Gönderen Konu: Endüstri mühendislerine sorum var  (Okunma sayısı 1948 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
Endüstri mühendislerine sorum var
« : Nisan 09, 2015, 13:04:18 »
Endüstri mühendislerine 1 sorum var.Hangi kaynağa baktıysam cevabı bulamadım. ( endüstri mühendisi değilim :) )

Üretim yönetiminin problemleri  nelerdir ?  :argh:

Toyota Club Türkiye

Endüstri mühendislerine sorum var
« : Nisan 09, 2015, 13:04:18 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
Ynt: Endüstri mühendislerine sorum var
« Yanıtla #1 : Nisan 09, 2015, 22:55:01 »
Endüstri mühendisi olaydım cevap verirdim :) Problemi bulmak için önce kaynağını bilmelisin, ÜRETİM YÖNETİMİ NEDİR? bunu bilirsen problemleride kendin çıkartırsın  :islik:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 09, 2015, 22:59:44 »
Soruda sorun var,
Üretim yönetimi derken, kalite mi, is güvenliği mi, çalışan motivasyonu mu, ....?

Ölçek çok geniş.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 58000
  • 18 kere teşekkür etti
  • 73 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 10, 2015, 00:10:11 »
1.İşletmelerde Üretim Yönetimi ve Sistemi kapsamı;
2.Üretim Stratejisi ve Verimlilik: İşletme stratejisi ve üretim stratejisi, Üretim verimlilik ilişkisi;
3.Ürün Tasarımı ve Üretim Süreci Seçimi;

hangisinde, genel mi

Mesaj Birleştirildi: Nisan 10, 2015, 00:11:42
tembel seni;
al sana katalog taraması

https://scholar.google.com.tr/scholar?q=%C3%9Cretim+y%C3%B6netimi+sorunlar%C4%B1&hl=tr&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ei=2-omVbeJDdOu7AaSyIDADQ&ved=0CBgQgQMwAA
1996 1997 xli 1997 xei 1.6 gri
2007 corolla hb sol boncuk&Auris coupe d4d elegant buz bey.
2010 corolla d4d elegant manuel gri 2011 verso d4d
2014 Dizel Tekna Qashqai

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Nisan 10, 2015, 00:36:22 »
Endüstri mühendisi olaydım cevap verirdim :) Problemi bulmak için önce kaynağını bilmelisin, ÜRETİM YÖNETİMİ NEDİR? bunu bilirsen problemleride kendin çıkartırsın  :islik:
Soruda sorun var,
Üretim yönetimi derken, kalite mi, is güvenliği mi, çalışan motivasyonu mu, ....?

Ölçek çok geniş.

1.İşletmelerde Üretim Yönetimi ve Sistemi kapsamı;
2.Üretim Stratejisi ve Verimlilik: İşletme stratejisi ve üretim stratejisi, Üretim verimlilik ilişkisi;
3.Ürün Tasarımı ve Üretim Süreci Seçimi;

hangisinde, genel mi

Mesaj Birleştirildi: Nisan 10, 2015, 00:11:42
tembel seni;
al sana katalog taraması

https://scholar.google.com.tr/scholar?q=%C3%9Cretim+y%C3%B6netimi+sorunlar%C4%B1&hl=tr&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ei=2-omVbeJDdOu7AaSyIDADQ&ved=0CBgQgQMwAA

Genel olarak aynen. 2 ana başlıkta lazım(dı). Elimde de kaynak var.Ancak hiç birisinde bulamadım :) Hakkı Saygılı adminimize başka platformda özelden sordum bu soruyu cevapladı sağolsun :)
cevap:
siparişlerin zamanında gelmemesi bir de talep değişimi.

Herkese teşekkür ederim.Bilgi sahibi olup yardım etmek isteyen olursa açığız her türlü :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 10, 2015, 01:00:27 »
celalettinuyanik.com/wp-content/uploads/.../ÜRETİM-YÖNETİMİ.ppt

