Gönderen Konu: Tork Ayarlı Tork Anahatarı Alacağım  (Okunma sayısı 10430 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 26666
  • Model Yılı: '07
  • 3 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
Tork Ayarlı Tork Anahatarı Alacağım
« : Nisan 27, 2015, 05:32:32 »
Merhabalar motosikletimin yağını,somunlu olan yerleri,aracımın tekerlerini söküp takarken fabrikanın vermiş olduğu torka göre sıkmak istiyorum.
Ancak bu aletler hakkın tam bir bilgim yok.Mesela motosikletimin yağ tapasını Motortahliye tapas› torku: 24 N.m (2.4 kgf.m, 17 Ibf.ft)
diyor.
şimdi benim alacağım ürün http://www.hepsiburada.com/liste/sappower-6-30nm-tork-anahtari-tw-263/productDetails.aspx?productId=hrtoksaptw263&categoryId=60002444&SKU=HRTOKSAP-TW-263&site=old#Gorseller
bu olacak gibi.
Ürün de 6-30 nm arası torka ayarlanabiliyor sanırım ?
Bu ürün için bir de lokmasını almak gerekecek değil mi? Benim evdeki normal tork anahtarının lokması olur mu bu ürünlere yoksa bunu ayrı mı alacağız ?
Bir de bazı ürünlerde 3/8 1/2 gibi oranlar var bunlar ne oluyor ? bazıları 1/4 gibi bu neyi temsil ediyor ?

Toyota yağ tahliyesinin torku ve tekerlerin torku kaç olmalı ?
Corolla 1.6 Terra Benzinli Manuel 2007 Model E120 Kasa
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=61558.msg833266

Toyota Club Türkiye

Tork Ayarlı Tork Anahatarı Alacağım
« : Nisan 27, 2015, 05:32:32 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
Ynt: Tork Ayarlı Tork Anahatarı Alacağım
« Yanıtla #1 : Nisan 27, 2015, 08:21:37 »
Bunlar torkmetre olarak da bilinir, oldukça da faydalı bir araçtır. Bana göre tamirhane adı altında çalışan her işletmenin de bu cihazı kullanması zorunludur. Ancak bu torkmetreye lokma takımı da almak durumunda kalabilirsiniz. Ayrıca elinizde uygun güçte sıkmak için aracınıza ait kılavuz da olması gerekir. 1/4 ya da 10-11 gibi rakamlar ise metrik ve inc ölçü birimlerini belirler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 27, 2015, 09:02:24 »
Vay be gençliğimi hatırladım. Az bijon sıkmadım bu aletle. Normal lokma başlıkları da olur ancak neyi kaç tork sıkacaksınız bunu bilmeniz gerekiyor yoksa bir anlamı kalmaz. Daha çok hassas parçaların takılmasında kullanılıyordu. Yağ tapasına gelince 2000 yılında vw servisinde çalışırken yağ tapası her bakım da yenisiyle değişiyordu. Şimdi eskisini söktak.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Nisan 27, 2015, 09:25:13 »
Vay be gençliğimi hatırladım. Az bijon sıkmadım bu aletle. Normal lokma başlıkları da olur ancak neyi kaç tork sıkacaksınız bunu bilmeniz gerekiyor yoksa bir anlamı kalmaz. Daha çok hassas parçaların takılmasında kullanılıyordu. Yağ tapasına gelince 2000 yılında vw servisinde çalışırken yağ tapası her bakım da yenisiyle değişiyordu. Şimdi eskisini söktak.

Karter contası her yağ değişiminde tapa ise ihtiyaç halinde yenilendiğini biliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 27, 2015, 11:17:40 »
Karter contası her yağ değişiminde tapa ise ihtiyaç halinde yenilendiğini biliyorum.

Valla ben o zamanlar çömez olduğumdan yedek parçaya git al bütün bakım malzemelerini diyorlardı alıyorum. :)
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 27, 2015, 12:23:03 »
güzel alet ama okadar paraya değer mi ? çok özel iş yapman lazım. mesela motor kapağını kapatırken lazım olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Nisan 27, 2015, 13:15:30 »
güzel alet ama okadar paraya değer mi ? çok özel iş yapman lazım. mesela motor kapağını kapatırken lazım olabilir.

