Gönderen Konu: Kapsamlı bakım ve değiştirmek istediğim parçalar  (Okunma sayısı 1169 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: -
  • 36 kere teşekkür etti
  • 69 kere teşekkür edildi
Merhaba arkadaşlar.

Temmuz ayında 11 yaşını dolduracak olan aracımın ilk sahibi olarak şöyle kapsamlı bir bakıma ve bazı parçalarının değişmesi gerektiğine kanaat getirdim. Aşağıda (rutin bakımlarında yapılanlar haricinde) kontrol ettirmek istediğim ve ayrıca değişmesini istediğim parçaları sıraladım. Son üç bakımdır (yaklaşık 3 yıldır) aracımı yetkili servise götürmediğim için yağ, su, filtre değişiminden başka bir şey yapılmıyor biliyorsunuz. Ancak şikayetiniz olursa usta bakıyor o kadar. Bu da hep beni rahatsız etmiştir. O yüzden sizlerden değerli yorumlarınızı rica ediyorum. Aşağıda yazmadığım ama şunu da kontrol ettirirsen/değiştirirsen/yaparsan iyi olur dediğiniz bir şey olursa lütfen belirtiniz.

1. Kontrol ettirmek istediklerim;

1.1- Fren hidroliği kontrolü,
1.2- Direksiyon hidroliği kontrolü,
1.3- Şanzıman yağı kontrolü,
1.4- Antifriz kontrolü
1.5- Motorun sağlıklı çalışmasına etki eden sensörlerin kontrolü ve temizliği (maf, yağ basıncı kontrol valfi, boğaz kelebeği)

2. Aşağıda emin ve net bilgi sahibi olmadığım konuları sıraladım;

2.1- Baskı balata bitmek üzere sanırım. Yokuş yukarı kalkış yaparken debriyajı sabit tutarak kalkınca felaket titreme yapıyor. Geri viteste iken kalkışta düz yolda bile titretiyor.
2.2- Forumda aynı konudan onlarcası var ve aslında VVT-I lerde rolantide bir miktar titremenin normal olduğunu biliyoruz ama rolantide eskisine göre daha çok titremeye başladığını hissediyorum. Rolantide devir 600-650 arası çakılı kalıyor, oynama yapmıyor o konuda sıkıntı yok. Neredeyse tüm açılmış eski konuları okudum. Çok farklı sebepleri olabiliyormuş. Bir kaç tanesini yazmam gerekirse; enjektörler, hava filtresi, baskı balata, motor kulağı, buji, subap, avans, eksantrik kayışı, ısı müşürü (bundan olduğunu düşünmüyorum), maf sensörü, yağ basınç kontrol valfi. Bunların hepsini kontrol ettirmemi önerir misiniz?
2.3- Aracımın içinde artık her yerinden sesler gelmeye başladı. Göğüsten, torpidodan, kapılardan. Ses gelen yerleri tepit ettim. Hepsi plastik parçaların oturdukları yuvalarda çok minik oynamalar yapmasından kaynaklanıyor. Sanırım bunlar için bir çözüm yok değil mi? :(
2.4- Klima çalışırken, devir eğer çok düşerse aracın altından metal metale sürtüyormuş gibi yüksek bir ses çıkıyor (geçen senenin yaz aylarına kadar böyle bir sorun yoktu). Örneğin kalkış yaparken gazı biraz az verdiysem bu ses geliyor. Ya da ikinci viteste trafikte giderken artık birinci vitese inmemi gerektirecek kadar yavaşladıysam ve yine de ikinci viteste gaza basarsam bu ses geliyor. Devir az bişey yükselince ses hemen kesiliyor. Sizce bu klima teçhizatı ile ilgili midir?

3. Aşağıda aksesuar sayılabilecek, işlevselliğe etkisi olmayan ancak estetik etkisi olan parçaları sıraladım;

3.1- Radyo gösterge camı çiziklerle dolu ve sağ üst kçşesinden detaylı temizlik sırasında temizlik sıvısı içine girmiş ve leke yapmış. Değiştirmek ne kadar mantıklı?
3.2- Ana gösterge paneli camı (plastik aslında) çok çizik. Değiştirmek ne kadar mantıklı?
3.3- Vites körüğü yıprandı.
3.4- Radyonun sol tarafındaki kalorifer ızgarasının bir dişi kırıldı. Çok iğrenç bir görüntü oluşturuyor.
3.5- Direksiyon simidi aşırı yıprandı. Artık küçük küçük parçalanmaya ve etrafa kötü bir plastik kokusu yaymaya başladı. Nasıl bir çözüm önerirsiniz?
3.6- Ön cam sileceklerdeki bir sıkıntı bir süre farkedilmediği için bir miktar çizildi. Bir de sol kapı camına sanırım jilet taşı ile kesilen bir metalin kıvılvımları sıçramış ve cam pürüzlerle dolu. Camları değiştirmek ne kadar mantıklı?
'93 W124 M111

