Gönderen Konu: motorun yağ yaktığını bujiden nasıl anlarım  (Okunma sayısı 6430 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 118000
  • Model Yılı: '10
  • 261 kere teşekkür etti
  • 168 kere teşekkür edildi
motorun yağ yaktığını bujiden nasıl anlarım
« : Mayıs 13, 2015, 20:02:42 »
motor yağ gösterge çubuğunun ucunda  nokta var,yağ seviyesi yğa koyduğumuzda (4 lt)üstteki noktaya yakın idi,şu an alttaki noktaya yakın(iki nokta arasında),karter tapasına baktım kaçak yok,mavi duman yok,yağ seviyesi tam olarak nerde olmalı bilmiyorum,bujilere bakarak yağ yaktığını anlayabilir miyim?Teşekkürler.
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Toyota Club Türkiye

« : Mayıs 13, 2015, 20:02:42 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: motorun yağ yaktığını bujiden nasıl anlarım
« Yanıtla #1 : Mayıs 13, 2015, 20:10:48 »
Mehmet abi, yağ yakma yoksa yağ kalınlaştırma vakti demek. Eksiklik var belli ki, motor soğukken baktığını farzediyorum. Yağ filtresi, karter tapa contasından sızdırma yapabilir mi? Kaputun içine, imkanın varsa lifte kaldırıp bak istersen. Bir de çok sık kısa süreli kullanıyorsan da yağ azaltması normal. Uzun yolda dene bir de eğer uzun yola gideceksen.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 711 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mayıs 13, 2015, 20:52:57 »
.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Mayıs 13, 2015, 23:30:14 »
Mehmet abi, yağ yakma yoksa yağ kalınlaştırma vakti demek. Eksiklik var belli ki, motor soğukken baktığını farzediyorum. Yağ filtresi, karter tapa contasından sızdırma yapabilir mi? Kaputun içine, imkanın varsa lifte kaldırıp bak istersen. Bir de çok sık kısa süreli kullanıyorsan da yağ azaltması normal. Uzun yolda dene bir de eğer uzun yola gideceksen.
günlük 30 km si var aracın,15 gidiş 15 geliş MutluBey.kısa süreli kullanımda yağ eksiltebileceğini ilk kez duyudum Mutlu,bunun sebebi ne ki?

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 13, 2015, 23:32:31
yağ çubuğundaki tam seviye ne olmalı?
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mayıs 14, 2015, 09:48:40 »
günlük 30 km si var aracın,15 gidiş 15 geliş MutluBey.kısa süreli kullanımda yağ eksiltebileceğini ilk kez duyudum Mutlu,bunun sebebi ne ki?

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 13, 2015, 23:32:31
yağ çubuğundaki tam seviye ne olmalı?

Mehmet abi, ince yağ kullandığımda şehiriçi kısa mesafelerde (5 km.lik) ve agresif sürüşte birazcık yağ eksiltiyordu. Kalınlaştırınca problem kalmadı.
Motor soğukken aşınma fazla oluyor ve de motor ısındıkça genleştiğinden ve piston-gömlek arası mesafe azaldığından, soğukken de piston-gömlek arasında mesafe kaldığından yağ kaybı yaşanabiliyor, ya da agresif kullanırsan da motor devri yükseldiğinde yağ ince geldiğinden yağ filmi kopuyor, eksilme yaşanabiliyor. Bunlardan kaynaklanabileceğini düşünüyorum.

Yağ seviyesi de max. çizgisiyle min çizgisi arasında. Kontrol et min çizgisine düştüğüne eklersin. Kaç km.de ne kadar yağ eksiltiyor öğrenirsin böylece.

@Anıl Köksal Bayburt (3104) abi niye sildin yorumunu?
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Mayıs 14, 2015, 10:19:39 »
.
Anıl niye sildin yorumu?

