Gönderen Konu: şanzıman bakımı sonrası farklı bir ses ...  (Okunma sayısı 4439 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 273000
  • Model Yılı: '96
  • 49 kere teşekkür etti
  • 42 kere teşekkür edildi
şanzıman bakımı sonrası farklı bir ses ...
« : Aralık 30, 2014, 14:28:20 »

merhaba değerli üstadlar... sorunum çözüldü demiştim ama daha bir hafta geçmişken başka bir ses başgöstermeye başladı. yalnız geçende halledilen sesten daha farklı bir ses bu. daha tok bir ses bu... vallahi nasıl anlatacağımı da bilemiyorum. kafam bozudu iyice. bu sefer sanki şanzımandan gelmiyor gibi.. daha sağ taraftan ve daha alttan geliyor gibi sanki. en iyisi madde madde anlatayım...
1* gur gur gur mu diyeyim, vur vur vur mu diyeyim. ... önceki şanzımandan gelen ses gibi sabit bir ses değil. sanki tekerin her devrinde tekerin dönüş hızıyla paralel temposu da artan bir ses. şanzımandan gelen ses hareket halindeyken aracı boşa alınca da az çok duyuluyordu ama bu ses aracı boşa alınca tamamen kesiliyor.. ses ile birlikte bir titreşim de var.  araba özellikle tam hızlanmadan önce bu titresimi gaz pedalında hissedebiliyorsunuz. hızlandıktan sonra ise titreşimi hissedemiyorsunuz.
2* titreşim nedeni ile balans ayarından felan şüpheleniyorum ama seyir halinde vitesi boşa alınca ses mes titreşim felan kalmıyor. bu nedenle bu ihtimal de saf dışı kalıyor sanırım.
3* geçen hafta arabanın altında, eksozun motordan çıktığı noktalara yakın bir yerde ekksozu tutan kelepçe gibi bişey var. takırtı yaptığı için onu değiştirttim. onunla birlikte gene eksozun ortalarında içi elyaf ile dolu olan kısım da değişti. usta bu boşalmış değiştierlim demişti. değiştirttim ben de... bu ses bunlarla da alakalı değildir sanırım.
4* motor kısmı rölantide iken ve motor soğukken öncekine göre çok fazla titriyor. motor kulaklarında gevşeklik felan olabilir mi? ve mantığa pek uymasa da bu gevşeklik tarif ettiğim sese neden olabilir mi?
5* 75-90 tam sentetik yağ, bizim şanzımana uyum sağlamamış olabilir mi? biraz daha kalın bir yağ denesem faydası olur mu?
6* vitesi boşa alınca sesi kesip, vitese atınca sese devam eden başka bir parça bilya felan olabilir mi on taraflarda bir yerde? aks içindeki bilyelerden böyle bir sorun olur mu?
çıkarım senle her yola... 96 corolla SW 1,6 xei
ahmet - 1980 / samsun
Arh+

Toyota Club Türkiye

şanzıman bakımı sonrası farklı bir ses ...
« : Aralık 30, 2014, 14:28:20 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
Ynt: şanzıman bakımı sonrası farklı bir ses ...
« Yanıtla #1 : Aralık 30, 2014, 15:28:56 »
sağ aks lalesinin değişmesi lazım. iç aks yapıyor bu sesi. rahatsız etmiyorsa dokunma. biraz pahalı çünkü..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 49 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Aralık 31, 2014, 09:46:49 »
sağ aks lalesinin değişmesi lazım. iç aks yapıyor bu sesi. rahatsız etmiyorsa dokunma. biraz pahalı çünkü..

ilginiz için teşekkürler üstad. ancak aks lalesinden olsa arabayı seyir halindeyken boşa aldığımızda da aynı sesin devam etmesi gerekmez mi? sonuçta tekerler aksı çevirmeye devam etmiyor mu vitesi boşa alınca da...
üstelik aks komple değişeli daha 1-2 ay anca olmuştur. bu kadar kısa sürede lale boşluk yapmaya başlar mı?
gerçi takılan aks jkp marka yan sanayi idi.
şanzıman bakımı sırasında sök-tak yaparken bir yerinde bir gevşeme kalmış olabilir mi acaba?
ses öyle aman aman çok rahatsız etmiyor. ama efsanenin o eski sessizliğine göre çok fazla sesli...
ahmet - 1980 / samsun
Arh+

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Ocak 03, 2015, 12:13:17 »
var mı gelişme ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 49 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ocak 03, 2015, 17:08:15 »
var mı gelişme ?

öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim.
ancak henüz bir gelişme yok anıl bey.
gittim ustaya, beraber dolaştık biraz. evet bir ses olduğunu net duyuyor. eksoz titreşiminden şüphelendi. kanala inip iyice baktı ama eksozdan bişey çıkmadı. bir ara getir de soğukken motor ve şanzıman takozlarını güzelce bir kontrol edelim dedi. bir fırsatını bulup götüremedim daha.
araçta ekstra titreşim var şanzıman bakımından sonra. rölantideyken bile bariz hissedebiliyorsunuz. motor ısındıktan sonra titreme felan kesinlikle hissedemezdim arabanın içinde. şimdi ise motor ısındktan sonra dahi ışıklarda felan durunca rolanti halinde bildiğin tir tir titriyor.  ancak benim bahsettiğim seyir halinde iken gelen sesin bu titreşimle alakası var mı yok mu bilmiyorum. titreşimin nedenini bulup giderip ondan sonra göreceğiz inşallah...   
ahmet - 1980 / samsun
Arh+

