Dünya üzerinde birbirinden farklı yüzlerce uygulama var. Bu konular için kafa yormuş, yoran profesyonel insanlar var. Bana göre bir cezanın görevi aktif değil pasif olarak daha önemli. Eğer sen İskoçya'da olduğu gibi kırmızı ışıkta geçene hapis cezası verirsen, bir müddet sonra kimse kırmızıda geçmez ya da Amerika'nın bazı eyaletlerinde olduğu gibi bahsi geçen cezanın bir defaya mahsus değil, dolaylı olarak da sürücüye etkisini çoğaltırsan; örneğin ülkemize uyarlarsak, MTV miktarını, kasko bedelini, trafik sigorta ücretini artırmak gibi, yine bunda da zamanla sonuç elde etmeye başlarsın. Cezanın caydırıcılığı ilk etken olmalı. Maddi durumu iyi biri akan trafikte sonunu düşünmeden kasıtlı spin atıp, sonrasında komik bir meblağ ödeyerek yoluna devam etmemeli. (Bkz: harun taştan ) Ve söylemeye gerek duymadığım eğitim konusu.... Anaokulundan itibaren trafik eğitimi uygun şekilde verilmeli. Şu an var mı bilmiyorum ama benim aldığım gibi fen bilgisi hocasının girdiği derslerden değil, profesyonel olarak bu işi yapan insanların verdiği, geleceğe dönük eğitimler verilmeli. Mevzuat, regülasyon ise işin başka bir boyutu. Burada seçilenlerin, yani toplumun kanaati ön plana çıkıyor ve bu konuda iyi olduğumuz söylenemez. İlk aklıma gelen naçizane düşünceler böyle.