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 14, 2015, 10:20:24
Mehmet abi, ince yağ kullandığımda şehiriçi kısa mesafelerde (5 km.lik) ve agresif sürüşte birazcık yağ eksiltiyordu. Kalınlaştırınca problem kalmadı.
Motor soğukken aşınma fazla oluyor ve de motor ısındıkça genleştiğinden ve piston-gömlek arası mesafe azaldığından, soğukken de piston-gömlek arasında mesafe kaldığından yağ kaybı yaşanabiliyor, ya da agresif kullanırsan da motor devri yükseldiğinde yağ ince geldiğinden yağ filmi kopuyor, eksilme yaşanabiliyor. Bunlardan kaynaklanabileceğini düşünüyorum.

Yağ seviyesi de max. çizgisiyle min çizgisi arasında. Kontrol et min çizgisine düştüğüne eklersin. Kaç km.de ne kadar yağ eksiltiyor öğrenirsin böylece.

@Anıl Köksal Bayburt (3104) abi niye sildin yorumunu?

İki çizgi arasında herhangi bir yerde olması yeterli midir?
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 271000
  • Model Yılı: '09
  • 64 kere teşekkür etti
  • 111 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 14, 2015, 10:22:49 »
2009 corolla da iki nokta arası 1.8 lt

sizde de aynı dersek yaklaşık 1.5 litre eksiltmiş.

kaç km yol yaptınız?, kısa mesafeler ve hep soğuk motor daha çok aşınmaya ve eksiltmeye sebep oluyor.

bujilerden anlamak zor, bildiğim kadarı ile yağ yanığı olan bujilerin ucu beyaz oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Mayıs 14, 2015, 10:36:46 »
2009 corolla da iki nokta arası 1.8 lt

sizde de aynı dersek yaklaşık 1.5 litre eksiltmiş.

kaç km yol yaptınız?, kısa mesafeler ve hep soğuk motor daha çok aşınmaya ve eksiltmeye sebep oluyor.

bujilerden anlamak zor, bildiğim kadarı ile yağ yanığı olan bujilerin ucu beyaz oluyor.
İbrahim Bey,günlük 15 km gidiş 15km geli,ş kısa mesafesi var aracın,sabah ve akşam,iş gidişi ve gelişi,araç 5 dk ısınmaya harcıyo yolda zzaten,ısınıyo 10 dk sonra evdeyim,denilen gibi heralde kısa mesafeler eksiltme yapabilir çok mantıklı geldi bana,1,5 litre çok mu kısa mesafler için,3000 km oldu yağ değişeli.
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 711 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 14, 2015, 10:43:09 »
yorum yaptığıma pişman oldum. geçen antifiriz konusunda yanlış anlaşıldım zaten. fazla konuşmasam daha iyi gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 271000
  • Model Yılı: '09
  • 64 kere teşekkür etti
  • 111 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 14, 2015, 10:47:42 »
Mehmet;
3000km de 1.5 litre fazla, 10.000km olduğunda çubukta yağ kalmaz.

10w40 kullanıyorsan daha kalın bir yağa geçebilirsin.

@atilla özdemir (11824) bey bu durumlara 10w60 mobil yağ tavsiye ediyor, bunu deneyebilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mayıs 14, 2015, 11:04:37 »
2006 Corolla kullanıyorum 90 binde araç benzinli servis bakımlı 10/40 yağ kullanılmış faturada öyle yazıyor arabayı çok kullanmam 2 yılda 10 bin bile yapmadım o derece  yeri geliyor 5 km gidiyorum yeri geliyor 10 km gidiyorum en uzun köye gidiyorum 45 km yağ bakımı 2013  / 9 ayda yapılmış serviste bende aracı 2013 . 11 ayda aldım bakımları yeni yapılmıştı yani daha yeni bakımı geldi hafta sonu yağ çubuğunu çektim baktım hala en son çizgide 1 gram eksiltme yok çok şükür bu motor sıcak soğuk olayını anlamadım bundan önce 13 yıl efsane kasaya bindik 222 binde sattık oda öyle 1 gram yağ eksiltmezdi .

