Gönderen Konu: Haftasonu Mardin kaçamağı....  (Okunma sayısı 2478 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 7 kere teşekkür etti
  • 228 kere teşekkür edildi
Haftasonu Mardin kaçamağı....
« : Mart 19, 2015, 11:28:02 »
Merhaba arkadaşlar,
Seyehat etmeyi çok seven biri olarak, yılda birkaç kez elimden geldiğince bir yerlere kendimi atarım. Geçen haftasonu da ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Mardin'deydim. Hem sizlerle paylaşmak, hem de gidip görmek isteyen olursa fikir verebilmek amacıyla buraya yazmak istedim. Biraz uzun olabilir ama okumanızı tavsiye ederim.

C.tesi sabahı 05:15 de sabiha gökçen den uçağa binerek 06:45 gibi Diyarbakır'a indik. Hava tam bir bahar havasıydı. Havaalanının hemen dışından kalkan minibüslere binerek Mardin'e gitmek üzere ilçe otogarına gittik. (Dikkat : Şehirler arası otogar değil). Minibüs 2 kişi 3 TL. böylece taksiye 15 tl vermekten kurtulmuş olduk. Doldukça kalkan minibüslere binerek 1 saat 15 dk gibi bir sürede Mardin'e vardık (Kişi başı 12 TL). Tabii minibüste konuşulan hiçbir lisanı anlamadık.
Vardığımız yer Mardin yenişehir. Yani bildiğimiz evlerin, apartmanların olduğu sıradan bir yer. Oradan kalkan dolmuşlara binerek Eski Mardin'e geçiyoruz.

Ve bambaşka bir dünya. Minibüs ilerledikçe, zaman da geriye gidiyor sanki. Muhteşem Mezopotamya ovasının üstüne kurulmuş, daracık sokakları, muhteşem taş binaları, kervansarayları, 1500 yıllık kiliseleri ile inanılmaz orijinal bir yer. Cadde arnavut kaldırımı, sokaklar taş. evlerin arasından yükselen devasa minareler. Bu camilerin mimarisi çok farklı, sebebi Osmanlılardan önce burada hüküm süren Artuklular.

Minibüsten inip önce ana caddesinde gezinti yapmaya başladık. Hangi yerin fotoğrafını çekeyim diye başımız dönüyor. Kahvaltı için küçük bir esnaf lokantasına gidip mercimek çorbası söylüyorum. Üzerine et suyu ilave edip önüme geliyor. Nefis. Etrafımda insanların sabahın o saatinde kavurma yediklerini görüyorum. Önce biraz çekimser kalan eşim de az sade mercimek çorbası söylüyor ve sonra bir tam daha.

Kahvaltıdan sonra yürümeye devam ettik ve bir çay içmek için yol üzerindeki Mezopotamya cafe'nin terasına oturduk. Manzara tek kelimeyle muhteşem. Mezopotamya ovası, sanki bir deniz gibi ayaklarımızın altında. Burada saatlerce oturabilirim. Saatin henüz erken olduğunu fark ettikten sonra, birden methini çok duyduğum Midyat'a gitmeye karar verdik. Tekrar Mardin ilçe otogarı, ve oradan 1 saatlik bir minibüs yolculuğu ile Midyat (Kişi başı 10 TL). Gezmeye geldiğimizi anlayan minibüs şoförü bizi tam eski Midyat çarşısının önünde indiriyor. Gözümüze çarpan ilk şey bol miktarda gümüşçü ve süryani şarap mahzenleri. Kilise ve minareler aynı kare içerisinde yan yana, hepsi birbirinden görkemli. Eski taş binalar ve sokaklar burada da bol miktarda. Hemen etrafımızı oranın yerel çocukları sarıveriyor. Bizi gezdirmek ve bize rehberlik yapmak için peşimizden koşturuyorlar. Önce istemez gibi davransak da ısrarlarına daha fazla dayanamıyoruz ve 10 yaşlarında dünyalar güzeli bir kürt kızının rehberliğinde Midyat'ı gezmeye başlıyoruz. Birçok dizilere ve filmlere ev sahipliği yapmış evleri, konakları, camileri, kiliseleri ve son olarak Midyat çarşısını, bakırcıları gezip dönüş için hazırlanıyoruz. Küçük rehberimize küçük bir harçlık verip kucaklaşıp teşekkür ediyoruz ve tekrar bir saatlik bir yolculukla Mardin'e geri dönüyoruz.

