Gönderen Konu: Kışın El Freni Çekmeyin!  (Okunma sayısı 25182 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
Kışın El Freni Çekmeyin!
« : Ocak 13, 2015, 12:01:33 »
Kışın özellikle 0 C derecenin altındaki soğuklarda el freni teli dolup kendini salmayabilir. Balata diske veya kampanaya yapışıp bırakmayabilir. Düz bir yerdeyse sorun yok viteste araç durur. Eğim varsa da taş veya  takozla aracı emniyete alabilirsiniz.

Alıntı değildir  :)
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Toyota Club Türkiye

Kışın El Freni Çekmeyin!
« : Ocak 13, 2015, 12:01:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '17
  • 305 kere teşekkür etti
  • 312 kere teşekkür edildi
Ynt: Kışın El Freni Çekmeyin!
« Yanıtla #1 : Ocak 13, 2015, 12:15:59 »
Kışın özellikle 0 C derecenin altındaki soğuklarda el freni teli dolup kendini salmayabilir. Balata diske veya kampanaya yapışıp bırakmayabilir. Düz bir yerdeyse sorun yok viteste araç durur. Eğim varsa da taş veya  takozla aracı emniyete alabilirsiniz.

Alıntı değildir  :)

Dediğiniz olaya eski 97 model corollamda yıllarca dikkat ettim ettik herhangi bir problemle karşılaşmadım fakat bunun aracın dişlilerine veya vites kutusuna zararı varmı çok merak ettim hep ama bi cevap alamadım forumdaki bilgili abilerimi bu konuya açıklık getirmesi için takip ediyorum konuyu.

Ayrıca şuanki 2008 corollamda ve 2014 aurisimde bu durumu kontrol etmiyorum yani el frenini çekiyorum donmasından korkuyordum fakat hiç bir problem olmadı 2 gün dur durak bilmeyen tipi rüzgar ve -10 derece altına maruz kaldı ama donma yapmadı.
Corolla 2017 1.6 Advance 1.6 MDS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 13, 2015, 13:27:10 »
El freninin çekilmesi halinde kampananın birbirine yapışma ihtimali var. Geçen günlerde bir hoca arkadaşımın astra'sında yaşadık. Ancak aracı viteste bırakmanın da çok doğru olmadığı kanaatinde olduğumdan ben el frenini çekerim. Bir sıkıntı yaşamadım. Ancak araç düz bir zeminde ise el frenini sonuna kadar çekmeden kısmen çekebilirsiniz ya da eğimli yerlerde takoz + el freni + çok dik bir rampada araç park edilecekse vitesin bıraktığınız yönün tersi istikametine geçirerek bırakabilirsiniz. Burada amaç vites kutusuna binecek gücü diğer organlara paylaştırmaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 305 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ocak 13, 2015, 13:36:10 »
El freninin çekilmesi halinde kampananın birbirine yapışma ihtimali var. Geçen günlerde bir hoca arkadaşımın astra'sında yaşadık. Ancak aracı viteste bırakmanın da çok doğru olmadığı kanaatinde olduğumdan ben el frenini çekerim. Bir sıkıntı yaşamadım. Ancak araç düz bir zeminde ise el frenini sonuna kadar çekmeden kısmen çekebilirsiniz ya da eğimli yerlerde takoz + el freni + çok dik bir rampada araç park edilecekse vitesin bıraktığınız yönün tersi istikametine geçirerek bırakabilirsiniz. Burada amaç vites kutusuna binecek gücü diğer organlara paylaştırmaktır.

Ben konyada yaşıyorum neredeyse hiç eğim yok zaten şehirde :) Arabayı geri kaçıracak diye korktuğum rampa,yokuş vs.. hiç olmadı bu zamana kadar.

Fakat kışın el frenini sıkınca kampananın yapışma muhabbetine bu zamana kadar denk gelmedim ama geçenlerde bi tane peouget 106 markalı aracın arka tekerinin sürünerek gittiğini gördüm belkide el freninide unutmuş olabilir.

Yukarıda belirttiğim gibi şuanda 2008 corolla manuel ve 2014 auris MD-S şanzımanlı araçlarımda el frenleri çekili halde bırakıyorum -20 li gecelerde bile tekerlerde kilitlenme yapışma gibi problemler yaşamadım acaba bunu engelleyecek bir şey mi var ki araçlarımızda ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 301700
  • Model Yılı: '07
  • 73 kere teşekkür etti
  • 85 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 13, 2015, 13:52:15 »
forumda başına gelen var mı bilmiyorum ama bana hiç denk gelmedi, gece -20 oldu ve donmadı..donsa dahi çok az ilerlemede kendini salacaktır zaten.. birde rampa aşağı aracı vitesde bırakmak çok daha zararlı bence çünkü bütün yük şanzımana biniyor..
please seat belts

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 13, 2015, 14:33:40 »
forumda başına gelen var mı bilmiyorum ama bana hiç denk gelmedi, gece -20 oldu ve donmadı..donsa dahi çok az ilerlemede kendini salacaktır zaten.. birde rampa aşağı aracı vitesde bırakmak çok daha zararlı bence çünkü bütün yük şanzımana biniyor..

