Gönderen Konu: Yarisde debriyaj kavrama noktası  (Okunma sayısı 3133 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 3 kere teşekkür etti
Yarisde debriyaj kavrama noktası
« : Mart 21, 2015, 19:22:10 »
öncelikle belirteyim, ilk aracım ve şoförlükte daha çok yeniyim. 2010 model 1.0 sport modeli aracım var. manuel ve benzinli.
benim araçla ilgili sıkıntım, kavrama noktasının çok yüksekte olması ve bu nedenle aracı sık stop ettirmem.
işim nedeniyle başka araçlarlada ufak tefek gidiş gelişler yapmaya başladım. o araçlarda böyle bir sıkıntı yaşamazken, kendi aracımda neden bu sorunu yaşıyorum?
bu aracın bir özelliği mi yoksa bir yerinde sıkıntı mı var?

Toyota Club Türkiye

Yarisde debriyaj kavrama noktası
« : Mart 21, 2015, 19:22:10 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
Ynt: Yarisde debriyaj kavrama noktası
« Yanıtla #1 : Mart 21, 2015, 19:26:01 »
öncelikle belirteyim, ilk aracım ve şoförlükte daha çok yeniyim. 2010 model 1.0 sport modeli aracım var. manuel ve benzinli.
benim araçla ilgili sıkıntım, kavrama noktasının çok yüksekte olması ve bu nedenle aracı sık stop ettirmem.
işim nedeniyle başka araçlarlada ufak tefek gidiş gelişler yapmaya başladım. o araçlarda böyle bir sıkıntı yaşamazken, kendi aracımda neden bu sorunu yaşıyorum?
bu aracın bir özelliği mi yoksa bir yerinde sıkıntı mı var?

Kendi aracınızdan daha fazla başka araçlar kullanıyorsanız ayagınızın alışması zaman alabilir. Debriyaj daha önce değişmiş mi değişmemiş mi bunları göz önüne alarak güvenilir ve tanıdık bir ustaya kontrol ettirerek debriyajınızın bitip bitmediği hakkında bilgi almanız da fayda var.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Mart 21, 2015, 19:32:30 »
Kendi aracınızdan daha fazla başka araçlar kullanıyorsanız ayagınızın alışması zaman alabilir. Debriyaj daha önce değişmiş mi değişmemiş mi bunları göz önüne alarak güvenilir ve tanıdık bir ustaya kontrol ettirerek debriyajınızın bitip bitmediği hakkında bilgi almanız da fayda var.

yok başka araçları da eş zamanlı kullanmaya başladım zaten, söylediğim gibi yeniyim daha bu konuda. diğer araçlarda ayağınızı debriyajdan biraz kaldırmak yetiyor ama benim aracımda ayağımı bayağı bi kaldırmam ve benzine diğer araçlara göre daha fazla yüklenmem gerekiyor.
daha önce değişmiş mi bilmiyorum. yani bu normal bir durum mu? yoksa bir sıkıntı var mıdır dersiniz? teşekkür ederim bu arada :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 21, 2015, 20:00:40 »
http://www.microimageonline.com/downloads/YARIS/Repair%20Manuals/Clutch.pdf

CL3 en üstteki resim - Push Rod Play and Free Play Adjust Point
CL9 en alttaki resim

İlgili resimlerden kavramı noktasını ayarlayabilirsiniz.

Bir de ipucu vereyim. Aracın kavrama noktasını ayağınızla algılayabilirseniz rahat edersiniz. Araç dururken ve el freni çekikken, debriyajı yavaş yavaş kaldırmaya başlayın. Bir noktada titreme başlayacaktır, çok azcık daha kaldırırsanız ayağınızı titreme artacaktır. Bu kavrama noktasını ayağınızın hafızasına belleyin ve hızlanmak istediğinizde debriyajı bu konumda tutun. Bayanlar genelde debriyaj kavrama noktasını kavrayamıyorlar ve debriyajı sabit hızla kaldırıyorlar. (Sözüm meclisten dışarı.)
Böyle yaparsanız her türlü aracı 2-3 sefer sonunda kavrayacak ve kaldırabilirsiniz.

Ekleme: 140binde aracınız, debriyajın değişme zamanı da gelmektedir.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Mart 22, 2015, 13:11:33 »
http://www.microimageonline.com/downloads/YARIS/Repair%20Manuals/Clutch.pdf

CL3 en üstteki resim - Push Rod Play and Free Play Adjust Point
CL9 en alttaki resim

İlgili resimlerden kavramı noktasını ayarlayabilirsiniz.

Bir de ipucu vereyim. Aracın kavrama noktasını ayağınızla algılayabilirseniz rahat edersiniz. Araç dururken ve el freni çekikken, debriyajı yavaş yavaş kaldırmaya başlayın. Bir noktada titreme başlayacaktır, çok azcık daha kaldırırsanız ayağınızı titreme artacaktır. Bu kavrama noktasını ayağınızın hafızasına belleyin ve hızlanmak istediğinizde debriyajı bu konumda tutun. Bayanlar genelde debriyaj kavrama noktasını kavrayamıyorlar ve debriyajı sabit hızla kaldırıyorlar. (Sözüm meclisten dışarı.)
Böyle yaparsanız her türlü aracı 2-3 sefer sonunda kavrayacak ve kaldırabilirsiniz.

Ekleme: 140binde aracınız, debriyajın değişme zamanı da gelmektedir.

Evet zaten henüz o kavrama noktasına alışamadım. Hem şöforlükte hem de araçta yeniyim nihayetinde. Ama benim canımı sıkan ilk defa bindiğim başka araçlarda hiç stop ettirmezken, kendi aracımda neden bunu yaşıyorum :wacko:
Aslında benim aradığım cevap sizin gönderdiğiniz resimlerde var sanırım yanlış anlamadıysam, onun için teşekkür ederim. Aradığım tam olarakta oydu.
Olması gereken pedal yüksekliği (Kavrama noktasında iken)  133-143 mm arası olmalıymış. Ben bunu ölçebilir miyim bilmiyorum ama deniycem  :lol:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 42000
  • Model Yılı: '13
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 22, 2015, 14:48:04 »
benimde 2007 model 1.3 yarisim var kavraması çok aşağıda  ayağımı biraz kaldırsam hemen kavrıyor birde diğer araçlara göre sert ustaya gösterdim bi sıkıntı olmadığını söyledi. diğer yarislerle kıyaslamak gerektiğini söyledi.
i%M

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mart 22, 2015, 18:58:22 »
benimde 2007 model 1.3 yarisim var kavraması çok aşağıda  ayağımı biraz kaldırsam hemen kavrıyor birde diğer araçlara göre sert ustaya gösterdim bi sıkıntı olmadığını söyledi. diğer yarislerle kıyaslamak gerektiğini söyledi.
işte bende onu istiyorum. bugün başka bir araçla 1 saat yol gittim. bayırlarda durmama rağmen yol boyunca sadece 1 defa stop ettirdim. kendi aracımı 20 dk lık düz yolda daha fazla stop ettirebiliyorum. :( stop ettirmesem bile kalkışlarım kötü oluyor. Sizden bunu duyduğuma sevindim umarım benim aracımda da bir sorun vardır da düzelir.