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Nisan 10, 2015, 08:44:40 »
 Orçun, bu sorunun cevabını bulman çok işine yaramaz, o cevapları anlayacak düzeyde, en azından temel seviyede endüstriyel bilimler konusunda bilgi sahibi olmak gerekiyor. Çünkü her şey birbirine bağlı.
 Arkadaşlar çok güzel açıklamış, yol göstermiş zaten.
 Üretim Yönetimi çok geniş anlam içerir. Bunun için FMEA araştırması yapabilirsin. İşin içine servisten tut, tasarıma kadar değişik FMEA türleri girer bu seferde. Yani çok kısaca özetlemeye çalışırsam; FMEA; Hata Türleri Etkileri Analizi yönetimidir. Senin problemi bulmanda yardımcı olan bir tekniktir. Senin üretiminde hata olmasa da, tasarım(sistem ya da ürün için de farkı Fmea) kaynaklı bir problemden üretim olumsuz etkilenebilir. Diğer yandan üretiminde ortaya koyman gereken ve önemli hesaplamaları içeren RPN mevcuttur.  Bu Risk Öncelik Göstergesi ile, ürettiğin üründe yaşanacak problemlerin şiddeti, sıklığı ve olasılığı incelenir. Bu üç faktörün her biri farklı yorumlanır, etkileri de farklı olarak ele alınır. Örneğin şiddet çok dikkat edilmesi gereken bir değerdir.
 Olayı biraz daha derinleştirirsek; Cp ve Cpk değerlerini de hesaplaman gerekir. Hesaplaman yetmez, yorumlaman da gerekir. Kısaca Proses Kontrol olarak ele alınabilecek bu değerler, üretiminin önemli göstergelerini ortaya koyar. Üretiminin ne kadar kontrol altında olduğunu bu şekilde bulabilirsin(söylerken çok kolay :) ).
 Diğer yandan bu bahsettiklerimiz hep bulduğun problemler üzerine, problem ise iki ana başlıkta ele alınır üretimde. Genel ve özel nedenler olarak ayrılır. Genel nedenlere örnek; sistematik temelli kronik sorunlar, özel nedenlere münferit temelli sporadik sorunlar verilebilir. Bunlara müdahale şekilleri de farklıdır. Daha ekipman yönetimine, bakıma vs gelmediğimizi farkettiğini umuyorum. :)
 Diğer yandan bu konuda, problemden bahsettik. Ancak bu işin bir tarafı. Hiç farkında olunmayan problemler olduğunu da unutmamak gerekir. Burada sistem değil, o sistemi kuran kişinin(Uzman vs ne dersen) bilgi ve becerisi devreye girer. Bunun için çeşitli analiz yöntemleri ortaya koyar.

Senin bu proje ya da çalışma tam olarak ne için lazım?

Bu arada yukarıda bahsettiğim her terim, kendi başına ayrı bir konudur ve yukarıda bahsettiklerim sadece bir kısmını oluşturmaktadır. Bunlara benzer başka teknikler de mevcuttur. Ayrıca kimilerini faydalı dökümana dönüştürebilmek için Excel ve bazı istatistik programlarına ihtiyaç duyarsın.

Mesela bir Taktzeit'ı araştırman bile keyif verebilir. O zaman Kanban'ı da araştırmak isteyeceksin eğer keyif alırsan. O zaman Andon, Gemba, Muda, Jidoka, Jishu Kami, Maki Gami...
 Unutma; Senri no michi mo ippokara. :islik:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Nisan 10, 2015, 09:24:52 »

Kısaca derslerini çok çalış demek :)

siparişlerin zamanında gelmemesi bir de talep değişimi.

Bak buradaki senin konu = ÜRETİM olsun,

Siparişlerin zamanında gelmemesi = Derslerini çalışmamak
Talep Değişimi = Hocanın farklı farklı sorular sorması
ve senin burada konu açarak ÜRETİM Yönetimi problemin :)
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Nisan 10, 2015, 10:40:13 »
Hakan abi derste hoca sordu sınıfa kimse bilemedi haliye araştırıp gelin dedi. Ders üretim yönetim sistemleri ama mühendis değiliz saçmalık da burada zaten :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #9 : Nisan 10, 2015, 15:22:16 »
 Bu konu gerçekten çok derindir ve çok iyi bir kapı açmış bence hocanız, değerini bilin. Türkiye'de daha tam oturmamış olsa da geleceğin en önemli konularından ve emin ola iş sadece mühendislik ile açıklanmaz. Özel ilgi, bilgi ve çok derin araştırma, çalışmalar gerektirir. Bu konuda gerçek anlamda uzman kişi sayısı ise azdır. Bunu gerçek anlamda değerlendirebilen firmalar önemli atılımlar sağlarlar.
 Deming'i araştırabilirsin mesela, keza Seiichi Nakajima'yı, Taiichi Ohno, Eiji Toyoda.

