Gönderen Konu: bakım,servis ve tecrübelilerden destek ve bilgi paylaşımı  (Okunma sayısı 1926 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 25000
  • Model Yılı: '16
  • 265 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Öncelikle herkese merhaba. İlk defa araç aldım ve toyota ailesine katılmakla gerçekten iyi bir adım attığımın farkında şimdi daha iyi vardım.

Aracım auris 2010 1.6 comfort extra metalik gri benzinli otomatik.

35000'de aldım. Haliyle düğün arifesi vs. derken kredi ve birikmiş paramı ziyan etmek istemedim. Gözü kararttım ve toyota servisinde expertiz yaptırdım. Dışarıda fiyatlar 100-150 tl arasında değişirken orjinal toyota servisi 250 tl istedi.6 saat sürdü expertiz işlemi.
 Araç 2.bakımdan sonra servise sokulmamış dışarıda bakım görmüş.

biraz uzun olacak ama sırasıyla soracaklarım ve paylaşmak istediklerim şunlardır :)

1.Orjinal lastikleri bridgestone turanza idi. Km'den ömrü bitmemesine rağmen içim rahat etmedi 4 yaşında olması sebebiyle lastikleri yine turanza ile yeniledim. İzmirde en uygun (araya tanıdık sokarak indirim yaptırmama rağmen) 220 verirken ankara'da 170'e aldım.(not:tarihleri eski değil 2015 ocak)
Neticede arabanın yola değdiği tek yer tekerlek. Can taşıyor sonuçta diye düşündüm kıydım kredi kartımın limitine :D sizler turanza'dan memnun musunuz?

2.Servis expertizinde fren balataları orjinal olmadığı için doğrudan kötü kutusunu işaretledi ama sebebini sözlü açıkladı. Orjinal değilmiş ondan.
bunların yanında Z rotları(ne olduğunu bilen açıklayabilir mi ve önemi nedir) yan sanayiymiş.

3.Akü' de yıldan dolayı değişmesi gerek demiş. Lastik alırken akü sordum.Satıcı çalıştığı sürece değiştirme dedi. Zorlamadan marş alıyor diye birşey yapmadım?siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

3. Silindir kompresyonları(bu da ne bilmiyorum açıklayabilecek var mı) 3 tanesi 150 ps 1 tanesi 145 dedi önemi zararı nedir??

4.Yağ ve filtler(orjinal serviste değil tabi) 32.000'de değişmiş. km'yi mi yılı mı baz almam gerek?

5. sağ bardak koyucu içeride kaldı çıkmıyor  :rofl: 

6. Sağ arka direkte ve tavanda derin olmayan anahtar,ağaç dalı çiziği var benden önceki sahibi boyalı damgası yemesin diye boyatmamış benim de gözüme batmıyor açıkçası araca boyatmamamın bir zararı olur mu?

7. Komşumla araçları beraber temizliyoruz.  O motor kaputunu açıp su tutuyor tazzikli makinayla. Ben elektronik aksam vb. sebeplerle mantığıma yatmadı. sizin yattı mı  :D

8.Orjinal servisler nasıl işliyor? sitesinde randevu ekranı var. alıp gittiğimde önce istediklerime fiyat mı biçiyorlar önden teşhis mi ediyorlar yoksa paldır küldür girişiyorlar mı:)

7. Arka plakalığı, sisleri beyaz ampül düşündüm.arıza lambası vb. sıkıntılar duydum doğru mudur kullanan var mıdır?

7. ve son olarak ankarada çevrem çok yok. Garanti dışı olmasına rağmen servise götürmemin bana faydası olur mu orjinal servise götürmeyi planlıyorum. Yağ filtreler ve ufak tefek şeyler için. siz ne yapardınız?

Şimdiden engin tecrübelerinizle vereceğiniz en ufak bilgiler için dahi teşşekkür eder, benim gibi toyota ailesine yeni katılanlara yardımcı olduğunuz için saygılarımı sunarım.
Toyota Auris 2010 1.6 A/T Comfort Extra (2014-2019)
Toyota Auris 2016 1.6 MDS Active (2019-)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: bakım,servis ve tecrübelilerden destek ve bilgi paylaşımı
« Yanıtla #1 : Mart 23, 2015, 21:40:24 »
Öncelikle herkese merhaba. İlk defa araç aldım ve toyota ailesine katılmakla gerçekten iyi bir adım attığımın farkında şimdi daha iyi vardım.

