Gönderen Konu: Kaza sonrası araç değer kaybı  (Okunma sayısı 3107 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 80000
  • Model Yılı: '11
  • 110 kere teşekkür etti
  • 314 kere teşekkür edildi
Kaza sonrası araç değer kaybı
« : Nisan 03, 2015, 11:39:42 »
Araç sahiplerine büyük müjde!
Trafik kazalarında maddi hasar görmüş araç sahipleri, maddi hasarın dışında hasara bağlı doğan değer kaybı zararını da trafik sigortasından artık tahsil edebiliyor. Bunun için iki yıl zaman içerisinde başvurmaları ve trafik teminat limiti 29 bin liraya kadar hasar bedelini aşmamış olması gerekiyor.

Araç sahiplerine büyük müjde! İzmir'de karşı tarafın suçlu olduğu maddi hasarlı bir trafik kazası yaşayan oto servis işletmecisi, aracında kazadan sonra oluşan 3 bin 500 TL'lik değer kaybını açtığı mahkemeyi kazanarak sigorta şirketine ödetti.

İzmir'de, bir mahkemenin verdiği kararla, kazadan sonra araçlarda oluşan değer kaybı da tarihe karıştı. İki yıl önce 48 bin TL'lik aracıyla seyir halindeyken karşı tarafın suçlu olduğu maddi hasarlı trafik kazası yaşayan oto servis işletmecisi Hıdır Yıldırım, sigorta şirketine başvurarak aracını tamir ettirdi. Aracını yaptırdıktan sonra satmaya karar veren Yıldırım, satış işlemleri sırasında araçta onarılan ve değiştirilen parçalar nedeniyle 3 bin 500 TL'lik değer kaybı olduğunu öğrendi. Bunun üzerine avukatına başvuran Yıldırım, sigorta şirketinden değer kaybını karşılamasını talep etti. Mahkeme, Yıldırım'ın aracında oluşan değer kaybının 3 bin TL'sinin sigorta şirketi tarafından ödenmesine hükmetti.

"AVUKATA BAŞVURUN"

Önce böyle bir haklarının olduğunu bilmediğini söyleyen Yıldırım, "Başıma gelince öğrendim. Bilmeyenlerin de bu konuda hassasiyet göstermeleri ve bir avukata başvurmalarını öneririm. Örneğin bir müşterimizin aracına çarptılar. Onun da benim gibi kazada suçu yok. Açtığım davayı anlattım. Böyle bir şeyi hiç bilmediğini dile getirdi ve söylediğim için memnun oldu. İki yıl içerisinde bu tür durumla karşılaşan vatandaşlar sigorta şirketlerinden kaybettikleri değeri Yargıtay kararı ile alabilirler" dedi.

"BÖYLE BİR KARAR OLDUĞUNU BİLMİYORDUM"

Aracında geçirdiği kaza sonrası yaklaşık 9 bin TL'lik değer kaybı meydana geldiğini kaydeden Ahmet Şenduryıldız isimli sürücü ise, "Böyle bir karar olduğunu bilmiyordum. Ben de kaza yaptım. Haklı olduğum halde 8-9 bin civarında zararım var. Sattığımda bu külfet karşıma çıkacak ve bunu sigorta şirketinden karşılamayı düşünüyorum. Arabam yapılınca satmayı düşünüyordum" diye konuştu.

İKİ ŞARTI VAR

Hıdır Yıldırım'ın avukatı Ozan Yıldız da, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Trafik kazalarında maddi hasar görmüş araç sahipleri, maddi hasarın dışında hasara bağlı doğan değer kaybı zararını da trafik sigortasından artık tahsil edebiliyor. Bunun için iki yıl zaman içerisinde başvurmaları ve trafik teminat limiti 29 bin liraya kadar hasar bedelini aşmamış olması gerekiyor. Vatandaşlar, araçlarının onarımını sigorta şirketinden yaptırıyorlar ama buna bağlı doğan değer kaybı için ayrıca yasal yollara başvurmaları gerektiğinden bununla ilgili bilgi noksanlığı var. Bu bilinç yavaş yavaş yerleşmekte. Bu yüzden bu dava artacaktır. Sigorta şirketleri teminat dışı hal olduğunu savunuyorlar ama mahkemeler artık bu konuda kararları netleşti. Zararlar teminat kapsamındadır."

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/arac-sahiplerine-buyuk-mujde-/ekonomi/detay/2038421/default.htm
Paran varsa Japon, yoksa alman. :nija:

Toyota Club Türkiye

Kaza sonrası araç değer kaybı
« : Nisan 03, 2015, 11:39:42 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • benim babam toyota gibi adam
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '13
  • 4 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Kaza sonrası araç değer kaybı
« Yanıtla #1 : Nisan 03, 2015, 12:35:51 »
Bunu bende arastirmistim. Tampon far cam jant gibi yerlerde deger kaybi talep edilmedigini ogrendikten sonra vaz gectim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 11200
  • Model Yılı: '14
  • 1 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 02, 2015, 15:27:02 »
Bunu bende arastirmistim. Tampon far cam jant gibi yerlerde deger kaybi talep edilmedigini ogrendikten sonra vaz gectim.

