Gönderen Konu: Neden En Güzel Şarkılar, Aşk Acısı yada Ayrılıklar Üzerine Yazılır??  (Okunma sayısı 1984 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '14
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
her zaman Toyota ve arabalar üzerine konuşacak değiliz ya farklı bir konu açayım dedim bu kez.
Şunu hep ömrüm boyunca merak ettim.
neden en güzel şarkılar yada sizi alıp kısa bir süreliğine de olsa başka dünyalara götüren şarkılar aşkı acısı,sevgiliye duyulan özlem,ya da ayrılık acısı üzerine yazılıyor?
neden mutluluk üzerine olan şarkılar çok tutmuyor?yani aşık olmak,aşık olduğun insanlada evlenmek kadar güzel bir şey yoktur ama bu konular üzerine yazılan şarkılar belki kısa bir süreliğinede olsa parlıyor top listte 1 numara olsada hızlı bir düşüşü olur genelde.

sizlerin fikirlerinide merak ediyorum açıkçası...

Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
Subluminal mesaj mı veriliyor dersiniz  :blink:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti
Subluminal mesaj mı veriliyor dersiniz  :blink:

Subluminal (bilinçaltı) mesajı verse eline ne geçecek bu adamların?
hani en azından sigara yada başka bir şey pazarlamıyor.sadece satış yapması lazım ama düşünmek lazım yinede haklı olabilirsiniz  :islik:
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
Mutluluklar gelip geçicidir, Aşık olmak iyi değildir vb bilinç altı mesajları olabilir.

Sizin dediklerinize örnek şarkılar neler mesela?
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
Bekir damardan klasiklerle gelmişsin.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti
Bekir damardan klasiklerle gelmişsin.

ahmet hocam daha o kadar çok varki hatırlayamadığım hem türkçe hem ingilizce olanı.

mesela son zamanlarda arabada da çok dinlediğim bir şarkı.sözleri harika...
Emre Aydın ve Model
https://www.youtube.com/watch?v=TYfN96L9Fyk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
Aynen dinlemekten sıkılmadıgım birisi daha,
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
Kaybedince mi anliyoruz bazi seylerin degerini?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
Aynen dinlemekten sıkılmadıgım birisi daha,
Bu şarkıyı dinledim ama ismini bilmiyordum  :)

Mesaj Birleştirildi: Ocak 04, 2015, 20:59:15
Buda benim favorilerimden https://www.youtube.com/watch?v=Qt2mbGP6vFI

Mesaj Birleştirildi: Ocak 04, 2015, 21:05:21
her zaman Toyota ve arabalar üzerine konuşacak değiliz ya farklı bir konu açayım dedim bu kez.
Şunu hep ömrüm boyunca merak ettim.
neden en güzel şarkılar yada sizi alıp kısa bir süreliğine de olsa başka dünyalara götüren şarkılar aşkı acısı,sevgiliye duyulan özlem,ya da ayrılık acısı üzerine yazılıyor?
neden mutluluk üzerine olan şarkılar çok tutmuyor?yani aşık olmak,aşık olduğun insanlada evlenmek kadar güzel bir şey yoktur ama bu konular üzerine yazılan şarkılar belki kısa bir süreliğinede olsa parlıyor top listte 1 numara olsada hızlı bir düşüşü olur genelde.

sizlerin fikirlerinide merak ediyorum açıkçası...
Şarkıların anısı çoktur insan eski bi fotoğrafa bakarken bazı şeyleri hatırlamaz ama şarkılar öyle değil illaki iyi yada kötü bi anısı vardır ve insan o şarkıyı duyunca herşeyi nerdeyse saniyeleriyle hatırlar ben 90'lar yerli ve yabancı pop şarkılarından vazgeçemiyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
Ankaralı Yasin farklı bir tarzda belirtmiş aşka acısını

Bİ DE SEVİYOM DEDİ / ANKARALI YASİN - 2011
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • TOYOTA SEVER,ESKİ TOYOTA SAHİBİ.
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '10
  • 19 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
hislerin en yoğun olduğu,yaşandığı dönemler olduğundan, en derin izler bırakan olaylar olduklarından diye düşünürüm.
2021 Corolla HYBRID Dream (AKTİF)
2013 Hyundai İ30 1,6 GDİ ELİTE (AKTİF)
1991 Mazda 323 HB AT. (AKTİF)
2010 MERCEDES C180 KOMPRESSOR (satıldı)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
 İnsan işte bu yönünü unutmamalı hayatın ona zorladığı akıntıları içinde.

Bence insan öyle bir anda hormonlarının da(farklı özelliklerdeki) etkisi altında kalıyor ve daha da duygusallaşıyor ve bu da duyularına yansıyor. O zamanlarda kendine, o andaki durumuna hitap eden melodiler de daha fazla bilincine işleyebiliyor sanırım. Tabi insanlar o anları unutmadığı için(iz bırakan anlar) o anlarda dinlediği melodileri de her daim hatırlayabiliyor. Koku gibi. Ama bazı parçalarda olan kimi melodik bölümlerin insanlarda farklı etkiler yapıp yapmadığı da araştırılmıştı ve gerçekten bazı paralar o etkililer sınıfına giriyor ve dediğin gibi Bekir, onlar hep melankolik, aşk, derin duygu parçaları idi. Aslında bunu dozunda yaşayabilmek çok güzel, insanca bir şey.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
Mangal neden ham ateşte değilde kor olmuş ateşte yapılır ya da Mevlena Hz.'lerinin dedikleri gibi: Hamdım, piştim, yandım. Neden yıllanmış eski bağlamalardan çok güzel ses çıkar? Başak olgunlaştıkça boynunu eğer.  Sorunuzun cevabına bir katkım olmuştur umarım. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • 7 kere teşekkür etti
  • 228 kere teşekkür edildi
En güzel şarkıların, aşk acısı veya ayrılıklar üzerine olduğu konusunda yapılmış bir istatistik var mı bilmiyorum. Biraz göreceli bir kavram. Ancak, böyle bir araştırma yapılsa, ben de sonucun bu şekilde çıkacağı kanaatindeyim. Sebep; bireysel ve toplumsal hafıza.