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Ynt: Kapsamlı bakım ve değiştirmek istediğim parçalar
« Yanıtla #1 : Nisan 17, 2015, 11:07:33 »
@Abdullah KIRAL (20188) 1. maddede sıraladıklarınız en önemli hususlar, tüm bunların cevabını bulmak için detaylı bir kontrole girmelisiniz, iyi bir ustanın aracı yakından inceleyip test etmesi lazım. İsterseniz @Ufuk Sönmez (16363) arkadaşımıza gidip yerinde tespitler yaptırabilirsiniz.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 837 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 17, 2015, 11:14:14 »
Bakımın iyisi kötüsü olmaz Abdullah Bey.  :tamam:

Kontrol ettirmek istediklerinizden,

Fren hidroliğini siz gözünüzle de kontrol edebilirsiniz. Serviste bu zamana kadar hiç değişmediyse kesinlikle değiştirin.
Bizim araçlarda direksiyon hidroliği yok diye biliyorum.
Şanzıman yağınız hiç değişmediyse hiç kontrol bile ettirmeden, komple 75W-90 ile değiştirin.
Sensörlerden yağ basınç kontrol valfini anlayamadım. OCV'yi kastediyorsanız, ona bakım oluyor mu bilmiyorum.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 17, 2015, 11:15:09 »
Viraj lastik burçlarını,rotları ,takozları,Klima dezenfektan temizliği(kendim yaptım),pasta cila,(kendim yaparım),detaylı iç temizlik..Vb..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3167 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 17, 2015, 12:32:46 »
Abdullah Bey,
1.1-1.4 arası tüm sıvıları sıfırdan değiştirin. Hidroliklerde eksiklik doldurularak hata yapılıyor, bir süre sonra görevini yerine getirememeye başlıyor, sisteme zarar veriyor bu sefer. Siyaha, kahverengiye yakın bir renkse frenlerdeki hidrolik, tüm sistemi yenileyin. Bunun için 3 kutu civarı hidrolik gerekiyor diye biliyorum. Zahmetli ama gerekli. Aynı şekilde fren ile direksiyon hidroliğiniz bir değilse, direksiyon hidroliğini de yenileyin. Şanzıman yağının zaten 60bin km.de bir değişmesi gerekiyor manuellerde de.
2.2 lpg li ise aracınız subap kontrolü yaptırabilirsiniz.
2.3 çift taraflı bantları kullanabilirsiniz. Anıl Köksal Bayburt abinin yaptığı bir yalıtım çalışması var, onu da uygularsanız ve plastik trimlerin altına çift taraflı bantla desteklerseniz sessizleşecektir aracınız.
2.4 bu ses rulman sesi olabilir, ihmal etmeyin sakın. ustaya sesi duyurun bir şekilde ve hangi rulmansa değişimini sağlayın. Bunun yanında v kayışı değişimi de gerçekleştirin, 100bin km./8 yıl dır genelde ömrü. Değişmediyse bu metal metale sürtme sesi v kayışı avarelerinden de gelme ihtimali yüksektir. Benim yariste 80binde ses çıkarmaya başladı.

Eğer aracınızı daha kullanacaksınız estetik açıdan da değişimlerini yaptırmanız mantıklı olur. Yan cam yan sanayi ile değiştirilebilir. Ön cam için Autoking de fikir alabilirsiniz. Temizlenerek bir çözüme ulaşılabilir belki. Direksiyon simidini kendiniz kaliteli bir deriyle kaplayabilirsiniz, hatta ısıtmalı bir direksiyon kılıfı bile olabilir. Diğer ufak parçalar için servis pahalı fiyat veriyorsa çıkmacılar denenebilir.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • 36 kere teşekkür etti
  • 69 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 17, 2015, 21:43:32 »
Cevaplar için çok teşekkürler. Neredeyse 2 yıldır servisim Tem Oto zaten. Hepsini not ettim ve Suat Usta'nın ellerinden öpecekler :)
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Nisan 18, 2015, 04:15:27 »
Direksiyonu kaplatin ama orjianl bir bicimde bu igne iplikle dikme olayi degil birebir kapliyorlar soyup biraz fazla verirsiniz ama  sifir gibi olur
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE