Gönderen Konu: El freni sıkışması mı?  (Okunma sayısı 33126 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: -
  • 36 kere teşekkür etti
  • 69 kere teşekkür edildi
El freni sıkışması mı?
« : Ocak 30, 2015, 19:45:33 »
Merhaba arkadaşlar,

Bugün ilginç bir olay yaşadım. Pazartesi sabahı açık otoparka park ettiğim aracımı bu akşam bindim. 5 gün boyunca hiç yerinden kıpırdamadı. Bindim, çalıştırdım, el frenini indirdim ve gazladım. Ama araba sanki el frenini indirmemişim gibi gitmedi. Hani arka taraf aşağı doğru iner ya el freni çekili iken gitmeye çalıştığınızda. İşte öyle oldu. Allah Allah dedim indirmiştim ben el frenini. Baktım hakkaten inik. Bi daha bastım gaza. Gacur gucur sesler eşliğinde bi iki santim oynadı araba ve durdum tabi hemen. Sanki aracın önünde sert bir nesne varmış da ona sürtmüşüm gibiydi sesler. Çektim el frenini, indim baktım tabiiki ne önünde ne arkasında ne de altında bişeyler var. Bindim yine bu sefer korka korka bastım gaza acaba noldu diye. Şükür ki normal bir şekilde kalktım.

Sizce ne olmuş olabilir? Benim tahminim el frenini indirmem rağmen takılı kaldı. İnmeden önce çekince kendine geldi ve düzeldi. Ama o sesler neydi onu çözemedim. Bir de ben hiç sonuna kadar çekmem el frenini. Durduğum yerin eğimine göre yeteri kadar çekip aracı viteste bırakırım. Sanki köküne kadar çekilmiş gibi gitmedi araba ilk başta.
'93 W124 M111

Toyota Club Türkiye

El freni sıkışması mı?
« : Ocak 30, 2015, 19:45:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Ynt: El freni sıkışması mı?
« Yanıtla #1 : Ocak 30, 2015, 19:47:43 »
Soğuktan el freni yapışık kalmıştır daha sonra kurtardı muhtemelen sorun olmaz. Kış aylarında gerekmedikçe el freni çekili bırakılmamalı veya sonuna kadar çekilmemeli.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Ocak 30, 2015, 19:49:22 »
Soğuktan el freni yapışık kalmıştır daha sonra kurtardı muhtemelen sorun olmaz. Kış aylarında gerekmedikçe el freni çekili bırakılmamalı veya sonuna kadar çekilmemeli.

Mantıklı teşekkürler :)
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 31, 2015, 09:17:12 »
Benim Corolla'da da aynısı olmuştu.Soğuktan dolayı el freni takılı kalmıştı. Fakat şöyle bir durum daha var..
Bu arabada arka el fren balataları da var,iç kısımda.Benim o balatalar da bitmişti ya da işlevini yitirmişti. Çok maliyetli birşey değil bilgin olsun..
Ben söktürüp baktırmıştım ve onları da değiştirdim,daha güzel oldu...
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 31, 2015, 09:44:44 »
Bu modellerde El freni (tambur) kampana içinde çalışıyor,

Genelde ön balatalar daha çabuk bittiğinden, değişim esnasında arka disk balatalarının da iç dış yapılarak düzenli aşınması sağlanmalı ve bu esnada el freni tamburunun da temizliği ve balata ayarı yapılmalıdır.

Meteoroloji tarafından Özel tipi ve buzlanma uyarısı yoksa elfreni kışın kullanılabilir ve özellikle de kullanılmalıdır.

Bu konuda, soğuk rutubetten dolayı balata yapışması, el freninin arka disk balata üzerinde çalışan yeni tiplerde bile yapışma yapabildiği vakadır.

Yeni Toyotalarda artık tambur kaldırıldı, el freni küçük bir piston vasıtasıyla arka disk balatalarını sıkıyor ve eskiye oranla çok daha güçlü ve eşit sıkıyor. 
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2005 toyota corolla sedan 143.000 km.
  • Kilometre: 143000
  • Model Yılı: '05
  • 6 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 04, 2015, 08:05:07 »
2005 Corolla terra aracım var,hemen hemen benimde aynı olay başıma geldi, yalnız ben kullandım, park ettim 5 dakika sonra kalkmaya çalışınca oldu,yazdıklarınızın aynısı oldu,1 saat sonra düzelmişti,frenciye gittiğimde fren ana merkezi gitmiş olduğunu öğrendim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 04, 2015, 11:01:07 »
El freninin bağlı olduğu arka kampana içerisindeki mekanizma yapışmıştır. O halde davam etseydiniz buram buram bir yanık kokusu alırdınız. Geçmiş olsun. Zeminin düz olduğu yerlerde el frenini çekerken sonuna kadar çekilmemesini öneririm. El frenini en sondan bir iki tık aşağı kurtarıyor ise o kadar çekmeniz daha doğru olacaktır. Geçmiş olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Şubat 05, 2015, 08:27:46 »
Dün akşam yine aynı şey oldu. Bu sefer aracım 3 gün yattı. El frenini bir kaç kere tam kaldırıp indirdim düzeldi. Suat Usta'ya göstermek şart oldu artık.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 600000
  • Model Yılı: '04
  • 161 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Şubat 05, 2015, 09:17:17 »
Dün akşam yine aynı şey oldu. Bu sefer aracım 3 gün yattı. El frenini bir kaç kere tam kaldırıp indirdim düzeldi. Suat Usta'ya göstermek şart oldu artık.
Aynı sorunu geçen kış yaşadım ama ilk başta hafif kalkış yaptım neredeyse sürünürek gitti araç hiç kıpırdatmadan yerinde eğildim halatın olduğu yere attım ellimi biraz gerip bıraktım bir kaç kez tekrarladıktan sonra hemen açıldı bunu tamircim söylemişti aklımda kalmıştı işe de yaradı bundan sonra böyle bir durumda bunu yapabilirsiniz :)
2004 corolla sol

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 36 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Şubat 05, 2015, 09:28:30 »
Aynı sorunu geçen kış yaşadım ama ilk başta hafif kalkış yaptım neredeyse sürünürek gitti araç hiç kıpırdatmadan yerinde eğildim halatın olduğu yere attım ellimi biraz gerip bıraktım bir kaç kez tekrarladıktan sonra hemen açıldı bunu tamircim söylemişti aklımda kalmıştı işe de yaradı bundan sonra böyle bir durumda bunu yapabilirsiniz :)

Halat nedir, nerededir?
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 600000
  • Model Yılı: '04
  • 161 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Şubat 05, 2015, 09:57:12 »
Halat nedir, nerededir?
Arabanın arka tekerlerinin oraya eğilip alt kısmına baktığınzda tekerler gelen bir halat göreceksiniz iki tekere ayrı ayrı giden benzin deposu hizasında
El freni halatından basediyoruz
2004 corolla sol

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Şubat 05, 2015, 10:27:40 »
Yüksek ihtimal balatalarını diskiniz ıslak iken aracınız park etmişsiniz soğuk havanın etkisiyle donma olmuş buda siz el frenini indiğinizde halat bırakmış fakat balatalar yüzeye yapışık kalmış o kalkmaya çalıştığınız ilk anda da zorlamaya bağlı balatalara ayrılmış ikinci hamlede sorunsuz devre dışı olmuş gibi görünüyor .Ben yıllardır soğuk sıcak fark etmeksizin çekerim el frenini bu tür durumlarda ilk hamle geriye doğru hareket ederseniz balata yüzeyden daha çabuk kurtulur tabi bu çok sert bir kalkış olmasın bir yerlere zarar vermeyin tabi doğu şartlarında bu durum belki ciddi sıkıntılara yol açıyordur ama bizim buralarda çok sorun teşkil etmiyor açıkçası
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "