2009 Model D4D Aracımda hareket halindeyken özellikle 2 ve 3. viteslerde 2000 devirlerde başlayan cır cır böceği sesine benzeyen bir ses var. Ses aracın sol ön kısmından ve motor tarafından geliyor. Yeni yeni yüksek viteslerde ve yüksek hızlarda da kendini belli etmeye başladı. Sanayide bir ustaya götürdüm aracımı ve sorunun debriyaj çatalından ve bilyesinden kaynaklandığını, bunun ciddi bir sorun olmadığını, böyle kullanmaya devam edebileceğimi, ama uygun bir ara geldiğimde aracı askıya kaldırıp debriyaj çatalını ya da bilyesini yağlayacağını söyledi.
Ardından aracımı Toyota yetkili servisine götürdüm. Onlar da sesin debriyaj çatalından ve bilyesinden kaynaklandığını ve değişiminin gerektiğini söylediler. Yağlama yapılamaz mı diye sordum, bunun mümkün olmadığını zira bu işlemi yapmak için şanzımanın sökülmesi gerektiğini söylediler. Aracın baskı balata da istiyor olabileceğini, bunu çatal için açtıklarında net olarak görebileceklerini söylediler. Debriyaj çatalı ve bilyesi için 750 TL gibi bir ücret, baskı balata ile birlikteyse 1750 TL gibi bir fiyata mal olacağını söylediler.
Şimdi iki sorum var, gerçekten debriyaj çatalının yağlanma imkanı yok mu? Varsa sorunu sizce gerçek anlamda çözer mi?
İkincisi bu debriyaj çatalı ve bilyesinden gelen ses ile aracı sürmeye devam etmeli mi/etmemeli mi? Bu ciddi bir problem mi? Açıkçası ses benim sinirlerimi çok bozuyor.
Araçtan cır cır sesini duyduğum anda çok hafif bir şekilde debriyaja dokunuyorum, ses kesiliyor