslerde 2000 devirlerde başlayan cır cır böceği sesine benzeyen bir ses var. Ses aracın sol ön kısmından ve motor tarafından geliyor. Yeni yeni yüksek viteslerde ve yüksek hızlarda da kendini belli etmeye başladı. Sanayide bir ustaya götürdüm aracımı ve sorunun debriyaj çatalından ve bilyesinden  kaynaklandığını, bunun ciddi bir sorun olmadığını, böyle kullanmaya devam edebileceğimi, ama uygun bir ara geldiğimde aracı askıya kaldırıp debriyaj çatalını ya da bilyesini yağlayacağını söyledi.
         Ardından aracımı Toyota yetkili servisine götürdüm. Onlar da sesin debriyaj çatalından ve bilyesinden kaynaklandığını ve değişiminin gerektiğini söylediler. Yağlama yapılamaz mı diye sordum, bunun mümkün olmadığını zira bu işlemi yapmak için şanzımanın sökülmesi gerektiğini söylediler. Aracın baskı balata da istiyor olabileceğini, bunu çatal için açtıklarında net olarak görebileceklerini söylediler. Debriyaj çatalı ve bilyesi için 750 TL gibi bir ücret, baskı balata ile birlikteyse 1750 TL gibi bir fiyata mal olacağını söylediler.
    Şimdi iki sorum var, gerçekten debriyaj çatalının yağlanma imkanı yok mu? Varsa sorunu sizce gerçek anlamda çözer mi?
    İkincisi bu debriyaj çatalı ve bilyesinden gelen ses ile aracı sürmeye devam etmeli mi/etmemeli mi? Bu ciddi bir problem mi? Açıkçası ses benim sinirlerimi çok bozuyor.
    Araçtan cır cır sesini duyduğum anda çok hafif bir şekilde debriyaja dokunuyorum, ses kesiliyor

Debriyaja basınca gidiyorsa debriyaj bilyesidir. Yağlanma ile bir şey değişmez. Ses yapar sadece şimdilik ciddi bir problem yapmaz. Debriyaj bitmeye yakın değiştirirken bilye de setle birlikte değiştirilir. sesten ancak öyle kurtulursunuz. ama yine de denemek için önce wd40 ile çatala ve bilyeye sıkarak temizleyin, ardından da gres yağı spreyi sıkarak orayı yağlayın. Seste azalma ya da kesilme olursa ne ala, fakat sanmıyorum.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.