0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bugün canımı sıkan gaza yüklendiğimde gelen ses için tavsiye edilen bir japon ustasına gittim.önceden yapılan buji ,buji kabloları,sente ayarı kontrolü ve vuruntu sensörü kontrol edildiğini söyledim.kendi kullanıp avans vuruntusu diye söyledi. Ve kendisi bujileri ve trigeri söküp sentesine baktı herşey normal birde vuruntu sensörüne bakalım deyip kontrol etti arıza vb. Birşey görmedi Subaplarada baktı sorun yok.bobinden yaprmı soruma,tekleme yapardı arızalı olsaydı diye söyledi ve sonuç yine yok
en son yağa bağlanırsa bu sorun hiç şaşırmam.
Konyadasınız, bir haftasonu ankaraya gelip Dörtnal Toyota'ya gösterin aracınızı.
şimdi şöyle izah edeyim. ben bundan 10 yıl kadar önce renault flashımız varken gelen bir sese takılmıştım. özellikle rolantide biraz bekledikten sonra gelen bir sesti. motor ilk çalışınca çıkardı. az devir çevirirken çıkabilirdi. deviri yükseltince kısa süre sonra kesilirdi. bu sesi çok nadir arabada duydum. ama onlarda aynı idi. evimizin önü bayır olduğu için aşağıya ininceye kadar vitesi boşa alıyorlar. sonra yola dönünce motor devri ile değişen çıtırtılı bir ses geliyor. işte bu ses subapların sesi. yani çıtır çıtır çıtır ses yaparken yağlama başladığı an ses kesiliyor. özellikle yağ kanalları tıkanmış araçlarda olabilir. filtre tıkanmıştır. yağ basıncı düştüğünde eksantrik tarafına yağ çıkmıyordur. hiç temizleyici koymadıysanız motoru temizletebilirsiniz. insanlar araçlarının kaç km de bakım yapması gerektiğini bilmiyorlar. 15 40 , 20 50 yağlarda değişim 3000 veya en çok 5000 km dir. yarı sentetik 10 40 yağları ise benim tecrübeme göre 7000 8000 km kadar dayanmaktadır. toyota kullanım klavuzunda zor şartlar başlığında bakım periyodunu 5000 km olarak vermektedir. benim klauzumda 8 km ye kadar olan kullanım başlığı zorlu şarttır. ve çoğu insanın günlük yaptığı km bukadardır. böyle şartlarda kullanılan motor yağı çabuk bozulabilir. illaki km beklememek gerek. ayrıca şimdiye kadar bakımları düzenli yapılmış olsa bile eski kullanımdan doğan sıkıntıları gidermek adına motor içi temizlenebilir. ve 1000 km hiçbirşeydir.
anıl bey yorumunuz için teşekkür ederim.triger sente ayarına bakmak için üst kapağı sökünce heryerde çamurlaşmış birikintiler gördüm.motorun heryerini kaplamıştı ustaya sebebini sordum yağ tortu yapmış uzun önceden uzun süre yağı değişmemiş dedi seninki avans vuruntusu subap sesi değil deyince üzerine düşmedim.motor iç temizliğini nasıl yapabilir yada yaptırabilirim.birde merak ettiğim konu bu vuruntu sensörünün çalışıp çalışmadığını nasıl anlaşılır.
e işte ben tam üstüne basmışım ? vuruntu sensörünün önemi yok. önemli olan derhal o motorun çok güzel temizlenmesi. motor içini temizlemek için katkılar var. bunu katıp bir süre çalıştıracaksınız. sonra yağ değişimi yapılacak. çok fazla çamur varsa eğer isterseniz hiç çalıştırmadan motor açtırın. çünkü yağ kanalı tıkanırsa motor yaptıracaksınız.
Bugün aracımı teslim aldım bütün sensörleri değiştirip akla gelen heryeri kontrol ettiklerini ancak avans vuruntusu dediği şıkırtı hala devam ettiğini bunun sebebini anlayamadığını aracımı devirli kullanmamı söyledi usta.beyinden olabileceğinide söyledi.aracın trigerinden ses geliyordu onun sebebinide gergin yaptığını yerine alışıp bir süre sonra sesi keseceğini söyledi.sayın toyotaclup kardeşliği sizce ankaraya gelmelimi yada konya otojen yetkili servisemi gitmeliyim
geçen gün e12 kasa corollası olan arkadaşıma sordum, onda da varmış bu ses. 2000 devir altına inmeyince ses gelmiyor. yine de servise gittiğimde soracağım bu durumu.
mutlu bey sesi duymasam arabanın hiçbir problemi yok.korkuyorum birgün beni olmadık yerde bırakacak.devirliyken yada gaza normal basıp yavaş yavaş hızlanırsam sorun yok neyapacağımı bilmiyorum. Asıl sorun şu avans vuruntusuna sebep nedir çok soğudum arabamdan
soğuyacak bir durum yok. benim aracımda da aynı. arkadaşımda da durum aynı. başka marka araçlarda da rastlanabilen bir durum.
mutlu bey 2500 deviri geçince ses gidiyor birde tam gaz yapmazsam ses gelmiyor.birde trigeri sıkı yaptım o ses ordan geliyor zamanla gevşeyip geçecek dedi sizce normalmi
triger mi v kayışı mı? v kayışının sıkı olması da gevşek olması da istenmez, çünkü sıkı olursa rulmanlara aşırı baskı biner rulmanın ömrü erken biter, haliyle ses olarak geri döner. sonra arayın bulun sesin kaynağını. hemen v kayış sıkılığını normal haline döndürtün başka bir ustada. üstten bastırınca 1-2 parmak esnemesi lazım.2500 devre kadar ses çıkıyorsa sizin araçta rulman sıkıntısı olabilir. 250bin km.deki bir araç için de normal. hırıltı dışında zıngırtı zarıltı da duyuyorsanız (boş bir vida metale titreşiyor gibi) rulmanlarınızı kontrol ettirin derim. v kayış sökülecek v tüm kasnaklar döndürülcek, boşluk var mı diye her yönde hareket ettirilecek. boşluk veya ses varsa değiştirilecek.
trigeri ve devridaimi ve rulmanlarını 2 ay önce değiştirdim.ses yoktu bugün sensörleri kontrol için trigeri geri sökmüşler ve sonrasında arabayı teslim alıp marşa bastığımda gıcırdama gibi 2500 civarı devri geçince sesi duymuyorum.bunun sebebi belli merak etme dedi usta triger yerine alışacak ve birazda gevşiyecek ses geçer dedi geçmezse gel birazcık gevşetiriz deyince ikna oldum Sonuç olarak bu hafta sonu konyadan yozgata gidip gelcem sonrasında servis ustası aracımı katalizörün temizliği için devirli kullanmamı(malum araç otomatik 2000 devirde vites değiştiriyor) sonrasındada tekrar gelmemi istedi.bugüne kadar servis benden hiçbir ücret almadı ustayada takıntı oldu bu araba
Daha kayış ayarını düzgün yapamayan ustacıklar...