Salmadığı zamanlarda oluyor. Bu durumda kampana yapışık vaziyette hareket ediyor ve balataların tutuşma ya da erime ihtimali ortaya çıkıyor. Askeri bir araçta başıma geldi. Bir kaç km el freni çekik ilerlemişim. Baktım ki arkadan bir duman yükseliyor. Allah'dan alev almadı. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 305 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Ocak 13, 2015, 15:09:20 »
Salmadığı zamanlarda oluyor. Bu durumda kampana yapışık vaziyette hareket ediyor ve balataların tutuşma ya da erime ihtimali ortaya çıkıyor. Askeri bir araçta başıma geldi. Bir kaç km el freni çekik ilerlemişim. Baktım ki arkadan bir duman yükseliyor. Allah'dan alev almadı. :)

Bildiğim kadarıyla yeni araçlarda kampana ve diskler ayrı şekilde çalışıyorlar.Ben zannediyordumki el freni çekince arkadaki diskler kitleniyor ama öyle olmuyormuş bi frenci anlatmıştı bunun el freni nerde o zaman diye sordum o tekerin içinde dedi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 13, 2015, 15:38:32 »
El freni çok çekmek son dişe kadar çekme sıkıntı yaratabilir ben bu tür soğuklarda el frenini yarıya kadar çekip aracı vitese takarım
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimiçi (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 13, 2015, 16:13:51 »
El freni teli ya da balata tambur arası kimi durumlarda donma yapabilir. Yerine göre aracın bir tarafı donarken diğer tarafı donmayabilir de.
Aracı viteste bırakmak en sağlıklısı, sonuçta şanzımanın tork dayanımını aşacak güçler açığa çıkmaz. Fakat aracı sabitlemek de gerekir. Ayrıca eğim yönüne göre doğru direksiyon açısı da verilmeli park esnasında. Taş ilkel görünmesine rağmen her daim işe yarar doğru konumlandırıldığında.
Arka fren sistemi disk olanlarda ise el freni mekanizması tekerin içinde değil, diskin içindedir. Yani arka diskler aynı zamanda tamburdur.
Lastiklere takılı olan buz zincirinin bile belli oranda yere yapıştığı olur havanın ısısı ve alınan rüzgara, şartlara göre.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '12
  • 106 kere teşekkür etti
  • 142 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ocak 13, 2015, 17:40:48 »
Sadece viteste bırakmak pek sağlıklı olmaz. El frenini tutacak kadar çekin vitesi ters istikamete alın. Ve lastiği kaldırıma dayayın. 

Türkiyedeki yüksek kaldırımlarda işe yarıyormuş :D

Araç Nasıl Park Edilir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ocak 13, 2015, 20:08:28 »
Manueli bilemiyorum da otomatikte el frenini çekmeyip, vitesi P konumuna alarak bütün yükü şanzımana bindirirsek bence daha kötü.
Şanzımanı öldüren başlıca sebeplerin başında geliyor.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 13, 2015, 20:43:01 »
Ben cekerim el frenini inerim arabadan daha bugune kadar yapisma falan oyle bisey olmadi  zaten en fazla gece -8 -9 oluyor
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ocak 13, 2015, 20:54:26 »
-20 lerde günlerce çekili sorun yok.Daha çok eski kışlarda ve eski arabalarda donuyordu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ocak 13, 2015, 20:55:31 »
Donma olması için sıvı olması lazım, sıvı yoksa donmaz.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 13, 2015, 20:56:34 »
Ben şimdiye kadar soğuklarda sıkıntı yaşamadım burda park düz olduğu için viteste bırakıyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ocak 13, 2015, 20:57:38 »
 Donarsa da can sağolsun her şeyi mi dert edeceğiz. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ocak 13, 2015, 20:58:34 »
Donma olması için sıvı olması lazım, sıvı yoksa donmaz.
Evet hava sistemli araçlarda nem tutucu filtre yoksa donar alkol koyuyorlardı oda geçici çözümdü

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ocak 13, 2015, 21:16:52 »
Donarsa da can sağolsun her şeyi mi dert edeceğiz. :D

Yaşa be hocam, bu ne yaaaa yok şöyle etme yok böyle etme....arabalar bizi strese mi sokuyor nedir :)
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2011 Auris Sport
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '11
  • 120 kere teşekkür etti
  • 222 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ocak 13, 2015, 22:23:17 »
Ben geçen gün giderken çektim bi baktım fazla döndü kara saplandı. Dediğiniz gibi kış günlerinde el freni çekmemek lazım çekici çağırmak zorunda kaldım dikkat edelim !
2011 Auris Sport
Atiker Nanofast, Eibach Pro-kit, Philips LumiLeds 5000k(farlar), Photon Xenon Effect 5000k(sisler), Cree Led 6000k (uzunlar), Amerikan Park(ayna ve sinyaller), Ayna Altı Kartalgöz Led, Ayakaltı Aydınlatma

Çevrimiçi (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ocak 14, 2015, 08:36:32 »
 Şanzımana bir yük binmez arkadaşlar, sonuçta seyahat esnasında çok daha fazla oluşan yüklere göre tasarlanıyor sistem.
 Çok basit, gözden bir çok kişinin kaçırabileceği bir detayla bahsedilen noktalarda donma gerçekleşebilir arkadaşlar. Özellikle kimi mazgal üstlerinde park bu iş için bire birdir. ;) Nemlenme oluşmasında ısınma ve soğuma da etkendir.