Merhaba arkadaşlar.
Temmuz ayında
11 yaşını dolduracak olan aracımın
ilk sahibi olarak şöyle kapsamlı bir bakıma ve bazı parçalarının değişmesi gerektiğine kanaat getirdim. Aşağıda (rutin bakımlarında yapılanlar haricinde) kontrol ettirmek istediğim ve ayrıca değişmesini istediğim parçaları sıraladım. Son üç bakımdır (yaklaşık 3 yıldır) aracımı yetkili servise götürmediğim için yağ, su, filtre değişiminden başka bir şey yapılmıyor biliyorsunuz. Ancak şikayetiniz olursa usta bakıyor o kadar. Bu da hep beni rahatsız etmiştir. O yüzden sizlerden değerli yorumlarınızı rica ediyorum. Aşağıda yazmadığım ama şunu da kontrol ettirirsen/değiştirirsen/yaparsan iyi olur dediğiniz bir şey olursa lütfen belirtiniz.
1. Kontrol ettirmek istediklerim;
1.1- Fren hidroliği kontrolü,
1.2- Direksiyon hidroliği kontrolü,
1.3- Şanzıman yağı kontrolü,
1.4- Antifriz kontrolü
1.5- Motorun sağlıklı çalışmasına etki eden sensörlerin kontrolü ve temizliği (maf, yağ basıncı kontrol valfi, boğaz kelebeği)
2. Aşağıda emin ve net bilgi sahibi olmadığım konuları sıraladım;
2.1- Baskı balata bitmek üzere sanırım. Yokuş yukarı kalkış yaparken debriyajı sabit tutarak kalkınca felaket titreme yapıyor. Geri viteste iken kalkışta düz yolda bile titretiyor.
2.2- Forumda aynı konudan onlarcası var ve aslında VVT-I lerde rolantide bir miktar titremenin normal olduğunu biliyoruz ama rolantide eskisine göre daha çok titremeye başladığını hissediyorum. Rolantide devir 600-650 arası çakılı kalıyor, oynama yapmıyor o konuda sıkıntı yok. Neredeyse tüm açılmış eski konuları okudum. Çok farklı sebepleri olabiliyormuş. Bir kaç tanesini yazmam gerekirse; enjektörler, hava filtresi, baskı balata, motor kulağı, buji, subap, avans, eksantrik kayışı, ısı müşürü (bundan olduğunu düşünmüyorum), maf sensörü, yağ basınç kontrol valfi. Bunların hepsini kontrol ettirmemi önerir misiniz?
2.3- Aracımın içinde artık her yerinden sesler gelmeye başladı. Göğüsten, torpidodan, kapılardan. Ses gelen yerleri tepit ettim. Hepsi plastik parçaların oturdukları yuvalarda çok minik oynamalar yapmasından kaynaklanıyor. Sanırım bunlar için bir çözüm yok değil mi?
2.4- Klima çalışırken, devir eğer çok düşerse aracın altından metal metale sürtüyormuş gibi yüksek bir ses çıkıyor (geçen senenin yaz aylarına kadar böyle bir sorun yoktu). Örneğin kalkış yaparken gazı biraz az verdiysem bu ses geliyor. Ya da ikinci viteste trafikte giderken artık birinci vitese inmemi gerektirecek kadar yavaşladıysam ve yine de ikinci viteste gaza basarsam bu ses geliyor. Devir az bişey yükselince ses hemen kesiliyor. Sizce bu klima teçhizatı ile ilgili midir?
3. Aşağıda aksesuar sayılabilecek, işlevselliğe etkisi olmayan ancak estetik etkisi olan parçaları sıraladım;
3.1- Radyo gösterge camı çiziklerle dolu ve sağ üst kçşesinden detaylı temizlik sırasında temizlik sıvısı içine girmiş ve leke yapmış. Değiştirmek ne kadar mantıklı?
3.2- Ana gösterge paneli camı (plastik aslında) çok çizik. Değiştirmek ne kadar mantıklı?
3.3- Vites körüğü yıprandı.
3.4- Radyonun sol tarafındaki kalorifer ızgarasının bir dişi kırıldı. Çok iğrenç bir görüntü oluşturuyor.
3.5- Direksiyon simidi aşırı yıprandı. Artık küçük küçük parçalanmaya ve etrafa kötü bir plastik kokusu yaymaya başladı. Nasıl bir çözüm önerirsiniz?
3.6- Ön cam sileceklerdeki bir sıkıntı bir süre farkedilmediği için bir miktar çizildi. Bir de sol kapı camına sanırım jilet taşı ile kesilen bir metalin kıvılvımları sıçramış ve cam pürüzlerle dolu. Camları değiştirmek ne kadar mantıklı?