Senin bölüm ve üniversite neydi Orçun?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Nisan 10, 2015, 15:29:41 »
2 yıllık Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Hakan abi. Deming döngüsünü de gördük :D Kalite Yönetim Sistemleri: Toplam Kalite Yönetimi Pukö,Poke-yoke vs vs onlar daha basit geliyordu ve daha zevkli konular.Bu konunun Sivil Havacılıkla ne alakası varsa :))))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Yorgun Yillarim
  • Model Yılı: '12
  • 137 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 10, 2015, 16:30:50 »
2 yıllık Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Hakan abi. Deming döngüsünü de gördük :D Kalite Yönetim Sistemleri: Toplam Kalite Yönetimi Pukö,Poke-yoke vs vs onlar daha basit geliyordu ve daha zevkli konular.Bu konunun Sivil Havacılıkla ne alakası varsa :))))

Çok basit bir mantık kurmak gerekir ise
Kalite = Müşteri memnuniyeti.
Tabi bu da başlı başına bir ders bence. Hele o X ve Y teorileri var ya  :rofl:

Mesaj Birleştirildi: Nisan 10, 2015, 16:31:54
Orçun, bu sorunun cevabını bulman çok işine yaramaz, o cevapları anlayacak düzeyde, en azından temel seviyede endüstriyel bilimler konusunda bilgi sahibi olmak gerekiyor. Çünkü her şey birbirine bağlı.
 Arkadaşlar çok güzel açıklamış, yol göstermiş zaten.
 Üretim Yönetimi çok geniş anlam içerir. Bunun için FMEA araştırması yapabilirsin. İşin içine servisten tut, tasarıma kadar değişik FMEA türleri girer bu seferde. Yani çok kısaca özetlemeye çalışırsam; FMEA; Hata Türleri Etkileri Analizi yönetimidir. Senin problemi bulmanda yardımcı olan bir tekniktir. Senin üretiminde hata olmasa da, tasarım(sistem ya da ürün için de farkı Fmea) kaynaklı bir problemden üretim olumsuz etkilenebilir. Diğer yandan üretiminde ortaya koyman gereken ve önemli hesaplamaları içeren RPN mevcuttur.  Bu Risk Öncelik Göstergesi ile, ürettiğin üründe yaşanacak problemlerin şiddeti, sıklığı ve olasılığı incelenir. Bu üç faktörün her biri farklı yorumlanır, etkileri de farklı olarak ele alınır. Örneğin şiddet çok dikkat edilmesi gereken bir değerdir.
 Olayı biraz daha derinleştirirsek; Cp ve Cpk değerlerini de hesaplaman gerekir. Hesaplaman yetmez, yorumlaman da gerekir. Kısaca Proses Kontrol olarak ele alınabilecek bu değerler, üretiminin önemli göstergelerini ortaya koyar. Üretiminin ne kadar kontrol altında olduğunu bu şekilde bulabilirsin(söylerken çok kolay :) ).
 Diğer yandan bu bahsettiklerimiz hep bulduğun problemler üzerine, problem ise iki ana başlıkta ele alınır üretimde. Genel ve özel nedenler olarak ayrılır. Genel nedenlere örnek; sistematik temelli kronik sorunlar, özel nedenlere münferit temelli sporadik sorunlar verilebilir. Bunlara müdahale şekilleri de farklıdır. Daha ekipman yönetimine, bakıma vs gelmediğimizi farkettiğini umuyorum. :)
 Diğer yandan bu konuda, problemden bahsettik. Ancak bu işin bir tarafı. Hiç farkında olunmayan problemler olduğunu da unutmamak gerekir. Burada sistem değil, o sistemi kuran kişinin(Uzman vs ne dersen) bilgi ve becerisi devreye girer. Bunun için çeşitli analiz yöntemleri ortaya koyar.

Senin bu proje ya da çalışma tam olarak ne için lazım?

Bu arada yukarıda bahsettiğim her terim, kendi başına ayrı bir konudur ve yukarıda bahsettiklerim sadece bir kısmını oluşturmaktadır. Bunlara benzer başka teknikler de mevcuttur. Ayrıca kimilerini faydalı dökümana dönüştürebilmek için Excel ve bazı istatistik programlarına ihtiyaç duyarsın.

Mesela bir Taktzeit'ı araştırman bile keyif verebilir. O zaman Kanban'ı da araştırmak isteyeceksin eğer keyif alırsan. O zaman Andon, Gemba, Muda, Jidoka, Jishu Kami, Maki Gami...

