Gönderen Konu: Şase yamukluğu, lütfen yardım...  (Okunma sayısı 36973 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100120
  • Model Yılı: '01
  • 17 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Şase yamukluğu, lütfen yardım...
« : Nisan 25, 2015, 19:18:19 »
Merhabalar...

2001 model 1.6 vvt-i ( gerçi ruhsatta terra 1.4 silindir hacmi 1598 yazıyor ) araç aldım...
Araç konusunda tecrübem hiçe yakın... Eniştem anlar o işlerden, kendisinin tanıdığı bir usta ile araç başına gittik... Açıkçası aracın duruşu ve motorun sessizliği direkt Hoşuma gitti, içim ısındı... Usta baktı, tek sorun baskı balata değişecek onun da aciliyeti yok dedi. Sol ön çamurluk değişikti ( Satıcı bundan bahsetmişti ) ben yine de expertize götürmek istedim... Aracı 180 km/h' e kadar çıkartıp devir ve beygir Gücüne bakarak aracın %92'lik bi dilimde olduğunu, %8'lik bi kaybının olduğunu, baskı balatasını, sol ön çamurluğun değiştiğini, kapı çıtaları Altında birkaç yerde lokal boya olduğunu şase ve direklerinde bir sıkıntı olmadığını vs söylediler.

Aracı aldım, eşimle birlikte eve dönerken (yaklaşık 1 saat uzaklıktaydı aldığım yer) Arabanın yolda gezindiğini farkettim... Rot ayarlarındandır diye düşündüm. Bugün bir rotçuya götürdüğümde " abi bunun sağ ön şase kayık" diyerek bir şaseci numarası verdi sorduğumda da 100-150 bi masrafı olur dedi... Özellikle "düzeltilir mi" dediğimde gayet emin bi tavırla "düzeltilir tabi" diye cevap verdi.

Internette yaptığım kısa bi araştırmadan sonra şase yamukluklarını yaptırdıktan sonra Dikiş tutmayan da sorunu düzelen de bir çok kişi yorumu okudum. Araca çok ısınmıştım, aldığım adam emekliydi, içi temizdi, sessizdi ancak bu durum midemi bulandırdı. Şu an kararsız bir şekilde düzeltme yapsam mı yoksa zaman kaybetmeden satmaya mı çalışsam diye düşünüyorum.

Aracı parkettiğimde sinir olup ben de baktım, ön sağ lastik ile çamurluk arası 5 parmak mesafe iken ön sol 4 parmak mesafede. Hadi ben tecrübesizim, hiç aklıma gelmedi... Bu kadar basit bi yolla bile anlaşılabilen bir durumu o "USTA" nın gözden kaçırması ayrı dayaklık vaka zaten.

Bana, ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler...

Toyota Club Türkiye

Şase yamukluğu, lütfen yardım...
« : Nisan 25, 2015, 19:18:19 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 49000
  • Model Yılı: '04
  • 1 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: Şase yamukluğu, lütfen yardım...
« Yanıtla #1 : Nisan 25, 2015, 19:31:28 »
Takmayin kafaniza goturun o gosterdiniz ustaya cozulmiyecek bisey değil motorda bi sikinti olmasin toyota bu bisey olmaz sonucta 14 yasinda araba o yastaki cogu aracta 4 5 parca degisen bile oluyor kafaya takarsaniz sogursunuz aracinizdan hayırlı uğurlu olsun Güle güle binin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 25, 2015, 19:56:04 »
Şasiyi düzelttirin.İçiniz rahat binin.Bir şey olmaz,kafaya takmayın.Aracınız hayırlı olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 25, 2015, 20:36:27 »
@Hakan Anmak (34811)  bey yanlış anlamayın ama en iyi çare o arabayı aldığınız kişiye vermek. Şase hiçbir zaman tama anlamıyla düzelmez. Satarken de kolay kolay satılmaz yada değerinin epey altına satılır. Ustayı anlarım görsel olarak bakmış anlamamış ama exper şirketi bunu nasıl anlamaz bilemiyorum. Ekspere para vermenin ne anlamı var yoksa. Bir başka ustaya daha götürün  belki alt salıncakta vs eğrilik vardır.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 17 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 25, 2015, 20:42:44 »
Yanlış anlaşılacak bir şey yok hocam... Yorumlar için ayrıca herkese teşekkür ederim...

Açıkçası kalfa diyebileceğim bir arkadaş baktı, kaldırıp altına falan da girdi...Detaylı inceledi... Sol çamurluğun değiştiğini anlayabildiğine göre çok da tecrübesiz sayılmaz demek ki... Fener'le falan iyice baktı... Şasede oynama yok dedi bilakis... Ama yamukluğu görmedi belli ki... Tabi Dediğiniz gibi şasedense...