Aracım auris 2010 1.6 comfort extra metalik gri benzinli otomatik.

35000'de aldım. Haliyle düğün arifesi vs. derken kredi ve birikmiş paramı ziyan etmek istemedim. Gözü kararttım ve toyota servisinde expertiz yaptırdım. Dışarıda fiyatlar 100-150 tl arasında değişirken orjinal toyota servisi 250 tl istedi.6 saat sürdü expertiz işlemi.
 Araç 2.bakımdan sonra servise sokulmamış dışarıda bakım görmüş.

Dışarıda bakım görmesi hiç önemli değil, ağır bakım zamanı gelmemiş daha 40binde gelecek sıkıntı değil.

biraz uzun olacak ama sırasıyla soracaklarım ve paylaşmak istediklerim şunlardır :)

1.Orjinal lastikleri bridgestone turanza idi. Km'den ömrü bitmemesine rağmen içim rahat etmedi 4 yaşında olması sebebiyle lastikleri yine turanza ile yeniledim. İzmirde en uygun (araya tanıdık sokarak indirim yaptırmama rağmen) 220 verirken ankara'da 170'e aldım.(not:tarihleri eski değil 2015 ocak)
Neticede arabanın yola değdiği tek yer tekerlek. Can taşıyor sonuçta diye düşündüm kıydım kredi kartımın limitine :D sizler turanza'dan memnun musunuz?

Ben şahsen Bridgestone sevmiyorum, çok sert olduklarından ötürü. Siz konforundan memnunsanız eğer iyi bir lastiktir sonuçta.

2.Servis expertizinde fren balataları orjinal olmadığı için doğrudan kötü kutusunu işaretledi ama sebebini sözlü açıkladı. Orjinal değilmiş ondan.
bunların yanında Z rotları(ne olduğunu bilen açıklayabilir mi ve önemi nedir) yan sanayiymiş.

Z rot ile balatalar niye bu kadar erken değişmiş araç daha 35bin km.de iken, düşündürücü. Yan sanayi olmaları önemli değil, önemli olan kaliteli olmaları.

3.Akü' de yıldan dolayı değişmesi gerek demiş. Lastik alırken akü sordum.Satıcı çalıştığı sürece değiştirme dedi. Zorlamadan marş alıyor diye birşey yapmadım?siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Akü gittiği yere kadar gider, sabahları ilk marşta zorlanmaya başlayınca ya da marş almazsa değiştirilir.

3. Silindir kompresyonları(bu da ne bilmiyorum açıklayabilecek var mı) 3 tanesi 150 ps 1 tanesi 145 dedi önemi zararı nedir??

Silindirlerdeki basınç ölçülerek motorun durumu görülür, aşınma seviyeleri ölçülür. 3 silindir düzgünken, 1 silindirde aşınma fazla demek ki. LPG'li mi araç? LPG'li ise ayarlarda bir sıkıntı olabilir. Ustalarımız daha doğru cevaplar verecektir.

4.Yağ ve filtler(orjinal serviste değil tabi) 32.000'de değişmiş. km'yi mi yılı mı baz almam gerek?

Yılı baz almanız gerekir. Orijinal yağ filtresi kullanmanızı tavsiye ederim. Yağ tavsiyesi bölümü de mevcut.

5. sağ bardak koyucu içeride kaldı çıkmıyor  :rofl: 

Mekanizması sıkışmıştır, zorlayarak çıkarmayı deneyin. Kırılırsa eğer çıkma bir tane bulursunuz.

6. Sağ arka direkte ve tavanda derin olmayan anahtar,ağaç dalı çiziği var benden önceki sahibi boyalı damgası yemesin diye boyatmamış benim de gözüme batmıyor açıkçası araca boyatmamamın bir zararı olur mu?

Bir sıkıntı olmaz, eğer paslanmaya yol açmazsa. Bu nedenle paslanma ihtimali varsa koruyucu bir şey yaptırmanızı tavsiye ederim.

7. Komşumla araçları beraber temizliyoruz.  O motor kaputunu açıp su tutuyor tazzikli makinayla. Ben elektronik aksam vb. sebeplerle mantığıma yatmadı. sizin yattı mı  :D

Görüş farklılıkları vardır, ama 2. el olarak satacağım araçta bile satılma olasılığını artırmak için bile olsa bu tür bir şey yaptırmam. Basınçlı hava ile temizlenebilir tabi.