Saat 16:00 suları ve karnımız iyice acıkmıştı. Yemeğimizi Antik Han restoranda yemeye karar veriyoruz. Burası eski tarihi bir han ve tabii ki taş. Oldukça nezih bir yer. Fiyatları da makul.  2 kişi için 45 TL hesap ödeyerek memnun bir şekilde oradan ayrılıyoruz. Eski çarşı ve sokaklarında kaybolup tarihin ve güzelliklerin tadını çıkardıktan sonra havanın da kararmaya başlamasıyla geceyi geçireceğimiz Artuklu Kervansaray Oteli'ne geliyoruz.

Artuklu Kervansaray otel, Mardin'in nitelikli otellerinden. 750 yıllık tarihi bir kervansarayın restore edilmesiyle butik otel halini almış. İçeriye girdiğiniz anda siz de zaman tüneline girmiş oluyorsunuz. Personel gayet ilgili. Odalar temiz ve ferah. Orijinal. Otelin terasında oturup kahve içerek Mardin'i ve uçsuz bucaksız ovayı seyretmek muhteşem bir duygu. kahvaltısı iyi. Konum olarak da gayet iyi ama daha iyi olanlar da var. 2 kişi oda fiyatı kahvaltı dahil 180 TL.

Ertesi gün 11:00 gibi otelden ayrılıyoruz ve son bir defa Mardin sokaklarında kaybolmak istiyoruz. Biraz daha buralarda zaman geçirdikten sonra 22:45 de uçağımızın kalkacağı Diyarbakır'a gidip, uçak saatine kadar da orayı gezmeye karar veriyoruz.
Diyarbakır, benim için tam bir hayal kırıklı oldu diyebilirim. Çok fazla orjinalliği kalmayan, kalabalık, bildiğimiz büyükşehir haline gelmiş. O yüzden burada Diyarbakır hakkında detaylı bir bilgi vermeye gerek duymuyorum. 22:45 de uçağımıza binip 00:30 sularında İstanbul'a inerek evimizin yolunu tuttuk.

Mardin ve Midyat'ı görmenizi tüm forum arkadaşlarıma şiddetle tavsiye ediyorum. Burada sizlere yardımcı olabildiysem ne mutlu. Okuyup paylaştığınız için teşekkür ederim.

Toyota Club Türkiye

Haftasonu Mardin kaçamağı....
« : Mart 19, 2015, 11:28:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
Ynt: Haftasonu Mardin kaçamağı....
« Yanıtla #1 : Mart 19, 2015, 11:52:58 »
Mardin dedinde abi eski sevgilimin yasadigi yerdi onunla birlikte gezcektik vs planlar yapmistik ahh ahhh
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 19, 2015, 12:42:39 »
Mardin dedinde abi eski sevgilimin yasadigi yerdi onunla birlikte gezcektik vs planlar yapmistik ahh ahhh
O planlar hep suya duşer
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 19, 2015, 14:03:04 »
2004 ocak ayından 2012 ağustos ayına kadar calistigim yer.Güneydoğu da calisabilecek en güzel yerlerden birtanesi .Hala arada arkadaşları ziyarete giderim.Bu haftasonu da düşünüyorum.
Ancak midyat a gitmişken ıdil yolundaki kilise.deyrul  umur ve mardin deki deyrul  zefaran a gitseydi niz.Ayrıca midyat yakın olan hasankeyf  de ziyaret edilebilirdi.
Kaburga dolması.inşallah yemissinizdir
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Mart 19, 2015, 14:18:48 »
2004 ocak ayından 2012 ağustos ayına kadar calistigim yer.Güneydoğu da calisabilecek en güzel yerlerden birtanesi .Hala arada arkadaşları ziyarete giderim.Bu haftasonu da düşünüyorum.
Ancak midyat a gitmişken ıdil yolundaki kilise.deyrul  umur ve mardin deki deyrul  zefaran a gitseydi niz.Ayrıca midyat yakın olan hasankeyf  de ziyaret edilebilirdi.
Kaburga dolması.inşallah yemissinizdir

