Gönderen Konu: Yakıt tüketimim çok yüksek  (Okunma sayısı 3006 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Corolla 2011
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 115000
  • Model Yılı: '11
Yakıt tüketimim çok yüksek
« : Şubat 11, 2015, 15:39:20 »
Herkese merhabalar.1 hafta önce 2011 corolla 1.4 dizel bir araç satın aldım. Km.si 115 binde.
Aracın depoyu full doldurdum.Depoyu full doldurduğumda gidebileceğim km 712 gösteriyordu yol bilgisayarı.Biraz garipsedim.900 1000 km yol yapılabilceği söylenmişti... 55 km şehir dışı gayet sakin bir sürüş yaptım ve 4.4 ortalama elde ettim.Daha sonra merak edip yakıtı tekrar doldurttum. 16 tl' ye doldu. Yani 55 km yolu 16 tl ye gitmiş oldum ve şehir dışı.Km başına 29-30 kuruş yakmış şok oldum(3.90'dan aldım shell'den). Yol bilgisayarı 4.4 gösteriyor yaklaşık 17 kuruşa tekabül ediyor. Ama gerçekte 29 30 kuruş yakmışım.Aracın çekişinde hiç bir problem yok ...Moralim çok bozuldu bi heves almıştım böyle olunca..
Acaba ne gibi bi problem olabilir ne yapmam lazım ilk arabam tecrübesizim.Yardımcı olursanız çok memnun olurum.
Saygılarımla..

Toyota Club Türkiye

Yakıt tüketimim çok yüksek
« : Şubat 11, 2015, 15:39:20 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Ynt: Yakıt tüketimim çok yüksek
« Yanıtla #1 : Şubat 11, 2015, 15:50:40 »
Seyahat başlangıçlarında ortalama tüketim göstergesini sıfırlıyor musunuz? sıfırlamaz iseniz menzil hafızadaki son tüketime göre rakam gösterir. 4.4 litre yüksek bir tüketim değil. Ayrıca aracın bakımının düzenli yapılmamış olması ve düşük lastik basınçları da tüketimi olumsuz etkiler. Yakıt fiyatındaki sürekli değişkenlikten dolayı litre bazında takip etmek daha doğru sonuç verir. Aracın bakım geçmişini bilmiyorsanız genel bir kontrolden geçirmekte fayda var.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 11, 2015, 15:53:13 »
Bu kadar kısa mesafelerde sağlıklı sonuç almak zor.
Pompacının hatalı tetik bırakması ile oluşan gramlık farklar bile büyük hatalara yol açar.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Corolla 2011
« Yanıtla #3 : Şubat 11, 2015, 15:56:28 »
Seyahat başlangıçlarında ortalama tüketim göstergesini sıfırlıyor musunuz? sıfırlamaz iseniz menzil hafızadaki son tüketime göre rakam gösterir. 4.4 litre yüksek bir tüketim değil. Ayrıca aracın bakımının düzenli yapılmamış olması ve düşük lastik basınçları da tüketimi olumsuz etkiler. Yakıt fiyatındaki sürekli değişkenlikten dolayı litre bazında takip etmek daha doğru sonuç verir. Aracın bakım geçmişini bilmiyorsanız genel bir kontrolden geçirmekte fayda var.

Evet her şeyi sıfırladım. 4.4 ortalama yaptım yol bilgisayarına göre 17 18 kuruş. Ama gerçekte depoyu doldurduğumda 16 tl yani 29 30 kuruş.Çok sakin sürdüm.İkisinin arasında çok büyük fark var arabam çok yakıyor.Aracı serviste bakımı yapıldıu öyle aldım

Mesaj Birleştirildi: Şubat 11, 2015, 15:59:11
Bu kadar kısa mesafelerde sağlıklı sonuç almak zor.
Pompacının hatalı tetik bırakması ile oluşan gramlık farklar bile büyük hatalara yol açar.

Hocam kime sorsam çok yakmışsın diyor depoyu doldurunca menzil 712 km gösterdi gidebileceğim yolu...Arkadaşta aynı araç var 850 km gösteriyor.Km ye 20-21 kuruş yakıyorum dedi beynimden vurulmuşa döndüm.Benzinli arabası var arkadaşımın şehir dışı o bile 25 kuruş yakıyor.Ne yapacağımı bilemedim.Sorun varsa bile acaba çok masraf çıkarır mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 11, 2015, 16:01:53 »
 Öncelikle aracınız hayırlı olsun.
 Bahsettiğiniz şekilde hesap yapıp üzülmenize gerek yok.
 Kullanım tarzına göre tüketimler arası önemli farklar olabilir.
 Kısa mesafelerde otomobiller çok yakıt tüketir motor ideal çalışma sıcaklığına gelme süreleri içinde.
 Soğuk motor ile rampa çıkışlarında bu değerler daha da artar.
 Yol bilgisayarı ile gerçek değerler  arasında gözardı edilebilir farklar olur. Yol bilgisayarı verilerine güvenebilirsiniz. Fakat bu değerlerin nasıl elde edildiğini unutmayın. Ort değeri, sayaç sıfırlandıktan sonraki tüketim değeri ortalamasıdır. Kalan yakıt ile gidilebilecek mesafeyi de buna göre hesaplar.
 Aracı çalıştırın, 2-3 km yol yapın ve sonrasında sayacı sıfırlayın. 100Km yolda 80km/s gibi hızları geçmeyin ve ortalama tüketim değerini tekrar okuyun. Bunu yapmak için şehirler arası yola ihtiyacınız var. Sırf bu hesap için de bence yol yapmayın, israf olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 11, 2015, 16:02:38 »
Yol bilgisayarına göre 2,5 litre
Sizin hesabınıza göre 4 litre yakıt tüketmiş, 55 km de

Ölçüm için mesafe çok az.
Muhtemelen motor soğuk, birde pompacı farkı var ise.

Daha uzun mesafede test edilmeli. Dizel motorlar kısa mesafede yakıtı daha fazla tüketirler.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Corolla 2011
« Yanıtla #6 : Şubat 11, 2015, 16:07:51 »
Öncelikle aracınız hayırlı olsun.
 Bahsettiğiniz şekilde hesap yapıp üzülmenize gerek yok.
 Kullanım tarzına göre tüketimler arası önemli farklar olabilir.
 Kısa mesafelerde otomobiller çok yakıt tüketir motor ideal çalışma sıcaklığına gelme süreleri içinde.
 Soğuk motor ile rampa çıkışlarında bu değerler daha da artar.
 Yol bilgisayarı ile gerçek değerler  arasında gözardı edilebilir farklar olur. Yol bilgisayarı verilerine güvenebilirsiniz. Fakat bu değerlerin nasıl elde edildiğini unutmayın. Ort değeri, sayaç sıfırlandıktan sonraki tüketim değeri ortalamasıdır. Kalan yakıt ile gidilebilecek mesafeyi de buna göre hesaplar.
 Aracı çalıştırın, 2-3 km yol yapın ve sonrasında sayacı sıfırlayın. 100Km yolda 80km/s gibi hızları geçmeyin ve ortalama tüketim değerini tekrar okuyun. Bunu yapmak için şehirler arası yola ihtiyacınız var. Sırf bu hesap için de bence yol yapmayın, israf olur.

Hocam 80-100 km hız aralığında gittim.Yol gayet düzgündü.Arada bu kadar fark olması ve yan masamda oturan arkadaşın 21 kuruş yakması aynı yolda her gün moralimi çok bozdu.İlk arabam olduğu içinde tecrübesizim.Acaba arıza varsa çok maliyetli bi arıza mıdır motor mekaniğinde ustaya götürmeyi düşünüyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #7 : Şubat 11, 2015, 16:12:15 »
 Bence Tl bazında hesaplamadan vazgeçin, litre bazında hesap doğru olur.

Yukarıda zaten arkadaşlar olasılıkları vermiş. Dediğim gibi, yolda sayacı sıfırlayıp, ondan sonra ortaya çıkan değeri kaale alın. Bu sırada kaç km gittiğinizi vs. de not edin.
 Lastik hava basınçlarınızı da kontrol edin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #8 : Şubat 11, 2015, 16:14:54 »
Verdiğiniz rakamlara göre 100km'de ortalama 7,3litre yakıt tüketimine tekabül ediyor. Ortalama tüketim eğer sıfırlanmadı ise kısa mesafede 4.4'ün hızla yükselmesi gerekirdi, arada bariz fark var. Kendi aracımın manuel hesaplamaları ile aracın göstergesi hemen hemen tutmakta.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Şubat 11, 2015, 16:20:33 »
Mesut bey , tesadüfen iş için tanıştığım peugeot arabası olan bir arkadaş arabasının çok yaktığını söyleyince şaşırdım.

muhabbet ederken bakım yapmadığını söyledi. yağını değiştirirmiş. 30 kr civarında yakıtı varmış .

arabasına bindik daha kavşağa gelmeden ben teşhisi koydum :) çünkü o adamın az yakması imkansız.

duracağını bilerek gaza basıyor. arasıra gazı çekip yavaşlıyor sonra tekrar hızlanıyor. çok fren yapıyor. kararsız gidiyor. vitesleri kullanamıyor. çok devir çeviriyor ve gaza itinalı basmıyor. birde en kötüsü bayırdan önce gaz kesiyor ama tam araba bayılınca gaza yükleniyor.

bu tür bir kullanımla hiçbir araba az yakmaz. eminim öğrenecek küçük şeyler , yapacak bakımlar vardır. zamanla düzelir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 11, 2015, 16:24:59 »
Tek kelime ile şu kadarını deyim tamamen pompadan kaynaklanan bir durum o aracın o kadar tüketim yapması mümkün değil diyebilirim .Size hemen kendimden yakın tarihli bir örnek vereyim geçen ay Shell den depomu full doldurdum benzinli aracım .daha 18 km de düşmeye başladı ibre acayip garipsedim çünkü böyle olmuyordu .Hatta konu bile açtım .Bu ay depoyu opet benzinlikten doldurttum yol bilgisayarı ile değerler aynı çıktı çok küçük farklar diyebiliriz her depoyu fullettigim de yol bilgisayarın dahil bütün sayaçları sıfırlarım .Bu şu an 25 km gitmişim yakıt aldığımdan bu tarafa ve en ufak bir oynama dahi yok.Muhtemeln sizdeki durumda aynı pompacı faktörü
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '12
  • 106 kere teşekkür etti
  • 142 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Şubat 11, 2015, 16:47:03 »
Aynı istasyon aynı pompadan almayı deneyin. Ve mümkünse pompacıya atınca bırak üstünü tamamlama deyin. Ağzına kadar dolduruyorlar sormadan.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 15000
  • Model Yılı: '14
  • 65 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Şubat 11, 2015, 17:01:11 »
kesinlikle pompacı veya tabanca farkı diyelim. bilgisayar ile gerçek arası bu kadar açık olmaz. uzunca bir sürüp tekrar ölçüm yapın. 900-1000 km yapacak aracınız 1 depo ile rahat rahat
2013 - 2018 AURİS
2018 - ??? VW PASSAT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 37000
  • 31 kere teşekkür etti
  • 17 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Şubat 11, 2015, 17:09:06 »
bendede 2014 benzinli manuel 1,6  corolla var onceden ortalama 6,3 gosteriyordu simdi 7,6 altında gostermiyor fazla yuklenmesemde 590km felan bir depoda gidiyorum ama hava kosulları trafik olareak surus sartlarını dusundugumde artık normal karsılıyorum...
2014 Corolla Touch (navisiz :( ) 1,6 Manuel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Corolla 2011
« Yanıtla #14 : Şubat 11, 2015, 17:26:24 »
ustaya sordum pompa enjeksiyon sistemlerinde bi problem olabilir dedi.Moralim çok bozuk arkadaşlar dünyanın masrafı çıkabilir bi ihtimal dedi.Yarın bi servisle konuşacam çünkü arabayı toyota yetkili bayinden aldım.

Mesaj Birleştirildi: Şubat 11, 2015, 17:27:10
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Peki arabayı fulleyince 700 km menzil göstermesi normal mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #15 : Şubat 11, 2015, 17:32:03 »
Menzil son ortalama tüketime göre belirleniyor, 700 görünse bile daha fazla yapar. Öyle durumlar olur ki  menzil sıfırlanır siz gitmeye devam edersiniz. Uzun bir yolda depoyu fulleyip km sayacını ve ortalamayı sıfırlayıp denerseniz depo bitmesine yakın aracın yaptığı km'ye bakarsanız en doğru menzili görürsünüz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Corolla 2011
« Yanıtla #16 : Şubat 11, 2015, 17:36:26 »
Menzil son ortalama tüketime göre belirleniyor, 700 görünse bile daha fazla yapar. Öyle durumlar olur ki  menzil sıfırlanır siz gitmeye devam edersiniz. Uzun bir yolda depoyu fulleyip km sayacını ve ortalamayı sıfırlayıp denerseniz depo bitmesine yakın aracın yaptığı km'ye bakarsanız en doğru menzili görürsünüz.

yani hocam depoyu doldurmadan önce tamamen sıfırlamamız gerekiyor düzgün bir sonuç alabilmemiz için doğru mu anlamışım?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #17 : Şubat 11, 2015, 17:39:17 »
 Bence bu kadar kısa sürede ve evham ile karar vermeyin. Bir süre test edin ve bu sırada yukarıda anlatılan yöntemleri kulanın. Gerçekten bir sorun var ise zaten ortaya çıkacaktır.
 İçinizin rahat etmesi için aracı aldığınız bayiye de danışın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #18 : Şubat 11, 2015, 17:42:53 »
yani hocam depoyu doldurmadan önce tamamen sıfırlamamız gerekiyor düzgün bir sonuç alabilmemiz için doğru mu anlamışım?

Evet trip 0 ortalama 0 depo full, yakıt ikaz ışığı yanınca da yapılan km'ye bakılacak veya dibine yakın. (menzil rakamını göz ardı edin)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyota yolda kalmaz...
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 10000
  • 37 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Şubat 11, 2015, 17:46:51 »
Ben dizel otomatik 2014 Corolla kullanıyorum. Şuan 12.000 km'de. Aracımı 8 ay önce aldım. Başlangıçta 950 km gösteriyordu ama şuan 750 km'ye kadar düştü. Genelde şehir merkezinde kullanıyorum. Motorun ısınma süresi özellikle bu soğuk havalarda 7-8 dk'yı buluyor. Işıklardaki dur/kalklar nedeniyle ortalama yakıt miktarı 7,0 lt görünüyor yol bilgisayarında. Katalog değeri şehir içi 4,8 lt ama nedense ben ne kadar uğraşsam da 6,0 lt'nin altına hiç düşmedim. Şehirlerarası yollarda da 90 km'yi geçince yine bariz bir artış oluyor yakıtta. Yani sanırım katalog değerleri sadece belli standart koşullar için geçerli. Biraz farklı bir kullanımda çok değişiyor.
Hayatta para kaybetmeye değecek en değerli iki özellik dürüstlük ve itibardır.