Gönderen Konu: Motor arıza lambası  (Okunma sayısı 2611 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 150000
  • Model Yılı: '06
  • 3 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
Motor arıza lambası
« : Aralık 23, 2014, 09:01:16 »
Geçen hafta 2006 MMT D4D aracımın şanzumanının serviste yaptırdıktan 2 gün sonra 300 km. mesafeli bir yolculuğum oldu.
Dönüşde aracımı çalıştırdığımda aracımın motor arıza lambasının sarı renkte yandığını gördüm. Daha ilkkez başıma gelen bir durumdu.
Servisi telefonla aradığımda kullandığınız yakıtın yol açabileceğini söylediler. Daha önceden orjinal mazot filtrem vardı elimde ustama değişimini yaptırmama rağmen arıza lambası sönmedi. Daha önce hiç kullanmadığım mazot a katılan enjektör temizleyici kullanmayı düşünüyorum.
Lambanın sönmesi için akü kutup başlarını söküp  1 saat bekleyip taktım yine sönmedi.
Ahmet GÜVE nin OBD soketinden 4 ve 13 arıza testini yaptım sonuç alamadım.
Acaba bu sorunu çözmenin bir yolu varmı.

Toyota Club Türkiye

Motor arıza lambası
« : Aralık 23, 2014, 09:01:16 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: -
  • 36 kere teşekkür etti
  • 69 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor arıza lambası
« Yanıtla #1 : Aralık 25, 2014, 11:27:28 »
Hocam en kolay yolu bir servise götürüp bilgisayara bağlatmak ve lambanın yanma sebebini öğrenmek. Özel servislerde de var o bilgisayarlardan. Hatta benim evimin salonu kadar dükkana sahip bi oto elektrikçisinde bile vardı :) Belki de problem kendi kendine düzelmiştir ama lamba sönmemiştir.

Benim de başıma buna benzer ilginç bir olay gelmişti. Benim bacanağa kendi aracımla soförlüğü öğretmek gibi muazzam bir yanlışa düşmüştüm. Sürüş sırasında vites ikide iken frene basarak yavaşlamaya başladı ve neredeyse durma noktasına geldi fakat vites hala ikide ve debriyaja da basmıyor. Öyle bir hızda gidiyordu ki motor stop etmekle etmemek arasında kaldı. Garip bir şekilde silkelenmeye başladık ve böyle 10 metre falan gitmişizdir. Sonunda stop etti tabi. Yolun ortasında durmuştuk ve arkamızda araçlar birikmeye başlamıştı. Ben geçtim direksiyon başına. Marşa bastım ama motor çalışmadı. Üçüncü denememde çalıştı motor ama çok zorlandı. Bu arada aracımın motor arıza lambası yanmıştı ömrü boyunca ilk defa. Çektim kenara bi 15 dakika bekledim ama sönmedi. Öylece eve gittim. Sonra sabah motoru çalıştırdığımda lamba sönmüştü çok şükür.

Şöyle de olabiliyor; ateşleme bobinlerimdeki arızadan dolayı motor arıza lambası yanmıştı. Bobinler değişmesine rağmen arıza lambası yanmaya devam ediyordu. Usta bilgisayarı bağlayıp eski arıza bilgisini silince lamba söndmüştü.
'93 W124 M111

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Aralık 26, 2014, 08:54:23 »
Evet haklısın servise gidip göstermek en mantıklısı.
Arıza geçse dahi lamba sönmeyebiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3 : Aralık 28, 2014, 21:12:27 »
Arıza tespiti için aracımı toyota ustasına götürdüm.
Aracı bilgisayara bağladı  ve PO 101 kod arızasını gösterdi. Daha sonra usta hava filtresine giden boru üzerindeki sanırım MAF sensörünü açarak hava ile temizledi. 5 dakikalık bir işlem.
Ve sorun çözüldü. 2 hafta önce toyota servisinde hava filtresi değişmişti.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 29, 2014, 09:10:30
Bu videoda parçanın sökülüşü ve temizlenmesi güzel anlatılmış.
Gerekli temizlik malzemeleri olursa kendimizinde yapabileceği bir iş.

