Gönderen Konu: Milli Savunma Sanayii  (Okunma sayısı 11050 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
Ynt: Milli Savunma Sanayii
« Yanıtla #60 : Mayıs 10, 2015, 18:03:35 »
300 km olarak planlanan Som-J 2018 yılında hazır hale gelecek.5.Nesil F-35 savaş uçağında ve Eurofighter Typhoon uçaklarında kullanılabilecek olan Som-j yere yakın seyir gerçekleştirerek radarlarda görülemiyor.Havada hedef değiştirme özelliğine de sahip olan Som-j gemilere karşı da kullanılacaklar.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #60 : Mayıs 10, 2015, 18:03:35 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '94
  • 18 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #61 : Haziran 16, 2015, 23:30:31 »
Kara sistemleri konusunda az biraz uzman sayılırım, meslek dalım çünkü. Altaydı, Ataktı, Cobra TTZA, MPT 76, cummins motorlar, allison transmisyonlar, M60 T vs. detay sorularınız olursa cevaplayabilirim, ancak baştan söyleyeyim cevaplar biraz moral bozabilir. Projeler hakkında medya yoluyla lanse edilenler ile reel durum arasında çok farklar var. Özellikle son dönemdeki bir çoğu aceleye getirilmiş kısa vadede somut olarak kamuoyuna birşeyler sunma çabasına dönüşmüş siyasi manevralara kurban gitmiştir.
cressida, camry, ae101 , RAV4 , E120, E140 , corona

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '05
  • 447 kere teşekkür etti
  • 427 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #62 : Haziran 16, 2015, 23:55:50 »
Kara sistemleri konusunda az biraz uzman sayılırım, meslek dalım çünkü. Altaydı, Ataktı, Cobra TTZA, MPT 76, cummins motorlar, allison transmisyonlar, M60 T vs. detay sorularınız olursa cevaplayabilirim, ancak baştan söyleyeyim cevaplar biraz moral bozabilir. Projeler hakkında medya yoluyla lanse edilenler ile reel durum arasında çok farklar var. Özellikle son dönemdeki bir çoğu aceleye getirilmiş kısa vadede somut olarak kamuoyuna birşeyler sunma çabasına dönüşmüş siyasi manevralara kurban gitmiştir.
Medyanın saptamalarına gıcık oluyorum Atak helikopterinin haberinin resmine apache helikopterinin resmini koyuyorlar bu kadar saçmaliyorlar  >:(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 18 kere teşekkür etti
« Yanıtla #63 : Haziran 17, 2015, 00:05:36 »
Medyanın saptamalarına gıcık oluyorum Atak helikopterinin haberinin resmine apache helikopterinin resmini koyuyorlar bu kadar saçmaliyorlar  >:(

Aynen. Ama benim asıl gıcık olduğum konu "milli" muhabbeti, yani F16 ne kadar milliyse ATAK da o kadar millidir ama maalesef halka enteresan bir şekilde lanse ediliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • power of honda
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 26 kere teşekkür etti
  • 121 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #64 : Haziran 17, 2015, 00:15:33 »
Aynen. Ama benim asıl gıcık olduğum konu "milli" muhabbeti, yani F16 ne kadar milliyse ATAK da o kadar millidir ama maalesef halka enteresan bir şekilde lanse ediliyor.

Maalesef durum dediğiniz gibi.
Can yakıpta kalp kırma ey insanoğlu,seninde gülbenzin solacak birgün...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #65 : Temmuz 05, 2015, 02:10:49 »

Buna katılmak mümkün değil.hatta ikisinin durumunun birbiri ile zerre kadar alakası yok.

ilk olarak F-16  üzerinde herhangi bir oynama yapamazsınız.Atakta Motor ve gövde (ve buna bağlı ekipman yazılım) hariç çoğu sistem yerli üretimdir.Üzerindeki FLIR'dan tutunda cirite kadar.

ikincisi F-16 bir  montaj projesidir.Atak ise Milli geliştirme.Bu geliştirme içinde  başta dizayn olmak üzere elektronik suitlerin geliştirlmesidi vardır ve bunların (Elektronik doananım) büyük kısmı yerli malıdır ve ileride bu yerlileştirme oranı git gide artacaktır.B versiyonlarına eklenecek radarda yerli mesela  ( emin değilim ama Mateksan olması lazım )F-16 da ise Block 30 lar için yeni izin alındı daha Özgür için.Birinde vidasına dokunamazken diğerinde istediğiniz oynamayı yapma ekleme çıkarma özgürlüğünüz var.