Aracın yağına bakarken düz zeminde ve motor soğukken bakınız .Alt sınır ve üst sınırı gösteren çizgi vardır ona dikkat edin .Eğer alt sınıra yakında sorun var demektir aracı lifte kaldırtıp kaçak var mı diye kartel tapası etrafına kartel contalarına iyice bakılmalı yağ filtresi etrafına bakılmalı delik kaçak olabilir .Motor üst kapak contası etrafına bakılmalı bu noktalar en çok yağ eksilten noktalardır .Bunun dışında araç piston segmanlardan kaçırıyorsa ona yapılacak şey biraz daha kalın yağ kullanmak bir miktar azalmayı durdurur çok ileri safhalarda motor açılması icap eder.
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Mayıs 14, 2015, 16:24:08 »
soğuk motor ve tam düz bir yerde tekrar ölçmeyi yapayım bakalım bir farklılık olucak mı?
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mayıs 14, 2015, 18:58:11 »
Büyük ihtimal kronik yağ eksiltme problemi mevcut.

Kalın yağla falan olacak iş değil, tek çözüm motoru açmak.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Mayıs 14, 2015, 23:10:46 »
Büyük ihtimal kronik yağ eksiltme problemi mevcut.

Kalın yağla falan olacak iş değil, tek çözüm motoru açmak.
Birçok E1 de olduğu söyleniyo bu durumun,motor açılıncada her şeye hazırlıklı olmak gerek
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Mayıs 15, 2015, 00:02:36 »
Birçok E1 de olduğu söyleniyo bu durumun,motor açılıncada her şeye hazırlıklı olmak gerek
Tabii ki, kapalı kutu.

Fakat ben büyük problem olduğunu zannetmiyorum ama bu iş yağ vizkolitesini değiştirerek çözülmez.
Ben yağ eksiltmesinden dolayı MOBIL 10W-60 koydum, 50 KM gitmeden "Bununla uğraşamam" deyip 5.000,00 TL'ye komple motor yaptırdım, konusu alttaki linkte mevcuttur. Fakat ben ekstradan 1.000,00 TL vererek çıkma dolu üst kapak aldım, sizin o kadar masrafınız olmaz.

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=59557.160

Sekmanla kurtarırsanız çok iyi ama sekman değişimi yapacaksanız pistonlarla beraber değiştirmeniz iyi olacaktır. Rektefiyeci gereken ölçümleri yapar, olayın işleyişini ve gereken parçaları açıklar.
Motoru o kadar açmışken eğer "Ben daha kullanacağım bu arabayı" derseniz zincir kiti, devir daim, yağ pompası, termostat gibi önemli parçaları da değiştirirsiniz.
Motoru açmışken aynı conta takımını kullanamazsınız, conta takımı almanız gerek vs. vs.

Muhtemelen önceki sahibi yağ eksilttiği için satmış olabilir ama bunu size söylemesi gerekliydi.

Fakat eğer böyle bir işlem yaptıracaksanız, ustanızı çok iyi seçin ve orijinal parça kullanmaya dikkat edin.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Mayıs 15, 2015, 13:45:14 »
Tabii ki, kapalı kutu.

Fakat ben büyük problem olduğunu zannetmiyorum ama bu iş yağ vizkolitesini değiştirerek çözülmez.
Ben yağ eksiltmesinden dolayı MOBIL 10W-60 koydum, 50 KM gitmeden "Bununla uğraşamam" deyip 5.000,00 TL'ye komple motor yaptırdım, konusu alttaki linkte mevcuttur. Fakat ben ekstradan 1.000,00 TL vererek çıkma dolu üst kapak aldım, sizin o kadar masrafınız olmaz.

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=59557.160

Sekmanla kurtarırsanız çok iyi ama sekman değişimi yapacaksanız pistonlarla beraber değiştirmeniz iyi olacaktır. Rektefiyeci gereken ölçümleri yapar, olayın işleyişini ve gereken parçaları açıklar.

Motoru o kadar açmışken eğer "Ben daha kullanacağım bu arabayı" derseniz zincir kiti, devir daim, yağ pompası, termostat gibi önemli parçaları da değiştirirsiniz.
Motoru açmışken aynı conta takımını kullanamazsınız, conta takımı almanız gerek vs. vs.

Muhtemelen önceki sahibi yağ eksilttiği için satmış olabilir ama bunu size söylemesi gerekliydi.

