0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
300 km olarak planlanan Som-J 2018 yılında hazır hale gelecek.5.Nesil F-35 savaş uçağında ve Eurofighter Typhoon uçaklarında kullanılabilecek olan Som-j yere yakın seyir gerçekleştirerek radarlarda görülemiyor.Havada hedef değiştirme özelliğine de sahip olan Som-j gemilere karşı da kullanılacaklar.
Kara sistemleri konusunda az biraz uzman sayılırım, meslek dalım çünkü. Altaydı, Ataktı, Cobra TTZA, MPT 76, cummins motorlar, allison transmisyonlar, M60 T vs. detay sorularınız olursa cevaplayabilirim, ancak baştan söyleyeyim cevaplar biraz moral bozabilir. Projeler hakkında medya yoluyla lanse edilenler ile reel durum arasında çok farklar var. Özellikle son dönemdeki bir çoğu aceleye getirilmiş kısa vadede somut olarak kamuoyuna birşeyler sunma çabasına dönüşmüş siyasi manevralara kurban gitmiştir.
Medyanın saptamalarına gıcık oluyorum Atak helikopterinin haberinin resmine apache helikopterinin resmini koyuyorlar bu kadar saçmaliyorlar
Aynen. Ama benim asıl gıcık olduğum konu "milli" muhabbeti, yani F16 ne kadar milliyse ATAK da o kadar millidir ama maalesef halka enteresan bir şekilde lanse ediliyor.
Buna katılmak mümkün değil.hatta ikisinin durumunun birbiri ile zerre kadar alakası yok.Medya ne kadar %100 yerli diye her şeyi biz yaptık diye konuyu bir tarafa götürüyorsa bu proje için f-16 ayarında demekte o derece başka bir tarafa götürmektir.Birde bunu biliyorum diyen arkadaşlar yaparsa işimiz iş.
Size özelden (Altay tankına ait detay) bir fotoğraf yolladım. Konuyu çok da dramatize etmek istemiyorum ama Atak helikopterinin veya Altay tankının hangi parçası yerli bana söylerseniz ben de öğrenmiş olurum.Şimdi internetten, yazılı-basılı medyadan vs. edinilen bilgilerle kesin yargı bildirmek çok da doğru değil. Zamanında otokarın yetkililerine de "cobra ttza madem yerli niçin marş motorunu 9 ay bekledik ve gelen parça da uyumsuz çıktı?" diye sorunca sizinkine benzer bir tavır takınmışlardı. Yahu motor cummins, transmisyon allison falan da anten dipliği isveç, far sinyal italyan, stop lambaları usa olur mu? Neyse sizin bu tepkinizi çok zaman milli duyguları hassas arkadaşlardan alıyoruz ancak bu durum realiteyi maalesef değiştirmiyor. edit : yerli katkı oranı konusunda bir zamanlar BMC'nin tutumu iyiydi, İzmir'li yan sanayiye oldukça iş veriyordu, son durumu bilmiyorum.
Hayalet yazılım ne ola ki? Abartma ve sallama hususunda dünya rekoru kıracağız nerdeyse. Şu haberi yapan arkadaşlar ülkeyi ve yaptıklarını öveceğiz diye gereksiz palavralardan uzak dursalar daha iyi olacak aslında.