Ben bir kaç yere daha göstereyim hocam, ilerlemeyi buradan paylaşırım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 Avensis E.extra
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 112 kere teşekkür etti
  • 55 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 25, 2015, 21:07:05 »
Bence de bir kaç yere daha gösterin. Şimdi değişen parça solda ama sağ Şaseye yamuk demişlerse belki de Şase değildir. Yani şunu demek istedim yamuk Şase değişen parçanın olduğu tarafta olsaydı darbedendir derdik. Belki de sasede bir şey yoktur. Ama eğer ki şase yamuk ise hiç uğraşma aldığın adama iade et. Iade almaz ise hemen noterden bir ihtar çek. Yine almazsa direk dava aç.  Çünkü bu kusurlu bir ifadir hem de büyük kusur...
Ama canını sıkma halledilmeyecek bir sıkıntı değildir.
Geçmiş olsun     

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Nisan 25, 2015, 21:39:21 »
Eger cidden sag taraf sase yamuk ise expertiz firmasi ile hukuki yoldan ugrasabilirsiniz.
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Nisan 25, 2015, 22:18:04 »
Exper firmasina goturun  araci bunu anlamalari lazimdi tabi experlerinde paketleri var bazilari saseye bakmiyor gecen arac aldigimiz icin biliyorum full paketi yaptirmistik saselerede bakmislardi
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 17 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 25, 2015, 23:05:20 »
Açık Söylemek gerekirse hukuki yoldan ziyade bilsem ki ben bu arızayı giderdikten sonra tekrar nüksetmeyecek, hiç sorun değil... Ancak bazı forumlarda, ne kadar iyi yapılırsa yapılsın tekrardan rot tutmayacağı, ön takımın adam olmayacağı yorumlarını okudum... Böyle bir durum varsa şayet, hukuki yol kullanılabilir ancak 100-200 e bu iş halledilecekse araba genel anlamda iyi...

Acaba bu şekilde bir tecrübesi olan varsa bizimle tecrübelerini paylaşır mı diye açtım konuyu...

Ayrıca şaseden değilse nerden olabilir böyle bir sağ sol dengesizliği ve yolda ufaktan gezinme..?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Nisan 25, 2015, 23:09:50 »
Cukura dusmuslerdir kaldirima vurmuslardir bisey ol.mustur ki
Benimde duyduguma gore sasesi yamuk arabadan hayir gelmez  rot ayarida tutmaz tabi ne derece dogrudur bilmem bence siz baska saglam bir yere gidin tek bir yerin bilgisiyle is yapmayin
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Nisan 25, 2015, 23:35:39 »
Sıkıntı şasi den olmayabilir.Başına aynı durum gelen bir şahıs sorunun oralarda ki koldan(radius) vb. sebeplerden de olabileceğini paylaşmış Sorunu gidermiş .İyi bir usta bakmalı.Duruma göre satan kişiyle görüşün, expertiz şasi düzgün demiş se oda sorumlu.Insallah basit bir şey çıkar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 26, 2015, 00:06:12 »
İyi bi ustaya daha gösterin .Arkadaş bana telefon etti teker geride diyerek ustaya göster dedim rot balansçıda bişey çıkmadı şaseciye gitmiş demiri 4.5 cm geriden ve bağlantı yerinin altına doğru kaynatılmış çıktı.Umarım şaseden değildir hayırlı olur inşallah aracınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Nisan 26, 2015, 00:32:05 »
İçiniz de daha önce hiç şaseciye giden var mı bilmiyorum lakin öyle mm hassas cihazlarla yapılan bir işlem değil. Arabayı eğriliğin ters yönünden  sabitleyip diğer taraftan çekiyorlar. Ne kadar sağlıklı bir işlem olduğunu siz düşünün.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Nisan 26, 2015, 00:37:13 »
Eğer şase yamuksa ciddi bir kaza geçirmiş olmalı, kesin olarak tespit ettirmek lazım. Elden çıkarırken sorun yaratabilir, usta ya anlamamış ya da bilinçli bir durum var ortada. Uzun müddet kullanacaksanız yaptırmanız lazım yok içinize sinmedi ise elden çıkarın.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 500 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Nisan 26, 2015, 01:51:30 »
İçiniz de daha önce hiç şaseciye giden var mı bilmiyorum lakin öyle mm hassas cihazlarla yapılan bir işlem değil. Arabayı eğriliğin ters yönünden  sabitleyip diğer taraftan çekiyorlar. Ne kadar sağlıklı bir işlem olduğunu siz düşünün.
Gördüm nasıl yapıldığını düzeltip yolluyor netrik ayarıda kaportacının iştahı yerindeyse iyi yapar.Şase terazide düzeltilirse iyi fakat terazi yok çoğu yerde beton zeminde düzeltiliyor düzensiz oluyor.Arkadaş hiç bi yerine bakmadan Opel Vectra almıştı araç yolda geziyordu şase yamuk çıktı düzen tutmadı ve çok zor sattı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Emniyet Kemeri Hayat Kurtarır
  • 8 kere teşekkür etti
  • 55 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Nisan 26, 2015, 09:25:40 »
Ağır hasarı yoksa büyük ihtimalle kaldırıma falan vurmustur. Bilgisayarlı şase duzeltenler var.  Sorun yaşamazsınız.  Kaynak izi falan varmi daha önce peki? 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Nisan 26, 2015, 09:51:42 »
Ağır hasarı yoksa büyük ihtimalle kaldırıma falan vurmustur. Bilgisayarlı şase duzeltenler var.  Sorun yaşamazsınız.  Kaynak izi falan varmi daha önce peki? 
Aynen budur, derin çukurdan bile oluşabilecek şase hasarları var ve düzeltilebilir.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 17 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Nisan 26, 2015, 12:16:40 »
Exper yapan arkadaş liftte Aracın altına girerek kontrol etti, şaseyi özellikle sordum oynama yok dedi... Gerçi gözle anlaşılmayacak şekilde düzeltmeler de yapılabiliyormuş ancak düzeltme olsa zaten yamuk olmaz herhalde... Yada düzeltilmiş hali bu geçmişini bilemiyoruz ki, ah işte biraz borcun altına girip sıfır alacaktım...

Biraz araştırınca car-o-liner diye bir makinanın profesyonel olarak bu işi yaptığını buldum...

Bu sistemi kullanan bir firma var, umarım reklam olmaz;

http://www.ibaotomotiv.com.tr/servisd.htm

Şöyle bir yorum da okudum;

car o liner veya bakırcı otomotiv tarzı şase düzeltme tezgahına çıkıp düzeltilmişse ve yerine getirilmişse hiçbir sıkıntı yaşatmaz... ama kes biç yapılmışsa kaynak işide amatörce ve sacı gereksiz ısıtılıp uzatılmışsa bükülmüşse o şaseden hayır gelmez istedikleri kadar düzeltsinler hem saç özelliği azalıyor hemde iç şaseyi adam gibi izole etmezler içten çürür ve şase strese bindiğinde şasenin ilk oraları çatlayıp kendini salmaya başlar... yani kısacası işi profesyonel biri yaptıysa sıkıntı yok yapmamışsa uzak ol kaç o arabadan...

Yukarıdaki iba otomotiv üzerine basa basa;

Dünyanın En Gelişmiş Şasi Onarım Cihazı!
Hasarlı aracınız, Car-O-Liner şasi doğrulama ve ölçümleme makinası ile fabrikasyon değerlerinde onarılır. Nasıl mı?
MARK-6
Hasarlı araç, dünyanın en gelişmiş şase tezgahı Car-O-Liner MARK-6'ya, araç üreticisinin önerdiği uygun noktalardan bağlanarak sabitlenir ve üretici prosedürlerine göre çektirme yapılır.

Car-O-Tronic
Bilgisayarlı şase ölçme sistemidir. Hasarlı araç, MARK-6 tezgahında düzeltilmesi esnasında Car-O-Liner Car-O-Tronic bilgisayarlı ölçüm ile birlikte, araç üretcisinin belirlediği ölçülere göre, hasardan önceki orijinal şekline getirilir.
14.500'den Fazla Araç
Daha önceden içerisine yüklenmiş 14.500'den fazla araç verisi olan ve her gün güncellenen Car-O-Tronic elektronik ölçümleme cihazı ile aracın hasarlı bölgeleri ölçülür.

Tabi bu arkadaşların ne kadar para isteyeceğini ancak yarın öğrenebileceğim, o da "aracı görmeden bir şey diyemeyiz" ya da "telefonda fiyat veremiyoruz" demezlerse...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 17 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mayıs 04, 2015, 23:30:48 »
Bir ustanın " Ooo bunun en az 2.000 tl masrafı var" dediği sorunum, 150 TL'ye sol ön 5 mm ileri alarak çözüldü (şasecide) Umarım birileri 2.000 TL vermeden bu yazıyı okur da, aynı dertten muzdaripken aynı şekilde sorununu çözer.

Herkese teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 500 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Mayıs 04, 2015, 23:34:54 »
Bir ustanın " Ooo bunun en az 2.000 tl masrafı var" dediği sorunum, 150 TL'ye sol ön 5 mm ileri alarak çözüldü (şasecide) Umarım birileri 2.000 TL vermeden bu yazıyı okur da, aynı dertten muzdaripken aynı şekilde sorununu çözer.

Herkese teşekkürler.
Geçmiş olsun sorunun çözülmesine sevindim güle güle kullanın  :)