Üstadlar benim düşüncem ki motor öğretmeniyim esasında ama 8 - 10 yıldır meslek derslerine girmiyorum. Bu devirde dizel araçlar otomobiller uygun fiyata alınıyorken benzinli & Lpg li araca binmek pek mantıklı gelmiyor bana. Bakım maliyetleri de eskisi gibi değil dizellerin. Pek fark yok benzinli ile. Alırken 30 -40 bin tl verip benzinli araç alıpda yooo çok yakmıyor vs diyip 1 hafta olmadan lpg taktıracam diyen ondan sonra lpg çok pahalıya takılıyor diyen taktırdıktan sonra da işe gidene kadar lpg ye geçmiyor çok benzin yakıyorum diyen, sonra da motor relantide stop ediyor gaz ayarı tutmuyor arıza lambası yandı vs. uğraşıp duran çok gördüm. O kadar para vercem bide uğraşcam. Hiç mantık işi olmadığı gibi lpg tesisatını yapan ustalarımız ne iş güvenliği ne dikkat ne elektrik bilgisi ne basınçlı sistemler ne gaz bilgisi ne yanma teorisi biliyor. Öyle ezbere yap devam. Ha olur, olmaz değil. 3-5 bin tl verdiğin arabaya Şahine brodveye, torosa kartala tüp tak mahalle arasında şehir içinde bin. Bisiklet niyetine. Ama şehirler arası yola tüplü araçla gitmek riskli bence. Tüp takmam diyen çok gördüm. Bence aynı paralara az fazla km li dizel alırım kafam rahat olur. Bakımını ben kendim pahalıya gelmeyecek şekilde yaptırabildiğimden fazla km gözüm keser. Ki bende arabaya zaten 30 bin TL vermem. Ucuz alırım km si çok alırım alırken motoru yapılmış alırım ufak tefek sorunlarını halleder 8-10 sene binerim. Alırken kendim test ederim aracı. Bir çok ustaya göre sorun olmayan şeyleri sorun ederim herkezin sorun ettiği şeyleri sorun etmem.
Avensise Hazirandan buyana biniyorum. Bir sorunu yok. Kendime göre sorunlu kısımlarının bakımlarını ufak ufak yaptım. Yine denk gelse daha fazla para isteseler bu arabayı yine alırım. Bayanlara büyük gelebilir ama bizim hanımın ikinci arabası olduğu için acemiliği olmadığından debriyaja 1 günde alıştı sonra sorun yok. Günde 3 tur atıyor çarşı pazar şehirde. Annesini arkadaşlarını dolduruyor arabaya otobüs gibi herkes sığıyor maşallah. Arkası müthiş geniş. Önü de öyle. Ben de arkaya oturup çocukla oynayarak yolculuk yapıyorum bazen. Freni desen çok iyi motor desen ayrı bişey. Yakıt desen tuhaf düşük. Arabanın altında sanki kamyon şasesi var öyle diri araç.
Bir tek kaliper pim sesi var onu da yağlayınca kesiliyor sanki sıfır araba. Bir çok markanın sıfırından daha sessiz bozuk yolda. Auris de güzel araçtır eminim ama dizel tercih edin bence. Sonuçta ralli yapacak haliniz yok. Avensisin yüksek hızlarda seyretmek için yapıldığını farkettim. Özellikle 2,0 dizeli. Orjinalde alçak ve tekerlerine viraj için orijinal kamber verilmiş. Viraj dönmesi müthiş üstün bir araç 1,6 sı benzinlisi aynı değil. Hem yüksek hem tekerleri kamberli değil hem motoru zayıf kalıyormuş.
Tüplü binecek olsam 1,6 benzinlisini de alırdım. Sonuçta yarış pisinde yarış yapmayacaz araçla. zaten biz 80 -90 ı geçmeyiz. Aurisi de dizel ve ucuz olsa alırdım. Bunlar hep iyi arabalar.