üçüncüsü silah entegrasyonu meselesi.Kendi ürettiğiniz bir silahı F-16 takarken izin almak ve entegrasyon için gerekli bilgileri (ki bu silahın bazı kritik bilgilerini içerir) ABD ye vermek zorundasınız (bakınız HGK) Atak için böyle bir risk yok.İstediğini istediğin gibi entegre et (bakınız  cirit)

Medya ne kadar %100 yerli diye her şeyi biz yaptık diye konuyu bir tarafa götürüyorsa bu proje için f-16 ayarında demekte o derece başka bir tarafa götürmektir.Birde bunu biliyorum diyen arkadaşlar yaparsa işimiz iş. :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 18 kere teşekkür etti
« Yanıtla #66 : Temmuz 19, 2015, 20:11:15 »
Buna katılmak mümkün değil.hatta ikisinin durumunun birbiri ile zerre kadar alakası yok.
Medya ne kadar %100 yerli diye her şeyi biz yaptık diye konuyu bir tarafa götürüyorsa bu proje için f-16 ayarında demekte o derece başka bir tarafa götürmektir.Birde bunu biliyorum diyen arkadaşlar yaparsa işimiz iş. :(

Size özelden (Altay tankına ait detay) bir fotoğraf yolladım. Konuyu çok da dramatize etmek istemiyorum ama Atak helikopterinin veya Altay tankının hangi parçası yerli bana söylerseniz ben de öğrenmiş olurum.

Şimdi internetten, yazılı-basılı medyadan vs. edinilen bilgilerle kesin yargı bildirmek çok da doğru değil. Zamanında otokarın yetkililerine de "cobra ttza madem yerli niçin marş motorunu 9 ay bekledik ve gelen parça da uyumsuz çıktı?" diye sorunca sizinkine benzer bir tavır takınmışlardı. Yahu motor cummins, transmisyon allison falan da anten dipliği isveç, far sinyal italyan, stop lambaları usa olur mu? Neyse sizin bu tepkinizi çok zaman milli duyguları hassas arkadaşlardan alıyoruz ancak bu durum realiteyi maalesef değiştirmiyor.

edit : yerli katkı oranı konusunda bir zamanlar BMC'nin tutumu iyiydi, İzmir'li yan sanayiye oldukça iş veriyordu, son durumu bilmiyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #67 : Temmuz 19, 2015, 21:25:31 »
Yerli üretim konusunda ar ge ye çok daha fazla kaynak aktarılarak birşeyler yapılmaya çalışılıyor ancak genel anlamda size katılıyorum.Evet yerli oranımız çok düşük
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #68 : Temmuz 22, 2015, 00:13:18 »
Size özelden (Altay tankına ait detay) bir fotoğraf yolladım. Konuyu çok da dramatize etmek istemiyorum ama Atak helikopterinin veya Altay tankının hangi parçası yerli bana söylerseniz ben de öğrenmiş olurum.

Şimdi internetten, yazılı-basılı medyadan vs. edinilen bilgilerle kesin yargı bildirmek çok da doğru değil. Zamanında otokarın yetkililerine de "cobra ttza madem yerli niçin marş motorunu 9 ay bekledik ve gelen parça da uyumsuz çıktı?" diye sorunca sizinkine benzer bir tavır takınmışlardı. Yahu motor cummins, transmisyon allison falan da anten dipliği isveç, far sinyal italyan, stop lambaları usa olur mu? Neyse sizin bu tepkinizi çok zaman milli duyguları hassas arkadaşlardan alıyoruz ancak bu durum realiteyi maalesef değiştirmiyor.

edit : yerli katkı oranı konusunda bir zamanlar BMC'nin tutumu iyiydi, İzmir'li yan sanayiye oldukça iş veriyordu, son durumu bilmiyorum.

Atak için yazayım FLIR ,Görev bilgisayarı ,Telsiz sistemleri ,Avionik sistemler,Top mühimmatı , Cirit ve Hisar füzeleri,ELektronik Harp Suiti,Chaff /Flare Dispanseri ,IFF ,MFD 'ler İleride MİLDAR... Wikipediaya baklırsa 40 tane sistemden bahsediliyor yerli üretim.Gövde üretimide Tai'de yapılıyor bildiğim kadarıyla.Yine yanlış bilmiyorsam bu platformda Motor- Rotor takımı Ve top hariç geri kalan sistemlerin hepsi yerli olacak.

Altay için ise Atış kontrol sistemi ,Akkor (ileride) ,Zırh ,Tank Topu (lisanslı Üretim) Tank Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi.
mühimmatlar (, Sabot mermi durumunu bilmiyorum olursa mükemmel olur)...Geriye Motor süspansiyon takımı (ileride buda yerli olacak diye biliyorum ama emin değilim) kalıyor zaten.Eğer TÜMOSAN işi kıvırabilirse Motor içinde elimizde bir alternatif olacak.Hatta tüm zırhlı iş ve istihkam makineleri için.

Bunlar daha seri üretim aşamasının ilk basamaklarında olan projeler.AVCI kaskı gibi kuşak atlayacak teknolojiler geliştiriliyor.Gelişim süreci bittiği zaman nihai ürün aşamasına gelince bir çok ürün peyder pey bu platformlara entegre edilecek.

Hepsi bir yana  bizim ülkemizde "yerli üretim" deyince bilgisayarın çipinden somununa kadar Türkiye'de üretilmesi geliyor insanların aklına.Kimse kusuruma bakmasın ama böyle bir dünya yok (istisnası ABD sayılır) Vakıf olmadığınız bir alanda (üretici olarak) son derece sofistike ürün ortaya çıkarma peşindesiniz.Burada aslolan ürünün dizaynı ve üzerinde değişiklik yapabilecek konfigüre edebilecek bilgi ve birikimin olması.Sonrada ürünün Ticari tüm haklarının elinizde olması.İşte bir ürünü yerli yapan budur.Bence Yerlilik tanımınızı bir değiştirin.Bugün Mercedes nasıl başka bir markanın motorunu kullanıyorsa ve yine Mercedes kalıyor ise bu tür ürünlerde böyledir.

Siz anten dipliğini!!  ele alıp alternatifini takabilecek derecede tasarımına teknolojisine  ve değiştirme hakkına sahipseniz , stop lambasını istediğiniz gibi konfigüre etme özgürlüğünüz varsa (bu gün usa olur yarın Bursa yan sanayi) Tasarladığınız ürünün tüm dinamik ve teknolojisine hükmedebiliyorsanız o ürün yerlidir arkadaş.Yoksa F-16 lar üzerinde onlarca parçanın dahada kalitelisini üretecek teknoloji ve altyapı varken dokunamıyorsanız dokunduğunuzda ceza yağıyorsa üretim teknolojisi olsa ne oluyor olmasan ne oluyor?? Bir tarafta Tank örneği bir tarafta F-16  hangisi daha doğru?

Şuda kesinlikle unutulmamalı bu projeler daha yeni başladı ve olgunlaşmak üzere ,ALTAY'ın bir kaç nesil sonra yine bu yerli üretim oranı ile kalacağını düşünmüyorsunuz umarım.

Geliştirme modelini benimsemeyebilirsiniz.Dersiniz ki motoru, üret süspansiyonu üret ,ileri derece teknolojik mühimmatları üret...deyip tankın tüm parçalarını bir şekilde başka platformlarda ürettirip sonra birleştir tankı yap.Buda bir seçenektir ama bildiğim kadarı ile maliyeti onlara katlayan maliyet  süreyi saymıyorum bile.Biz bu kafa ile Tank geliştirsek elin oğlu 6. veya 7. nesil tanka geçmiş olur herhalde.Bizde tonlarca para harcayıp yıllar sonra elimizde 3+ nesil tankla kalırız.Hemde önümüzde ARJUN gibi  bir örnek varken.

Umarım fikir bazında anlatabilmişimdir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 447 kere teşekkür etti
« Yanıtla #69 : Temmuz 28, 2015, 22:28:18 »
Milli Savunma Sanayii  ile ilgili değil ama savunma sanayi ile ilgili  :)  :D

http://www.sabah.com.tr/dunya/2015/07/28/rusyanin-guc-gosterisi-komediye-donustu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 447 kere teşekkür etti
« Yanıtla #70 : Ağustos 01, 2015, 00:56:58 »
KANDİLİ YERLE BİR EDEN MİLLİ İNSANSIZ HAVA ARACIMIZ ANKA
Üç gün içinde Kandil'i yerle bir eden operasyonun arkasından yerli İHA'lar çıktı. İşte Kandil'i yerle bir eden yerli İHA'larımız:
İHA'lar, Türk mühendisler tarafından yapılan hayalet yazılım sayesinde kimseye yakalanmadan bilgi topladı. F-16'lar bu sayede nokta atışı yaparak PKK'ya ağır zarar verdi. Teröristler, ateşkes için aracılarla haber gönderdi
Suruç saldırısı sonrası eski kalleş günlerine dönen PKK ve PKK'yı açıktan destekleyen HDP, başlarına yağan bombaları görünce bir anda ağız değiştirip "Biz yapmıyoruz. Konuşarak çözülmeyecek bir durum yok" demeye başladı. PKK terörünü iki günde köşeye sıkıştıran başarılı operasyonların arkasında ise Türk yapımı askeri silahlar çıktı. Özellikle bombardıman öncesi PKK mevzilerini izleyerek koordinat gönderen İHA'ların başarısı parmak ısırttı. Geçmişte bu işlem İsrail'den alınan yazılımlarla yapıldığı için yeterince başarılı olamıyordu. Çünkü İsrail yapımı insansız hava araçları (İHA) çektiği görüntüleri ilk olarak İsrail'deki yetkililere gönderiyordu. Bu görüntüler ise PKK ile paylaşıldığı için, İHA'lar gelmeden teröristler mevzilerini kamufle ediyordu. Şimdi hayalet yazılım sayesinde sadece bizim karargahın gördüğü görüntüler ve Türk yapımı radar sayesinde terör hedeflerini erkenden belirten sistemler, üç gün içinde Kandil'in yerle bir edilmesinin anahtarı oldu. 100 İHA'nın uzun süreli havada kalan 20'si, tüm gün Kandil'de kontrol yaparken, 5 kişilik grupların hareketleri bile tespit edildi. Nokta tespit yapılan koordinatlar sayesinde yine yerli yapımı nüfuz edici bombalar ile tam isabet yapılan atışlar PKK'ya tarihin en ağır zaiyatını verdirdi. İHA'lar sadece F-16'lara yardımcı olmadı. İHA'ların tespit ettiği 40 kilometre içindeki noktalar yine yerli üretim olan paletli fırtına ve çekici obüslerle top atışına da tutuldu.
Türk yapımı İHA'ların yazılımları da Türk mühendislerin imzasını taşıyor. Daha önce İsrail'den alınan insansız hava araçları, Türk karargahından önce İsrail'e görüntü gönderiyordu. Bu bilgiler PKK ile paylaşıldığı için Kandil'e yapılan operasyonlardan F-16'lar yüksek başarılı bombardıman yapamıyordu.
İHA'ların saptadığı hedefler dün de F-16'lar ve obüsler tarafından vuruldu. Öğlen 14.00-16.30 saatleri arasında yapılan bombardımanda PKK yine büyük darbe aldı.
Kandil'deki teröristler, başarılı bombardıman sonrası kaçacak delik aradı. PKK'nın elebaşları ateşkes yapılması için Barzani ve HDP'yi aracı yapmaya çalıştı.
GENEL ÖZELLİKLER
Mürettebat: Yok
Gövde uzunluğu: 8 metre
Kanat açıklığı: 17 metre
Toplam kalkış ağırlığı: 1.500 kg
Yakıt ağırlığı: 250 kg
Yararlı yük ağırlığı: 200 kg
Motor: 1 x dört-silindirli, turbolu motor, 155 hp
Azami hız: 217 km/s
Olağan seyir hızı: 140 km/saat
Servis irtifası: 30.000 feet
Havada kalış süresi: 24 - 32 saat
Harekat yarıçapı: 200 km
Radar: Aselsan Sar
Kaynak: https://www.facebook.com/TurkSavunmaVeSilahTeknolojileri

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #71 : Ağustos 20, 2015, 20:58:22 »
Hayalet yazılım ne ola ki?

Abartma ve sallama hususunda dünya rekoru kıracağız nerdeyse. Şu haberi yapan arkadaşlar ülkeyi ve yaptıklarını öveceğiz diye gereksiz palavralardan uzak dursalar daha iyi olacak aslında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #72 : Ağustos 20, 2015, 23:14:51 »
Hayalet yazılım ne ola ki?

Abartma ve sallama hususunda dünya rekoru kıracağız nerdeyse. Şu haberi yapan arkadaşlar ülkeyi ve yaptıklarını öveceğiz diye gereksiz palavralardan uzak dursalar daha iyi olacak aslında.
Hamza abi belediye otobüsünün üzerine güneş paneli koymuşlar. Haber güneş enerjisiyle çalışan otobüs Türkiyede ilk şeklinde haberler yapıyorlar. Haberi yüzelsel dinleyen vatandaşın tepkisi vay canına diyor. Halbuki bu paneller sadece otobüsün aydınlatma ve lcd panellerinin çalışmasını sağlıyor. Klima yı çalıştırıyor dese amenna. Ama kimse maliyetten baksetmiyor. Hayalet yazılımda öyle birşey. Abd nin insansız İha sını Ruslar indirebiliyorsa bana kimse hayaletten bahsetmesin.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."