Merhabalar,
Bugün hazır Kayseri'ye gelmişken, çok merak ettiğim ASX'i denemek için Eser Otomotiv'in yolunu tuttum. Benden önce bir aile bakıyordu, baktılar gittiler. O sırada temsilciyi yakaladım ve test sürüşü yapmak istediğimi söyledim, hemen bindik arabaya. Test arabası 2012 model 2000 km de intense donanım. En ful donanım. Anahtarsız çalıştırma, stop start, elektrikli koltuk, hız sabitleyici, vs...
İlk izlenimim içinin çok karanlık olduğu oldu. Sert plastikler kullanmışlar çok fazla. Fakat kapıdaki kol dayama kısmı yumuşak deri. Konsolu tutup ittirdim bir çok noktadan. Toyota Yaris 2007 model aracım olduğundan onunla kıyaslayabilirim ancak. Yaris kadar narin, esneyen bir plastik değil. Yarisimde plastikleri tutup ittirdiğimde gıcırtı sesleri, trim sesleri gelebilirken, bunların hiç biri ASX'de yoktu. Rijit bir yapıda plastik trimleri. Bu sert plastiğin çok olmasından dolayı önce gözüm korkmuştu, trim sesleri çok olacak diye, fakat trim sesi sadece 1 noktadan geliyordu ki düzeltilmesi basit bir yer. Bunu sonra açıklayacağım.
İkinci izlenimim ise debriyaj pedalının pamuktan bile yumuşak olması. Yarisimdeki bacak kası yaptıran debriyajdan sonra ASX'in debriyaja aşık oldum, ve inanır mısınız, aracı istop bile ettiremedim, nasıl oluyorsa o yumuşak pedala alışamamama rağmen, hem yumuşak şekilde kalkış yapabildim, hem de istop ettiremedim. Kendimi sanki otomatik vites araç kullanır gibi hissettim bu noktada.
Diğer bir izlenimim ise aracın çok teknolojik ve donanımının çok dolu olması idi. Gösterge paneli çok güzel yerleştirilmiş, gayet dolu, renklendirmesi çok hoş.
Sürüşe çıktığımda kaymak asfaltta gidiyorduk, danışman u yaparak o yolda devam etmemizi söyledi, fakat ben dişli asfalttaki durumunu merak ettiğimden devam etmek istedim, kırmadı sağolsun. Dişli asfalttaki yol çok düzgün denemez. Sürüş esnasında dümdüz yolda hiç sarsıntısız gider gibi hissettim, hafiften bir yol sesi geliyordu. Aynı miktarda yanımızdan geçen araçların motor sesleri de geliyordu. Fakat ASX'in motor sesini duymadım 2000-2500 devirde bile.
Motorun çok tatlı, hoş bir sesi var. İç gıdıklayıcı bir ses. Benim hoşuma gitti. Sürüş esnasında motor sesini duyabilmek için 3000 devirin üstüne çıkmak gerekiyor. Yaris ile kıyaslarsak eğer motor sesi daha az, 3000 devirde yariste daha fazla motor sesi duyuluyor. Yol sesine gelirsek, ASX sınıf standartlarında diyebilirim. Aynı yolda daha sonra Yarisimle sürdüm ve yol sesi çok çok çok daha fazlaydı. Rüzgar sesi 80-90 km/saat hızda gelmiyor ASX'de. Trim sesleri de sürüş esnasınca sadece sağ konsoldaki bir noktadan geliyordu. Başka hiç bir ses yoktu. Daha sonra Yarisimle aynı yolda giderken aracımdaki trim seslerinden kafayı yedim diyebilirim. O yolda süspansiyonu çok güzel bir araç kesinlikle. Yumuşak bile diyebilirim, yoldaki çukurları hiç hissettirmiyor, çok başarılı. Yaris ile aynı yolda zıplaya zıplaya, çukurları hissederek gittim. Süspansiyon açısından çok başarılı buldum. Direksiyon yumuşacık, debriyaj yumuşacık. Sürüş keyfi harika bir araç ASX. Sürdüğüm 15-20 dakikalık süreç içinde 6.2 lt/100km benzin yakmış, şehir girişinde sanayi bölgelerinin olduğu şehiriçi, şehirdışı karışık bir yol idi sürdüğüm yer. Işıklar da vardı. Böyle bir yol için harika bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Şehirdışı yakıt tüketimi fabrika verisi 5.0 lt/100km. Böyle bir cüsseye, böyle bir motorla, böyle bir yakıt tüketimi harika ötesi.
Araç içinde sürerken güven veriyor, yüksek oturma pozisyonuyla her yeri görüyorsunuz. Kör nokta ya da sütunların görmeyi engellemesi gibi durumlarla karşılaşmadım. Elektrikli koltukla sadece bir dokunuşla koltuk her yöne ayarlanabiliyor. Benim gibi uzun boylu ve uzun yolculuklarda her tarafı ağrıyan biri için bu koltuk çok rahat bir şekilde ayarlanabilir. Deri koltuktu bu full donanımdaki aracın koltuğu. Lüks bir hava katıyor aracın içine. 4 cam da elektrikli ve bu düğmelerde aydınlatma yok. Çok eleştirilen noktalardan biri bu. Fakat çok önemli olan bir konu olmadığını düşünüyorum.
Vites geçişleri kemikli, fakat çok kullanışlı buldum bunu, geçmekte zorluk yaşatmıyor.
El freni yolcu koltuğuna yakın yerleştirilmiş. eşya, bardak koyacak yer bulunuyor sürücü koltuğuna yakın yerde. Uzun yolculuklarda kullanışlı olduğunu düşünüyorum.
Bagaj alanı çok geniş, Yaris'ten sonra o bagajın çok büyük gözükmesi normal gerçi bana.

arka koltuklar yattığında yere paralel oluyor. bagaj ve yatan koltukları yatak olarak bile kullanılabilir. Arka koltuk diz mesafesi de gayet yeterli.
1.5 motor ise yarış aracı istemeyenler için ideal. Hızlanması bana gayet yeterli geldi. Yüksek devirlerde motor şahlanıyor. Maalesef Kayseri düz bir yer olduğundan yokuşlara denk gelemedim, sürüş güzergahı üstünde de yoktu yokuş.
Sıfır invite 62, intense 70 bin dendi bana.
Serviste in cin top oynuyor. Servis bakım fiyatları da Toyota'ya denk, Alman firmalardan daha ucuz. Tek dezavantajı dışarıda yedek parçasını bulmak çok çok zor. Servise mahkum oluyorsunuz yedek parçalar için.
Sürüşten sonra danışman bey çaya davet etti. Sohbet ettik, ilgili gördüm kendilerini. Çoğu serviste göremeyeceğiniz bir şey. Test sürüşü sonrasında gayet memnun kaldım, araç da hiç yerden yere vurulacak bir araç değil. Sınıfındaki araçların aşağısında hiç değil. Konfor, süspansiyon, performans, vs tatmin edici. Tabi bu kişisel, göreceli bir konu olduğundan aracı düşünenlerin denemesi en iyisi diyerek bitireyim.