Dostlar herkese selamlar.
Eşimin dedesini kendi dedem kadar severim ve kendisi şumlu bulgaristan doğumlu.Uzun süredir oraları tekrar görmek çok istiyor ve hazır bizim vizelerimiz varken dedeye de bi vize alıp gidelim diyoruz.
Fakat şahsi arabayla geçeceğim ve birkaç korkutucu yazı okudum, aynı şekilde olumlu o kadar da kötü olmayan yazılarda okudum.
Bizzat gidenlerden genel tecrübe ve tavsiyeleri duymak güzel olacaktır.
Saygılar. .
Sık sık giden yakın arkadaşlarım var akraba ziyareti biraz iş güç ,hiç sorun yaşadıklarını duymadım yeterki kurallara riayet edin.
İzin döneminde gitmemenizi tavsiye ederim. Kapıkule'de mutlaka gurbetçi kuyruğu oluyor. Rüşvet olayları Bulgaristan AB'ye girdiğinden beri ortadan kalktı, ama yine de her ihtimale karşı dikkatli olun derim.
Kendi aracınız ile gidecekseniz.
Yurtdışına çıkmadan önce aracınız için sigortacınıza 1 aylık yeşil sigorta yaptırmanız gerekiyor. 80 euro civarı olması gerekiyor. ( sınır kapılarımda da yapılıyor fakat bazen daha pahalı olabiliyor ve zaman kaybı yaratıyor.)
BG tarafına geçince onların vinetka dedikleri yol vergisi olan bir sticker almanız gerekiyor. ( 1 haftalık olanı 10leva 1 aylık olanı 25leva) Sınır kapısında, benzinlik ve marketlerde satılıyor. Onu alınca sticker ı ön camın sağ alt köşesine yapıştırın. Yanında verilen barkodlu kağıda da ruhsatınıza koyarsınız Türkiyeye ye geri dönerken BG sınır kapısında bazen soruyorlar.
Dil sorununuz varsa Navigasyon cihazı ile giderseniz rahat edersiniz. Şumen e Dereköy sınır kapısı - Burgas-Aytos rotasını izleyerek gidebilirsiniz.
Tek sıkıntı yaratan konu ehliyet konusu. Bazı polisler ses çıkarmazken, bazıları Uluslararası ehliyet isteyebilyor.
Dikkat etmeniz gereken trafik kurallarına mutlaka uyunuz. Köy dahi olsa yerleşim alanına girdiğinizde mutlaka yavaşlayınız yoksa öperler.

Ayrıca yaya yola ayağına
uzattığı anda yol verin ve kesinlikle korna kullanmatan kaçınınız. Not olarak Gündüzleri kısa farları yakmak zorunlu.
Arabayı çrş aldım üzerime... onu çözdük dereköy den çıkacağız nasipse...
Arabayı çrş aldım üzerime... onu çözdük dereköy den çıkacağız nasipse...
Hayırlı yolculuklar. Bir not, 30 km boyunca Vignette olmadan seyredebilirsiniz.
Herkese çok teşekkürler şimdi sizden istanbul dışında dereköy sınır kapısı istikametinden çok ayrılmayacak şekilde gerçekten değecek yol üstü kahvaltı mekanı soruyorum yardımcı olabilir misiniz?
Merhabalar. Ben Balıkesir Gönen ilçesinde yaşıyorum. burada Şumnu ve Plevne mahalleri var. osmanlı rus savaşında türkiyeye göç edenlerin kurduğu mahalleler. gerçi şuan pek kimse kalmadı ama yinede yerliler var. Gönen'ede beklerim
Caminin hali maalesef perişan
İlk korkum açıkçası polislerdi bu yüzden temkinli gitmeye çalıştım ama yerel halk çok dikkatsiz bu konularda gidiş geliş dağ yollarında önünü görmeden sollama yapıyorlar sağlam bir kazaya rastladık çok dikkatli olmak gerek. 4 günde 2 kere polis denk geldi genelde dha kalabalık olan sahil beldelerinde.Biz şumlu ve köylerinde olduğumuz için denk gelmedi.
Yeşillik inanılmaz çok zamanında dikilmiş ağaçlar yolları sınırlıyor sağlı sollu ama harika görüntüler.
Halk tembel ve dolayısıyla fakir. Üretim yok.Sovyetlerden kalmış herşey eski o yüzden.Çalışan fabrikalar kapanmış.
Mevzuat saçmalıkları var. Ulaştığınıza dair sizi davet eden kişiyle polise gidip kayıt yaptırıyorsunuz burda kalıyorum diye.Ülkende kalmaya meraklı değilim ki kalınacak yerler değil bence.
Tam tersine sahiller de zengin turizm olduğu belli.
Yollar genellikle gidiş geliş ve yamalı bohça gibi.ama sürekli olarak ağaç ve yeşillik her yer.
Euro kullanılmıyor leva kullanılıyor hayat hiçte Ucuz değil maaşlara göre.
Avrupa birliğine tek alınma sebebinin dinleri olduğunu düşünüyorum.O derece kötü.
Yunanistan da da köyleri gezmiştim ama çok fark var arada...