0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Mehmet abi, yağ yakma yoksa yağ kalınlaştırma vakti demek. Eksiklik var belli ki, motor soğukken baktığını farzediyorum. Yağ filtresi, karter tapa contasından sızdırma yapabilir mi? Kaputun içine, imkanın varsa lifte kaldırıp bak istersen. Bir de çok sık kısa süreli kullanıyorsan da yağ azaltması normal. Uzun yolda dene bir de eğer uzun yola gideceksen.
günlük 30 km si var aracın,15 gidiş 15 geliş MutluBey.kısa süreli kullanımda yağ eksiltebileceğini ilk kez duyudum Mutlu,bunun sebebi ne ki?Mesaj Birleştirildi: Mayıs 13, 2015, 23:32:31yağ çubuğundaki tam seviye ne olmalı?
.
Mehmet abi, ince yağ kullandığımda şehiriçi kısa mesafelerde (5 km.lik) ve agresif sürüşte birazcık yağ eksiltiyordu. Kalınlaştırınca problem kalmadı.Motor soğukken aşınma fazla oluyor ve de motor ısındıkça genleştiğinden ve piston-gömlek arası mesafe azaldığından, soğukken de piston-gömlek arasında mesafe kaldığından yağ kaybı yaşanabiliyor, ya da agresif kullanırsan da motor devri yükseldiğinde yağ ince geldiğinden yağ filmi kopuyor, eksilme yaşanabiliyor. Bunlardan kaynaklanabileceğini düşünüyorum.Yağ seviyesi de max. çizgisiyle min çizgisi arasında. Kontrol et min çizgisine düştüğüne eklersin. Kaç km.de ne kadar yağ eksiltiyor öğrenirsin böylece.@Anıl Köksal Bayburt (3104) abi niye sildin yorumunu?İki çizgi arasında herhangi bir yerde olması yeterli midir?
2009 corolla da iki nokta arası 1.8 ltsizde de aynı dersek yaklaşık 1.5 litre eksiltmiş.kaç km yol yaptınız?, kısa mesafeler ve hep soğuk motor daha çok aşınmaya ve eksiltmeye sebep oluyor.bujilerden anlamak zor, bildiğim kadarı ile yağ yanığı olan bujilerin ucu beyaz oluyor.
Büyük ihtimal kronik yağ eksiltme problemi mevcut.Kalın yağla falan olacak iş değil, tek çözüm motoru açmak.
Birçok E1 de olduğu söyleniyo bu durumun,motor açılıncada her şeye hazırlıklı olmak gerek
Tabii ki, kapalı kutu.Fakat ben büyük problem olduğunu zannetmiyorum ama bu iş yağ vizkolitesini değiştirerek çözülmez. Ben yağ eksiltmesinden dolayı MOBIL 10W-60 koydum, 50 KM gitmeden "Bununla uğraşamam" deyip 5.000,00 TL'ye komple motor yaptırdım, konusu alttaki linkte mevcuttur. Fakat ben ekstradan 1.000,00 TL vererek çıkma dolu üst kapak aldım, sizin o kadar masrafınız olmaz.http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=59557.160Sekmanla kurtarırsanız çok iyi ama sekman değişimi yapacaksanız pistonlarla beraber değiştirmeniz iyi olacaktır. Rektefiyeci gereken ölçümleri yapar, olayın işleyişini ve gereken parçaları açıklar.Motoru o kadar açmışken eğer "Ben daha kullanacağım bu arabayı" derseniz zincir kiti, devir daim, yağ pompası, termostat gibi önemli parçaları da değiştirirsiniz.Motoru açmışken aynı conta takımını kullanamazsınız, conta takımı almanız gerek vs. vs. Muhtemelen önceki sahibi yağ eksilttiği için satmış olabilir ama bunu size söylemesi gerekliydi.Fakat eğer böyle bir işlem yaptıracaksanız, ustanızı çok iyi seçin ve orijinal parça kullanmaya dikkat edin.