Hakan abi uygun bir zaman bu konulara üzerine sohbet etmek isterim seninle. :)
Zaman Sadece "SEVGİYE" yenik düşer,
Geri kalan her şeyse "ZAMANA"...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Nisan 10, 2015, 16:37:32 »
Onun içinde ayrı bir ders aldık müşteri ilişkileri yonetimi diye :D Bazı dersler sırf kredi dolsun diye konuluyor olmalı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Yorgun Yillarim
  • 137 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Nisan 10, 2015, 16:40:22 »
Onun içinde ayrı bir ders aldık müşteri ilişkileri yonetimi diye :D Bazı dersler sırf kredi dolsun diye konuluyor olmalı

Çok keyifli geçtiğini düşünüyorum. Özellikle iktisadi konuların yoruma açık olması sınıfın içinden farklı farklı fikirlerin çıkmasına neden oluyordu. Bence üniversiteler de verilen derslerin hiç birinin boşa olduğunu düşünmüyorum. Tabi bunları anlamak için zaman gerekmekte. Çok büyük faydalarını göreceksin bu konuda emin ol :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #14 : Nisan 10, 2015, 16:48:18 »
14 ilkesini de biliyorsundur o zaman Deming'in Orçun. CRM 'de gördünüz demek, ama sadece ders olaak algılama, çok önemlidir bunlar.
Güzel bölümmüş, iyidir sivil havacılık. Özellikle uçan otomobiller gelişirse daha da yaygınlaşır.
Şu noktada ilgisi olabilir belki; önce sorunun tespiti ve sonra yapılacakların ortaya konması. Keza haritalama da(VSM tarzı). Tabi havacılıktan bahsedince 6 Sigma 'dan bahsetmemek de olmaz. Onun de irdelenmesi faydana olur Orçun.
 Sonuçta sana nasıl bileceğin de gösteriliyor aslında.
 Bu arada başarılar diliyorum derslerinde.

Zevkle yaparız Kadir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Nisan 10, 2015, 17:25:28 »
Çok keyifli geçtiğini düşünüyorum. Özellikle iktisadi konuların yoruma açık olması sınıfın içinden farklı farklı fikirlerin çıkmasına neden oluyordu. Bence üniversiteler de verilen derslerin hiç birinin boşa olduğunu düşünmüyorum. Tabi bunları anlamak için zaman gerekmekte. Çok büyük faydalarını göreceksin bu konuda emin ol :)

Tabi faydalı, sonuçta düşünmemiz için verilen dersler ve zevkli :) Ama bu konuda bahsettiğim dersin bölümümle hiç alakası yok. Fakat görmüş, tecrübe etmiş olmak bile güzel katılıyorum size. :)

"Eğer beni dinlerseniz  beş yıl içinde dünya’yı yakalayabilirsiniz,

eğer dinlemeye devam  ederseniz dünya sizi  yakalamak için çok uğraşır."  Dr. Edwards DEMING 1951

14 ilkesini de biliyorsundur o zaman Deming'in Orçun. CRM 'de gördünüz demek, ama sadece ders olaak algılama, çok önemlidir bunlar.
Güzel bölümmüş, iyidir sivil havacılık. Özellikle uçan otomobiller gelişirse daha da yaygınlaşır.
Şu noktada ilgisi olabilir belki; önce sorunun tespiti ve sonra yapılacakların ortaya konması. Keza haritalama da(VSM tarzı). Tabi havacılıktan bahsedince 6 Sigma 'dan bahsetmemek de olmaz. Onun de irdelenmesi faydana olur Orçun.
 Sonuçta sana nasıl bileceğin de gösteriliyor aslında.
 Bu arada başarılar diliyorum derslerinde.

Zevkle yaparız Kadir.

Demingin 14 ilkesini bilmiyorum abi ona bir bakayım :)
6 sigmayı da bilmiyorum.Başka bir arkadaşım araştırmıştı.Ben Kriz yönetimini aldım ödev olarak. Ama bende araştırayım. Teşekkür ederim ayrica. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Yorgun Yillarim
  • 137 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Nisan 10, 2015, 17:59:17 »
Tabi faydalı, sonuçta düşünmemiz için verilen dersler ve zevkli :) Ama bu konuda bahsettiğim dersin bölümümle hiç alakası yok. Fakat görmüş, tecrübe etmiş olmak bile güzel katılıyorum size. :)

eğer dinlemeye devam  ederseniz dünya sizi  yakalamak için çok uğraşır."  Dr. Edwards DEMING 1951

Demingin 14 ilkesini bilmiyorum abi ona bir bakayım :)
6 sigmayı da bilmiyorum.Başka bir arkadaşım araştırmıştı.Ben Kriz yönetimini aldım ödev olarak. Ama bende araştırayım. Teşekkür ederim ayrica. :)

+ 1  :alkis:

Orçun Benim de üniversitedeyken aldığım ödev Türkiye'de yaşanan ekonomik krizlerdi  :lol:
Eski dökümanlarım duruyor mu acaba bak şimdi o günlere geri gittim. Bayağı araştırma yapmıştım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Nisan 11, 2015, 23:43:05 »
O günleri hatırladıysanız ne mutlu :D