Fakat eğer böyle bir işlem yaptıracaksanız, ustanızı çok iyi seçin ve orijinal parça kullanmaya dikkat edin.
Aracın ikinci sahibiyim,araç galeriden alındığı için(takas ile,astra f verildi bu alındı) aracın geçmişini bilmiyorum,lpg yok idi ben taktırdım lpg ile 2500 km ncak gidildi,yağ çubuğuna bugün düz bir yerde tekrar baktım,çubuğun bir yüzü iki nokta arasında(tam orta) diğer yüzü ise üstteki noktaya doğru bulaşmış ve çubuğun ucunda yağ toplanmakta ben çubuğu çekene kadar ,ben anlamadım bu seviyeyi,4 litre konulmuştu yağ.segman atmak için çubukta hiç yağ görünmemesi gereklidir diye biliyordum ben Yüksel Bey.

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 15, 2015, 20:36:27
motorda resimlerdeki gibi bir kaçak gözükmüyor Yüksel,senin yağ çubuğu kontrolünde eksilme çok fazla mıydı?
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Mayıs 16, 2015, 20:48:21 »
Aracın ikinci sahibiyim,araç galeriden alındığı için(takas ile,astra f verildi bu alındı) aracın geçmişini bilmiyorum,lpg yok idi ben taktırdım lpg ile 2500 km ncak gidildi,yağ çubuğuna bugün düz bir yerde tekrar baktım,çubuğun bir yüzü iki nokta arasında(tam orta) diğer yüzü ise üstteki noktaya doğru bulaşmış ve çubuğun ucunda yağ toplanmakta ben çubuğu çekene kadar ,ben anlamadım bu seviyeyi,4 litre konulmuştu yağ.segman atmak için çubukta hiç yağ görünmemesi gereklidir diye biliyordum ben Yüksel Bey.

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 15, 2015, 20:36:27
motorda resimlerdeki gibi bir kaçak gözükmüyor Yüksel,senin yağ çubuğu kontrolünde eksilme çok fazla mıydı?
Aracın önceki sahibine ulaşmaya çalışın, onunla görüşün.
Bu eksiltme durumundan galericinin de haberi olmayabilir.

Tam ortada dendiğine göre, bizimkilerde iki çizgi arası 1.3 LT.
Şöyle de bir şey var, aracın yağ kapasitesi filtre dahil 4.2 LT, siz 4 LT yağ koymuşsunuz. Aracınızda 2500 KM'de 1.1 LT - 1.3 LT arası bir yağ tüketimi olmuş.
Ki uzun yol yaparsanız bu yağ tüketimi daha da artacaktır. Bildiğiniz üzere araçlar uzun yolda, şehir içine nazaran daha çok eksiltir. Hatta hiç eksiltmeyen bir araç bile uzun yol yaptığında eksiltme gözlenebilir.

10.000 KM bakımına kadar araçta yağ kalmayacaktır, yağ durumunu sıklıkla takip etmenizi tavsiye ederim. Yağın alt çizgiye inmemesine dikkat edin.

Sekman atma işlemi için eksiltme veya üfleme baz alınır. Bu gibi durumlar varsa ilk önce sekmanları değiştirmekle başlanır.

Benim araç uzun yol ve şehir içi karışık 1000 KM'de min. 0.5 LT - max. 1.0 LT arası yağ eksiltiyordu fakat KM'si 293.000 KM idi. Sizin de ilerleyen KM'lerde yağ tüketimi artacaktır.

________

Şunu söylemem gerekir ki, yağ eksiltmesi fazla bir problem değil.
Ben direkt karamsarlığa girmiş olabilirim fakat sıklıkla yağ çubuğunu çekerseniz, aracı yağsız bırakmazsanız aracın yağ eksiltmesinin size herhangi bir zararı olmaz.
Hatta yağ eksilten araç daha iyi gider teorisi de mevcut. :) Bizim araçlar yağ eksiltse de ne egzozdan beyaz duman çıkar ne de yağ kokusu duyarsınız.

Ben uzun yıllar kullanacağım için aldıktan 1 ay sonra direkt komple motor yaptırdım. Geçen yıl bu zamanlarda motor yaptırdıktan sonra tam 25.000 KM geçti.
1000 KM'de 1 LT yağ ekleteceğimi ve bu yağın LT fiyatını 20,00 TL'den alacağımı hesaplayacak olursak şu ana kadar sadece yağ eksiltmesi için yağa 500,00 TL yağ verecektim.
Bu sebepten dolayı motor yaptırmak, kafamı rahatlatmak daha mantıklı geldi.

1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Mayıs 16, 2015, 21:18:09 »
Aracın önceki sahibine ulaşmaya çalışın, onunla görüşün.
Bu eksiltme durumundan galericinin de haberi olmayabilir.

Tam ortada dendiğine göre, bizimkilerde iki çizgi arası 1.3 LT.
Şöyle de bir şey var, aracın yağ kapasitesi filtre dahil 4.2 LT, siz 4 LT yağ koymuşsunuz. Aracınızda 2500 KM'de 1.1 LT - 1.3 LT arası bir yağ tüketimi olmuş.
Ki uzun yol yaparsanız bu yağ tüketimi daha da artacaktır. Bildiğiniz üzere araçlar uzun yolda, şehir içine nazaran daha çok eksiltir. Hatta hiç eksiltmeyen bir araç bile uzun yol yaptığında eksiltme gözlenebilir.

10.000 KM bakımına kadar araçta yağ kalmayacaktır, yağ durumunu sıklıkla takip etmenizi tavsiye ederim. Yağın alt çizgiye inmemesine dikkat edin.

Sekman atma işlemi için eksiltme veya üfleme baz alınır. Bu gibi durumlar varsa ilk önce sekmanları değiştirmekle başlanır.

Benim araç uzun yol ve şehir içi karışık 1000 KM'de min. 0.5 LT - max. 1.0 LT arası yağ eksiltiyordu fakat KM'si 293.000 KM idi. Sizin de ilerleyen KM'lerde yağ tüketimi artacaktır.

________

Şunu söylemem gerekir ki, yağ eksiltmesi fazla bir problem değil.
Ben direkt karamsarlığa girmiş olabilirim fakat sıklıkla yağ çubuğunu çekerseniz, aracı yağsız bırakmazsanız aracın yağ eksiltmesinin size herhangi bir zararı olmaz.
Hatta yağ eksilten araç daha iyi gider teorisi de mevcut. :) Bizim araçlar yağ eksiltse de ne egzozdan beyaz duman çıkar ne de yağ kokusu duyarsınız.

Ben uzun yıllar kullanacağım için aldıktan 1 ay sonra direkt komple motor yaptırdım. Geçen yıl bu zamanlarda motor yaptırdıktan sonra tam 25.000 KM geçti.
1000 KM'de 1 LT yağ ekleteceğimi ve bu yağın LT fiyatını 20,00 TL'den alacağımı hesaplayacak olursak şu ana kadar sadece yağ eksiltmesi için yağa 500,00 TL yağ verecektim.
Bu sebepten dolayı motor yaptırmak, kafamı rahatlatmak daha mantıklı geldi.
Öncelikle zaman ayırıp bilgilendirdiğin için teşekkürler,Yüksel.Çok sıkıntılı bir durum gibi durmuyor ama titizlik işte.yağ çubuğuda sorunlu olabilir.bugün yağ ekledim takip edip devam edicem,175000 deki araçta sekman sıkıntısı üretimden kaynaklı bi hata gibi duruyor,dediğin gibi ilk sahibine ulaşmaya çalışıcam,vvt-i ilk serilerde bu durum sorun yaratmış,servisler motora kadar değiştrmşler diye okudum,bizim araçta 2002 vvti ların ilk nesli heralde bu sorunun olaması muhtemel.çekşlte,seste filan hiçbir sıkıntı yok,hatayı opel gibi hemen belli etmeyen bir araç,bu aracı bunun için seviyorum güçşlü,seri araçlar.yağ yakıyo mu contalardan mı atıyo tam tespit edip ona göre hareket etmem gerek,hemn motou açtırmak pek mantıklı gelmiyor,yağ ekleyerek devam etmek çok sıkıntı çıkarır mı?teşekkürler

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 16, 2015, 21:19:57
yağ değişeli 2500 değil 4000 km oldu yüksel,yanlış yazmışım.