8.Orjinal servisler nasıl işliyor? sitesinde randevu ekranı var. alıp gittiğimde önce istediklerime fiyat mı biçiyorlar önden teşhis mi ediyorlar yoksa paldır küldür girişiyorlar mı:)

40bin bakımı için gittiğinizde yağ, yağ filtresi, hava filtresi, kabin polen filtresi, bujiler, motor suyu, şanzıman yağı değişimi ve genel kontrol yapacaklardır. Bunlar bunlar değişecek, kontrol sonunda bunların da değişmesi gerekli diye sizden onay alırlar.
Randevu ekranından alınan randevu kesin değildir. Sizi ararlar ve onaylarlar.

7. Arka plakalığı, sisleri beyaz ampül düşündüm.arıza lambası vb. sıkıntılar duydum doğru mudur kullanan var mıdır?

Aynı W değerinde bir ampul kullanırsanız bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Ampul değiştirenler daha iyi bilgi verebilir.

7. ve son olarak ankarada çevrem çok yok. Garanti dışı olmasına rağmen servise götürmemin bana faydası olur mu orjinal servise götürmeyi planlıyorum. Yağ filtreler ve ufak tefek şeyler için. siz ne yapardınız?

Şaşmaz Sanayi'de Dörtnal'a gidebilirsiniz. Servisin bir artısı yok. Ben aracı ilk aldığımda gittim, çünkü bulunduğum yerde güvenebileceğim bir servis yoktu, geçmişini de bilmiyordum aracın. Siz ama biliyorsunuz, ağır bakımda servise giderseniz 400-450'den aşağı çıkamazsınız. Bu nedenle işinin ehli, forumumuzun güvenilir ustalarından Dörtnal'a gidebilirsiniz.

Şimdiden engin tecrübelerinizle vereceğiniz en ufak bilgiler için dahi teşşekkür eder, benim gibi toyota ailesine yeni katılanlara yardımcı olduğunuz için saygılarımı sunarım.

Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 23, 2015, 21:42:16 »
1-keşke keşke keşke turanza taktırmasaydınız. zaten paraya kıymışsınız continental goodyear vs taktırsaydınız , ilerleyen kilometrelerde aracın içinde yol sesini fark edince anlayacaksınız :)
2-orjinal değilse ama siz frenlemede sıkıntı çekiyorsanız, (boş alanda denemenizi tavsiye ederim ,pedala ve aracın fren tepkisine alışmak için) değiştirin
3-akü bitene kadardır, zaten toyota yolda bırakmaz ama akü bitincede çalışmaz :D eğer z rotları ve balatalara güvenmiyorsanız @Ufuk Sönmez (16363) beyden bu parçaların orjinallerini temin edip değiştirin. ama bu konuyu bi araştırın derim
4-değişmiş ama kim değiştirmiş nerde değiştirmiş ne kullanmış? bence siz kendi kafanızın rahatlığı için bakım yaptırın derim (malzemeler; yağ hava polen filtreleri, 0w20 Toyota motor yağı kullanın. bakıma tanıdığınız usta yoksa servise gidin)
5-bardak koyucuyu bilmemekteyim
6-boyatmak değilde daha çok detay konusu, detay işi yapan yerlere başvurun. kardeş forum detailturkey.com u incelemenizi ve yardım almanızı tavsiye ederim.
7-bazı yerleri kapatmadan sakın böyle bir işlem yapmayın. detay konusunda yardım alırsanız daha güzel şeyleri daha sağlıklı şeylerle yaparsınız
8-siz 30 yada 40 bin bakımı için arayarak yada randevu alarak gidebilirsiniz. 35.000 ise 30.000 e gidin güzelce, sonrasında 40.000 e gidersiniz belirli periyodu olur :) fiyatlar bellidir, arayarak bilgi alabilirsiniz. ödemeden öncede pazarlık yapın
9-lambaların led olmasında sıkıntı olmaz arıza lambası yakmaz
10-ankarada toyota efe plaza yada yeni dörtnal sadık ustaya gidebilirsiniz. garanti önemli değil bu saatten sonra , bence dörtnal sadık usta güzel bir seçim olur :)

