Gönderen Konu: Rav4 de çözemediğimiz problem nedir?  (Okunma sayısı 8033 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 124000
  • Model Yılı: '01
Rav4 de çözemediğimiz problem nedir?
« : Nisan 23, 2015, 02:17:17 »
Öncelikle merhabalar keyifli forumlar. Temiz diye aldığım 2001 otomatik Rav4 aracım neredeyse her ay sorun çıkartmakta artık biteceği keyifle kullanacığım zamanı beklemekteyim. Aracım Benzinli olduğu halde hızlanmakta büyük sıkıntı çekiyorum, araç 60 km/h ın üstüne çıkması uzun sürüyor ve araç uzun yolda 100 km/h dan daha fazla hızlı gitmiyor yokuş yukarı çıkarken 30 km/h a kadar düşüyor. Ayrıca aracım 2. vitesten 3. vitese geçişi uzun sürüyor ve ne hızlanması ne de son hızı  beni tatmin ediyor. Aracın gaz pedalına ne kadar basarsam basıyım ne kadar üst devire çıksada aracım hızlanmıyor. Aracımın tüm bakımlarını a dan z ye yaptırdım aküsünden tutunda radyatörüne vs ne kadar değiştirdim. Aracımı bilgisayara bağlattım fakat hiçbir sorun çıkmadı. Sizce bu sorun ne olabilir? Bileniniz yaşayanınız lütfen yardım etsin geceleri uyuyamaz duruma geldim.
2001 Rav4 2.0 Otomatik 4X4

Toyota Club Türkiye

Rav4 de çözemediğimiz problem nedir?
« : Nisan 23, 2015, 02:17:17 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: Rav4 de çözemediğimiz problem nedir?
« Yanıtla #1 : Nisan 23, 2015, 11:56:01 »
Tüm bakımlarını yaptırdınız da buna ağır bakım da dahil mi?
Öncelikle önceki aracınız ne idi bilmiyorum, fakat Japon motorları devir sever. Yokuşlarda yeri gelecek 3500-4000-4500 deviri göreceksiniz. Yoksa 30a kadar düşmeniz normal.
Ağır bakımlarda bujilerini değiştirdiniz mi? Değişmediyse acilen değiştirin sorun bujilerdir.
Lpgli mi araç? Lpgli ise benzinde 1-2 hafta kullanın. Lpgnin ayarları motoru bozmuş olabilir.
Şanzıman yağı değişti mi? 60bin km.de 1 değişmesi gereklidir normalde.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '12
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 23, 2015, 12:47:36 »
temiz diye aldık derken,alırken bir serviste kontrol ettirdiniz mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 23, 2015, 13:02:48 »
Öncelikle merhabalar keyifli forumlar. Temiz diye aldığım 2001 otomatik Rav4 aracım neredeyse her ay sorun çıkartmakta artık biteceği keyifle kullanacığım zamanı beklemekteyim. Aracım Benzinli olduğu halde hızlanmakta büyük sıkıntı çekiyorum, araç 60 km/h ın üstüne çıkması uzun sürüyor ve araç uzun yolda 100 km/h dan daha fazla hızlı gitmiyor yokuş yukarı çıkarken 30 km/h a kadar düşüyor. Ayrıca aracım 2. vitesten 3. vitese geçişi uzun sürüyor ve ne hızlanması ne de son hızı  beni tatmin ediyor. Aracın gaz pedalına ne kadar basarsam basıyım ne kadar üst devire çıksada aracım hızlanmıyor. Aracımın tüm bakımlarını a dan z ye yaptırdım aküsünden tutunda radyatörüne vs ne kadar değiştirdim. Aracımı bilgisayara bağlattım fakat hiçbir sorun çıkmadı. Sizce bu sorun ne olabilir? Bileniniz yaşayanınız lütfen yardım etsin geceleri uyuyamaz duruma geldim.

İsmet Bey:

Çok genel şikayet yazarsanız maalesef çok genel cevaplar verilmek zorunda kalır.Daha detaylı ve belirli bir yere odaklı belirtmeniz lazım ki ona göre net cevaplar verilebilsin.