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 16, 2015, 23:24:12
kullanım kılavuzu 1000 km de max 1 litre sarfiyatın normal old. söylüyor,kendilerini kurtarmak için mi bu şekilde yazıyorlar acaba?onlra göre 10.000 km de 10 litre yağ sarfiyatı normal,buna nasıl bir iş.
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Mayıs 17, 2015, 18:43:23 »
Öncelikle zaman ayırıp bilgilendirdiğin için teşekkürler,Yüksel.Çok sıkıntılı bir durum gibi durmuyor ama titizlik işte.yağ çubuğuda sorunlu olabilir.bugün yağ ekledim takip edip devam edicem,175000 deki araçta sekman sıkıntısı üretimden kaynaklı bi hata gibi duruyor,dediğin gibi ilk sahibine ulaşmaya çalışıcam,vvt-i ilk serilerde bu durum sorun yaratmış,servisler motora kadar değiştrmşler diye okudum,bizim araçta 2002 vvti ların ilk nesli heralde bu sorunun olaması muhtemel.çekşlte,seste filan hiçbir sıkıntı yok,hatayı opel gibi hemen belli etmeyen bir araç,bu aracı bunun için seviyorum güçşlü,seri araçlar.yağ yakıyo mu contalardan mı atıyo tam tespit edip ona göre hareket etmem gerek,hemn motou açtırmak pek mantıklı gelmiyor,yağ ekleyerek devam etmek çok sıkıntı çıkarır mı?teşekkürler

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 16, 2015, 21:19:57
yağ değişeli 2500 değil 4000 km oldu yüksel,yanlış yazmışım.

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 16, 2015, 23:24:12
kullanım kılavuzu 1000 km de max 1 litre sarfiyatın normal old. söylüyor,kendilerini kurtarmak için mi bu şekilde yazıyorlar acaba?onlra göre 10.000 km de 10 litre yağ sarfiyatı normal,buna nasıl bir iş.
Kesinlikle çok sıkıntılı bir durum değil.
Ha motor ölmüş olur, devir yükselmez, yürümez o zaman evhamlanmak doğru ama şu an kafaya takılacak bir durum yok.
4.000 KM yaptığınızı sonradan eklemişsiniz.
4000 KM'de 1.1 LT - 1.3 LT yağ tüketimi çok fazla bir tüketim değil. Şu an için motor açtırmaya değmez.
Kullandığınız yağın markası ve viskozitesi nedir ?

Benim bildiğim sadece E11'leri servislere çağırıp, iyileştirilmiş parçalarla garanti kapsamında işlem yapmışlar. E12'lerde böyle bir durum var mı bilmiyorum.
Şunu açıkça söylemek lazım ki, makyajlı kasa E12'lere kadar az veya çok yağ eksiltme ihtimali mevcut. Makyajlı kasalarda bu problemi gidermişler.

Bende de çekişte, devirlenmede çok fazla bir sıkıntı yoktu fakat motor yaptırdıktan sonra illaki performans ve motor sesi değişti.
Fakat dışarıdan birisi yağ yakan VVT-I'a baktığında "Aha bu ölmüş, işi bitmiş" diyemez. Dediğiniz gibi fazla belli etmez.

Eksiltmeyi kesmek için kesinlikle bor, motor katkısı gibi ürünler kullanmayın.
Bu gibi ürünler yağ pompanıza zamanla zarar verir, çamur tabakası oluşturur, egzantrik üzerindeki yağ kanallarını tıkayabilir.
Bu aşamada yapacağınız şey, eksilen miktar kadar yağ tamamlayıp, aracınızın keyfini sürmek. Eğer yağınız yarı sentetik ise, tam sentetiğe geçmek motor sağlığı açısından iyi olur, belki eksiltme de azalır.
Muhtemelen 10W-40 kullanmışsınızdır. Bir dahaki yağ değişiminizde 5W-40 kullanmanızı tavsiye ederim. Tam sentetik yağ, yarı sentetik yağa göre yüksek ısılarda daha dayanıklıdır, eksiltmeyi azaltabilir.