Selam Naci,

Nasıl yani anlayamadım demek istediğini örnek veriyorum aracım önden köşeden darbe alsa ve  far tampon jant çamurluk hasar alsa sadece çamurluk değer kaybınımı karşılıyorlar anlayamadım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 02, 2015, 16:22:03 »
Selam Naci,

Nasıl yani anlayamadım demek istediğini örnek veriyorum aracım önden köşeden darbe alsa ve  far tampon jant çamurluk hasar alsa sadece çamurluk değer kaybınımı karşılıyorlar anlayamadım.

Araç eskiyse de sıkıntı. Eskiyen parçalar yenilenmiş muamelesi yapıp değer kaybı parası vermiyorlar. Yada daha önce işlem görmüş olan parçalar için de bu geçerli.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 02, 2015, 22:40:06 »
Ağır  hasarlı  araçları  kimse yaptırıp  kullanmıyor  pert kaydıyda elinden çıkarıp  kasko ücreti alınıyor. Bu yüzden böyle bir uygulama getirildiğini  düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 13000
  • Model Yılı: '14
  • 8 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 25, 2015, 17:16:51 »
Geçen hafta kaza yaptık. Karşı taraf %100 kusurlu olarak çıktı. Aracın(2014 ekim çıkışlı corolla) daha önce herhangi bir kazası, değişeni vs. yok. Tampon, far vs için değer kaybı karşılanmıyor deniyor. Araçta tampon ve far dışında kaput ve sol çamurluk ta değişti. Toplamda 8300TL masrafı çıktı. Bu durumda değer kaybı olarak nasıl hesaplanır? Bir de sizce bizim araçta ne kadarlık bir değer kaybı olur?
Toyota Corolla 1.6 Premium Multidrive S

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '04
  • 205 kere teşekkür etti
  • 374 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 25, 2015, 17:36:37 »
Şimdi 8 milyarlık  hasar var değer kaybını mahkeme  mi belirliyor? Millet ağır hasarlıları (30-35milyar) 10milyar düşüğe satmaya çalışıyor. 10 milyar mı talep edecek mahkemeden. Tampon far hasardan saymıyoruz eyvallahta ağır hasarlıları alma mevzusunun bir mantığı yok.
1)ToyotaCorolla 1996gliAC 181000- 225000km (2013- 2016  )satıldı
2)ToyotaCorolla 2004SOL 57.500km(2015-   )
İnsan, kınadığı yaşamadıkça ölmezmiş. (Hadis-işerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 572 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ağustos 26, 2015, 02:28:33 »
50 bin tl değerindeki aracı kazadan dolayı 10 bin değer kaybedecek o zararı devlet karşılayacak vatandaşta aracına  40 bin tl değer mi biçecek... !!! Bakalım gelişmelerli göreceğiz.Bu işten birileri karlı çıkacak gibi.. 8-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 26, 2015, 22:02:05 »
Yeni zorunlu trafik sigortalarında da bu konu değerlendirmede artık, bu sebepten dolayı da primler uçtu. Bakalım zamanla uygulamayı görmek lazım. Primleri arttırmak için bir kandırmaca mı? yoksa gerçekten vatandaşın mağduriyetini giderecek mi?

Mesaj Birleştirildi: Ağustos 26, 2015, 22:04:55
Geçen hafta kaza yaptık. Karşı taraf %100 kusurlu olarak çıktı. Aracın(2014 ekim çıkışlı corolla) daha önce herhangi bir kazası, değişeni vs. yok. Tampon, far vs için değer kaybı karşılanmıyor deniyor. Araçta tampon ve far dışında kaput ve sol çamurluk ta değişti. Toplamda 8300TL masrafı çıktı. Bu durumda değer kaybı olarak nasıl hesaplanır? Bir de sizce bizim araçta ne kadarlık bir değer kaybı olur?

Bu güne kadar pratikte kabaca hasar değerinin yarısı kadar değer kaybı olduğu kabul edilir ona göre satış fiyatı konulurdu yeni uygulamadan sonra daha ince hesaplar yapılacak gibi görünüyor.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 01, 2015, 00:20:03 »
Yeni çıkan yasa ile.deger kaybini sigortalar.karsilayacakmis.
7.basamak.en.üst  seviyedeki hasarsizlikla gecen sene ak sigirta trafik sigortasina 198 tl.odemisim.
Bu sene bu yasa ile 370.tl olmuş.
Kaybim.ne olacak diye düşünenler cevabi burda  herkesten  çıkacak.
Kaçak elektrik meselesine döndü.
Başkası  yakıyor kullaniyor ceremesini sen cekiyorsun.
Bu yüzden sistemin hasar kaza  oranina göre kisiye göre daha farkli bir sistem uygulamali.
Bu zamana.kadar trafik sigortami.hic kullanip bir hasar.odettirmemisken b en im ödediğim  para.aniden.2 katina.cikmis.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 572 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Eylül 01, 2015, 09:39:02 »