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 49 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ocak 22, 2015, 09:59:40 »
işin içinden bir türlü çıkamıyorum... samsunda iyi bir usta bilen yok mu?
şanzıman bakımı sonrası arabada bir titreşim ve farklı bir ses vardı. sağ üst motor takozunun değişmesi ile titreşimden neredeyse kurtulduk. ama motor tarafından gelen sesin nereden geldiğini çözemiyoruz. en son dün akşam bir ustaya götürdüm. abi %99 akslardan geliyor ses dedi. dedim ki, akslar daha önceden değişmişti. ama ses şanzıman bakımı sonrası başladı dedim. o da dedi ki taktırdığın akslar yan sanayi. şanzıman bakımı sonrası şanzıman takozları sökülüp takılınca eski konumunu tam milimi milimine bulmaz, bu nedenle akslar da tam oturmaz dedi. orjinal akslar bu sorunu çıkarmıyor ama yan sanayi aksların ölçüleri orjinalleri birebir tutmadığından böyle sorunlar oluşabiliyor dedi. inansam mı bilemedim...
*rölantide ses yok
*vites boşta gaza basıyorum, deviri 3500 lere kadar getiriyorum ses yok.
*arabayı vitese alıp gaza basıyorum, arabanın hareketiyle ses başlıyor. TIRRRRR, veya gibi.
*teker dönme hızıyla birlikte ses te serileşiyor.
*seyir halindeyken, araba viteste iken, motor devri kaç olursa olsun ayağımı gazdan alıyorum ses yok, gaza dokunduğum anda başlıyor TIRRRRRR. ayağımı gazdan alıyorum ses yok. gaza basıyorum var. vitesi  boşa alınca zaten yok.
*sadece araç viteste seyir halinde iken gaza bastığım anda devreye giren bir ses.
---------------------------
çok anlamasam da mantık yürütüyorum. araç seyir halinde ve viteste, gaza basıyorum, motor 2500 devirde... lastikler devrede, akslar devrede, şanzıman devrede, motor devrede ve ses geliyor... ama araç gene seyir halinde ve viteste, ayağımı gazdan alıyorum gene lastikler devrede, akslar devrede, şanzıman devrede, motor gene 2500 devir ile devrede ama ses yok... birinde motor, aktarma organları ile lastikleri çeviriyor, diğerinde latikler aktarma organları ile motoru çeviriyor ama iki durumda da herşey devrede ama ses sadece gaza basarken geliyor... sanki gaz pedalına bağlı bir şey var ve gaza basmamla ötmeye başlıyor dicem ama vies boştayken ne kadar gaza bassam da bir ses çıkmıyor...
 çözemiyorum gitti anlayacağınız.
gün olur çözeriz elbet.
görüşlerinizi bekliyorum...
bayağı uzun yazdım ama idare edin ... ;)  ;)

ahmet - 1980 / samsun
Arh+

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 22, 2015, 10:08:50 »
Muhtemelen aks poryasın dan gelen sese benziyor. Arkadaşımım Ford focusunda da tarif ettiğiniz aynı ses vardı. Biz öncesin de triger felan sandık sonra aks poryası dedi usta değiştirdi ses kesildi.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 49 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ocak 22, 2015, 10:56:34 »
Muhtemelen aks poryasın dan gelen sese benziyor. Arkadaşımım Ford focusunda da tarif ettiğiniz aynı ses vardı. Biz öncesin de triger felan sandık sonra aks poryası dedi usta değiştirdi ses kesildi.

ilginiz için teşekkür ederim. porya dediğiniz şey teker bilyası sanırım. 
ancak ses bilya sesi olsa uğultu şeklinde olması gerekmez mi? ve seyir halinde iken vitesi boşa attığımızda da duyulması gerekir sanırım ses bilyadan olsa.

düzeltme: öncelikle özür dilerim. biraz araştırayım dedim ve baktım ki porya ile bilya aynı şey değilmiş. porya, bilyanın içine geçtiği, bilya muhafazası gibi bişeymiş. bunu ustama ileticem. porya arızası seçeneğini de değerlendirelim.
ahmet - 1980 / samsun
Arh+

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 636 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Ocak 22, 2015, 11:34:14 »
Arıza da ki bizim de kafamozo karıştıran gaza yüklendikçe sesin artması ve boşa alınca sesin kesilmesiydi. Ben de sizle aynı şekilde teker her halukarda dönüyor sesin olması lazım diye farklı bişi olabilir diye düşünmüştüm  ancak porya değişince ses kesildi.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Ocak 22, 2015, 12:01:09 »
ben aks diyorum. tarif ettiğin şeyi yaşamadan anlamsız geliyor. motor yüke binince takırtı ve titreşim yapıyor.
aksı sökünce neden boşta yapmadığını anlarsın. gaza bastığında aksın farklı köşesine yük biniyor. zamanla bozuyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 636 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Ocak 22, 2015, 19:23:49 »
ben aks diyorum. tarif ettiğin şeyi yaşamadan anlamsız geliyor. motor yüke binince takırtı ve titreşim yapıyor.
aksı sökünce neden boşta yapmadığını anlarsın. gaza bastığında aksın farklı köşesine yük biniyor. zamanla bozuyor.
Araç durduğu yerde direksiyonu tam tur çevirip arac hareket ettirildiği zaman aks arızalıysa takırtı ve titreşim yapıyor diye biliyorum.