Toyota Corolla Mass Air Flow sensor cleaning

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 75000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür edildi
LPG Kaynaklı Arıza Lambası
« Yanıtla #4 : Mayıs 14, 2015, 10:40:13 »
Herkesen kolay gelsin...
Saygıdeğer üstatlara bir kaç sorum olacak.
Erzurumda yaşıyorum zaman zaman havaalanına gidip geliyorum bu yolda her nedense arıza lambası yanıyor. Test için aracı benzine alıp üçgün dolaştım herhangi sorun olmadı.
Daha sonra LPG geçtim iyi güzel devam ettim bu sabah havaalanına gittim aklımdan geçiyordu arıza lambası şimdi yanacak diye zaten dememe kalmadan yandı. Cihaza bağladığımızda katalitik verim düşüklüğü diyor. Konvektörü değişeli daha beş ay olmadı. Öte taraftan LPG kalibre ayararı da iyi sonra boğaz kelebeği de temiz 10000 KM bakıma daha 4000 KM var yani herşey normal görünüyor. Sadece anormal olan lamba yanması...
Aklıma birtek sorun geliyor LPG kalibrasyonunu araç hareket halindeyken yaptırmadım. Zaten burda hareket halinde kalibre yapan yerde yok.
Değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum...
Sadece Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 154000
  • Model Yılı: '05
  • 12 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
Ynt: LPG Kaynaklı Arıza Lambası
« Yanıtla #5 : Mayıs 14, 2015, 11:41:24 »
Herkesen kolay gelsin...
Saygıdeğer üstatlara bir kaç sorum olacak.
Erzurumda yaşıyorum zaman zaman havaalanına gidip geliyorum bu yolda her nedense arıza lambası yanıyor. Test için aracı benzine alıp üçgün dolaştım herhangi sorun olmadı.
Daha sonra LPG geçtim iyi güzel devam ettim bu sabah havaalanına gittim aklımdan geçiyordu arıza lambası şimdi yanacak diye zaten dememe kalmadan yandı. Cihaza bağladığımızda katalitik verim düşüklüğü diyor. Konvektörü değişeli daha beş ay olmadı. Öte taraftan LPG kalibre ayararı da iyi sonra boğaz kelebeği de temiz 10000 KM bakıma daha 4000 KM var yani herşey normal görünüyor. Sadece anormal olan lamba yanması...
Aklıma birtek sorun geliyor LPG kalibrasyonunu araç hareket halindeyken yaptırmadım. Zaten burda hareket halinde kalibre yapan yerde yok.
Değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum...

Mahmut Bey merhaba;

o sorun bazen bende de oluyor yalnız dikkat ettim bayır yukarı yüklü çıkarken birde bayır aşağı inişlerde frene basmadan aracın kendi hızı ile inmesi durumlarında yapıyor. buda benim tahminim araç gazda olduğundan kuru yakıt ve gaza basılma yetersiz kaldığından gaz kelebeğinden içeriye alınan hava yetersiz kalıyor buda arıza lambasının yanmasına sebep oluyor diye tahmin ediyorum çünkü bayır yurkarı çıkarken gaza yüklendiğimde ve bayır aşağı inerken frenli indiğimde arıza lambasını yakmıyor. lambayı yaktıgında 2. kullanışımda biraz gaza ani yüklenmeler yaparak kullanıyorum. sonra stop edip çalıştırdığımda lamba sönmüş oluyor.

NOT: Agrasif kullanmayı ve ani kalkışları kesinlikle tavsiye etmiyorum yanlış anlaşılmasın sadece arıza lambasının yanış sebebinin yetersiz hava alımından kaynaklandığını denemek amaçlı yapmış olduğum bir durumdu bu ve artık yandığında eskisi gibi umursamıyorum. nasıl olsa kendine geldiğinde sönüyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Sadece Toyota
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 14, 2015, 14:12:26 »
Daha önce yandığında gerçekten konvektörü söküp baktığımda konvektör delinmişti bu meseleyi yeni konvektör alarak hallettim.
Ama bu lamba yanmasını anlamış değilim. Meslek icabı Ezrurumun her yerini dolaşıyorum böyle bir problem yaşamadım ne hikmetse havalanı yolunda oluyor.
Nisan ayında dört defa bahsettiğim yola girdim dördündede lamba yandı. Havalanı yolu öyle çok rampa veya yokuş aşağı yol değil sadece şehirden ovaya iniş yolu ve çok düzgün ve güzel bir yol.
Sizin tespitlerinizi tekrar gözden geçireyim inşallah faydası olur.Tabi önce şu lambayı sanayide bi söndürteyim...
Teşekkür ederim...
Sadece Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Sadece Toyota
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mayıs 19, 2015, 16:11:02 »
Sonunda tüm sıkıntılardan kurtuldum...
Artık kafam çok rahat. yok lamba yandı yok benzin bitti.
Aslında arabam çok güzeldi herhangi bir sıkıntısıda yoktu ama yinede sattım...
Forumda sorduğum sorular karşılaştığım sıkıntlarda yardımcı olan tüm üstatlara teşekkür ediyorum...
Bir yere gitmek yok burda forum da devam...
Sadece Toyota