Aracın ikinci sahibiyim,araç galeriden alındığı için(takas ile,astra f verildi bu alındı) aracın geçmişini bilmiyorum,lpg yok idi ben taktırdım lpg ile 2500 km ncak gidildi,yağ çubuğuna bugün düz bir yerde tekrar baktım,çubuğun bir yüzü iki nokta arasında(tam orta) diğer yüzü ise üstteki noktaya doğru bulaşmış ve çubuğun ucunda yağ toplanmakta ben çubuğu çekene kadar ,ben anlamadım bu seviyeyi,4 litre konulmuştu yağ.segman atmak için çubukta hiç yağ görünmemesi gereklidir diye biliyordum ben Yüksel Bey.Mesaj Birleştirildi: Mayıs 15, 2015, 20:36:27motorda resimlerdeki gibi bir kaçak gözükmüyor Yüksel,senin yağ çubuğu kontrolünde eksilme çok fazla mıydı?
Aracın önceki sahibine ulaşmaya çalışın, onunla görüşün.Bu eksiltme durumundan galericinin de haberi olmayabilir.Tam ortada dendiğine göre, bizimkilerde iki çizgi arası 1.3 LT.Şöyle de bir şey var, aracın yağ kapasitesi filtre dahil 4.2 LT, siz 4 LT yağ koymuşsunuz. Aracınızda 2500 KM'de 1.1 LT - 1.3 LT arası bir yağ tüketimi olmuş.Ki uzun yol yaparsanız bu yağ tüketimi daha da artacaktır. Bildiğiniz üzere araçlar uzun yolda, şehir içine nazaran daha çok eksiltir. Hatta hiç eksiltmeyen bir araç bile uzun yol yaptığında eksiltme gözlenebilir.10.000 KM bakımına kadar araçta yağ kalmayacaktır, yağ durumunu sıklıkla takip etmenizi tavsiye ederim. Yağın alt çizgiye inmemesine dikkat edin.Sekman atma işlemi için eksiltme veya üfleme baz alınır. Bu gibi durumlar varsa ilk önce sekmanları değiştirmekle başlanır.Benim araç uzun yol ve şehir içi karışık 1000 KM'de min. 0.5 LT - max. 1.0 LT arası yağ eksiltiyordu fakat KM'si 293.000 KM idi. Sizin de ilerleyen KM'lerde yağ tüketimi artacaktır.________Şunu söylemem gerekir ki, yağ eksiltmesi fazla bir problem değil. Ben direkt karamsarlığa girmiş olabilirim fakat sıklıkla yağ çubuğunu çekerseniz, aracı yağsız bırakmazsanız aracın yağ eksiltmesinin size herhangi bir zararı olmaz. Hatta yağ eksilten araç daha iyi gider teorisi de mevcut. Bizim araçlar yağ eksiltse de ne egzozdan beyaz duman çıkar ne de yağ kokusu duyarsınız. Ben uzun yıllar kullanacağım için aldıktan 1 ay sonra direkt komple motor yaptırdım. Geçen yıl bu zamanlarda motor yaptırdıktan sonra tam 25.000 KM geçti. 1000 KM'de 1 LT yağ ekleteceğimi ve bu yağın LT fiyatını 20,00 TL'den alacağımı hesaplayacak olursak şu ana kadar sadece yağ eksiltmesi için yağa 500,00 TL yağ verecektim.Bu sebepten dolayı motor yaptırmak, kafamı rahatlatmak daha mantıklı geldi.