Dünya genelinin toplumsal hafızası maalesef pek parlak değildir. Yakın tarihimize kadar hemen hemen tüm dünya toplumları, çok sancılı süreçlerden geçmiş, göçlerle, savaşlarla nesiller heba olmuş, nice yuvalar dağılmış, nice sevenler ayrılmış veya hiç birleşememiş, nice ölümlere şahit olunmuş ve bütün bunlar toplum bilinçaltına tamamen yerleşmiştir. Bu acılar bünyeye öyle nüfus etmiştir ki, duygusal mazoşizm tüm bünyelere hakim olmuştur. Evet, efkarlanmaktan, geçmiş acıları zaman zaman da olsa tazelemekten zevk almaktayız maalesef.

"hangimiz düşmedik kara sevdaya
 hangimiz sevmedik çılgınlar gibi."

aşk ve ayrılık duyguları, her insanda şüphesiz ki derin izler bırakır. Zamanla hafifleyebilir veya tamamen silinmiş gibi durabilir. ancak hiç beklemediğiniz bir anda tüm heybetiyle tekrar karşınıza dikilebilir. Bunu harekete geçiren duygusal bir film, sizi tarif ediyormuşçasına yazılmış bir roman, bir hayat hikayesi veya bir şarkı olabilir. Gecenin bir vakti arabasında çalan bir şarkıdan hangi eski aşık etkilenmez ki;

Bu gece bir başka çöktün içime,
seni andım durdum sabaha kadar,
okudum bendeki tüm mektupları,
okudum ağladım sabaha kadar

ama şarkılarda bu yoğun duygu-durum olayının yaşanması sadece aşk acısı tadanlara mahsus değildir. Kültürümüzde "gurbet acısı" denen bir olgu vardır ki, hepsinden beter. Öyle aşk acısı gibi dönemsel de değildir, tüm yaşam boyunca sızlatır içinizi. Hele aşk acısıyla beraber yaşanırsa her bünyenin kaldırabileceği bir şey değildir. İşte arabesk müziğin çıkış noktası da tam burasıdır. Gurbete göç etmiş, köyünü terketmiş yalnız insan, varoş mahallelerinden fabrikaya gidip gelirken bu müzikle kimlik buldu, kendisini anlatıyordu, yalnız değildi, efkarlandı, hüzünlendi ama yalnızlığını bu müzikle gidermeye çalıştı, ona tutundu, ne güzel de anlatıyordu kendisini.

almanya treninde gözlerim doldu
tatlı hatıralarım sılamda kaldı
gurbet elde acılarım kesilmez artık
kader pençesini bağrıma vurdu

Bütün bunları en mükemmel şekliyle anlatan bir başka nazım da türkülerimizdir. Sevinç ve mutlulukla birlikte, aşkı, sevgiyi, ayrılığı, gurbeti en güzel şekilde anlatır türkülerimiz.
Sıladaki sevdiğine şöyle seslenir gurbetteki delikanlı;

"mendili işle yolla,
 işle gümüşle yolla,
 içine üç elma koy,
 birini dişle yolla"

Ya sıladan sevdiceğine yazan kınalıya ne demeli;

"yarim istanbulu mesken mi tuttun
 gördün güzelleri, beni unuttun
 sılaya dönmeye yemin mi ettin
 gayrı dayanacak özüm kalmadı
 mektuba yazacak sözüm kalmadı"

İşte türkülerimizin daha binlercesi bulunan bu vurucu örneklerine, şair Bedri Rahmi Eyüboğlu da hürmetlerini şu dizelerle sunmuştur;

Şairim,
Zifiri karanlıkta gelse şiirin hası,
Ayak seslerinden tanırım.
Ne zaman bir köy türküsü duysam,
Şairliğimden utanırım.

Tabii bu durumlar sadece bizde yaşanmıyor, Hotel California şarkısından ve onun hazin hikayesinden kim etkilenmez ki.

İşte bütün bunlar, acıya yönelik, acıya vurgu yapan, efkarlandıran hüzünlendiren hemen her şeye, ve tabii müziğe bir popülasyon yaratıyor doğal olarak.
Ben den bu kadar arkadaşlar :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
https://www.youtube.com/watch?v=g_7ut-300Qg

https://www.youtube.com/watch?v=NFfkhBpqO0M

https://www.youtube.com/watch?v=wHN7qeFDhMM

Bunlarda denizde üç damla misali Türkülerimizden bozlak kolundan sadece bir kaç örneği. Her biri ayrı bir yanık gönül kokusunu sinesinde barındıyor.