Bu başlığı hali hazırda optimum şartlarda az yakan 2013 Yarislerine LPG dönüşümü yaptırmayı düşünenler için açıyorum. Biraz derli toplu bilgi olsun istedim...
Öncelikle aracınıza LPG dönüşümü düşünüyorsanız Kar-zarar oranı için Aytaç Bey'in hazırladığı çok yararlı olan şu konuyu okuyun...
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=59937.0Eğer LPG dönüşümü sizin için karlı ise buyrun benim macerama...
LPG dönüşümüne karar verme aşamam nereden baksanız 2 ayı buldu... Günlük kat ettiğim yol 50+ km olunca (şu an yaklaşık haftalık 450+ civarı) kendi yolumda aracım az da yaksa 5.5 - 6 lt/100km yekün fazla tutmaya başlamıştı... Özellikle ucuzlayan benzin fiyatlarında çok fazla beni üzmeyen yakıt hafif hafif yükselmeye başlayınca LPG konusunda motivasyonum arttı tabii..
LPG dönüşümüne karar verme aşamamda açtığım konuyu ve görüşleri şu başlıkta görebilirsiniz
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=65982.0Açıkcası her ne kadar çevreme hissettirmesem de bu dönüşümden korkuyordum çünkü bu işin biraz şans işi olduğunun farkındaydım. Aynı model arabada sorun çıkarmayan sistem ben de çıkarabilirdi vs... Yaris'e lpg dönüşümü çok yapılan bir işlem değil... Bizim forumda da sadece bir konu vardı ama güncel değildi (
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=46802.0)
Ben ne yaptım? Sahibinden.com da lpg li yeni kasa yaris sahiplerine samimi bir şekilde derdimi anlatıp sorun yaşayıp yaşamadıklarını sordum. Olumsuz bir geri dönüş almadım. Kimisi aracın asıl sahibi değildi ama kullandıklarında bir sorunla karşılaşmadıklarını vs dile getirdiler... Bu bilgileri de cebe koydum...
Sonuçta bir gün karar verdim ve Prins Silverline kiti aracıma taktırdım... Maliyet 2000 TL ruhsat vs işlemleri içinde yaklaşık 450 tl. o gün resmen çile oldu bana çünkü ne olacak, problem çıkacak mı, hep kafamda soru işaretiydi... Bagaj konusuna gelince... LPG tankı 2 - 3 cm kadar yukarda kalıyor lastikten. O yüzden bagajda minimum düzeyde daralma söz konusu ancak 2 kişilik bir aile olduğumuzdan bizi çk etkileyen bir durum yok.
Montaj bittikten sonra LPG yi doldurdum ve sürüşte hiç bir fark olmadığını farkettim. Ertesi sabah araba soğukken çalıştırdığımda kararlı bir şekilde lpg ye geçiş yaptığını görünce de içim daha bir rahatladı. Kaldı geriye yakıt ekonomisi...
LPG göstergesine tam güvenmediğimden her gaz alışta kmyi sıfırladım. ilk önce 510 km de dayanamadım gaz aldım... İkinci gaz alışımı 526 km de yaptım. Gaz fiyatlarındaki oynaklıktan dolayı 80 lira diyebilirim aldığım gaza. 3. gaz alışımı kit sinyal verdiği zaman yapacağım dedim ve bugün sabah yokuşta sinyal verdi kit ve benzine geçti. Düzlükte tekrar lpgye aldığımda sorun olmadı... Ve şu an km olarak 564 kmdeyim arkadaşlar... Depom 41 litrelik... Sanırım payı az... İş çıkışı lpg alacağım ve net kaç lt aldığını göreceğim aracın. En son gaz aldığımdan itibaren yol bilgisayarına göre yakıt ortalamam 6.3 ( normalde 5.5 - 5.9 olan yakıt tüketimim köprü trafiğine 3 kez girmemden dolayı bu sefer yüksek)
Bu değerler ışığında eğer 41 litreyi tüketmiş olsam bile km'de 14 kuruşluk bir tüketim değerim oluyor ki bu gerçekten şu anki Türkiye şartları için harika!
Bu konuyu neden açtım? ben çok korkuyordum LPG mevzusundan ancak şu anda o kadar da korkmamam gerektiğini öğrendim. Devir saatim 3000 in üstüne öyle çok çıkmaz... Sakin bir sürücüyüm...
Bu yüzden motora zarar verme konusunda da çok sorun yaşayacağımı zannetmiyorum... İnşallah.... Eğer Yarisiniz varsa; Siz de eğer benim gibi yakıt ekonomisini 1. öncelik olarak görüyorsanız iyi bir serviste iyi bir kit ile dönüşümü yaptırın, keyfinize bakın...
Umarım bilgilendirici bir yazı olmuştur... Herkese bol tasarruflu yolculuklar dilerim...
Allah utandırmasın!