TOYOTA'ya bakarsanız her şey normal.
Kullanma kılavuzunda o şekidlde yazmışlar. Geçen yıl ben BANDIRMA ALTAN'a gidip yağ filtre alacağım zaman yağ eksiltme sorunundan bahsetmiştim. Servis müdürü bana "1000 KM'de 1 LT büyük bir rakam, hemen aracı servise alabilirsiniz isterseniz" demişti.
Ayriyetten D4D dizel motorlar, 1000 KM'de 1 LT'den daha az yağ eksiltmesine rağmen araçları servise çağırarak onarım yaptılar.

Kullanma kılavuzuna o yazıyı yazarak bir nevi kendilerini garantiye alıyorlar.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 261 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Mayıs 17, 2015, 22:12:33 »
Kesinlikle çok sıkıntılı bir durum değil.
Ha motor ölmüş olur, devir yükselmez, yürümez o zaman evhamlanmak doğru ama şu an kafaya takılacak bir durum yok.
4.000 KM yaptığınızı sonradan eklemişsiniz.
4000 KM'de 1.1 LT - 1.3 LT yağ tüketimi çok fazla bir tüketim değil. Şu an için motor açtırmaya değmez.
Kullandığınız yağın markası ve viskozitesi nedir ?

Benim bildiğim sadece E11'leri servislere çağırıp, iyileştirilmiş parçalarla garanti kapsamında işlem yapmışlar. E12'lerde böyle bir durum var mı bilmiyorum.
Şunu açıkça söylemek lazım ki, makyajlı kasa E12'lere kadar az veya çok yağ eksiltme ihtimali mevcut. Makyajlı kasalarda bu problemi gidermişler.

Bende de çekişte, devirlenmede çok fazla bir sıkıntı yoktu fakat motor yaptırdıktan sonra illaki performans ve motor sesi değişti.
Fakat dışarıdan birisi yağ yakan VVT-I'a baktığında "Aha bu ölmüş, işi bitmiş" diyemez. Dediğiniz gibi fazla belli etmez.

Eksiltmeyi kesmek için kesinlikle bor, motor katkısı gibi ürünler kullanmayın.
Bu gibi ürünler yağ pompanıza zamanla zarar verir, çamur tabakası oluşturur, egzantrik üzerindeki yağ kanallarını tıkayabilir.
Bu aşamada yapacağınız şey, eksilen miktar kadar yağ tamamlayıp, aracınızın keyfini sürmek. Eğer yağınız yarı sentetik ise, tam sentetiğe geçmek motor sağlığı açısından iyi olur, belki eksiltme de azalır.
Muhtemelen 10W-40 kullanmışsınızdır. Bir dahaki yağ değişiminizde 5W-40 kullanmanızı tavsiye ederim. Tam sentetik yağ, yarı sentetik yağa göre yüksek ısılarda daha dayanıklıdır, eksiltmeyi azaltabilir.

TOYOTA'ya bakarsanız her şey normal.
Kullanma kılavuzunda o şekidlde yazmışlar. Geçen yıl ben BANDIRMA ALTAN'a gidip yağ filtre alacağım zaman yağ eksiltme sorunundan bahsetmiştim. Servis müdürü bana "1000 KM'de 1 LT büyük bir rakam, hemen aracı servise alabilirsiniz isterseniz" demişti.
Ayriyetten D4D dizel motorlar, 1000 KM'de 1 LT'den daha az yağ eksiltmesine rağmen araçları servise çağırarak onarım yaptılar.

Kullanma kılavuzuna o yazıyı yazarak bir nevi kendilerini garantiye alıyorlar.

kullandığım yağ magnetec 10-40,edge ile magnetec arasında büyük bir fiyat farkı var,edge tam sentetik kaliteli bir yağ,aldığım günün ertesinde değiştik yağı,toyota hakkında pek bi bilgim yok idi ondan opelde olduğu gibi 10-40 koyduk devam ettik,yağın parasında değilim,kaliteli mal para etmeli,gerisi hikaye,bi dahaki sefere 5-34 veya 5-40 devam ederiz tam sentetik,2 bidon alıcaz artık ne yapalım,vvti için değer diyorum Yüksel.

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 17, 2015, 22:17:42
makyajlı kasa 2005 ten itibaren mi başlıyor?
2010 1,6 corolla
2002 1,6-vvt-i Corolla
2001 1,4 astra-f