Naçizane tavsiyem ise ilk olarak arabanızın aynısını bulup onu kullanmanız.Bazen araçtan beklentimiz aracın sunacağı performansı çok aştığı için bu sorunmuş gibi gözükür.Eğer başka bir araç kullanıpta arada bir fark görürseniz o zaman aracınızın motorunun güç ve kompresyon değerlerini ölçtürmekle işe başlayın.Burada bir sorun yoksa oradan otomatik vitese geçip onu kontrol ettirin. (yağ durumu-aktüatörlerin kontrolü-iç yapısındaki mekanizmaların işleyişi v.s ) Eğer bunları yaparsanız (şayet varsa) belirli bir sistemdeki arızaya odaklanmanız mümkün olabilir.Yoksa genel olarak bu şekilde çözüme ulaşmanız mümkün değil.

Ama öncelik ile yukarıda belirttiğim gibi başka bir aracı kullanarak (hatta mümkünse birden fazla aynı aracı) kendinize bir referans oluşturmanız lazım.o referansa göre kendi aracınızın durumunu o zaman değerlendirirsiniz.Elinizde bir referans olmadan yaptığınız her şey be beklentileriniz sadece tahmini olacaktır ve sağlıklı sonuç vermeyecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #4 : Nisan 23, 2015, 14:45:31 »
Öncelikle cevap veren herkese teşekkür ederim. Aracı almadan önce özel servise gösterdim sorunsuz diye aldım. Aldığımda 119 bin km de idi. Hemen Tüm bakımlarını yaptırdım.( tüm filtreler, bujileri,motor ve şanzıman  yağıda değişti) 123 binde aküsü ve radyatörünü değiştirdim ve ufak tefek gerekenlerde yapıldı. Aracımın şuanda tek sorunu diğer 2.0 vvt-i motorlu Rav4 lere göre çok ağır kalması. Aracım  en ufak rampayı çok zor çıkıyor ve düz yolda 100 km/h ı geçmiyor. Yokuş aşağı bile max 110 u görüyor. Ayrıca otoyolda, E-5 te sollama yapamıyorum tırları geçemiyorum hızlanmadığı için. Bugün bir başka kullanıcı şanzıman beyninde sorun olabilecegini söyledi sizcede şanzıman beyninde sorun olabilir mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 23, 2015, 14:49:57 »
İsmet Bey,aracınızı yetkili servise götürmenizi tavsiye ederim.Aracınız resmen gitmiyor.Bu kadar bakıma rağmen çözülmedi ise özel servis yetersiz kalmış.Çok basit bir şeyden bile olabilir.Yetkili servis bilgisayara bağlar ve sorunu büyük ihtimalle belirler çözer.Geçmiş olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #6 : Nisan 23, 2015, 15:09:20 »
Teşekkürler Hakan bey, pazartesi günü için sonkar dan randevu aldım bakalım sorun ne  çıkıcak. Sorun çözüldüğünde sonucu foruma yazıcam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Nisan 23, 2015, 16:22:55 »
Ben de Rav 4 kullanıyorum aracınızın ciddi bir problemi var sanki anlattıklarınıza bakılırsa ,doğrusu nasıl bakım yapıldığını nasıl yağ kullanıldığınıda merak ettim dışarıda servis adı altında işten anlamayan sağlam araçları bozan içinden çıkamayacak hale getiren tamirci müsfetteleri var .Aracınızı bir kez kullansam ne olduğunu anlayabilirdim gibi geliyor,neyse servis bu sorunu çözer diye umut ediyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 23, 2015, 16:24:19 »
İsmet bey,
Profilinizden aracınızın ~124.000km'de olduğunu görüyorum, ne zamandır bu problemi yaşıyorsunuz?
Daha önce (60.000km ve 120.000km'de) şanzıman yağı değişmiş mi?
Şanzıman yağı değişmiş ise Type TIV standartlarını karşılayan yağ mı kullanıldı?
Radyatör değişiminden bahsetmişsiniz, ACA21 RAV4 araçlarda şanzıman yağı radyatör vasıtası ile soğutulur, bu bağlantıların yanlış yapılma yada yapılmama olasılığı kontrol edildi mi?

Bunların haricinde,

Hava akışmetre, kelebek konum sensörü kontrol edilmeli.
Aracınızın belli bir üretim periyodunda ECU (motor beyni) sorunu gözlemlenmektedir. ECU daha önce revize edilmiş ECU ile değiştirilmediyse veya tamir edildiyse aynı sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #9 : Nisan 24, 2015, 02:17:30 »
İsmet bey,
Profilinizden aracınızın ~124.000km'de olduğunu görüyorum, ne zamandır bu problemi yaşıyorsunuz?
Daha önce (60.000km ve 120.000km'de) şanzıman yağı değişmiş mi?
Şanzıman yağı değişmiş ise Type TIV standartlarını karşılayan yağ mı kullanıldı?
Radyatör değişiminden bahsetmişsiniz, ACA21 RAV4 araçlarda şanzıman yağı radyatör vasıtası ile soğutulur, bu bağlantıların yanlış yapılma yada yapılmama olasılığı kontrol edildi mi?

Bunların haricinde,

Hava akışmetre, kelebek konum sensörü kontrol edilmeli.
Aracınızın belli bir üretim periyodunda ECU (motor beyni) sorunu gözlemlenmektedir. ECU daha önce revize edilmiş ECU ile değiştirilmediyse veya tamir edildiyse aynı sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

Ufuk bey yorumunuz için tesekkürler, aracı 119 bin km de aldım ilk başta bu kadar kötü performans a sahip değildi son 1000 km den beri tamamen çekilmez hal aldı. 120 binde şanzıman yağı degişti hangi yağ konuldu görmedim. Aracı bakıma abim bıraktı. Ayrıca radyatör değişimi yapılırken tüm soketlerin bağlandığını hatırlıyorum. Şunuda eklemek istiyorum. Araca iridyum denso buji yerine 4 tırnaklı buji takmışlar. Servis kayıtlarında ecu değişimi veya başka birşey yoktu. Sorgulamayı Derindere de yaptırmıştır. Plaka Şase nosundan.

Ben de Rav 4 kullanıyorum aracınızın ciddi bir problemi var sanki anlattıklarınıza bakılırsa ,doğrusu nasıl bakım yapıldığını nasıl yağ kullanıldığınıda merak ettim dışarıda servis adı altında işten anlamayan sağlam araçları bozan içinden çıkamayacak hale getiren tamirci müsfetteleri var .Aracınızı bir kez kullansam ne olduğunu anlayabilirdim gibi geliyor,neyse servis bu sorunu çözer diye umut ediyorum.

Mustafa bey yorumunuz için tesekkürler, bende anlamadım nasıl bir bakım yapıldı umarım kasap bir ustanin elinden geçmemiştir. Bundan sonra aracımın üzerinde nokta işlem olsa servisten başka yerde yaptırmam

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: '04
  • 4 kere teşekkür etti
  • 56 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Nisan 24, 2015, 02:23:32 »
bizim kasa rav4'lerde ECU problemi dolayısıyla rampada falan gitmeyen rav4'ler vardı.. forumda geriye dönük bakarsanız, "rav4 rampada kal geliyor" diye bir başlık vardı sayfalarca tartışılmıştı ve sonuç ECU çıkmıştı...

allah kolaylık versin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #11 : Nisan 24, 2015, 02:26:33 »
bizim kasa rav4'lerde ECU problemi dolayısıyla rampada falan gitmeyen rav4'ler vardı.. forumda geriye dönük bakarsanız, "rav4 rampada kal geliyor" diye bir başlık vardı sayfalarca tartışılmıştı ve sonuç ECU çıkmıştı...

allah kolaylık versin.

Halil bey selamlar. Sorunlar baya baya benziyor umarım sadece bir ECU ile kurtarırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Nisan 24, 2015, 10:04:29 »
Araca iridyum denso buji yerine 4 tırnaklı buji takmışlar.

İşte bu kısım can alıcı nokta gibi görünüyor, önce bujilerini doğru bujiler ile değiştirmenizi tavsiye ederim, hem de farklı buji direnci sebebi ile bobinlerinizi de değiştirmeniz gereken bir durum yaşamadan bir an evvel.

