O ebatlar çok sıradışı binek araç için Anıl. 185/65 dersen belki. Orjinali neydi jantların ve lastiklerin?
Amortisör; aldığı hareket enerjisini ısıya çevirip atmosfere atan sistemlerdir. Yani yapılarına göre, çalıştıkça(ısındıkça) yumuşarlar belli oranda. Ama sadece amortisör ile konfor aramak çok etkili olmaz, yayların yapısı önemlidir.
abi bana yardımcı olur musun ? artık 1cm den büyük çukurlardan geçerken arabanın arkasının oraya takılmasını istemiyorum. gördüğüm bütün tümsek ve yol bozukluklarından kaçıyorum. çünkü üstünden geçince çok fazla ses geliyor. yalıtım yapmak sesin şeklini değiştirdi. daha tok bir ses alıyorum ama hala çok gürültülü.
lastiklerin yanak genişliği çok önemli. ancak çok daha ince yanaklı arabalar bile konforlu olabilir. benim aracımda amortisör sistemi resmen çalışmıyor. 70 80 km hızlarda çukurların üzerinden geçerken pamuk gibi ancak hız düştüğünde patırdama başlıyor. ve 20 km gibi düşük hızlara düşmeden bu sesler kesilmiyor.
ayrıca en hoşuma gitmeyen özelliği 100 110 gibi hızlarda yoldaki ne kadar ufak tümsekçik varsa hepsinin üzerinden geçtiğimi hissediyorum. kasa ağır değil. amortisör sistemi çalışmıyor. çok sert dediğimiz opel astranın yolda gitmesi pürüzsüz. tekerleri yoldaki ufak alçalma veya yükselmeleri hiç içeriye yansıtmıyor ve uçan halıda gidiyormuş gibi hissettiriyor. oysa toyota sanki yaylar kesilmiş ve esneme payı kalmamış yaylar takılmış gibi hoplayarak gidiyor. ben otobüs gibi kasanın sallanmadığı bir yolculuk istiyorum. elbet bir otobüs olması mümkün değil , arabanın yapısı müsade etmeyebilir. beklentim çok daha iyisi.
bu nedenle. öncelikle lastik ve jantlar için öneri aldım. kullandığım lastiklerin konfor ebadı olduğunu söylediler. jantlarım alaşım denen jantlardanmış. eğer konfora etki edecekse hemen çelik olanlara dönebilirim. ayrıca aracın orjinal jant ölçüleri 175 165 veya 155 tabanlı lastikler. r13 kullanıyor.
yayları değiştirebilirim. amortisör olarak havalıları öneriyorlar. ben yayların başına ve sonuna kauçuk tampon takmak istiyorum. olursa amortisör takozlarını değiştireceğim. yine olursa camry avensis takozları koyabilirim.
yapı olarak mc person tipi tek mafsallı sistem var. arkalar bağımsız ve üç noktadan destek alıyor. kullandığım diğer arabalara bakınca bu sistem bile düzgün ayarlandığında çok konforlu olabiliyor. arabadaki yayların yumuşaklığını düşününce aklıma sadece amortisörlerin düzgün ( veya benim istediğim gibi ) çalışmadığı geliyor.