Gönderen Konu: Aciya " Göbek Atmak" Iste Síze Misket Oyun Havasinin Gercek Oykusu  (Okunma sayısı 2249 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '14
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
Misket Oyun Havasini bilmeyenimiz yoktur diye dusunuyorum.

Ancak bu turkunun gercekte yuzyillar once gercek bir yakilan agit ile ortaya ciktigini biliyormuydunuz?

Oykuyu yazicaktim ancak baktimki buldugum bir sitede cok guzel ozetlemisler ve buradan paylasmak istedim.

--> ACIYA “GÖBEK ATMAK”…ANKARA MİSKET’İNİN ÖYKÜSÜ
Türküler destansı bir masaldır, Anadolu’nun dününden bugüne ulaşan<--

Her biri ayrı bir hikaye barındırır. Her kelime, her satır, yanık gönüllerden yükselen birer ağıttır.

Ağıt, ölümün adından yakılan halk türküleridir. Acıyı, hüznü, özlemi yansıtır.

Bugün hemen her düğünün vazgeçilmezi, Ankara misketinin aslında bir ağıt olduğunu öğrenmek şaşırtıcı ama.

Misket, ufacık tefecik bir elma türü aslında. Hikayemizin asıl kadını, Huriye de tıpkı misket elması gibi.

Bu yüzden yavuklusu Osman Efe’nin ona misket değişi..

Bir nedeni daha var.
Huriye, sık sık evlerinin önündeki elma ağacına tırmanır Osman Efe’nin yolunu gözlerken. Misket, dalında bekler kavuşmayı yani.Osdman, Ankara’nın sayılı efelerinden. Genç, yakışıklı, burma bıyıklı…
Ama bir de 3. adam var. Yörenin ünlü ağalarından Kır Ağa.
O’da aşık misket kıza.Su doldururken çeşme başında gördüğü genç kız sürekli rüyalarında.
Ağalığına güvenip ister genç kızı. Misket kızın babası da, ”Kır Ağa, hem yiğittir, malı mülkü de yerindedir” diyerek verir kızını.
Akşamı zor eder Misket kız gözyaşları içinde. Tırmanıp çıkar elma ağacına. Anlatır durumu Osman Efe’ye.Osman Efe, çılgına döner. Kır Ağa’ya haber gönderir, “vazgeç, benimdir” diye.
Kır Ağa da yiğit bir adam, ”Çıksın karşıma ‘ diye yanıtlar.
Bıçaklar çekilir. Sağ kalan alacaktır Misket’i.
Düello sert gider. Kır ağa sıkıştırdıkça sıkıştırır rakibini. Ama pes etmez Osman.
Durur Kır Ağa birden;
”Benimle böylesine boy ölçüşen yiğide, ben kıyamam. Koç olacak kuzuya bıçak çekemem. Vur bıçağını bağrıma. Misket senin olsun” der.
Kır ağa kötü karakter değildir kısacası.
Hatta daha büyük bir aşka saygı gösterecek kadar yiğittir. Seymen’dir kısacası.
Kır Ağa vazgeçtim demek için Misket’in evine yönelir.
Osman ise pansumanda.
Misket ise. Evet, ağacın tepesinde beklemekte.Kalabalığı görür önce. Kır Ağa’yı. Gözleri Osman’ı arar ama göremez. Birden başı döner sanır ki Osman Efe öldü, Kır ağa kendini almaya geliyor.
Tepe üstü ağaçtan bırakır kendini..Cansız bedeni yere yığılır.Osman Efe yakar aşık olduğu misketin türküsünü.
Ona kavuşmaya bu kadar yakınken kaybetmenin acısını bağlamasının tellerine döker
”Güvercin uçuverdi kanadı açıverdi
Ben yandım amman…”
Türkü Ankara’nın önemli namelerinden biri olur. Ama zamanla bugünkü haline gelir.
Nasıl bir kaderse, Osman’ın acısına göbek atar herkes.
Belki de şöyle düşünmeli,

Onlara nasip olmayan mutluluğu, başkalarına verdiler.

wwe.sahafe.com
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
Ankara türkülerinin çoğu böyle galiba, mesela " bide seviyom dedi ,sana yanıyom dedi, inan ölüyom dedi vah vah vah ! İş verip düğünü ortada koydu aşkıma kıydı vah vah vah! "
Bu şarkı oyun havası ama sözleri böyle :)

Ama demişler ki " boş yere ağlama kalbini bağlama Ankara kızlarına" :)
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • Kan Grubu: 0+
  • 148 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
Hey onbesli türküsü de maalesef bundan nasibini almıştır.  Maalesef.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 11500
  • Model Yılı: '14
  • 18 kere teşekkür etti
  • 31 kere teşekkür edildi
Hey onbesli türküsü de maalesef bundan nasibini almıştır.  Maalesef.
Rahmetli Neşat Ertaş bir programda bu türküyü alkışlayanları;Şaplaklamayın.Bu oyun havası değil, ağıttır... diye uyarmıştı.
2014 Corolla 1.4 D4D Advance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
Vay be ankaralı olarak bilmiyordum.  Teşekkürler.
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah