Gönderen Konu: Akaryakıt Bilgileri  (Okunma sayısı 1319 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Akaryakıt Bilgileri
« : Kasım 30, 2008, 12:17:57 »
  Selam.
 Size HaberTürk web sitesi kaynaklı bir bilgiyi aktarayım izninizle. Akaryakıt istesyonlarında sürücülerin bazı haklarınıda öğrenmiş olacağız böylece ve bazı akaryakıt alma püf noktalarını.
 ''Araç sahiplerinin akaryakıt almadan önce, istasyonda bulundurulması gereken ölçü kabı ile pompanın litre kontrolünü yapabileceği bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, EPDK'nın lisans izni verdiği petrol istasyonlarında, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılan rutin ölçü denetimlerinin yanı sıra tüketici de denetimde bulunabiliyor.

Çoğu araç sahibi tarafından bilinmediği belirtilen uygulama da, istasyonlarda zorunlu olarak bulundurulan ölçek, pompadaki litrenin doğruluğunu kesinleştirmek amacıyla, tüketici tarafından kullanılabiliyor.

Genellikle 5-10 litrelik şeklinde bulundurulan ölçek kaplarına konulan akaryakıtın litresi ile pompadaki litrenin tutmaması durumunda ise pompadaki ''brodi ölçeği'' ayarı ile oynandığı ortaya çıkıyor.

Günlük 15 bin litre akaryakıt satan bir istasyonun, brodi ölçeği ayarında yapılan oynama sonrası yüzde 3 kayıpla, litresi 2,5 YTL'den sattığı akaryakıttan ayda yaklaşık 30 bin YTL haksız kazanç elde ettiği belirtiliyor.

Ölçeğe konulan akaryakıtın litresinin ölçekteki yoğunluk payı çizgisinin altında çıkması durumunda, tüketici hakkını aramak amacıyla Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvuruda bulunabiliyor.

Adana Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Remzi Özdoğan, petrol istasyonlarının EPDK tarafından verilen lisans gereği, uymak zorunda oldukları çok sayıda kural olduğunu söyledi.

Ölçü ve Ayarlar Şube Müdürlüğüne bağlı ekiplerin akaryakıt istasyonlarında sürekli olarak litre denetimleri yaptığını belirten Özdoğan, tüketicilerden ise pompa litresinden şüphelendikleri istasyonlar hakkında şikayetçi olmalarını istedi. Özdoğan, litrede oynama yapan istasyonlara çeşitli cezalar uygulandığını da bildirdi.

''AKARYAKITI GECE ALIN''

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Aydın da, güneşe ve sıcağa maruz kalan akaryakıtın genişleyerek 100 litrede 2 litre kayıp ortaya çıkabileceğini belirtti.

Bir araca alınan akaryakıtın yıl bazında değerlendirildiğinde litre kayıplarının daha da önem kazandığını ifade eden Aydın, ''Araç sahipleri de tıpkı petrol istasyonlarının rafinerilerden yaptığı gibi akaryakıtını sıcağın olmadığı gece almalı. Soğuk havada alınan akaryakıtta kayıp yaşanmaz'' dedi.''

Toyota Club Türkiye

Akaryakıt Bilgileri
« : Kasım 30, 2008, 12:17:57 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ynt: Akaryakıt Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 30, 2008, 22:39:41 »
Aleykumselam Hakan :) Ilk defa duydum olcekleri musterinin kontrol edebildigini.Guzel bir gelisme. Ama kim yapar acaba bu kontrolu.
Ben genelde aksamlari ya da sabah hava aydinlanmadan aliyorum benzini. Bir de kis formulu, yaz formulu diye iki ayri benzin formulu varmis.Acaba ne farkediyor bu ikisi arasinda?
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 01, 2008, 08:01:34 »
  Uçuculukları farklı olabilir bence Ahmet kış formulü ile yaz formulünde. (bilerek söylemiyorum, sadece tahmin :) ) Sonuçta akaryakıt değişik değişkenler barındırıyor içinde. Bunlara göre Yanıcılık, Uçuculuk, belli basınç altındaki davranışları gibi etmenler değiştirilebiliyor ama ayrı bir bilim aslında gerçekten iyi araştırmak lazım.
 Bende o kap olayını bazen denk gelip görüyordum ama herhalde yeni kontrol yapıldı diyordum istasyonda, meğer bizde kontrol talebinde bulunabiliyormuşuz. :) Güzel bir hak ve herkesin bilmesi iyi olur. Şüphelenince kullanacaksın çekinmeden.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 01, 2008, 08:56:55 »
Akaryakıt istasyonunda ölçü kontrol mü? İstasyon sahiplerinin profilini düşündüğümüz vakit bana biraz ütopik geliyor  :D Şehir içi akaryakıt dağıtımı yapan bir tanker sürücüsünün polisin önüne evraklarını atıp "Hadi sıkıyorsa bağlayın aracı!" diyerekten yoluna devam ettiğini duyan biri olarak ben böyle bir talepte bulunamam  :wacko:
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 01, 2008, 09:02:34 »
kış ve yaz formülü Aygaz Euro LPG de mevcut.
kışın LPG içindeki propan oranını artırarak, aracın soğuklarda daha rahat çalışması sağlanıyormuş

detaylı bilgi aşağıdaki linkte mevcut.

http://www.aygaz.com.tr/otogaz/content/LPG1/eurolpg.aspx

benzin içinde bu şekilde ayarlamalar olması muhtemel. ama bir bilgim yok.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 93 1.6 Corolla GLİ Bej
  • Araç: Corolla
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 01, 2008, 10:29:47 »
bunları öğrendiğimiz iyi oldu..ama anlamadığım, gazı da mı gece almalıyız.. :blink:
Sevgi nefiste  yaşanırsa  ihtiras, kalpte yaşanırsa Aşk olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 01, 2008, 14:37:52 »
Ben de genelde gece alıyorum akaryakıtı. Pompa sayaçlarında hile olup olmadığını ölçmek tüketicinin hakkı tabi ki :) Zaten dünyanın %200 vergisini alıyorlar, bıraksınlar da o kadarcık emin olalım bağri.. Ama önemli olan istasyonun müşteri memnuniyetini ön plana alıp buna izin vermesi ya da böyle birşey gerçekten yürürlülükte mi?..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris 1.4 D-4D comfort extra MM
  • Araç: Auris
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 06, 2008, 23:49:55 »
Hakan bey aydınlatıcı bilgileriniz için çok teşekkürederim emeğinize sağlık

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina