Gönderen Konu: 25 Yıl Önce Bu Gün 1990 Model Şahin Arabamın Alınışı (02.02.1990)  (Okunma sayısı 4637 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Corolla 1.33 Life / İnci beyazı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 22460
  • Model Yılı: '14
  • 1151 kere teşekkür etti
  • 735 kere teşekkür edildi
02.02.2015.! Tam 25 yıl önce bu gün, 02.02.1990 cuma günü, babam ile birlikte Mecidiyeköy'de ki Tofaş Bayisi KIRMAK OTO'dan (Şu an ki TRUMP TOWER) 1990 model siyah renk 34 E 8522 plakalı Şahin arabamızı almıştık. Babam'la aldığım ilk arabaydı. Öncekiler hep beyaz 131 idi ve sabah eskisi gidip akşam yenisi geliyordu plaka değiştiğinden fark olmuyordu. 02.02.1990'da 15 yaşındaydım henüz. Taksi tuttuk gittik Tepebaşında ki evden. Hatta 18 bin lira tuttu taksi ve babam 20 bin lira verip "üstü kalsın canım" dedi. Ve gittik, imza vs. attı ve depoya indik iki kişi ile. Siyah bir 190 E Mercedes vardı ve babama "abi sana bunu verelim" dediler. Babam da "ben onun manda kasasını kullanmışım 280 SE olarak, küçük o bana, alayım arabamı gideyim" dedi. Siyah 131'i çıkardılar dışarı, plakayı taktılar ve babam 20'şer bin lira verdi plaka takanlara. Hey gidi günler, babamın ömrü vefa etmedi ve göremedi 131'den 14.10.2004 günü 2005 model Renault Symbol arabama geçtiğimi ve 20.11.2014 günü de 2014 model Corolla arabama geçtiğimi.

Canım siyah 131 Şahin arabam. Tam 14 yıl 170530 km yol yaptık seninle. Seni hiç unutmayacağım. Hele de 02.02.1990 Cuma gününü hiç unutmayacağım.

1990 Şahin ; Direksiyon başına ilk kez geçtiğim arabadır. 1990 yılı ve Nisan ayı. İlk kez Kilyos da geçmiştim direksiyona. Sonra 1993 yılının yazında babam beni şantiyeye götürmüştü ve orada 3'e bile takmıştım. Ehliyetimi aldığım Şubat 1994'ten satıp değiştirdiğim Ekim 2004'e kadar tam 10 yıl kullandım 90 Şahini. Ya o gün? 07.12.2002 babamın aniden vefat ettiği gün. Şoktaydım o gün. Ertesi gün cenaze arabası ile babamı son kez eve getirdik. Araba tam köşede ve cenaze arabası vurdu vuracak. Dedim ki "abi siyah arabaya dikkat et o benim babamın arabası" dedim ve adam da bana "merak etme oğlum asla vurmam dikkat ediyorum" demişti. Babamın vefatından sonra iyice değerlenmişti Şahin gözümde. Bazen evin önünde geçerdim sağ ön koltuğa ve anahtarı yuvasına takar beklerdim babamın gelmesini. Belki gelir biner arabasına da gideriz diye ama gelmezdi. Bende basıp marşa ağlaya ağlaya giderdim.

2003 yılında bir yaz günü Fenerbahçe tarafında bir Pazar günü yolda kaldım. Stop etti araba ve atıp boşa sağa çekip durdum. Marşa basıyorum tık yok. TOFAŞ yol yardımını aradım ve 45 dk içinde geldi adamlar. Meğer triger kayışı kopmuş. Ve yanlarında kayış yok. Açtım bagajı ve bir kaç yedek kayış vardı onları gösterdim ve içlerinden biri triger kayışıymış. Heyt be dedim babamın sayesinde kalmadım yolda dedim. Babam gideli 9 ay olmuştu. Ne ağlamıştım o gün. Adamlar taktı kayışı ve dişliyi de değiştirin yolda kalırsınız yine dediler ve 1 hafta sonra ben arabayı Göztepe oto Tofaş servisinde A'dan Z'ye bakıma soktum. 165500 km deydi o zaman. Arka amortisörler ilk kez değişiyordu ve adamlar hayret etmişti. A'dan Z'ye kaloriferine varana kadar yapıldı arabam. Öperek kullanıyordum arabayı. LPG yoktu. 2004 Mayıs ayında arka stoplar solmuştu ve yenileyim dedim. Sarı sinyalli lazımdı ve buldum. Ama ÇERKEZ markaydı yani yan sanayi. Allem ettim ve orijinal PLASTAŞ olanını bulup taktırdım. Ama aşırı sıcaklar arabada yolculuğu ızdırap haline getiriyordu. Zaten çok benzin yakıyordu ve bir depo ile abartısız 350 - 400 km ancak gidiyordum. Ekim 2004'de Hyundai kampanyası arabayı yenileme fikrini kafamıza soktu. Ama Hyundai nedense içime sinmedi. Renault'a baktım ve 2005 model 1.4 benzinli ve klimalı ateş kırmızı Renault Symbol arabamı 14.10.2004 akşamı 131 arabamı ağlaya ağlaya takasa vererek teslim aldım. 131 ertesi gün yeni sahibini bulmuştu bile. Hatta alan adamı 2 ay sonra gördüğümde resmen boynuma atladı çok iyi bakmışın helal sana sadece LPG taktırdım demişti. Çünkü 131'i satmadan 10 gün önce ön amortisörleri ve yağını değiştirmiştim. O gün yenileme düşüncesinden uzaktık çünkü. 170530 km. hey gidi günler. Babam da bende 180'i gördük 131 ile. 131'i ilk aldığımızda babam kırmızı şerit taktırmıştı. 2000 yılına kadar öyle kullandık. 2000 de ben söktürdüm şeritleri. Ön sinyaller 1997 de babamın ufak bir kazası sonucu beyaz oldu.

Ve Kırmızı Renault dönemi başladı ve onu tek başıma ağlayarak aldım. Babam yoktu çünkü. Suçlu hissettim kendimi ve çok ağladım. ama ikinci araba olarak tutamazdım. Benden başka kullanan olmadığı için kapının önünde harap olacaktı. Renault ile de 10 yıl 145367 km yol yaptım. Onunla da Karadenize, Ege'ye, Akdeniz'e, Trakya'ya gittim. Son 6 yıldır Bodruma gidip geldim Renaultum ile. 2014 yazında klima kompresörünü değiştirdim ve orjinalini aldım ve 2.500 lira ödedim. Ve tesadüf yine Renault'u değiştirmeden 15 gün önce sol rot kolunu, sağ aks körüğünü değiştirmiştim. Yani Renault da A'dan Z'ye bakımlı gitti. Direksiyonunu deri kaplatmıştım 2013 yılında ve hakiki deri. Vites kolunu ve körüğünü de deri olarak yenilemiştim. Renault, Çoruma gitmiş. 17.11.2014 günü 131 kadar olmasa da ağladım ve Toyota'ya teslim ettim. Şimdi Corolla zamanı. Ama 131 arabam hep içimde. Onu asla unutamam.

1990 yılı Şile dönüşü ve 15 yaşındayım. Tabi ehliyetim yok ve ben kullanmıyorum doğal olarak

1996 yılı evin önü

Mayıs 1999

14.10.2004 Evin önü son sabah

14.10.2004 akşamı saat 18 civarı Kemal Tepretoğullarına Renault arabamı almaya giderken

15.10.2004 günü Kemal Tepretoğulları'nın önü ve yeni sahibine gitmeden önce son kez.

