Gönderen Konu: Balastın Aydınlatmaya Etkisi nedir?  (Okunma sayısı 3251 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '04
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Balastın Aydınlatmaya Etkisi nedir?
« : Şubat 18, 2015, 14:40:22 »
Merhaba. Aynı soruyu far sorunu başlığına da yazdım ama cevap veren olmadığı için yeni konu açma gereği duydum.

2004 Model Avensis 1.6 Elegant sahibiyim. Far aydınlatma sorunundan dolayı farları temizlettim. Far temizliği yapan usta her iki farda da aynı ampülün olduğunu ama sağ farın balastının orjinal olmadığını söyledi. Temizlik sonrasında baktığımda da sağ farın hem ışık rengini biraz daha sarımsı hem de aydınlatma gücünün çok daha düşük olduğunu gördüm.

Bunun sebebi balast mıdır? Aynı ampul kullanılmasına rağmen balastın farklı olması hem ışık rengini hem de miktarını bu kadar etkileyebilir mi? Başka bir yerde de sorun olabilir mi?

Cevap veren arkadaşlara şimdiden Teşekkür Ederim...

Toyota Club Türkiye

Balastın Aydınlatmaya Etkisi nedir?
« : Şubat 18, 2015, 14:40:22 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Ynt: Balastın Aydınlatmaya Etkisi nedir?
« Yanıtla #1 : Şubat 18, 2015, 14:41:39 »
Etkileyebilir. 2. el aldı iseniz önceki sahibi tarafından farklı bir işlem yapılmış olabilir.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 18, 2015, 14:48:03 »
Evet ikinci el aldım. Alalı daha 1 ay olmadı. Önceki sahibi tarafından ne yapıldı bilemiyorum.  Farlarda yansıtıcı ayna kararmasından dolayı ciddi bir aydınlatma problemi olduğu için ilk başta anlayamadım ama farlara temizlik yapıldığında, hem farlar sökülürken balastın orjinal olmadığını gördüm hem de temizlik sonrasında aydınlatma ve renk farkını daha iyi görmüş oldum.

Eğer ki bu sorunun balastın kalitesinden kaynaklandığına emin olabilirsem bir şekilde orjinal balast bulup takmayı düşünüyorum. Şu an ki aydınlatma bile eskiye oranla kıyaslanamayacak kadar yüksek ve çok memnunum ama genede farlardaki farklılık beni rahatsız ediyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 19, 2015, 17:21:20 »
http://www.frmtr.com/teknik-bilgiler/2434402-xenon-hakkinda-butun-teknik-bilgiler.html

Cevap için teşekküler. Ancak burada genelde parçaların ne işe yaradığı anlatılmış. Benim sorum ise balast farkının aydınlatmaya etkisi.

Araştırdığım kadarı ile balasta göre en çok ampülün ısınma süresi değişiyor. Kaliteli balastlarda 1-2 saniye iken kalitesizlerde 8-10 saniyeyi bulabiliyor.

Ancak benim arabada saatler geçsede iki far aynı oranda aydınlatmıyor. Ampul ısınması haricinde her iki balastta 35w denmesine rağmen ampüle verilen güç farklı gibi geldi. Böyle bir şey olabilir mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: -
  • 36 kere teşekkür etti
  • 69 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 20, 2015, 10:35:20 »
Çok net bilmemekle beraber, renkler bence birbirinden farklı değildir ampuller aynı olduğu için. Işık şiddeti farklı olduğu için göze öyle görünüyordur. Ya da orijinal olmayan balast, zamanla o ampule zarar verdiyse rengi bir miktar değişmiş olabilir. Tavsiyem her iki balastı da değiştirin. Diğeri ile aynı olsa da kullanım süreleri aynı olmadığından balastların çıkışları eşit olmayacaktır.

Fakat size kuvvetle tavsiye ediyorum ki xenon ampul kullanmayın. Komple söküp balasta ve/veya ampule harcayancağınız yaklaşık 80-100 TL yerine 20-30 TL ye normal akkor ampuller alın. Böylece hem cebinizi korursunuz hem de o xenon farlarla trafikteki diğer sürücülerin -özellikle hava karanlık iken- gözlerini delip geçmeyip rahatsız etmeyerek onlara saygılı olmanıza hem de olası kaza tehlikelerine mahal vermemiş olursunuz.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 20, 2015, 11:01:08 »
Hocam benim araç Avensis Elegant. Yani sonradan takılan çakma xenon değil, fabrika çıkışı orjinal xenon farlı. Far seviyesi de düzgün ayarlandığında karşıdakini rahatsız etmez.

Evet söylediğiniz mantıklı, yani ışık şiddeti daha az olduğu için ampül tam parlaklığa ulaşamadığından daha sarı görünebilir. Peki kağıt üzerindeki değerler aynı görünse de balast kalitesine göre ışık şiddeti değişebilir mi?