Evet dünkü sıkıntıyı bugün şükür ki sanayide çözdük. Sıkıntı ne marş motoru arızası. Ne şarj dinamosu arızası nede akü. Olayı anlatmaya çalışacağım en başında. Belki başkalarına yol gösterir.
Aracım 2008 MMT D-4d corolla. Aracımı Bodrum'dan amcam aracılığı ile bir arkadaşından aldım. Araç 114000 km'deydi. Tabi alırken herşeyini anlattı adam. 110.000'de baskı balatayı değiştirmiş. Aküyü değiştirmiş. Ancak aracın kronik bir sıkıntısı varmış. Araç arada bir çalışmıyormuş. Marş motorunun üzerine hafifçe vurunca tık diye bir röle geliyormuş. Ondan sonra araç çalışıyormuş. İyi dedim amcama alalım. Çünkü aracın baskı balata yeni değişmiş. Motor iyi. Yürüyeninde hiç bir sıkıntı yok. Onuda hallederiz diye düşündük aldık. Çünkü sürekli sorun veren bir problemde değildi. Araç 2 hafta bodrumda kaldı. Amcam da esnaf olduğundan çevresi geniş. Sanayide çok arkadaşı var. Sen orada sorunu çözersin dedim ve 2 hafta onda bıraktım. O orada bayağı uğraştı. Marş moturunu felan söktürdü. Bakmışlar kömürler ve direk elektriksel aksamlar sağlam bir sorun yok. Sadece marş motoru düzgün montajlanmamış. Bir vidası gevşekmiş. Onları düzelttiler. Neyse araç ondan sonra sıkıntı vermedi pek. Aracı ben aldım şuana kadar 7 ay kullandım ve bu sıkıntı 2 kere karşılaştım. her seferinde marş motoruna vurunca aracı çalıştırabildim.
3. kez ise dün karşılaştım. Bu sefer marş motoruna vurmak çare olmadı. Ancak dikkatimi farklı bir şey çekti. Akü lambası çok seri bir şekilde yanıp sönüyordu.
https://www.youtube.com/watch?v=rYIi4iDTF7kNeyse dedim zaten yol yardımım var kaskodan. Arayayım sanayiye götüreyim bu sorunu kalıcı bir şekilde çözsünler. Bir daha uğraşmayalım. Ustalarda tam olarak görsün sorunu. Çünkü sorunu kendileri de tam olarak görmeyince bir çözüm geliştiremeyebiliyorlar. Aracı akşam 11 gibi Yenidörtnal'ın önüne bıraktık.
Sabah 08.30'da Yenidörtnal'ın önüne gittim. Ogün Usta ve Sadık Usta yoktu. Benim gibi hafiften toplu bir arkadaş vardı

. Affetsin adını sormayı unutmuşum. Arkadaş akü takviyesini bağladı aküye marşa bastı akü çalıştı. "Abi siz denemediniz mi aküye takviye bağlamayı" dedi. Bende baştan aşağı anlattım sorunu. Meselenin Akü meselesi olmadığını felan. O da beni aldı yine şaşmaz'da istanbul yolunun üst tarafında kalan kısımda atölyesi olan elektirikçi Çakır Ustaya götürdü. Ustaya aynı durumu anlattım. Usta multimetreyi aldı eline akünün voltaj değerlerini ölçtü. Şarj akımını felan ölçtü. "Akü iyi ama sıkıntı şarj dinamosunda gözüküyor. Bu modellerde şarj dinamosunun diyotları 100.000 km'den sonra sıkıntı yaratabiliyor. Aküyü düzgün şarj etmiyor" dedi. Bende değiştirelim dedim. Diyot panelini değiştirdik geri bağladık. Tabi araba çalıştı. Sıkıntı yoktu.
Usta sürekli aracı kapat ve marşa bas dedi. 6-7 kez yaptım. Sıkıntı olmadı. En son bir kez daha denedim. Yine aynı sorun Akü lambası hızlı hızlı yanıp sönüyor ve araç çalışmıyordu. Allahtan ki ustanın gözünün önünde oldu yine. Usta bir şaşırdı. Sonra daha önce şanzımanın sökülüp sökülmediğini sordu. Bende 110.000 binde baskı balata değişti dedim. Hava filtresinin orayı sökmeye başlamıştı bile hemen. Hava filtesinin orayı sökünce Alt tarafta aracın toprak kablosunun şaseye bağlandığı pabucu söktü. Buradaki vida yalama olmuş dedi. Gerçekten pabuç tamamen sıkılı değil gibiydi. Tabi ben tam olarak göremedim ama pabuç tam sıkılı olmayınca pabuç şaseye temas etmiyor ve topraklama gerçekleşemiyordu. En azından dediği mantıklıydı. Daha kısa bir vida taktı oraya ve pabuçu iyice sıktı. "Bundan sonra bu araba ilk çalıştırmada hiçbir sorun oluşturmaz. Bu marj motoruna hiçbirşey olmamış sapasağlam. Şarj dinamosu da diyotlardan hiç arıza vermez dedi. " dedi. Arabanın sorunu aslında bu kadar basitti. Pabucun civatasını yalama yapıp, pabucu tam sıkmadığını farketmeyen usta arkadaş. Tabi zaman içinde titreşimle birlikte o vida daha da gevşeyerek teması iyice kaybetti. Biz marş motoruna vurunca düzeldiğini sandığımız durum aslında titreşimle birlikte toprak kablosunun temasını sağlamamızdan başka bişey değildi. En azından ustanın dediği böyle. Yada bu sorun şimdi oluştu. Marş motoru sorunu devam ediyor. Bunu zaman gösterecek.
Neyse defalarca arabayı çalıştırıp kapattık. Bir daha bu sorunu görmedik. Bundan sonra böyle bir durumla karşılaşacak arkadaşlara rehberlik eder inşallah.
Netice itibari ile toyota arıza vermedi. Arızaya sebep bir başka ustanın gelişi güzel iş yapması. Gönlünüzü ferah tutun

.
Hayırlı günler,