Midyat'tan 45 dk mesafede olduğu söyledikleri Hasankeyf'e zaman kısıtlılığından dolayı maalesef gidemedim. Pişman mıyım? kesinlikle evet. Bir şekilde zaman yaratabilirdim. Ancak bir dahaki gidişimde burayı inşallah ziyaret edeceğim. Malum sular altında kalma tehlikesi var, elimi çabuk tutmam lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 5000
  • Model Yılı: '14
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Mart 19, 2015, 15:43:00 »
Askerliğimi 2008 yılında Ağrı da yaptım.Uçakla önce Erzurum sonra otobüsle Ağrıya gittim tek başıma(ktm ye gitmeden).Yol güzergahında hem hiç araç yoğunluğu olmayışı hemde çok mağaralı bir yol olması beni çok tedirgin etmişti.Birde tabi otobüste konuşulan hiçbirşeyi anlamamak ve insanların bakışları.Tabi o zamandan bu zamana çok şey değişti ama Diyarbakır - Mardin yolculuğunuzda sizi tedirgin eden yada rahatsız eden herhangi bir şey yaşadınız mı?Ve tabi kaburga dolması yediniz mi? :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mart 19, 2015, 16:05:02 »
Askerliğimi 2008 yılında Ağrı da yaptım.Uçakla önce Erzurum sonra otobüsle Ağrıya gittim tek başıma(ktm ye gitmeden).Yol güzergahında hem hiç araç yoğunluğu olmayışı hemde çok mağaralı bir yol olması beni çok tedirgin etmişti.Birde tabi otobüste konuşulan hiçbirşeyi anlamamak ve insanların bakışları.Tabi o zamandan bu zamana çok şey değişti ama Diyarbakır - Mardin yolculuğunuzda sizi tedirgin eden yada rahatsız eden herhangi bir şey yaşadınız mı?Ve tabi kaburga dolması yediniz mi? :)

Ne d.bakır-mardin arası ne de mardin-midyat arası minibüs yolculuğumda, ne de gezip dolaştığım yerlerde yanımda eşim olmasına rağmen en ufak bir rahatsızlık, kuşku veya hoşnutsuzluk yaratacak bir şeye rastlamadım. Aksine insanların ilgisi ve yardımseverliğine şahit oldum. Bu tarz ön yargıları olan herkese de, bu konuda içlerinin rahat olmasını tavsiye ediyorum. Ailenizle, eşinizle rahatça gidip gezebilirsiniz. Halkın tamamına yakını kürt ve araplardan oluşuyor. Onların da kendi aralarında kendi dillerini konuşuyor olması ve benim bunları anlayamamam da gayet doğal.

Son olarak yemek tercihimi kaburga dolması yerine mardin kebabından yana kullandım. D.bakır'da da ciğer yedik malum. Kaburga dolması bir dahaki sefere inşallah.:)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '04
  • 205 kere teşekkür etti
  • 374 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 19, 2015, 16:15:12 »
Hasankeyf kalmamış artık. Gitmediğinize pişman olmayın.  Geçen sene gittiğimde (2.kez ) perişan halini görünce içim acımıştı.ilk  olarak 2010 gittiğimdi canlı panayır tadında mağardaki dükkanları tepedeki mezar ve antik yerleşmeden şimdi eser kalmamış. Zaten kayalar yollar çatlamış tehlike nedeniyle kapatmışlar. Heykelin dibinde kafede bi kahve içtik yerli halk şikayetçiydi hasankeyfin gözden çıkarılmasından zaten bu sene daha boştur diye tahmin ediyorum.  Yazık olmuş uzaktan baktık bi kahve içtik çıktık...
1)ToyotaCorolla 1996gliAC 181000- 225000km (2013- 2016  )satıldı
2)ToyotaCorolla 2004SOL 57.500km(2015-   )
İnsan, kınadığı yaşamadıkça ölmezmiş. (Hadis-işerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kilometre: 15000
  • Model Yılı: '17
  • 108 kere teşekkür etti
  • 148 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 19, 2015, 18:04:52 »
Ne d.bakır-mardin arası ne de mardin-midyat arası minibüs yolculuğumda, ne de gezip dolaştığım yerlerde yanımda eşim olmasına rağmen en ufak bir rahatsızlık, kuşku veya hoşnutsuzluk yaratacak bir şeye rastlamadım. Aksine insanların ilgisi ve yardımseverliğine şahit oldum. Bu tarz ön yargıları olan herkese de, bu konuda içlerinin rahat olmasını tavsiye ediyorum. Ailenizle, eşinizle rahatça gidip gezebilirsiniz. Halkın tamamına yakını kürt ve araplardan oluşuyor. Onların da kendi aralarında kendi dillerini konuşuyor olması ve benim bunları anlayamamam da gayet doğal.