hayırlı uğurlu olsun aracınız :)
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kilometre: 115000
  • Model Yılı: '07
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 27, 2015, 11:42:09 »
Hayırlı olsun. Toyota yetkili servisleri ekspertiz yapmaya başladı mı? En son bir arkadaşıma auris alırken sormuştuk. "Yapmıyoruz ama illa da istiyorsanız 600-700 lira alırız , belge de vermeyiz" demişlerdi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 76000
  • Model Yılı: '11
  • 32 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 27, 2015, 12:15:40 »
hayırlı olsun hoşgeldin :alkis:
lastik için acele etmişsin keşke araştırsaydın :kötü:
bakım için servise gitmeni tavsiye etmem  :wacko: yağ olarak mobil 1 esp formula 5w30 tavsiye ederim ben çok memnunum servise bile aynı yağı götürüyorum. altı ayda bir yağ filtre değişimi önemli ve orjinal filitre olsun çünkü filitre altı ay sonra özelliğini yitirmeye başlıyor. orjinal filtrelerde baypast özelliği var tıknsa bile yağ devirini etkilemiyor.
balatalar için boş ve emniyetli alanda test et derim
çizik ise seni rahatsız etmiyorsa
motor bölümüne sakın su değirme kısa vadede belki birşey olmaz ama elektirik ve elektronik devre ve kablolarda oksitlenmeye sebep olur. onun yerine motor temizleyicileri kullan derim ama onun için basınçlı hava da lazım. profosyonel bir yerde yaptırmada fayda var
iyi günlerde kullanman dileğiye aramıza hoşgeldin
2011 Toyota Auris Comfort Plus

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Hayat TOYOTA'lıya güzel
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 120
  • Model Yılı: '00
  • 78 kere teşekkür etti
  • 51 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 27, 2015, 12:35:58 »
Hayırlı uğurlu olsun..  Forumumuza hoşgeldin...
bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olmuşlar..

Hayırlı olsun. Toyota yetkili servisleri ekspertiz yapmaya başladı mı? En son bir arkadaşıma auris alırken sormuştuk. "Yapmıyoruz ama illa da istiyorsanız 600-700 lira alırız , belge de vermeyiz" demişlerdi.

Vayy Vicdansızlar :)
1-1996 XEİ Corolla (150.000-190.000)
2-2005 1.6 Terra HB Corolla (100.000-135.000)
3-2000 1.6 Terra Corolla (120.000-Halen Kullanımda)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: '08
  • 51 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 27, 2015, 13:34:20 »

ben 2010 yılında toyota bakarken servisler ekspertiz yapıyorlardı. yapmıyoruz diyenide duymadım. o zaman fıyatı da  90 tl idi..
Özgürlük olmayan bir ülkede ölüm ve çöküntü vardır. Her ilerlemenin ve her kurtuluşun anası özgürlüktür.M.K. ATATÜRK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 25000
  • Model Yılı: '16
  • 265 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 27, 2015, 19:54:39 »
hayırlı olsun hoşgeldin :alkis:
lastik için acele etmişsin keşke araştırsaydın :kötü:
bakım için servise gitmeni tavsiye etmem  :wacko: yağ olarak mobil 1 esp formula 5w30 tavsiye ederim ben çok memnunum servise bile aynı yağı götürüyorum. altı ayda bir yağ filtre değişimi önemli ve orjinal filitre olsun çünkü filitre altı ay sonra özelliğini yitirmeye başlıyor. orjinal filtrelerde baypast özelliği var tıknsa bile yağ devirini etkilemiyor.
balatalar için boş ve emniyetli alanda test et derim
çizik ise seni rahatsız etmiyorsa
motor bölümüne sakın su değirme kısa vadede belki birşey olmaz ama elektirik ve elektronik devre ve kablolarda oksitlenmeye sebep olur. onun yerine motor temizleyicileri kullan derim ama onun için basınçlı hava da lazım. profosyonel bir yerde yaptırmada fayda var
iyi günlerde kullanman dileğiye aramıza hoşgeldin

yapıyorlar.250-300 arasına izmir ve ankarada.diğer iller hakkında bilgim yok maalesef. belge de veriyorlar
Toyota Auris 2010 1.6 A/T Comfort Extra (2014-2019)
Toyota Auris 2016 1.6 MDS Active (2019-)