Gönderen Konu: Ae92 Radyo paraziti.  (Okunma sayısı 4158 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 165000
  • Model Yılı: '08
  • 57 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
Ae92 Radyo paraziti.
« : Aralık 29, 2014, 13:16:51 »
Aracımın radyosu bujilerden ve çakmaklığa taktığım kameradan doolayı parazit alıyor.Anfi mevcut.Bu sorunu nasıl çözebilirim?Teşekkürler.

Toyota Club Türkiye

Ae92 Radyo paraziti.
« : Aralık 29, 2014, 13:16:51 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
Ynt: Ae92 Radyo paraziti.
« Yanıtla #1 : Aralık 29, 2014, 13:49:44 »
ben çözemedim. işin aslı teyp girişinde bir filtre olması lazım. eski bir teybim vardı. filtresi vardı ve hatta ben mıknatıs ile tekrar filtreledim ama motor sesi kesmedi. şasesini bağlantılarını değiştirdim yine olmadı.

yeni bir teyp aldım, hiç bir yanında filtre falanda yok ama hiç parazit duymadım. demekki radyoyu değişmek lazımmış.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 57 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 29, 2014, 13:51:50 »
Anfiden ve radyodan akünün eksisine direk kablo çekmeyi denediniz mi? Ben şimdi denemeyi düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Aralık 29, 2014, 13:57:36 »
Anfiden ve radyodan akünün eksisine direk kablo çekmeyi denediniz mi? Ben şimdi denemeyi düşünüyorum.

denedim :) şuanki teybim aküye doğrudan bağlı. aracın tesisatı kaldırmadığı için aküden güç aldım. tabi kontak anahtarından çalıştığı için kontağı ayrı çektim. biraz uğraştırdı açıkçası. ama teyp önemli , tekrarlıyorum parazit kesmek için teyp önemli.

bulursanız ipek buji kablosu deneyebilirsiniz :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 57 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 29, 2014, 14:02:45 »
Aküden direk güç kablosu  (+) anfiye direk gidiyor olmalı. Peki anfiden geri akünün eksisine(-) kablo çekmeyi denediniz mi.Genelde tesisatçılar nötrü (-) bagajdan şasiye veriyor.Bu da parazit yapabiliyor muş. Teypim pioneer ın üst seviye modellerinden. Eğer teypten yapıyorsa bir daha pioneer almam[emoji1]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Aralık 29, 2014, 14:12:56 »
Aküden direk güç kablosu  (+) anfiye direk gidiyor olmalı. Peki anfiden geri akünün eksisine(-) kablo çekmeyi denediniz mi.Genelde tesisatçılar nötrü (-) bagajdan şasiye veriyor.Bu da parazit yapabiliyor muş. Teypim pioneer ın üst seviye modellerinden. Eğer teypten yapıyorsa bir daha pioneer almam[emoji1]

evet benim teybim pioneer 2600 ub diye bir modeldi. sesini pek beğenmedim. yine japon tercih ettim , kenwood aldım :) sesler kesildi.
benim amfim şaseye bağlı ama ben çocukken tamirciye gittiğim için bu işler elimden geliyor. gerçekten şase kablosunu yani eksiyi aküye kadar çekmeye hiç gerek yok. hem motor bölümündeki şaseleri hemde amfinin bağlandığı metal parçaları güzel temizledim..

amfimin markası harward. bu amfiyi renault da kullanmıştım. ozaman aküden eksi ve artıyı çekmiştim. motor sesini kesememiştim. bu aracımda kısa süre piranha kullandım. amfimden inanılmaz motor sesi aldım :) yani amfi en ufak paraziti bile büyütüyor. zaten işi de bu.
yeni teybim ile amfiyi bağlayınca sesler kesilmedi. ama ne zaman amfim ile teybin kasaları için şase yaptım ozaman parazit kalmadı. amfim çok dandik olduğu için önemsemiyorum ama teyp çok önemli.

pioneer iyi bir marka ama radyo sesleri haricinde çakmaklıktaki elektriksel paraziti alıyorsa benim aklıma tesisat gelir. aynı tesisata bağlılar.  teybi doğrudan aküye bağlamak fayda sağlayabilir bu yüzden.

yardım lazım mı ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 29, 2014, 14:14:29 »
Bunun önlemek için bujiler vardı. Kameradan nasıl parazit alıyor? Kamera ses de alıyor mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 57 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 29, 2014, 14:22:49 »
Evet yardım gerek teypi ve anfiyi direk olarak akünün eksisine bağlıyacağım.0.75 lik tek damarlı kablo yeter mi?teyipime akünün artısından direk enerji verilmemiş çakmaklıktan paralel bağlanmış bu da parazit yapar mı?  Kamera ses kaydı da yapıyor bağladığımda çok ince bir parazit yapıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Aralık 29, 2014, 14:36:46 »
amfi çok güçlü değilse kalın kabloya gerek yok . kablo gerçekten çok para. o dediğin kalınlıktaki kablo 100 amperi çeker. okadar akımı kaldıracak şarj dinamosu yok.

amfinin standartını bilmem ama çok verimsiz bile olsa 300watt güç çeken bir amfiye 0.5 yeter artar bile.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 57 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 29, 2014, 15:04:45 »
Anfinin şase kablosunu söktüm ve anfinin çalışmaya devam ettiğini gördüm bu normal mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Aralık 29, 2014, 15:16:54 »
evet bence normal , amfi gibi teyp bile herhangi eksiyi kullanarak çalışabilir. bu hoparlörün bağlantısı bile olur.

zaten amfinin içini ve devresini açınca görürsün. eksi dediğin şey hoparlöre de bağlı şasesinede :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 57 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 29, 2014, 15:58:22 »
Anfinin nötrünü direk akünün nötrüne bağladığımda birşey değişmedi.Sonra teyibin nötürünü akünün nötürüne direk kabloyla bağladım parazitin çoğu kesildi çok az birşey kaldı.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 29, 2014, 16:42:51
Teyibn nötrünü kablo çekerek akünün nötrüne bağladığımda parazitin büyük oranda azaldığını gördüm. Teyip enerjiyi çakmaklığa pararel bağlanmış kablodan alıyor.Eğer aldığı enerjiyi de aküden direk kabloyla çekersem çakmaklığa takılan cihazların parazitinden de kurtulacağımı düşünüyorum.Şuan bana tek muhalefet hava şartları artı daha sonra deniyeceğim ve buraya yazacağım.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 29, 2014, 23:35:58
İnternetten parazit kesmek hakkında bir çok bilgi buldum.Bunlardan bazılarını maddeler halinde yazıyorum.Fikirleriniz ve bilgileriniz benim için ve bu parazit lanetiyle uğraşanlar için çok önemli :lol: cevaplarınızı bekliyorum :saygi:

1-Ses sarj dinamosundan kaynaklanıyor. Anfinin (+) beslemesine seri 22mH bobin ve 220 nF kondansatörü paralel bağlarsanız ses kesilecektir.

2-Anfinin şasesinden 100k direnç arabanın şasesine bağlayın sonra beslemeye 2 tane 10.000 uF 35 veya 63 volt kondansatör paralel bağlayın ve besleme önüne filtre bobinleri oluyor yani akü ile anfi arasına (+) kabloya seri bobin bağlayın parazit kesilecektir.

3-Aküden gelen (+) kabloya paralel 5A diyot bağla, diyottan sonra 2 adet paralel 4700F/16 V kondansatör bağla parazit kesilecektir.

4-Eski bir radyodan yada bilgisayar power'ından sökeceğiniz ferit nüve'yi o da yoksa kalınca çapı olan herhangi bir demir çelik ne bulursanız onu kullanın.Üzerine 10 tur civarı bobin sarın.Hatta bobin yoksa bildiğin ince zil teli de olur.Bunu teyp (+) girişine seri olarak bağla.Parazit gidecektir.

5-  Devre şeması verilmiş ancak pek bir şey anlamadım açıklarsanız sevinirim :

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Aralık 30, 2014, 14:14:55 »
evet kondansatör ile mıknatık etrafı sarım parazit önlüyor , ben hiç elle yapmadım. çıkma aldım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 57 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 30, 2014, 16:14:42 »
Bugün akünün artısı ve eksisinden teyipime direk kablo çektim hiçbir işe yaramadı kafayı sıyıracam en sonunda.Daha fazla kurcalamıyorum.Direk kablo çektim öyle kaldı acaba kablonun (+) sına sigorta bağlamalı mıyım? Yoksa teyibin arkasındaki sigortası yeter mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 30, 2014, 16:20:35 »
Bu kadar uğraştığınız şey orjinal radyosu değildir umarım aracın :)
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Aralık 30, 2014, 16:21:42 »
teypdeki sigorta yeter ama kabloda sorun olursa ne olacak ? bu yüzden aküye yakın bir yere sigorta bağlamak lazım.

ayrıca parazit için teybin şasesini doğrudan bir metale bağla. eksisini değil. dış metalinden araç metaline bir kablo çekmelisin.

istersen amfi ile teyp arasınada çekebilirsin. illaki metalleri arasında olacak.
amfininde metalini toprakla.

bunları yap , gain yazan düğmeyi mümkün olduğunca ön ve arka için azalt. çok az aç veya sınırda aç. sonra gel tartışalım :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 57 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 30, 2014, 16:40:07 »
Aracın orjinal radyosu değil Pionerr 6550Bt.[emoji1] aküye yakın bir yere sigorta takayım o zaman araba yansın istemem[emoji16]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 57 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 30, 2014, 17:18:44 »
Sakarya'da bu işten anlayan usta var mı acaba? Tavsiye edebileceğiniz bir yer?Eğer yardım ederseniz çok sevinirim.[emoji5]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 30, 2014, 17:22:01 »
Benzer bir teyp kullanıyorum (680MP), Yaklaşık 7-8 senedir de takılı, hiçbir parazit sorunum yok.

Ground loop dediğimiz olayın olmaması için teyp ve anfinin tek noktadan topraklanması gerekiyor, buna dikkat edin.

Hoparlör montajınız nasıl bilmiyorum ancak hoparlör kablolarının sağlam olduğundan emin olun.
Yine aynı şekilde RCA'ların sağlam ve kaliteli olduğundan emin olun.

Parazit sorununun en sık karşılaşılan kaynağı teyp-anfi arası RCAlardır.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 57 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 30, 2014, 17:35:56 »
Bu işten iyi anlayan birileri gerek benden bu kadar.Öğrenci işi kendimiz birşeyler yapalım dedik olmadı.Sakarya'da tesisatçılara gitsem en 100 liradan çıkarım.Adamlar 1 metre 0.75 lik kablo çekti 20 tl para istedi .Parazitten kurtulammıyorsak onunla yaşamayı öğrenmeliyiz[emoji1]