Gönderen Konu: Araç Değer Kaybı  (Okunma sayısı 1613 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
Araç Değer Kaybı
« : Mart 13, 2015, 11:39:04 »
Araç değer kaybı: Kaza sebebiyle onarım gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kaybı ifade eder.Aracınız kazada herhangi bir hasar görmüşse tamamen ve en düzgün şekilde tamir edilmiş olsa dahi aracınızda değer kaybı oluşur. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus hasar gören bölgenin hiç onarım görmemiş ya da benzer nitelikte bir onarım görmemiş olmasıdır.

Örnek olarak; daha önce başka bir kaza sebebiyle boyanan bir parçanın daha sonra başka bir kaza sebebiyle tekrar boyanması değer kaybına sebep olmazken; bu parçanın değiştirilmiş olması ülkemiz koşullarında değer kaybına sebep olabilecektir.
Araç değer kaybı hesaplamasında aracın;

* Hasar geçmişi ve niteliği
* Kilometresi
* Marka ve model bilgisi
* Üretim yılı
* Pazar değeri
Ve bunlar gibi bir çok faktör dikkate alınarak değerleme yapılır.
ARAÇ DEĞER KAYBI TESPİTİ KİME YAPTIRILIR?
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nce 23.09.2010 tarihinde yayınlanan sektör duyurusu ile araç değer kaybı tespitinin kara araçları branşında ruhsat sahibi sigorta eksperlerince yapılabileceği belirtilmiştir.

ARAÇ DEĞER KAYBI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Birçok sigorta firması araç tamponları ve diğer plastik aksamları değer kaybı oluşmayacağı gerekçesiyle reddetme eğilimindedir; ancak bu genel geçer bir kural değildir. Örnek olarak son model bir arabayı ele aldığımızda bu aracın hasarsız hali ile ön ve arka tamponu boyalı halinin değeri eşittir diyemeyiz.
Ayrıca birçok sigorta şirketi kaza geçiren aracın daha önce de kazası bulunduğu iddiasıyla değer kaybı taleplerini reddetmektedir.
Bu tip durumlarda karşılaştığınızda sigorta eksperleri tarafından hazırlanan değer kaybı raporu ile sigorta şirketlerinden tazminat talep edebilir ya da hukuki süreci başlatabilirsiniz.
DEĞER KAYBINDA ZAMAN AŞIMI
Araç değer kaybı davalarında zaman aşımı süresi 2 yıldır. İki yıl içinde kaza yapmışsanız araç değer kaybı talebinde bulunabilirsiniz.

Karıştığınız kazada,kusurlu taraf değilseniz ve aracınızın piyasa değerini düşürecek bir onarım yapılacaksa,karşı taraftan(trafik sigortası,kasko) bu uğradığınız maddi zararı talep edebilirsiniz.

"2 avukatla ve 3 sigortacı ile görüştüm,şartlar uyuyorsa,talep etme hakkımız var,yargıtayın kesinleşmiş dava kararları var,mevzuatı bilen avukat ve sigorta eksperleri ile düzgün yol almak mümkün.örneğin park halindeki aracınıza,boydan boya sürttü bir araç,yan 4 parça boyandı 2012 model hatasız c180 110.000 tl civarında iken böyle bir işlemde 95.000 tl civarına düşüyor,araç onarılsa bile arada ciddi bir maddi zarar söz konusu oluyor,bu zararı tahsil etme hakkımızı sonuna kadar kullanmalıyız..."

[Facebooktan alıntıdır]

Toyota Club Türkiye

Araç Değer Kaybı
« : Mart 13, 2015, 11:39:04 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Ynt: Araç Değer Kaybı
« Yanıtla #1 : Mart 13, 2015, 11:46:01 »
Değer kaybı davasını, eğer siz %0 kusurlu iseniz karşı tarafa açabilirsiniz. Karşı taraf eğer ticari bir araç ise burada dava açılacak tarafın kazayı yapan sürücü mü yoksa araç sahibi mi olacağı tartışma konusu oluyormuş. Bir tartışma konusu daha sigortaya dava açılabilir mi? bunun için öncelikle poliçede ayrıca değer kaybı teminatı olması gerektiği söyleniyor. Yani bu konu hukuki açıdan daha tam netleşmemiş konulardan biri.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 13, 2015, 11:53:29 »
Değer kaybı davasını, eğer siz %0 kusurlu iseniz karşı tarafa açabilirsiniz. Karşı taraf eğer ticari bir araç ise burada dava açılacak tarafın kazayı yapan sürücü mü yoksa araç sahibi mi olacağı tartışma konusu oluyormuş. Bir tartışma konusu daha sigortaya dava açılabilir mi? bunun için öncelikle poliçede ayrıca değer kaybı teminatı olması gerektiği söyleniyor. Yani bu konu hukuki açıdan daha tam netleşmemiş konulardan biri.

Ben tam olarak bilgi sahibi değilim.Birinin işine yarayabilir diye paylaştım :) Facebookta verilen cevap şöyle

"2 avukatla ve 3 sigortacı ile görüştüm,şartlar uyuyorsa,talep etme hakkımız var,yargıtayın kesinleşmiş dava kararları var,mevzuatı bilen avukat ve sigorta eksperleri ile düzgün yol almak mümkün.örneğin park halindeki aracınıza,boydan boya sürttü bir araç,yan 4 parça boyandı 2012 model hatasız c180 110.000 tl civarında iken böyle bir işlemde 95.000 tl civarına düşüyor,araç onarılsa bile arada ciddi bir maddi zarar söz konusu oluyor,bu zararı tahsil etme hakkımızı sonuna kadar kullanmalıyız..."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 13, 2015, 13:34:01 »
@Orçun Kaya (4126) Paylaşım son derece faydalı olmuş, benim duyduğum hukuksal durumu özetledim. Dediğiniz gibi bu konuda mağdur olanlar hakkını sonuna kadar aramalı.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 13, 2015, 19:05:33 »
Yine de Allah kimsenin başına getirmesin de bir süre arabasız kalmanın yanında bürokrasi ile de uğraşmak zorunda kalınmaz.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 350
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Mart 18, 2015, 06:06:44 »
Dün akşam Fox TV nin haberini izledim. Habere göre % 20 kusurlu olursanız dahi maddi değer kaybının tamamı olmasa da % 80'ini sigorta şirketinden alabiliyormuşuz. Kusurun tamamen karşı tarafta olmasına gerek yokmuş. Doğruluğunu araştırmadım, haberde bu şekilde belirtildi ve bana da mantıklı gibi geldi. İnşallah kimsenin başına böyle şeyler gelmez, kimse de bu tür şeyler ile uğraşmak zorunda kalmaz...
Bir adam ki bilir, bildiğini de bilir, o adam akıllıdır, onu takip et.
Bir adam ki bilmez, bilmediğini de bilir, o adam zavallıdır, ona yardım et.
Bir adam ki bilmez, bilmediğini de bilmez, o adam zararlıdır, onu ihmal et.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '10
  • 12 kere teşekkür etti
  • 34 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 19, 2015, 20:18:40 »
devlet işleri kanunlar vs hep böyledir açıklamaya baksanıza

denmiş de burada şartlar ne oluyo ? devlet işinde o şartlarda büyük çoğunlukla açık kapılar vardır onların net olması lazım ve acaba neler
2010 Toyota Corolla Comfort Benzin/Lpg

Bize Heryer ....     :)