Bundan sonra aracımın üzerinde nokta işlem olsa servisten başka yerde yaptırmam

Profilinizden gördüğüm kadarıyla İstanbuldasınız, hiç yoksa en az 10 adet Toyota özel servisi var ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 572 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Nisan 24, 2015, 10:27:14 »
Ufuk bey yorumunuz için tesekkürler, aracı 119 bin km de aldım ilk başta bu kadar kötü performans a sahip değildi son 1000 km den beri tamamen çekilmez hal aldı. 120 binde şanzıman yağı degişti hangi yağ konuldu görmedim. Aracı bakıma abim bıraktı. Ayrıca radyatör değişimi yapılırken tüm soketlerin bağlandığını hatırlıyorum. Şunuda eklemek istiyorum. Araca iridyum denso buji yerine 4 tırnaklı buji takmışlar. Servis kayıtlarında ecu değişimi veya başka birşey yoktu. Sorgulamayı Derindere de yaptırmıştır. Plaka Şase nosundan.

Mustafa bey yorumunuz için tesekkürler, bende anlamadım nasıl bir bakım yapıldı umarım kasap bir ustanin elinden geçmemiştir. Bundan sonra aracımın üzerinde nokta işlem olsa servisten başka yerde yaptırmam
İsmet bey eğer istanbulda otursaydım,aracımı T E M   TOYOTA dan başka biryere götürmezdim,sizde öyle yapın.Ufuk SÖNMEZ ve arkadaşları bu işin piri ..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 125000
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mayıs 19, 2015, 12:24:26 »
Merhaba,
2001-2003 model Rav4'lerde fabrikasyon ECU-ECM kısaca Beyin problemi mevcut. Aracınızın mümkünse orjinal bujilerini kullanın ve beyin değişimi olmadı ise şanzımanın bozulmasını beklmeden beyin tamir/değişim işlemini yapın derim. (Mutlaka ve mutlaka bu sorun yaşanacak.) Çünkü problemin başında veya yaşamadan önleminizi alırsanız mekanik olarak şanzımanı bozmadan çok az masrafla aracınıza keyifle binersiniz. Problem oluştuğunda ise araç şanzımanı 3. vitese alarak güvenli moda geçiyor ama nafile, hızlanma ve vites geçişlerinde sorun başlamış oluyor. Toyota'nın kabul ettiği ve konu hakkında teknik bülten yayınladığı bir problemdir. Ankara'da beyin tamiri ve yeniden kodlaması garantili olarak yapılıyor. Immobliser sorunu da yaşanmıyor.  Problemi kendi aracımda yaşadığım ve 6-7 bin liralık tamir masraflarından bahsedilince detaylı bir bilgi sahip oldum ve birçok kişiye de yardımcı oldum.  Konu hakkında bilgim yettiğince de yardımcı olmaya çalışırım.
Rav4 Rav4 Only RAV4

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
  • 56 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mayıs 24, 2015, 14:07:21 »
rav4 2005 orijinal bujisi nedir?? LPG de var ama.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 572 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Mayıs 24, 2015, 14:29:59 »
rav4 2005 orijinal bujisi nedir?? LPG de var ama.
Orijinal 200TL / Denso 160TL / NGK 140TL.Ufuk SÖNMEZ den aldığım fiyat bu..Lpg de farklı bir buji kullanılırmı onu sormak lazım kendisine.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mayıs 24, 2015, 15:35:56 »
Orijinal 200TL / Denso 160TL / NGK 140TL.Ufuk SÖNMEZ den aldığım fiyat bu..Lpg de farklı bir buji kullanılırmı onu sormak lazım kendisine.
Bazı ustalardan duyduğum kadarıyla lpg de olsa aracın orjinal bujisi kullanılır. Sadece bujinin benzine göre ömrü yarı yarıya düşüyor diye duydum abi
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 572 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Mayıs 24, 2015, 15:53:24 »
O zaman orjine bayılacaz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mayıs 24, 2015, 19:42:01 »
O zaman orjine bayılacaz :)
Duyduğum bu abi :) Aklımada yatıyor :)
Sizinkiler sanırım iridyum ondanmı pahalı?
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...