Öncelikle zaman ayırıp bilgilendirdiğin için teşekkürler,Yüksel.Çok sıkıntılı bir durum gibi durmuyor ama titizlik işte.yağ çubuğuda sorunlu olabilir.bugün yağ ekledim takip edip devam edicem,175000 deki araçta sekman sıkıntısı üretimden kaynaklı bi hata gibi duruyor,dediğin gibi ilk sahibine ulaşmaya çalışıcam,vvt-i ilk serilerde bu durum sorun yaratmış,servisler motora kadar değiştrmşler diye okudum,bizim araçta 2002 vvti ların ilk nesli heralde bu sorunun olaması muhtemel.çekşlte,seste filan hiçbir sıkıntı yok,hatayı opel gibi hemen belli etmeyen bir araç,bu aracı bunun için seviyorum güçşlü,seri araçlar.yağ yakıyo mu contalardan mı atıyo tam tespit edip ona göre hareket etmem gerek,hemn motou açtırmak pek mantıklı gelmiyor,yağ ekleyerek devam etmek çok sıkıntı çıkarır mı?teşekkürlerMesaj Birleştirildi: Mayıs 16, 2015, 21:19:57yağ değişeli 2500 değil 4000 km oldu yüksel,yanlış yazmışım.Mesaj Birleştirildi: Mayıs 16, 2015, 23:24:12kullanım kılavuzu 1000 km de max 1 litre sarfiyatın normal old. söylüyor,kendilerini kurtarmak için mi bu şekilde yazıyorlar acaba?onlra göre 10.000 km de 10 litre yağ sarfiyatı normal,buna nasıl bir iş.
Kesinlikle çok sıkıntılı bir durum değil.Ha motor ölmüş olur, devir yükselmez, yürümez o zaman evhamlanmak doğru ama şu an kafaya takılacak bir durum yok.4.000 KM yaptığınızı sonradan eklemişsiniz. 4000 KM'de 1.1 LT - 1.3 LT yağ tüketimi çok fazla bir tüketim değil. Şu an için motor açtırmaya değmez.Kullandığınız yağın markası ve viskozitesi nedir ? Benim bildiğim sadece E11'leri servislere çağırıp, iyileştirilmiş parçalarla garanti kapsamında işlem yapmışlar. E12'lerde böyle bir durum var mı bilmiyorum.Şunu açıkça söylemek lazım ki, makyajlı kasa E12'lere kadar az veya çok yağ eksiltme ihtimali mevcut. Makyajlı kasalarda bu problemi gidermişler.Bende de çekişte, devirlenmede çok fazla bir sıkıntı yoktu fakat motor yaptırdıktan sonra illaki performans ve motor sesi değişti. Fakat dışarıdan birisi yağ yakan VVT-I'a baktığında "Aha bu ölmüş, işi bitmiş" diyemez. Dediğiniz gibi fazla belli etmez.Eksiltmeyi kesmek için kesinlikle bor, motor katkısı gibi ürünler kullanmayın. Bu gibi ürünler yağ pompanıza zamanla zarar verir, çamur tabakası oluşturur, egzantrik üzerindeki yağ kanallarını tıkayabilir. Bu aşamada yapacağınız şey, eksilen miktar kadar yağ tamamlayıp, aracınızın keyfini sürmek. Eğer yağınız yarı sentetik ise, tam sentetiğe geçmek motor sağlığı açısından iyi olur, belki eksiltme de azalır. Muhtemelen 10W-40 kullanmışsınızdır. Bir dahaki yağ değişiminizde 5W-40 kullanmanızı tavsiye ederim. Tam sentetik yağ, yarı sentetik yağa göre yüksek ısılarda daha dayanıklıdır, eksiltmeyi azaltabilir.TOYOTA'ya bakarsanız her şey normal.Kullanma kılavuzunda o şekidlde yazmışlar. Geçen yıl ben BANDIRMA ALTAN'a gidip yağ filtre alacağım zaman yağ eksiltme sorunundan bahsetmiştim. Servis müdürü bana "1000 KM'de 1 LT büyük bir rakam, hemen aracı servise alabilirsiniz isterseniz" demişti. Ayriyetten D4D dizel motorlar, 1000 KM'de 1 LT'den daha az yağ eksiltmesine rağmen araçları servise çağırarak onarım yaptılar.Kullanma kılavuzuna o yazıyı yazarak bir nevi kendilerini garantiye alıyorlar.