2005 Renault Symbol arabamdan 2014 Mart ayında çektiğim bir kaç kare. 1.4 benzinli ve LPG'siz..

17.11.2014 evin önü son gün

17.11.2014 Toyota önünde 145367 ve son kez birlikte..

Mesaj Birleştirildi: Şubat 02, 2015, 09:29:47
Ve ilaveten. Arabalarımın bir excel tablosu vardır. 131 için 2000 yılında 145 bininci km'de açmıştım o tabloyu. 90 yılında bilgisayarım yoktu. Ama Renault için aldığım gün sıfır dan açtım o tabloyu. Yani her 10 bin km'de bir hangi km'ye nerede, hangi tarih de girdiğimi yazdım. Misal, 10 bininci km'ye 19.02.2006 günü Altunizade de girmişim, 17.03.2007 günü 20 bininci km'ye Kalamış civarında girmişim, 60 bininci km'ye 19.11.2010 günü Sinop yolunda girmişim. 100 bininci km'ye 21.04.2012 günü Sefaköy de girmişim. 140 bininci km'ye 20.07.2014 günü Kartal E-5'de girmişim. Bunu her 10 bin de bir yaptım ve her bakımı hangi km de ve hangi tarih de yaptırdıysam yazdım. Silecek lastiklerini bile değiştirdiğim km ve tarihi yazdım. Arabayı verirken bunu print alıp torpidoya koydum. Ve aynı Excel'i Corolla için de açtım  :)
Daima Rock ve daima Erkin baba..!

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 531 kere teşekkür edildi
Duygusal bir serüven. Yeni aracınızı da aynı mutlulukla kullanmanızı temenni ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
Gerçekten duygusal bir yazı. Bitmesin diye yavaş yavaş okudum. [emoji4] İnşallah yeni arabanızı da aynı mutlulukla kullanırsınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 301700
  • Model Yılı: '07
  • 73 kere teşekkür etti
  • 85 kere teşekkür edildi
Yeni arabanızla en güzel anılarınızı birleştirmeniz dileğiyle..

Paylaşım için teşekkürler
please seat belts

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • SUBARU Forester SG
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 114000
  • Model Yılı: '07
  • 195 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
her zamanki gibi muhteşemsin burak abi. excel'de çetele tutma olayı çok hoşuma gitti yalnız. senin için önemli anları kaydetmen falan sonradan okuyanlara hikaye gibi gelecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 600000
  • Model Yılı: '04
  • 161 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
Ne güzel anlatmışsın abi daldım gittim yazıya :)
2004 corolla sol

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
Bu da 25 yıllık orijinal anahtarı. Biri babamın anahtarlığında takılı ve çekmecesinde durur. Bu bende ki kopya.

2003 yılında bir iki kere arabayı çalıştırmak için marşa bastığımda anahtar yuvasında dönmemiş ve kilitlenmişti resmen. Yakında ki bir anahtarcı ile kilidi açtırıp devam etmiştim. En sonunda evin önünde kaldı ve anahtar yine dönmedi. Dedim bununla uğraşamam ve gidip komple kilit mekanizmasını yenileyeyim. Gittim Tofaş servisine komple kilit sistemini aldık ve evin önünde kontak kısmını değiştirip servise çekip arabayı kapılar ve bagaj da ki kilidi de değiştirdik. Böylece bu ilk anahtar boşa çıktı ve bende kaldı. 

Anahtarlık ise 1993 yılında Zincirlikuyu da ki İstanbul Oto'dan almıştım. Deri anahtarlık olup 56 bin lira vermiştim o zaman.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
Modeller de göz kırpıyor. [emoji4]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2011 Comfort Extra, Kar Beyaz
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 107000
  • Model Yılı: '11
  • 8 kere teşekkür etti
  • 38 kere teşekkür edildi
Gayet güze bir paylaşım olmuş. Elinize sağlık, arabanıza duyduğunuz sevgi Aslı ile Keremi andırıyor doğrusu.
TOYOTA SENİNLE ÇIKARIM YOLA, KOLAY KOLAY VERMEZSİN ARIZA, BİLİRSİN SENİ SEVERİM TOYOTA.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '13
  • 259 kere teşekkür etti
  • 825 kere teşekkür edildi
Yazıyı okuyupta duygulanmamak elde degil.
Gulumsemesini Bilmeyen Tukkan Acmasin
Kars Atasozu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 837 kere teşekkür edildi
Bir kaç kere farklı yerlerde okumuştum ama yine zevkle okudum abi.
Before-after fotoğraflar mükemmel.