Özellikle döküm malzemelerde ve motor aksam parçalarındaki çatlamaları ve diş kapmalarını önlemek için çok önemli bir alettir. Diğer türlü karadüzen yapılan işlemlerde blokta ya da vs. yerlerde çatlamalara sebebiyet verilebilir. En son bu cihazı leopard tankının cer dişlileri için kullandığımı hatırlıyorum. Gerekli torku sağlayabilmek için iki ayağımın yerden kesildiğini ve tankın paletinden destek aldığımı biliyorum. Profesyonel bir ustanın olmazsa olmazıdır. Özellikle Alman motorlarında ve yekpare aksamlarda her bir civata için bir tork değeri vardır ve sıkılıma işlemleri bu vasıtayla yapılır.

Bu arada cır cır ve tork metre ile söküm yapılmamalıdır. Önce açık ağız ile sonra yıldız ile ve sonra lokma takımlarıyla söküm ya da sıkma işlemi  yapılmalıdır. Kombine cır cır ya da cır cır ile kesinlikle sıkma ve sökme işlemi yapılmaz, bunlarla sadece boşluklar alınır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Yurtda Sulh! Cihanda Sulh!
  • Kilometre: 21000
  • Model Yılı: '13
  • 51 kere teşekkür etti
  • 114 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Nisan 27, 2015, 13:19:10 »
Torkmetrede 1/4, 3/8, 1/2  değerleri torkmetreye takabileceğin lokmaların arma tarafındaki soket kalınlığını belirtir. Bunlar 32 inchten sadeleşmiştir.  Mesela 1/4= 6/32 3/8=12/32 1/2=16/32 dir. küçükten büyüğe. Size 3/8 yeterli olacaktır. Ve buna göre alacağınız lokmalar. 3/8 lik olmalıki araya adaptör almanıza gerek kalmasın.  Ebay ada göz atmanızı tavsiye ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 27, 2015, 13:24:15 »
Madem böyle güzel bir konu var benden Corollacılara gelsin,

2. dökümanda eklendi
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Nisan 27, 2015, 17:39:36 »
Torkmetrede 1/4, 3/8, 1/2  değerleri torkmetreye takabileceğin lokmaların arma tarafındaki soket kalınlığını belirtir. Bunlar 32 inchten sadeleşmiştir.  Mesela 1/4= 6/32 3/8=12/32 1/2=16/32 dir. küçükten büyüğe. Size 3/8 yeterli olacaktır. Ve buna göre alacağınız lokmalar. 3/8 lik olmalıki araya adaptör almanıza gerek kalmasın.  Ebay ada göz atmanızı tavsiye ederim.
Yani bendeki lokmaların oranının kaç olduğuna bakmam gerekiyor öyle mi ?

Mesaj Birleştirildi: Nisan 27, 2015, 17:41:40
Madem böyle güzel bir konu var benden Corollacılara gelsin,

2. dökümanda eklendi
Tekerlerde 103 nm galiba :) çok çözemedim ama :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Nisan 27, 2015, 17:51:01 »
Özellikle döküm malzemelerde ve motor aksam parçalarındaki çatlamaları ve diş kapmalarını önlemek için çok önemli bir alettir. Diğer türlü karadüzen yapılan işlemlerde blokta ya da vs. yerlerde çatlamalara sebebiyet verilebilir. En son bu cihazı leopard tankının cer dişlileri için kullandığımı hatırlıyorum. Gerekli torku sağlayabilmek için iki ayağımın yerden kesildiğini ve tankın paletinden destek aldığımı biliyorum. Profesyonel bir ustanın olmazsa olmazıdır. Özellikle Alman motorlarında ve yekpare aksamlarda her bir civata için bir tork değeri vardır ve sıkılıma işlemleri bu vasıtayla yapılır.

Bu arada cır cır ve tork metre ile söküm yapılmamalıdır. Önce açık ağız ile sonra yıldız ile ve sonra lokma takımlarıyla söküm ya da sıkma işlemi  yapılmalıdır. Kombine cır cır ya da cır cır ile kesinlikle sıkma ve sökme işlemi yapılmaz, bunlarla sadece boşluklar alınır.
+1

Ustam motoru toplarken saplamaları bu aletle, Toyota kitapçığında yazan tork değerine göre (45-90-90 olması lazım, emin değilim) sıkmıştı.
O zaman aletin önemini anladım.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 27, 2015, 17:53:50 »
Madem konu tork anahtarı genel bilgide paylaşalım.

Tork nedir : Bir eksen etrafında dönen bir cisimi örnek verebiliriz. Tork; bu dönen tekerleğin dönme ekseni ve kuvvetin uygulandığı nokta arasındaki dikme ile kuvvetin çarpımına verilen isimdir.

Bir manivela kolunu örnek alalım. Manivela kolunun uzunluğunun 20cm olsun. 20cm'lik manivela kolunun bir ucunda bir cıvata, diğer ucunda 5 kiloluk ağırlık olduğunu düşünün.

Bu ağırlığın manivela kolu vasıtasıyla cıvataya uygulayacağı tork; yani döndürme momenti ,yada döndürme kuvveti

M=g (Yer çekimi ivmesi - yatay kuvvetlerde ivme değeri ne ise o) x m (ağırlık) x l (uzunluk-kol mesafesi) yani 10x5x0.2= 10Nm tork uygular.

Peki tork anahtarları otomobillerde nerelerde kullanılır? Ne işe yarar? Nedir bu tork anahtarı?

Motor üst kapağı ,dozer cer dişlisi gibi bazı kritik parçalar belirli tork değerlerinde sıkılması gerekir. Yani cıvata ne çok sıkı nede çok gevşek olmalıdır. Bu değerde cıvatayı sıkmak için tork anahtarı kullanılır. Yani fazla sıkarak cıvatayı koparmamak, ve sıkıştırma esnasında sızdırmazlık elemanlarına (conta, oring, keçe) zarar vermemek için kullanılır.

Tork anahtarını kullanmak için önce sıkacağımız parçanın tork değerini bilmemiz gerekiyor. Ya bunu biz hesaplayacağız. Bu mühendislik bir iştir. Yada makinenin katalog değerlerini okuyacağız.

Sıkılmış bir civatayı açıp sonra aynı tork değerinde geri takmamız gerekiyorsa bunu tork anahtarıyla yapabiliriz. Önce düşük bir tork değerine anahtarı ayarlarız. Sonra tork anahtarı ile cıvatayı açmaya çalışırız.

Tork anahtarı boşa dönmeli. Sonra 5 er birim anahtarın tork değerini yükselterek cıvatanın açıldığı değeri bulabiliriz. Cıvatayı sıkarken de yine aynı değere getirerek açtığımız tork değerinde sıkmış oluruz.

Tork anahtarlarının arkasında bir ayar vidası bulunur. Bu vidayı çevirerek istediğiniz tork değerine anahtarı ayarlayabilirsiniz. Bu tork değerinden daha yüksek kuvvet uyguladığınızda anahtar boşa dönecektir. Bu sayede istediğiniz değerde cıvatanızı sıkabilirsiniz.

Tork anahtarı kullanımında bir kaç püf nokta vardır. Öncelikle bir eliniz anahtarın lokma takılan yerinde olsun ve anahtarın cıvataya dik durmasını sağlasın. Bu çok önemli bir husustur. Dik durmayan anahtar istenilen değeri yakalayamaz. Diğer elinizle de cıvatayı sıkmak yada açmak için kuvvet uygulayın.

Bir diğer önemli püf noktası istediğiniz tork değerine kademeli olarak yükselmenizdir. Özellikle parçada birden fazla cıvata-somun varsa bu husus çok daha önemlidir. Örneğin bir motorda piyano dediğimiz sübapları tutan parçayı takacak olalım. Yada motor üst kapağını. Motorun söz konusu parça için tork değeri 80 Nm olsun. Bu değere en sağlıklı 3 kademede ulaşabiliriz. Önce tork anahtarını 60 Nm ye ayarlarız ve somunları -cıvataları bu değerde sıkarız. Tork anahtarı rahatça boşa dönene kadar sıkmaya devam ederiz. Sonra anahtarımızı 70 Nm değerine ayarlar ve bu değerde cıvataları sıkmaya devam ederiz. En son anahtarımızı 80 Nm değerine ayarlayıp son sıkma işlemini yaparız. En sağlıklı sıkma yolu budur. Cıvata yada somunları sıkarken çapraz cıvata- somunları sıkarak ilerlememiz önemlidir. Her sıkma değerinde yani her kademe sıkma yaptığımızda emin olmak için farklı bir sıra ile tekrar sıkmamız ve anahtarın boşta dönüp dönmediğinden emin olmamız işimizi daha sağlama almamızı sağlayacaktır.

Kaynak: forumotomobil.com
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Nisan 27, 2015, 18:15:11 »
Torkmetre alacaksanız başlıca iki kriteriniz olmalı. Birincisi Sıkma aralığı Genelde torkmetreler belirli kuvvetlere kadar sıkma kuvvetine sahiptirler.  2.5-25 Nm  25-130 Nm  50-225 Nm gibi uygulanacak kuvvet aralığına sahip bir çok çeşidi var.Doğal olarak öncelikle kullanmak istediğiniz yerdeki ihtiyacı bilmeniz lazım ki o aralığı karşılayan bir torkmetre alın.

İkincisi yukarıda arkadaşın belirttiği gibi takılan lokma/kısa ve uzun kol v.s gibi (bir sürü adaptör çeşidi çıktığı için artık hangisi lazımsa) takmak istediğiniz alete girecek kısmı belirlemeniz lazım.Genel itibarı ile 1/4 " karbüratör lokma takımı da denilen küçük lokmalar için 1/2" ise bildik lokma takımları için kullanılan bağlantı büyüklüğü. 3/8 ise ara büyüklük olup çok tercih edilmez.Lokma bulmakta (özellikle tek tek alınacaksa) diğerlerine nispetle zordur.

Kullanım olarak aracın hemen hemen her yerinde kullanılacak bir alet.Bizim sanayimizde sadece silindir kapağı ve (üstten kamlılarda) kam mili/külbütör mekanizmasını sıkmaktan başka bir işte kullanmayı gereksiz gördükleri için araçlardaki parçaların ömrü /çalışma şartları maalesef adam gibi olmuyor.

Eğer elinize aracın Tamir /bakım kataloğu geçerse ona iyi bakın hemen hemen her civatanın (bijondan külbütör kapağına kadar onlarcası) bir sıkma değeri var.Asıl Ustalık işte budur.bu değerleri göz önüne alıp montaj yapılmalı.O yüzden alet çantasında olması gereken  ilk aletlerden biri bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Nisan 27, 2015, 19:04:09 »
Tekerler ve yag tapasi sileceklerin somunu gibi aracin motoruyla ilgisiz her yerde kullanabilirim.cok profosyenel olmayacak yani.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Nisan 28, 2015, 02:08:45 »
Tekerler ve yag tapasi sileceklerin somunu gibi aracin motoruyla ilgisiz her yerde kullanabilirim.cok profosyenel olmayacak yani.

Bu profesyonellere özel bir durum değil.Olması gereken zaten bu.Eğer Tamir/bakım kataloğunda bir civata yada somun için Tork değeri veriliyorsa o torka göre sıkılmalı.

Hatta bir açıdan bakınca bu amatörler için daha ideal.Hata yapmaktan korur. (bir civatayı fazla sıkıp diş sıyırmasından yada dengesiz sıkmaktan v.s)

O yüzden sizin yapmak istediğiniz en doğrusu.Eğer Torkmetre edinirseniz birde tamir kataloğu edinin orada hemen hemen bütün sıkma değerleri var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Nisan 28, 2015, 04:48:56 »
Aslında banada lazım silindir kapağını takarken lazım oldu alacaktım arkadaş ne yapacan diyerek aldırmadı normal lokmayla sıkıp ustaya götürdüm tork anahtarla kontrol etti tamam dedi her türlü alet edavat var.Elimi attığım somunu ya koparıyom yada yalama yaptırıyom bi tanede klavuz seti almayı düşünüyorum .En son küçük olan havalı somun sökme takma aldım.Köy yerinde iyi oluyor işi yapan alettir aslında.