Son olarak yemek tercihimi kaburga dolması yerine mardin kebabından yana kullandım. D.bakır'da da ciğer yedik malum. Kaburga dolması bir dahaki sefere inşallah.:)
Bir Mardin' li olarak bu yazdıklarınız için size teşekkür ederim. Ön yargıların kırılması adına 3. Gözden yapılan böyle objektif yorumlar çok değerli. Ben oralı olduğum için ne kadar anlatsam "memleket milliyetçiliği yapıyor" damgası yiyorum genelde. Turizm o bölgeyi ayağa kaldıracak en önemli faktörlerden biri. Her gün otobüsler dolusu yabancı turist gelen yere insanımız biraz soğuk bakıyor. Bir daha giderseniz(ki şiddetle tavsiye ederim. Çok az ve eksik gezmişsiniz) Dara Harabalerini, Deyrul Umur Manastırı nı, Kırklar Kilisesi ve tarihi Mardin evlerini mutla ziyaret edin. Kaburga dolması, kibe, içli köfte, sembusek yemeden dönmeyin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Corolla Flame Xpack
  • Model Yılı: '23
  • 15 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 19, 2015, 18:55:18 »
Bir Mardin' li olarak bu yazdıklarınız için size teşekkür ederim. Ön yargıların kırılması adına 3. Gözden yapılan böyle objektif yorumlar çok değerli. Ben oralı olduğum için ne kadar anlatsam "memleket milliyetçiliği yapıyor" damgası yiyorum genelde. Turizm o bölgeyi ayağa kaldıracak en önemli faktörlerden biri. Her gün otobüsler dolusu yabancı turist gelen yere insanımız biraz soğuk bakıyor. Bir daha giderseniz(ki şiddetle tavsiye ederim. Çok az ve eksik gezmişsiniz) Dara Harabalerini, Deyrul Umur Manastırı nı, Kırklar Kilisesi ve tarihi Mardin evlerini mutla ziyaret edin. Kaburga dolması, kibe, içli köfte, sembusek yemeden dönmeyin.

Esat abi Mardin' nin neresindensin :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 108 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mart 19, 2015, 19:16:42 »
Esat abi Mardin' nin neresindensin :)
babam Nusaybinli annem ise merkezden ben de merkez doğumluyum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Corolla Flame Xpack
  • 15 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mart 19, 2015, 19:24:28 »
babam Nusaybinli annem ise merkezden ben de merkez doğumluyum.

Bende merkezdenim :) Forumda Mardinli arkadaşları görmek cidden çok güzel bir duygu :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 108 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mart 19, 2015, 19:33:11 »
Bende merkezdenim :) Forumda Mardinli arkadaşları görmek cidden çok güzel bir duygu :)
Memnun oldum kardeşim. Ben de çok sevindim forumda hemşehrimi bulduğuma.  :kanka:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Corolla Flame Xpack
  • 15 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 19, 2015, 19:44:15 »
Memnun oldum kardeşim. Ben de çok sevindim forumda hemşehrimi bulduğuma.  :kanka:

Bende çok memnun oldum abi. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mart 19, 2015, 20:09:03 »
Önceki mesajlarında yazdım.9 yıl kızıltepe devlet hasta. Çalıştım.
Bu 9 yıl boyunca  o kadar rahatım ki ömür boyu unutulmayacak dostluklar kurdum.Senede 2-3 defa ben 2-3 defa  dostlar gelir.Yol üstü ugramalar  hariç.
YAsamadan taniyamazsiniz .İnsanların samimiyeti   varini yogunu paylaşması.Mardin farklı bir memleket.İki oğlum kızıltepe doğumlu.Güzel yerler sıcağı hariç
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 108 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Mart 19, 2015, 20:26:19 »
Önceki mesajlarında yazdım.9 yıl kızıltepe devlet hasta. Çalıştım.
Bu 9 yıl boyunca  o kadar rahatım ki ömür boyu unutulmayacak dostluklar kurdum.Senede 2-3 defa ben 2-3 defa  dostlar gelir.Yol üstü ugramalar  hariç.
YAsamadan taniyamazsiniz .İnsanların samimiyeti   varini yogunu paylaşması.Mardin farklı bir memleket.İki oğlum kızıltepe doğumlu.Güzel yerler sıcağı hariç
Bizim Mardin de meşhur bir sözümüz vardır: Gelen ağlar, giden ağlar. diye. gelen "ne yapacağım buralarda?" diye ağlar. giden de: "nasıl ayrılacağım?" diye.  :D