Anahtarın olduğu fotoğraftaki sağdaki VOLKSWAGEN'in(Scirocco sanırım) plakası ALF mi yoksa ?  :P
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • 148 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
Duygusal ve titizsiniz anlaşılan.  Güzel anlar yasamissiniz geçmişte ve birer hoş anı olarak kalmışlar.  Umuyorum yeni aracinizla da güzel anılarınız olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
Bir kaç kere farklı yerlerde okumuştum ama yine zevkle okudum abi.
Before-after fotoğraflar mükemmel.

Anahtarın olduğu fotoğraftaki sağdaki VOLKSWAGEN'in(Scirocco sanırım) plakası ALF mi yoksa ?  :P

Bilemedin Yüksel  :)  1980 model Alfa Romeo 2.0 GTV

Bu arada herkese teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
 Güzel bir paylaşım olmuş. Şimdiki araç ile de devamı gelecek sanırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
Güzel bir paylaşım olmuş. Şimdiki araç ile de devamı gelecek sanırım.

Artık 10 yıl sonra  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
@Burak Atılgan (32862) abi günlük  tutuyor musun? Bu arada gençken epey kişinin canını yakmışa benziyorsun abi :)
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
@Burak Atılgan (32862) abi günlük  tutuyor musun? Bu arada gençken epey kişinin canını yakmışa benziyorsun abi :)

Günlük tutmam. Ama bazı iz bırakan anılarım aklımda. Ama arabalarımın seceresini excel tablosunda tutarım. Yağ değişim + bakım kim si ve tarihi, her 10 bin km'ye hangi tarih de nerede girdiğini tutarım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Günlük tutmam. Ama bazı iz bırakan anılarım aklımda. Ama arabalarımın seceresini excel tablosunda tutarım. Yağ değişim + bakım kim si ve tarihi, her 10 bin km'ye hangi tarih de nerede girdiğini tutarım.

@Burak Atılgan (32862) Birde yapılan km, tüketim tablosu tutun bu veriler işe yarıyor aracın tüketim seyrini takip edebiliyorsun.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
@Burak Atılgan (32862) Birde yapılan km, tüketim tablosu tutun bu veriler işe yarıyor aracın tüketim seyrini takip edebiliyorsun.

O kadar detaya inmeyeyim.  :)  Ama Symbol ile şehirler arası yolda 110 - 120 - 130 km/h bandında ve zaman zaman klima açık 700 - 740 km arası yol yapabiliyordum. Yani bir depo benzin ile İstanbul'dan Bodrum girişi Milas çıkışına kadar gidip orada tekrar depoyu dolduruyordum. Bakalım bu Corolla ile bir depo ne kadar gidecek. Gerçi 200 liralık benzin ile içinde Range 55 gösterirken 790 yazmıştı ve hesaplarıma göre 200 liralık benzin ile 735 km ediyor. Bakalım, bu ay depoyu fulleyince range ne yazacak?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
O kadar detaya inmeyeyim.  :)  Ama Symbol ile şehirler arası yolda 110 - 120 - 130 km/h bandında ve zaman zaman klima açık 700 - 740 km arası yol yapabiliyordum. Yani bir depo benzin ile İstanbul'dan Bodrum girişi Milas çıkışına kadar gidip orada tekrar depoyu dolduruyordum. Bakalım bu Corolla ile bir depo ne kadar gidecek. Gerçi 200 liralık benzin ile içinde Range 55 gösterirken 790 yazmıştı ve hesaplarıma göre 200 liralık benzin ile 735 km ediyor. Bakalım, bu ay depoyu fulleyince range ne yazacak?

@Burak Atılgan (32862) Range çok aldanma, son ortalamadan hesaplar ortalama yüksek ise düşük gösterir daha sonra uzun yolda ortalamayı düşürsen bile range eski değerinden geri düşmeye başlar. Bir bakarsın range 0 yazar ama daha yakıtın vardır.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.